Ulubiony vs. Najlepszy

Czy Twój ulubiony utwór jest wg. Ciebie również tym najlepszym w wykonaniu Depeche Mode?

Tak
2
33%
Nie
4
67%

Liczba głosów 6
Awatar użytkownika
stripped
Ulubiony utwór: hajerlow

Post 19 mar 2021 16:56

W końcu przebrnęliśmy przez albumy-babole i teraz dopiero będzie się robić ciekawiej :D

Some Great Reward, świetny album jako całość zwłaszcza (choć tak naprawdę czy któryś album DM nie jest lepszy całościowo niż wybiórczo? Może Delta przez swą niespójność nie zyskuje jako całość jedynie), ale single bronią się doskonale same, co nie znaczy że typowe album tracki nie mają swoich smaczków bo są tu perełki.

Najlepsze utwory: People Are People, Master & Servant, Blasphemous Rumours

Ulubione utwory: Something To Do, Lie To Me, It Doesn't Matter, Blasphemous Rumours.

Ha. Są tu w końcu jakieś konkretniejsze rozbieżności w moim przypadku. Something To Do kiedyś nie trawiłem, dziś naprawdę lubię (pomimo tekstu, dzięki Melki), zaś It Doesn't Matter tak naprawdę zawsze lubiłem bardziej od Somebody, tak - jest mega naiwny, cringe'owy a muzycznie taki trochę ledwo wypluty ale zyskuje i tym moją sympatię a tekst zawsze uwielbiałem i numer ten chętnie nuciłem. Tak naprawdę jeśli chodzi o Martinowe ballady to większość z nich ma na tyle fajny tekst i melodię samego wokalu że nawet śpiewane acapella brzmiałyby dobrze.

Blasphemous to jednak mega numer więc jako jedyny z singli broni się u mnie zawsze.

A no i Lie To Me dopisuję po czasie bo zapomniałem w pierwszej chwili, świetna melodia, zajebisty tekst moim zdaniem i klimat utworu.

If You Want też mógłbym w sumie wyróżnić bo lubię go, taki potupajowy depeszowy numer, zawsze się dziwiłem że nie był singlem zamiast BR (że to puścili na singiel to szok i szacun).

Bonusowo lubię Set Me Free (Remotivate Me), też świetny dyskotekowy kawałek który mógłby śmiało być singlem (przypomina mi You Spin Me Round (Like A Record) od Dead or Alive)
"Murzyn wielkim wezyrem był i jest" - munlup
Awatar użytkownika
Hien

Post 19 mar 2021 18:03

Najlepsze: Blasphemous Rumors, Somebody

Ulubione: Stories Of Old, Lie To Me, Blasphemous Rumors, Somebody
"Idę spać bo nienawidzę ludzi" - Murzyn
Awatar użytkownika
shodan
Ulubiony utwór: Halo

Post 19 mar 2021 19:07

Najlepsze: Blasphemous Rumours, PAP.
Ulubione: Something to do, Blasphemous Rumours, It doesnt matter.
Awatar użytkownika
stripped

Post 19 mar 2021 19:37

Ale suchary walicie Panowie, chcieliście dyskusji a już nawet nie piszecie nic czemu Wam dane numery podchodzą :d
Awatar użytkownika
Hien

Post 19 mar 2021 20:27

Pisałem więcej, to było nie na temat, piszę konkrety, to też źle.
Awatar użytkownika
shodan

Post 19 mar 2021 20:29

Hien pisz więcej i na temat i będzie dobrze. :D
Something to do to był od zawsze mój ulubieniec. Po prostu sztos. Obok Ice machine mój ulubiony utwór DM z pierwszych 4 płyt.
Blasphemous Rumours za to nie zawsze należał do moich ulubionych, ale w końcu doceniłem jego klasę.
It doesnt matter od kiedy pamiętam też lubiłem.
If you want ma super klimatyczne intro. I w ogóle jest całkiem spoko.
Najmniej lubię M&S i Somebody.
Awatar użytkownika
Hien

Post 19 mar 2021 21:38

No, pisałem na temat.

