Pomysł na…
-
stripped
- Ulubiony utwór: hajerlow
Pomysł na…
Myślę sobie o nowym pomyśle na forumową zabawę dla forumowych bestkowiczy.
Myślałem o tym że chyba dochodzimy do momentu kiedy bestki bardziej niż dostarczać zaczynają nas trochę ograniczać. O ile sam zamysł jest jak najbardziej słuszny i sprawiedliwy - ma w zamyśle ukazywać to co naszym zdaniem jest najlepsze, samą śmietankę czyjejś twórczości o tyle to czasem mało by faktycznie zachęcić kogoś do zgłębienia jej. Chciałem żebyśmy mieli możliwość konkretniejszego zaprezentowania możliwości ulubionych wykonawców. Dlatego pomyślałem o czymś w rodzaju jakby eliminatora ale nie do końca.
Zamysł mój jest taki że w tej zabawie wrzucalibyśmy duble ulubionych wykonawców. Do pierwszej rundy każdy zapodałby dwa utwory - duble wykonawców których już wrzucał do bestki - jednego ze swoich ulubieńców, reszta słuchałaby i po paru dniach pisała który ich zdaniem jest lepszy, podoba im się bardziej i dlaczego. Wygrany utwór przechodziłby do kolejnej rundy gdzie byłby porównywany z kolejnym dobranym dublem. Edycja trwałaby 9 rund aż posłuchalibyśmy po 10 dubli każdego wykonawcy. W ten sposób każdy mógłby zaprezentować wykonawców z różnych etapów ich kariery i ukazujących różne oblicza i zobaczylibyśmy co zostałoby ulubieńcem wśród bestkowiczy.
Co myślicie?
Myślałem o tym że chyba dochodzimy do momentu kiedy bestki bardziej niż dostarczać zaczynają nas trochę ograniczać. O ile sam zamysł jest jak najbardziej słuszny i sprawiedliwy - ma w zamyśle ukazywać to co naszym zdaniem jest najlepsze, samą śmietankę czyjejś twórczości o tyle to czasem mało by faktycznie zachęcić kogoś do zgłębienia jej. Chciałem żebyśmy mieli możliwość konkretniejszego zaprezentowania możliwości ulubionych wykonawców. Dlatego pomyślałem o czymś w rodzaju jakby eliminatora ale nie do końca.
Zamysł mój jest taki że w tej zabawie wrzucalibyśmy duble ulubionych wykonawców. Do pierwszej rundy każdy zapodałby dwa utwory - duble wykonawców których już wrzucał do bestki - jednego ze swoich ulubieńców, reszta słuchałaby i po paru dniach pisała który ich zdaniem jest lepszy, podoba im się bardziej i dlaczego. Wygrany utwór przechodziłby do kolejnej rundy gdzie byłby porównywany z kolejnym dobranym dublem. Edycja trwałaby 9 rund aż posłuchalibyśmy po 10 dubli każdego wykonawcy. W ten sposób każdy mógłby zaprezentować wykonawców z różnych etapów ich kariery i ukazujących różne oblicza i zobaczylibyśmy co zostałoby ulubieńcem wśród bestkowiczy.
Co myślicie?
"Murzyn wielkim wezyrem był i jest" - munlup
-
mintaj
- Ulubiony utwór: No na pewno nie somebody
No ja generalnie też uważam, że koncepcja bestek trochę się jakby wypala. W bestce utworowej to top topek swoich artystów już dawno każdy wyczerpał i zmierzamy w stronę jakichś rekomendacji, a w takim przypadku to się umówmy, że ten limit jednego artysty to duże ograniczenie raz, a dwa - czasem po prostu ciężko coś napisać bez kontekstu o niektórych artystach "z tej półki". No niby można przepisywać Wikipedię czy coś, ale mnie takie rzeczy nie rajcują....
Zabawa Jacy miałaby te niewatpliwą zaletę, że pozwoliłaby nam poznawać wybranych artystów dogłębniej, bo wszyscy wiemy jak to jest z sięganiem po coś więcej w utworówce xd
Zabawa Jacy miałaby te niewatpliwą zaletę, że pozwoliłaby nam poznawać wybranych artystów dogłębniej, bo wszyscy wiemy jak to jest z sięganiem po coś więcej w utworówce xd
DEPESZWIZJA 117: edycja klubowa
PACZKA
PACZKA
-
Hien
Przecież w bestkach zeszliśmy już z limitów wykonawców. Mnie już tbh powiewa, czy ktoś wrzuci trzy razy pod rząd Taylor Swift. I już widzę te przerwy przy kolejnej zabawie tego samego typu. Jak to ruszy, to wezmę udział, jak nie to whatever.
