Inwazja Rosji na Ukrainę (2022)
-
shodan
- Ulubiony utwór: Halo
Inwazja Rosji na Ukrainę (2022)
Obecne wydarzenia w Europie udowadniają po raz kolejny tylko jedno - Niemcy to byli, są i zawsze będą mendami. Straciłem do nich jakiekolwiek resztki szacunku. Bo dla ruskich i tak nigdy nie miałem ani odrobiny.
-
Czez
- Ulubiony utwór: Cala masa
Brawo, polac temu panu. A u Ciebie to sie teraz wielki swiat zrobil. Poza tym od kilku dni obserwuje, co sie dzieje na polskim niebie, no i jest bardzo ciekawie.
Enjoy The Silence
-
Dragon
- Ulubiony utwór: Sexy Doll
Ja generalnie nie szanuję czystej politykierki, do Niemców nie mam nic specjalnego.
-
Hien
Ja też raczej nie generalizuję. Kraj krajem, ludzie ludźmi. Wrzucanie wszystkich do jednego wora jest mocno śmieszne. Są Rosjanie, którzy więcej by zrobili dla Ukrainy niż niejeden Polak.
"Idę spać bo nienawidzę ludzi" - Murzyn
-
Czez
No wiadomo, ze nie wszyscy ludzie sa tacy sami.
Enjoy The Silence
-
shodan
Piszę o ludziach rządzących w Niemczech, a nie o statystycznym Niemcu. O tych, co blokują sankcje dla ruskich, którzy po wielu naciskach wspierają Ukrainę niesprawnym, dawno wycofanym z użytku sprzętem, dla których kasa i układy są ważniejsza od ludzkiego życia.
A o ruskich nawet nie chce mi się gadać. Putin sam nie bombarduje ukraińskich cywili, szkół, osiedli, szpitali, przedszkoli. To robi zwykły pilot, działonowy, zwykły żołnierz. Tak łatwo przychodzi im robienie tych rzeczy. A potem schwytany udaje zdziwienie, że nie jest już na ćwiczeniach.
Ja wciąż nie mogę uwierzyć, że w XXI w. w Europie dzieją się wciąż takie rzeczy. A agresorami są wciąż te same kraje.
A o ruskich nawet nie chce mi się gadać. Putin sam nie bombarduje ukraińskich cywili, szkół, osiedli, szpitali, przedszkoli. To robi zwykły pilot, działonowy, zwykły żołnierz. Tak łatwo przychodzi im robienie tych rzeczy. A potem schwytany udaje zdziwienie, że nie jest już na ćwiczeniach.
Ja wciąż nie mogę uwierzyć, że w XXI w. w Europie dzieją się wciąż takie rzeczy. A agresorami są wciąż te same kraje.
-
Hien
Rozkazy to rozkazy. Jak Ruski nie wykona, to dostanie fotkę z pobitą żoną/matką/dzieckiem lub gorzej, a sam może już nie wracać. Putin trzyma cały kraj za jaja. To są dekady prania mózgów.
-
Dragon
Putin sam nie bombarduje - propagandą, pobudzaniem określonych instynktów i schematów myślenia przygotowano do tego ludzi - w tym chłopaczków młodszych ode mnie, którzy kompletnie nie ogarniają sensu tego działania.
-
shodan
Naprawdę myślisz, że taki pilot odpala rakietę w przedszkole, bo mu Putin kazał? Dla mnie to jest wynikiem jego zwyrodnialstwa. Co innego walczyć z wrogimi żołnierzami, a co innego z dziećmi. Ruski zawsze w wojnach dopuszczali się bestialstwa. Pewnie, że nie wszyscy, ale jednak sporo z nich. Zobaczysz, co jeszcze o nich usłyszysz. Podobno już odnotowano pierwsze przypadki gwałtów i morderstw kobiet w zajętym mieście na południu Ukrainy. A to dopiero drugi tydzień wojny.
Naczytałem się naprawdę dużo książek historycznych i wiem, do czego zdolny jest ten naród.
Naczytałem się naprawdę dużo książek historycznych i wiem, do czego zdolny jest ten naród.
-
Hien
No właśnie "co o nich usłyszysz", tak jak ruscy obywatele słyszą o "faszystowskiej Ukrainie". Putin to siusiak i ma władze kompletną. Niestety coraz więcej dociera do nas wieści, że rosyjskie dzieci wysłane na wojnę, nie wiedzą co się dzieje. Część się poddaje, reszta wpada w pułapki, gubi się. Ciekawy jestem, czy oni w ogóle wiedzą co bombardują. To są pytania, które każdy powinien sobie zadać, bo to najlepiej pokazuje, jak niebezpiecznym człowiek jest Putin i jak bardzo oderwana od rzeczywistości jest Rosja, która sama w sobie ma piękną kulturę i język. Szkoda, że wszystko to teraz pachnie gownem.