Ja w sumie nie mam zbyt wiele do napisania o SGR poza tym, że od zawsze miałem słabość do Lie To Me, a przede wszystkim Stories Of Old, najbardziej olanego kawałka wczesnego DM.
Awatar użytkownika
Malkolit
Ulubiony utwór: World in My Eyes

Post 19 mar 2021 22:05

Najlepsze: Blasphemous Rumours, Somebody, Stories of Old
Ulubione: Stories of Old, Lie To Me, Master & Servant, Something To Do

Something To Do to bardzo przyzwoity kawałek, Lie To Me - bardzo zgrabna piosenka.
People Are People - doskonały singiel, fajne brzmienie, ale sam utwór nie jest aż tak dobry; jeden z najlepszych wyborów dla rozpoczynających przygodę z DM. It Doesn't Matter jest zwyczajnie nudny. Stories of Old to od dawna mój ulubiony kawałek z tej płyty, szkoda, że go nie grali na żywo. Jestem przekonany, że kiedyś grali go w radiu. "I couldn't sacrifice anything at all to love" - fantastyczny fragment
Somebody jest po prostu dobrze zrobione, pokazuje, że wcale nie trzeba wielu efektów, by nagrać dobrą piosenkę.
Master jest fajny, rytm Mastera bardzo mi się podoba.
If You Want jest dziwne, nie przepadam za nim zbytnio, choć nie skipuję. Trochę to niezgrabne.
Blasphemous Rumours robi największe wrażenie na tej płycie, kontrast między zwrotkami a refrenami jest świetny, intryguje, tekst ma niezły, dobre podsumowanie tego kresu.

Ale płyta jako taka nie jest spójna, to mi się w niej nie podoba.
Awatar użytkownika
stripped

Post 19 mar 2021 22:42

Malkolit pisze:
19 mar 2021 22:05
People Are People - doskonały singiel, fajne brzmienie, ale sam utwór nie jest aż tak dobry; jeden z najlepszych wyborów dla rozpoczynających przygodę z DM.

...

It Doesn't Matter jest zwyczajnie nudny.

...

Ale płyta jako taka nie jest spójna, to mi się w niej nie podoba.
Co do PAP zgodzę się w zupełności, to był jeden z pierwszych ich numerów jakie znałem (chyba piąty albo coś koło tego)

Co do It Doesn't Matter to jestem zaskoczony że Tobie się akurat nie podoba, myślałem że to w Twoim guście takie liryczne natchnione numery 😅 no i melodia refrenu jest ładna :P

SGR niespójne? Wg mnie bardzo spójne, w większości numerów przeważa ten industrialny klimat, tak naprawdę jak dla mnie to Stories of Old najbardziej odstaje od tej płyty i niby jest ok ale ta melodyjka po refrenie to kojarzyła mi się z jakimś Jontkiem ze średniowiecza grającym to na flecie czy tam czymś podobnym, może też przez tekst utworu od razu na myśl miałem zamki, księżniczkę itd xD
Awatar użytkownika
Hien

Post 19 mar 2021 23:09

Też zawsze miałem takie obrazy przed oczami i patrząc na tekst, to chyba o to chodziło.
Awatar użytkownika
Dragon
Ulubiony utwór: Sexy Doll

Post 20 mar 2021 01:14

stripped pisze:
19 mar 2021 16:56
(choć tak naprawdę czy któryś album DM nie jest lepszy całościowo niż wybiórczo? Może Delta przez swą niespójność nie zyskuje jako całość jedynie)
No właśnie MFTM to nieskładny babol pod tym względem, już Delta przy nim wygląda na znakomicie zaplanowaną i spójną. ;)

A Set Me Free kojarzące się z You Spin Me Round... chyba tylko dlatego, że obydwa numery mają dodatkowy podtytuł w nawiasie :lol:

Najlepsze: Master and Servant, Blashphemous Rumours, Lie To Me
Ulubione: M&S, Blasphemous, Something to Do, It Doesn't Matter
Awatar użytkownika
stripped

Post 20 mar 2021 05:40

No nie, akurat Set Me Free i You Spin Me Round mają raczej dość podobny rytm w sobie
Awatar użytkownika
stripped

Post 20 mar 2021 12:24

Wygląda na to że się zgapiłem i możemy omawiać Black Celebration :D

Tu akurat rewolucji jakiejś nie będzie, topka albumu to:

Black Celebration, Fly On The Windscreen - Final, Stripped

I są to też moje ulubione numery z płyty, wyjątkiem jest natomiast że dopisałbym do nich Sometimes, ogólnie niesinglowe ballady Marta z tego albumu uważam za lepsze od AQOL.

