Memento Mori Tour

Awatar użytkownika
Dragon
Ulubiony utwór: Sexy Doll

Post 29 sty 2024 10:10

Są na YT sensowne całe wersje. BWD chyba najlepszy z tercetu na tej pozycji, ale wypada trochę gorzej niż Speak to Me. Zakończenie bardzo klimatyczne. Nie wiem do końca, co się dzieje z martinowymi wokalami pod koniec, ale poza tym naprawdę lepiej poźno niż wcale. Jeszcze Don't Say You Love Me, najlepiej za I Feel You.

BTW brzmi mocno, trochę dołożonych pojedynczych dźwięków w tle, za to nie ma fury w outro. Główna melodyjka brzmi spoko. W sumie lepiej, że Black też został w secie.
Awatar użytkownika
Hien

Post 29 sty 2024 10:19

Nic nowego nie wejdzie za starocie.
"Idę spać bo nienawidzę ludzi" - Murzyn
Awatar użytkownika
Dragon

Post 29 sty 2024 10:22

To wiem, ale pomarudzić wręcz trzeba. Kolejny raz tylko zmarnowane sloty tylko. I Feel You, Pain, Just - wręcz do utylizacji.
Awatar użytkownika
dejmien

Post 29 sty 2024 10:26

Pain na bank nie wyleci do końca trasy. Dave zbyt dobrze się przy tym bawi. Podejrzewam, że JTR też zostanie. Don't Say You Love me widzę ewentualnie jako zamiennik za Stripped.
Awatar użytkownika
Dragon

Post 29 sty 2024 10:37

John to akurat bardzo miłe zaskoczenie - dlatego, że tak długo został i tak dobrze wypada.
Awatar użytkownika
Hien

Post 29 sty 2024 10:39

Nowe wchodzą za nowe, raczej nie będzie wyjątków od takiej zasady. Pain ewidentnie jest w secie, bo zespół lubi to grać, co uważam, że jest spoko, bo oni tez muszą coś mieć z tych występów. Just Can't Get Enough będzie grzał miejsce w secie tak jak Enjoy, nie wyleci albowiem ponieważ - 1. ludzie to lubią, jest to hit oraz 2. to jeden z ulubieńców Andrzeja. Precedens wypadnięcia I Feel You istnieje, ale obstawiam, że na tej trasie nie ma na to szans. Wystarczy, że zlitowali się z A Question of Time, więcej nie będzie.
Awatar użytkownika
Dragon

Post 29 sty 2024 10:46

A powinny być, ten I Feel You to na wysokości TTA przestał być ciekawy, ludzie przestali łapać co tam trzeba śpiewać. Popularności koncertowej Justa nie rozumiem, całkiem długo dali radę bez wracania do tego chłamu.
Awatar użytkownika
Hien

Post 29 sty 2024 10:51

Nie wiem, czy tak długo, raptem 4 trasy z 15. To jest hit, nadal spore grono ludzi kojarzy głównie to i Enjoya. Szkoda trochę dyskusji na temat tego "czemu hity są popularne" xD Jest jak jest, oni lubią to grać, ludzie lubią tego słuchać, dobry deal dla obu stron. Sparzone poczucie estetyki Roberta i Artura niewiele znaczy w takiej sytuacji.
Awatar użytkownika
dejmien

Post 29 sty 2024 10:54

I tek lepszy ten IFY niż A Question Of Time, który na dokładkę jest strasznie cringowy, więc dobrze, że na tej trasie jeszcze tego nie grali i wygląda na to, że tak już zostanie.
Awatar użytkownika
Dragon

Post 29 sty 2024 10:56

Obiektywny Jakub to tyle samo głosów co ja lub shodan. Tylko nie wiem czemu od razu spaczenie, nie dyskutujemy tu o hitach tylko o repertuarze koncertowym. Samych hitów nie gra żaden zespół.

Pytanie, czy aby na pewno ludzie tak o idą sobie na koncert posłuchać czy jednak stawiają jedne numery nad drugimi. Byłbym się w stanie założyć, że w przypadku tej trasy Just nie jest specjalną motywacją ;)
Awatar użytkownika
dejmien

Post 29 sty 2024 11:01

Przypuszczam, że jest mnóstwo osób, które idą na koncert bez żadnych założeń i idą sobie "tak o, tylko posłuchać". Poza tym mnóstwo ludzi na pewno motywuje fakt, że to może być ostatnia trasa DM w ich historii, są też tacy, którzy idą na koncert DM właśnie po to żeby posłuchać tylko hitów, a resztę mają w dupie.
Awatar użytkownika
Hien