-
dejmien
Nie wierzę w przyrodzony danemu narodowi zestaw cech, którego źródłem ma być właśnie przynależność narodowa czy etniczna. To jest wypadkowa bardzo wielu czynników. Nie chcę nic mówić, zwłaszcza teraz, ale my jako naród od 6 lat wybieramy rząd, któremu do standardów rządzenia ze wschodu nie wiele brakuje.
-
Hien
Otóż to. Członkowie ONR, to jest poziom największej dziczy ludzkiej z Rosji.
-
devotional
- Ulubiony utwór: Master And Servant
Pytanie co zrobić, kiedy lud w demokratyczny sposób wybiera tych, którzy tę demokrację chcą ograniczać i nawet niespecjalnie kryją się z zamiaramidejmien pisze:05 mar 2022 16:40Nie wierzę w przyrodzony danemu narodowi zestaw cech, którego źródłem ma być właśnie przynależność narodowa czy etniczna. To jest wypadkowa bardzo wielu czynników. Nie chcę nic mówić, zwłaszcza teraz, ale my jako naród od 6 lat wybieramy rząd, któremu do standardów rządzenia ze wschodu nie wiele brakuje.
A jeśli chodzi o Rosję, to kwestia jest trochę bardziej złożona. Zachód sam sobie taką Rosję wyhodował (inna sprawa, że grunt był wyjątkowo żyzny). Wszyscy cieszyli się, że rządził "prozachodni" Jelcyn nie zauważając (nie chcąc zauważać?), że on i jego ludzie (którzy zresztą przyczynili się do wyniesienia Putina do władzy) topią ten kraj i jego społeczeństwo. Nazwiska takie jak Czernomyrdin, Gajdar czy Czubajs do dziś wywołują u Rosjan taką reakcję, jak u Putina nazwisko Zełeński. Trochę dopuszczono do tego, żeby Rosja osunęła się w ręce kagieboskich bandytów. Ale tak, Rosja to nie ci wszyscy ludzie, nawet, jeśli gros tychże popiera inwazję na Ukrainę. Lata siania propagandy robią swoje. Ja do Rosjan nic nie mam, ciekawy naród z interesującą historią, świetną kuchnią (choć gruzińskiej nic nie pobije) i kulturą, pięknym językiem. Dyktatorzy przychodzą i odchodzą (akurat 69 lat temu umarł Stalin. Na co? Na szczęście), kraj i społeczeństwo zostają. Kiedyś będzie lepiej.
Dialog jest językiem kapitulacji. ~Fronda.pl
-
Dragon
Nie znam wojny, podczas której nie dochodzi się do podobnego zwyrodnienia. Dla przykładowego pilota to równie dobrze może być kryjówka neonazistów lub po prostu wróg do eliminacji/podbicia. To za długi łańcuch, żeby sprowadzać go do Putina.shodan pisze:05 mar 2022 16:27Naprawdę myślisz, że taki pilot odpala rakietę w przedszkole, bo mu Putin kazał? Dla mnie to jest wynikiem jego zwyrodnialstwa. Co innego walczyć z wrogimi żołnierzami, a co innego z dziećmi. Ruski zawsze w wojnach dopuszczali się bestialstwa.
No właśnie, nie generalizujmy, bo obecnie też często w jednym szeregu wymieniani "razem" z Orbanem, Erdoganem, itd.. Mi wystarczyło parę dni pomocy i start narzekania w internecie, że "ukraińskie nieroby" zaraz zabiorą prace, mieszkania, no bo sraka w temacie świadczeń weszła jeszcze wcześniej.
-
devotional
Akurat Erdogan sobie zasłużył choćby za Kurdów w Syrii i generalnie dużo dalej idące dyktatorskie zapędy (oraz ich realizację, dość konsekwentną zresztą), Orban jednak trochę mniej (opanowanie rynku medialnego przez spowinowaconych z władzą oligarchów to mimo wszystko nie mordowanie dziennikarzy). To po prostu cynik. A jeśli chodzi o zachowania żołnierzy rosyjskich w Ukrainie, to obie wersje są niestety równie prawdopodobne i możliwe.
-
shodan
Mamy XXI wiek a nie czasy średniowiecza. Każdy ma dostęp do wszelkich informacji ze świata w każdej sekundzie. Ty chyba też ślepo nie wierzysz we wszystko, co Ci powiedzą w TVP. Masz przecież swój rozum.
Tak było rzeczywiście na samym początku. Ale uwierz mi, że żaden przypadkowy dzieciak nie siedzi za sterami myśliwca czy też za celownikiem wyrzutni rakiet. To tak nie działa.