"Idę spać bo nienawidzę ludzi" - Murzyn
-
stripped
No ale bestka to jednak bestka i IMO jest dobra jaka jest bo wciąż fajnie poznawać tylu nowych wykonawców co chwila tudzież poczytać spoko trivię czy interesującą historię choć ich mniej z czasem wiadomo i nie chciałbym jej rozwadniać bezsensownymi dublami, tbh nie jestem też fanem wciskania dubli do depeszwizji, chciałbym żeby było jakieś takie osobne korytko na to gdzie można na luzie dać upust własnej fascynacji ulubionym artystą no i to odrobinę nawiązanie do słynnego Kanye Madness Bracket gdzie igrzyska odbywałyby się wewnątrz dyskografii danego wykonawcy.
-
mintaj
No ta, ale co byś napisał wrzucając trzeci raz tego samego artystę? A tu masz spoko opcję aby przedstawić jakiegoś wykonawcę w dogłębniejszy sposób, bo możesz go pokazać z róznych perspektyw, z różnych okresów kariery, zarówno ze strony największych przebojów, jak i deep cutów.
PACZKA
PACZKA
-
stripped
No, bestki to mimo wszystko robią to po łebkach a ja chętnie dałbym Wam szansę spróbować przekonać mnie do Waszych ulubieńców (tych których nadal nie czuję)
-
stripped
Weźmy choćby samo DM pod lupę, wyobraź sobie że ktoś sprzedaje Ci ich poprzez Just Can't Get Enough i Some Great Reward dajmy na to i mehasz i omija Cię Exciter czy SOTU z tego względu bo ciul nie zachęcił Cię nikt do pogrzebania głębiej hy
-
Dragon
- Ulubiony utwór: Sexy Doll
Uważam ten pomysł za bezsensowny dubel właśnie. Główna bestka prędzej ewoluuje w coś takiego, byle bez eliminacji i innych takich. Za dużo rzeczy zastygło by jeszcze coś dokładać...
-
stripped
Zapomniałem że Ty znasz przeważnie tylko po jednym najwyżej ocenianym na rymie albumie z dyskografii :p
-
Dragon
no chyba że tak stawiamy sprawę to luz, automatycznie wykluczony
-
stripped
Pan dziś bez humorku jakiś
Co miałem na myśli to...
nie daj się prosić, weź spróbuj. Mówisz że bestka w to ewoluuje ale tak naprawdę to kiedy to będzie, za 5 czy 10 lat? O ile potrwa tyle bo komuś się odechce wcześniej. Po prostu wybierz zawodnika i weź do ręki te 10 strzał
Co miałem na myśli to...
nie daj się prosić, weź spróbuj. Mówisz że bestka w to ewoluuje ale tak naprawdę to kiedy to będzie, za 5 czy 10 lat? O ile potrwa tyle bo komuś się odechce wcześniej. Po prostu wybierz zawodnika i weź do ręki te 10 strzał
-
shodan
- Ulubiony utwór: Halo
Ja bardzo cenię bestki i uważam, że wciąż drzemie w nich duży potencjał. One wciąż muszą trwać. Ale pomysł Murzyna też mi się podoba. To kolejne szanse na poznanie dobrej muzyki. Przykład JCGE i SGR idealny do zobrazowania sprawy.
-
mintaj
To ja może ślepy jakiś jestem, bo nie za bardzo widzę ewolucję w tę stronę. Ile było tych dubli niby odkąd na nie zezwalamy? xdDragon pisze:05 lip 2024 21:48Uważam ten pomysł za bezsensowny dubel właśnie. Główna bestka prędzej ewoluuje w coś takiego, byle bez eliminacji i innych takich. Za dużo rzeczy zastygło by jeszcze coś dokładać...
PACZKA
PACZKA
-
shodan
2 (dwa).
Ja duble chętnie uruchomię, ale póki co mam jeszcze parę nie-dubli.
Ja duble chętnie uruchomię, ale póki co mam jeszcze parę nie-dubli.