Post 29 sty 2024 11:06

Nie ma jednej grupy ludzi idącej na koncert. Jest Janusz, który chce usłyszeć hity, jest Franciszek, który zna tylko Speak & Spell i go wnuk zabrał na koncert, jest Robert, który by chciał Memento Mori odegrane w całości, jest Wujek, który by chciał 20 razy Halo. Wg. DM, każda z tych grup musi być zadowolona, co moim zdaniem jest trochę niemożliwe, ale siusiak, tak robią i tyle. Just Can't Get Enough to typowy sylwestrowy kawałek, najprostszy wybór na koncert żeby ludzie mogli sobie poskakać. Reakcje zawsze są żywiołowe, to zespół widzi, a nie to, że ktoś tam płaknął na Speak to Me, które nigdy już nie wróci na żadną trasę, o ile jeszcze jakaś będzie. To są stare dziady, rewolucji tu nie będzie.
Awatar użytkownika
Dragon

Post 29 sty 2024 11:07

Tak jak w przypadku doboru kawałków, zostaje opcja wyrażenia opinii. Co można mieć rozrzutność to jednak nie na moją opcję finansową i podejście do tematu koncertów i sztuki ugułem.

W przypadku Justa to o tyle ciekawe, że na przestrzeni lat w zespole wyraźnie zmieniało się podejście do tego kawałka. Obecnie wygrywa koniunkturalizm, no trudno, tyle mojego co sobie napiszę na forum.
Awatar użytkownika
mintaj
Ulubiony utwór: No na pewno nie somebody

Post 29 sty 2024 11:13

To są stare dziady, rewolucji tu nie będzie
.

To czemu nagrali Where's the revolution? ;//
DEPESZWIZJA 117: edycja klubowa
PACZKA
Awatar użytkownika
Hien

Post 29 sty 2024 11:15

Andrzej kiedyś mówił, że zawsze ostatecznym dylematem podczas składania setu na trasę jest to, czy zagrać JCGE, czy nie. Myślałem, że hołdują zasadzie 'co druga trasa', ale to się skończyło wraz z spirytusowym tourem. Mnie to wisi, czy to grają czy nie. Nie jest tak, że gdyby wypadł Just, to nagle by się znalazło miejsce dla Miles Away, Clean, czy innego Freelove, oni w taki sposób nie robią podmian, ani nie konstruują setlisty. Jedyne co mnie lekko zaskoczyło teraz, to wymiana WIME na BTW, bo byłem przyzwyczajony to wymiany Stripped nad BTW
mintaj pisze:
29 sty 2024 11:13
To są stare dziady, rewolucji tu nie będzie
.
To czemu nagrali Where's the revolution? ;//
Bo szukali, ale nie znaleźli.
Awatar użytkownika
dejmien

Post 29 sty 2024 11:23

Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale ze wszystkich płyt, które nagrali od 2000 r., to takimi koncertowymi pewniakami są Precious (najbardziej), no i APTIUT oraz najmniej JTR. Ale cała reszta utworów z płyt nagranych w tym okresie jest już zlewana po całości. No wyjątkiem jest teraz Heaven, ale tego raczej nie liczę. Czy poza Exciter Tour coś z Excitera było jeszcze kiedyś grane? Nie przypominam sobie.
Awatar użytkownika
Dragon

Post 29 sty 2024 11:24

To słabi gracze z nich, że takie coś ostatecznym dylematem xD Jeszcze milej odbieram takie wydarzenia jak Londyn 2013, Photographic na TOTU czy pełzającą ewolucję seta na GST. MMT miało rewelacyjny set wyjściowy, ale przez lata nabrali doświadczenia w podejściu do tras, przez co im dalej w las tym dawno niewidziane nudy.

Exciter po swojej trasie to Goodnight Lovers na TTA, Freelove martinowe na TOTU i też martinowe When The Body Speaks na DMT. Dobre i to, bardzo nieszablonowe wybory.
Awatar użytkownika
stripped
Ulubiony utwór: hajerlow

Post 29 sty 2024 11:25

Ja pamiętam jak kupiłem sobie dvd Touring The Angel i jaką miałem uciechę z tego Justa :D
"Murzyn wielkim wezyrem był i jest" - munlup
Awatar użytkownika
Hien

Post 29 sty 2024 11:27

Jedyne prawdziwe zaskoczenie ostatnich dwóch dekad, to Corrupt w 2017 r.
Awatar użytkownika
Dragon

Post 29 sty 2024 11:32

Higher Love imo podobny poziom