Racja, bo tylko zwyrodnialcy wywołują wojny.Dragon pisze:05 mar 2022 17:02Nie znam wojny, podczas której nie dochodzi się do podobnego zwyrodnienia.
-
devotional
Mało wiesz o Rosjanach.Mamy XXI wiek a nie czasy średniowiecza. Każdy ma dostęp do wszelkich informacji ze świata w każdej sekundzie. Ty chyba też ślepo nie wierzysz we wszystko, co Ci powiedzą w TVP. Masz przecież swój rozum.
-
mintaj
- Ulubiony utwór: No na pewno nie somebody
No na tym forumie to może i nikt w TVP nie wierzy, ale pewnie znalazłoby się na terenie Polski mnóstwo dziesiątków tysięcy przypadków ludzi, którzy łykają te propagandę jak pelikany. A w Polsce to i tak pewnie wygląda lepiej jak w Rosji, bo my przecież mamy media opozycyjne o dość dużych zasięgach (niby coś tam próbowali przy tym grzebać, ale za każdym razem się okazywało, że to tylko była zasłona dymna - zawsze mnie rozpierdala to, że Kaczor korzysta z tego "tricku" regularnie od 7 lat, a ludzie to łykają jak ten zdziwiony pikaczu z mema, tak jakby się wczoraj urodzili xD), a w Rosji to nie wiem, nie znam ich obecnego systemu medialnego, ale jak znam ten cholerny kraj to pewnie mają jakieś 2 periodyki o zasięgach na poziomie gazetki szkolnej i kanał tv o oglądalności Tele5.Mamy XXI wiek a nie czasy średniowiecza. Każdy ma dostęp do wszelkich informacji ze świata w każdej sekundzie. Ty chyba też ślepo nie wierzysz we wszystko, co Ci powiedzą w TVP. Masz przecież swój rozum.
Zresztą odnoszę wrażenie, że ten powszechny dostęp do informacji to broń obosieczna, niby faktycznie każdy ma dostęp do newsów z całego świata na wyciągnięcie dłoni, ale jest ich na tyle dużo, że mało komu chce się orientować komu wierzyć, komu nie wierzyć, nie mówiąc już o weryfikacji tychże.
DEPESZWIZJA 118: edycja instrumentalna (bez ambientu)
DO WTORKU POŁUDNIA
DO WTORKU POŁUDNIA
-
shodan
Putin kazał wyłączyć w kraju Fb i Twetter, a za mówienie prawdy o wojnie grozi 15 lat więzienia.
I jak ten kraj ma być normalny?
I jak ten kraj ma być normalny?
-
Czez
Kurde, wiecie co jest naprawde straszne? Ze Wszyscy tutaj macie racje.
W takim razie ja tez pozwole sobie dorzucic kamyszek do ogrodka...
Shodan dobrze mowi, pilot, czy dzialonowy doskonale wiedza do czego strzelaja. Tak samo jak piechur rzucajacy granatem w tlum cywili. Tak, sa juz gwalty, sa i rozne inne bestialskie rzeczy. Ale tez jest zindoktrynowanie narodu rosyjskiego. U nich to nie do konca tak dziala, ze jest 21 wiek i jest dostep do wszystkiego. Tam tez sa organizacje, ktore do dzis czcza Stalina i skladaja wience na jego pomnikach. A teraz z innej beczki, tylko niech nikt nie mowi o teoriach spiskowych:
Covid nagle przepadl, nie ma zadnej fali, testow, kwarantanny. Lekarze nagle przestali sie bac przyjmowac pacjentow, ale tylko tych ukrainskich. Przepelnione szpitale, w ktorych umierali niezaszczepieni okazuje sie, ze sa puste i maja pelno miejsc dla Ukraincow. Ekipa oblegajaca granice Polski od strony bialoruskuej, szerokim strumieniem wchodzi teraz do pl z Ukrainy. Ostatnio nawet koordynator pomocy ze strony pkp prosil, zeby nie bylo kanapek z wieprzowina, to tylko taka mala dygresja do zadumy. Ludzie nic nie narzekaja na ceny paliw, a pareset procent podwyzki za ceny gazu juz nikogo nie interesuja. Moglbym wymienic jeszcze wiele roznych spraw. Ale powiem o czyms zupelnie innym: moja bardzo dobra znajoma z Wroclawia ma faceta z Kazachstanu. On mieszka w pl od wielu lat. Ale mowi tez po rosyjsku, a prawde mowiac, to nie wiem, czy kiedykolwiek w Rosji byl. Ja tez mowie po rosyjsku, jakby sie ktos pytal. No i ta moja znajoma ze swoim facetem sa obiektem hiper hejtu od Polakow. Swoich znajomych, albo najlepiej wstawie kilka cytatow, ktore wczoraj mi pisala, jak traktuja jej chlopa. Cyt:
Czyli dla Polaków putinowską szmatą, trolem, zjebem itd
Ale skoro mówi po rosyjsku to już łatka
To Polacy, Ci sami co zapierdalają z pampersami na granicę
Koledzy z pracy, znajomi
To tylko maly wyrywek z mojej z nia rozmowy z wczoraj.