-
Czez
- Ulubiony utwór: Cala masa
Podoba mi sie pomysl i chetnie bym sie pobawil, ale tradycyjnie potrzeba czasu na sluchanie. Np 7 osob, razy dwie piosenki, zalozmy 5 minut kazda, to wychodzi 70 minut. A zapewne jeden odsluch nie zawsze moze byc wystarczajacy. Zakladam zatem 2h na kolejke. Niestety, nie stac mnie na to. Ale podkreslam, pomysl fajny.
Enjoy The Silence
-
Dragon
Warto rozmawiać, żeby potem nie polegać na dziwnych wyobrażeniach czy niedomówieniach, to na plus. Ja np. nie widzę bestek za pięć lat (szczególnie utworowej), dziesięć to już w ogóle abstrakcja. Chwilę o tym pomyślałem i już po kolejnej 25ce można przejść w coś bardziej otwartego. Nie czuję mocnego wypalenia, bo dalej miałbym czym rzucać, ale faktycznie w pewnym momencie te najmocniejsze/jakkolwiek przemyślane karty trzeba rzucić i przejść dalej.
Wbrew pozorom to dość policzalne zabawy, kiedyś się naturalnie wyczerpią heh
Wbrew pozorom to dość policzalne zabawy, kiedyś się naturalnie wyczerpią heh
-
Hien
Ja nie mam chyba takiego artysty, którego bym chciał wciskać wam po ileś numerów z każdego okresu, żeby i tak czytać, że nikogo. Wolę różnorodność bestek.
"Idę spać bo nienawidzę ludzi" - Murzyn
-
shodan
A my właśnie mamy. I co nam zrobisz?
No są artyści grający świetnie, ale właściwie wciąż w tym samym stylu. I ja to absolutnie lubię. Ale są i tacy, którzy mocno się różnią z albumu na album.
Choćby DM.
No są artyści grający świetnie, ale właściwie wciąż w tym samym stylu. I ja to absolutnie lubię. Ale są i tacy, którzy mocno się różnią z albumu na album.
Choćby DM.
-
stripped
Ja sobie bardzo cenię różnorodność bestek i wolałbym żeby nie zamieniała się z czasem w festiwal dubli i wrzucania czegokolwiek tylko by to wszystko miało ciągle uzasadnienie. Można zrobić zamiast 10 np. 5 dubli - 4 rundy (miesiąc) żeby utrudnić sobie wybór ale powiększyć grono artystów do wrzucania tu.Hien pisze:06 lip 2024 02:03Ja nie mam chyba takiego artysty, którego bym chciał wciskać wam po ileś numerów z każdego okresu, żeby i tak czytać, że nikogo. Wolę różnorodność bestek.
-
mintaj
Wiesz, no, w bestce też możesz zostać zmehany i dowiedzieć się, że twoja pieśn związana z ważnym momentem życia typu pilot spadł ci za kanapę też nikogo nie obchodzi, a zawsze jest jakiś cień szansy, że jedną osobę autentycznie w kogoś/coś wkręcisz.Hien pisze:06 lip 2024 02:03Ja nie mam chyba takiego artysty, którego bym chciał wciskać wam po ileś numerów z każdego okresu, żeby i tak czytać, że nikogo. Wolę różnorodność bestek.
Ja jeszcze miałem inny, dość podobny pomysł, który roboczo chciałem nazwać PLAYOFFEM SUPLEMENTÓW. Brzmi kretyńsko i zasady też byłyby idiotyczne - polegałoby to na tym, że każdy brałby jedną swoją wrzutę z beatki utworowej oraz dobierał do niej jakiś inny utwór danego wykonawcy i reszta foruma by wybierała metodą głosowania (tutaj ważna adnotacja - głosy koniecznie musiałyby być jakkolwiek uargumentowane) czy woli kawałek X czy Y.
Przy założeniu, że w zabawie weźmie udział więcej niż 4 osoby, wchodzimy w fazę eliminacji, która polegałaby na selekcji 4 utworów (tu preferowałbym metodę eliminacji). No i jak w playoffach - ta czwórka rywalizuje ze sobą w parach, a zwycięzcy tych par spotykają się w finale i ten no.
I żeby nie było zbyt nudno to wpadłem na taki koncept, acoby potencjalni finaliści oraz półfinaliści mieli możliwość zmiany utworu. Ta możliwość jest tu istotna - jak ktoś będzie miał ochotę na prezentowanie artysty z różnych stron to miałby do tego trzy sposobności, a jeśli z różnych przyczyn nie... no to prostytutka nie xd, plus doszedłby aspekt rywalizacji i w ogóle.
PACZKA
PACZKA