Bonusowo z tamtego okresu od zawsze ukochane Shake The Disease, But Not Tonight oraz Black Day.

No i jeszcze plusik dla Flexible, myślę że razem z wymienionymi But Not Tonight i Black Day wpasowują się w szufladkę guilty pleasures.
Awatar użytkownika
shodan

Post 20 mar 2021 13:01

Pierwsza naprawdę idealna płyta DM.
Najlepsze - Stripped, Black celebration, Fly on the windcreen.
Ulubione - Stripped, Black celebration, Fly on the windcreen, A question of lust.
W ogóle wszystko tu lubię - łącznie z bonusami. Breathing in fumes to jeden z moich ulubionych remiksów DM. A But not tonight ma świetną linię melodyczną. Podobnie jak Shake the disease.
Awatar użytkownika
Hien

Post 20 mar 2021 13:41

Najlepsze: Stripped, A Question of Lust
Ulubione: Sometimes, Stripped, Here Is The House, World Full Of Nothing, A Question of Lust
Awatar użytkownika
stripped

Post 20 mar 2021 14:46

Któreś z nich uważasz za guilty pleasure?
Awatar użytkownika
Hien

Post 20 mar 2021 14:47

Nie, tutaj nie ma za bardzo niczego guilty. Tzn, ja generalnie nigdy nie czuję się guilty, ale jeśli mówimy o utworach, o których wiem, że są słabe, ale i tak je lubię, to akurat tu ich nie ma.
Awatar użytkownika
Dragon
Ulubiony utwór: Sexy Doll

Post 20 mar 2021 15:08

stripped pisze:
20 mar 2021 05:40
No nie, akurat Set Me Free i You Spin Me Round mają raczej dość podobny rytm w sobie
Pod tym względem to pewnie można i coś współczesnego z DM wyciągnąć... w ten sposób można zestawiać najdziwniejsze i nieprzystające numery ;)

BC
Najlepsze: Black Celebration, Stripped, Here Is The House, Shake the Disease
Ulubione: wszystkie wymienione + Dressed In Black i World Full of Notning

Największym fillerem jest Black Day, ale on tylko zapycha singiel i poszerzone wydania płyty... poza tym większych baboli brak.
Awatar użytkownika
Malkolit
Ulubiony utwór: World in My Eyes

Post 21 mar 2021 12:08

Black Celebration: świetna płyta, lepsza jako całość niż pojedyncze, wyjęte z niej utwory. Charakterystyczne brzmienie z dużym pogłosem, dość ciężkie, w paru miejscach zimne, nadal świetnie się słucha. Średnia okładka.

Najlepsze: Stripped, Here Is The House, Black Celebration, A Question of Lust, Sometimes
Ulubione: Stripped, Here Is The House, Fly On The Windscreen, A Question of Lust, A Question of Time, Sometimes... to w sumie pół płyty!

I zgadzam się z Dragonem, że nie ma tu baboli.
Awatar użytkownika
stripped

Post 21 mar 2021 13:43

Music For The Masses...

Tu najlepszymi kawałkami są :

Never Let Me Down Again, The Things You Said, Strangelove i Behind The Wheel

Płyta o dwóch twarzach ale mimo wszystko uważam ją za spójną wykorzystującą określoną paletę brzmień, moimi ulubionymi są tutaj:

The Things You Said, Strangelove, Behind The Wheel ale i I Want You Now (dawniej znienawidzony przez cringe'owe brzmienie akordeonu) czy To Have and To Hold.

Ballady Martina to chyba najczęstsze z moich guilty pleasures :P

Bonusowo lubię Pleasure, Little Treasure (też guilty pleasure moim zdaniem). O Agent Orange nawet nie muszę mówić że uwielbiam.