I zeby byla jasnosc, ja osobiscie w ubieglym tygodniu zaangazowalem sie w zbiorke dla Ukraincow. Mieszkajac w Glasgow, zorganizowalem zbiorke w Londynie wsrod swpich znajomych. Inny moj znajomy budowlaniec, oraz jego zona swoim transitem zwozili cale kartony ciuchow, lekarstw, pieluch i czego tam jeszcze. To wszystko bylo wczoraj zaladowane m.in na tira. Czesc z tych rzeczy pojedzie prosto do Ukrainy.
A teraz pomyslmy co bedzie dalej. Za tydzien, miesiac, rok...
Wdzystko zalezy jak sie sprawy potocza w Ukrainie. Jesli sie obronia, to kraj bedzie do odbudowy. Ktos to bedzie finansowal. No ale to juz temat na oddzielna rozmowr.
W takim razie ja tez pozwole sobie dorzucic kamyszek do ogrodka...
Shodan dobrze mowi, pilot, czy dzialonowy doskonale wiedza do czego strzelaja. Tak samo jak piechur rzucajacy granatem w tlum cywili. Tak, sa juz gwalty, sa i rozne inne bestialskie rzeczy. Ale tez jest zindoktrynowanie narodu rosyjskiego. U nich to nie do konca tak dziala, ze jest 21 wiek i jest dostep do wszystkiego. Tam tez sa organizacje, ktore do dzis czcza Stalina i skladaja wience na jego pomnikach. A teraz z innej beczki, tylko niech nikt nie mowi o teoriach spiskowych:
Covid nagle przepadl, nie ma zadnej fali, testow, kwarantanny. Lekarze nagle przestali sie bac przyjmowac pacjentow, ale tylko tych ukrainskich. Przepelnione szpitale, w ktorych umierali niezaszczepieni okazuje sie, ze sa puste i maja pelno miejsc dla Ukraincow. Ekipa oblegajaca granice Polski od strony bialoruskuej, szerokim strumieniem wchodzi teraz do pl z Ukrainy. Ostatnio nawet koordynator pomocy ze strony pkp prosil, zeby nie bylo kanapek z wieprzowina, to tylko taka mala dygresja do zadumy. Ludzie nic nie narzekaja na ceny paliw, a pareset procent podwyzki za ceny gazu juz nikogo nie interesuja. Moglbym wymienic jeszcze wiele roznych spraw. Ale powiem o czyms zupelnie innym: moja bardzo dobra znajoma z Wroclawia ma faceta z Kazachstanu. On mieszka w pl od wielu lat. Ale mowi tez po rosyjsku, a prawde mowiac, to nie wiem, czy kiedykolwiek w Rosji byl. Ja tez mowie po rosyjsku, jakby sie ktos pytal. No i ta moja znajoma ze swoim facetem sa obiektem hiper hejtu od Polakow. Swoich znajomych, albo najlepiej wstawie kilka cytatow, ktore wczoraj mi pisala, jak traktuja jej chlopa. Cyt:
Czyli dla Polaków putinowską szmatą, trolem, zjebem itd
Ale skoro mówi po rosyjsku to już łatka
To Polacy, Ci sami co zapierdalają z pampersami na granicę
Koledzy z pracy, znajomi
To tylko maly wyrywek z mojej z nia rozmowy z wczoraj.
I zeby byla jasnosc, ja osobiscie w ubieglym tygodniu zaangazowalem sie w zbiorke dla Ukraincow. Mieszkajac w Glasgow, zorganizowalem zbiorke w Londynie wsrod swpich znajomych. Inny moj znajomy budowlaniec, oraz jego zona swoim transitem zwozili cale kartony ciuchow, lekarstw, pieluch i czego tam jeszcze. To wszystko bylo wczoraj zaladowane m.in na tira. Czesc z tych rzeczy pojedzie prosto do Ukrainy.
A teraz pomyslmy co bedzie dalej. Za tydzien, miesiac, rok...
Wdzystko zalezy jak sie sprawy potocza w Ukrainie. Jesli sie obronia, to kraj bedzie do odbudowy. Ktos to bedzie finansowal. No ale to juz temat na oddzielna rozmowr.
Enjoy The Silence