DEPESZWIZJA - SEZON 4
-
mintaj
- Ulubiony utwór: No na pewno nie somebody
Słówko o mojej wrzucie: uznałem, że mało co będzie pasować do edycji o nazwie MUZYKA ŚWIATA jak kawałek z albumu pt. WORLD MUSIC i mam nadzieję, że trafiłem tym wyborem przynajmniej w jedną czwórkę. Tbh to też dla mnie lekki relikt z przeszłości, bo jarałem się nimi jakoś w 2013 roku, poprzez ROZKURWISTY i pełen energii wykon na ówczesnym Offie (po odkrywanie takich rzeczy jeździ się na ten festyn, a nie słuchanie jakichś przebrzmiałych gwiazd). Kogo porwało, tego porwało, kogo nie - cóż.
BTW Z jakichś przyczyn byłem pewien, że ten zespół już dawno się rozpadł, a tu się okazuje, że od kilku lat nagrywają te płyty w tempie album na rok xd
BTW Z jakichś przyczyn byłem pewien, że ten zespół już dawno się rozpadł, a tu się okazuje, że od kilku lat nagrywają te płyty w tempie album na rok xd
DEPESZWIZJA 118: edycja instrumentalna (bez ambientu)
PACZKA
PACZKA
-
Hien
Też napiszę parę słów o swoim. Numer pochodzi z osta do Atlantis, tego samego, z którego na początku roku wrzucałem Murie. To było najbardziej world music, co mi przychodziło do głowy, a nie chciałem ratować się łatwo Oldfieldem. Nie siedzę w muzie z Afryki, a rzeczy folkowe/europejskie, mało mi się kojarzą z tym labelem.
"Idę spać bo nienawidzę ludzi" - Murzyn
-
shodan
- Ulubiony utwór: Halo
Wątpię, że ktoś inny ją rozpoznał, ale Ty na pewno pamiętałeś moje pochwały na temat tej pani przy okazji albumu Metamorphosis.
-
stripped
- Ulubiony utwór: hajerlow
Tbh nie wiem kto to ale to było raczej oczywiste że to Twoja wrzuta...
"Murzyn wielkim wezyrem był i jest" - munlup
-
Hien
No, mnie właśnie o to chodziło. Nie wiedziałem kto śpiewa.
"Idę spać bo nienawidzę ludzi" - Murzyn
-
shodan
Ooo jak wiedzieli, to będą zera znowu. 
-
Dragon
- Ulubiony utwór: Sexy Doll
hehhe
-
mintaj
Dzień dobry wieczór, miastowi i wieśniacy, światowcy i lokalsi, inteligentni i Mintaj! Witam PT gremium serdecznie w dniu 27 października roku AD 2024 o godzinie 21.
Obchodzimy dziś imieniny Barnima, Frumencjusza, Siestrzemiła oraz Wielebora - wszystkiego najlepszego!
Oprócz tego celebrujemy Światowy Dzień Dziedzictwa Audiowizualnego, w związku z tym serdecznie życzenia i pozdrowienia dla dzieciów, audio oraz wideo.
Lecimy z kolejnym, już 33 finałem Depeszwizji w tym roku - edycji WORLD MUSIC. Zaczynamy wiadomo od kogo
Obchodzimy dziś imieniny Barnima, Frumencjusza, Siestrzemiła oraz Wielebora - wszystkiego najlepszego!
Oprócz tego celebrujemy Światowy Dzień Dziedzictwa Audiowizualnego, w związku z tym serdecznie życzenia i pozdrowienia dla dzieciów, audio oraz wideo.
Lecimy z kolejnym, już 33 finałem Depeszwizji w tym roku - edycji WORLD MUSIC. Zaczynamy wiadomo od kogo
KLASYFIKACJA4 pkt. - 3
3 pkt. - 4
2 pkt. - 1
1 pkt. - 6
Edycja z kategorii tych POPRAWNYCH łamanych miejscami na RZETELNYCH. Odrzuciłem piątkę, bo jednak po kategorii "muzyka świata" liczyłem na coś innego niż jakieś latynoskie rytmy (co z tego, że niby pasują), chociaż te smęty spod znaku szóstki jakoś mi nie robią (a powinny). Dwa punkty dla czegoś, co brzmi mi jak muzyka z jakiegoś serialu z Turcji, może i jest to jakaś egzotyka, to nie do końca coś, czego szukam. Czwórka zdecydowanie najlepsza jeśli chodzi o kombo tematyka/jakość, ale czystą jakością zdecydowanie broni się trójka, która jako jedyna tbh mnie zaintrygowała do obczajenia czegoś więcej. Nowofalowe, progresywne, intrygujące - trąci mi to mocno kolorową trylogią King Crimson, a to rekomendacja sama we sobie. Dobrze, że nie wrzucił tego Hien, bo ile można (pewnie i tak wygra).
Kod: Zaznacz cały
1. DRAGON - Jorge Reyes - Ek-tunkul - 4 pkt.
2. HIEN - Pierre Estève - Spitzberg - 3 pkt.
3. SHODAN - Azam Ali - In Other Worlds - 2 pkt.
4. MURZYN - Choir of Young Believers - Hollow Talk - 1 pkt.
5. MENTOS - Goat - Goatman
DEV - Trio Mocotó - Não Adianta - 0 pkt.
PACZKA
PACZKA
-
mintaj
Jako drugi wleci ten, dzięki któremu kącik dyskusyjny się opóźnił, ale bynajmniej wcale nie ożywił.
KLASYFIKACJA
Chyba zmienię nazwę na HIENwizja czy coś, bo widzę, że znowu edycja, w której kolega Jakub leci po triumf jak Małysz podczas Turnieju Czterech Skoczni kiedyśtam. Na szczęście tyle dobrego, że towarzyszy mu zdecydowanie najlepszy kawałek tej edycji. Shodan solidnie, ja z Murzynem dzielimy się okruchami z pańskiego stołu, których nie dostaje nawet Dev.
Napisałbym coś o gejmerskich skojarzeniach, ale tym razem odpuszczę…Numer 1 - Nieco delikatnej elektroniki, jeszcze trochę delikatnej gitary, orientalne zaśpiewy w stylu baśni z tysiąca i jednej shoarmy, trochę kiczowate, ale z drugiej strony całkiem spoko, nie hejtuję. 2 pkt
Numer 2 - Po trochu wszystkiego, brzmi to niby soundtrack do jakiejś niszowej gierki (ale koniecznie ścigałki). Fajne, nie powiem, choć przegrywa nieco nawet z poprzednim... 1 pkt
Numer 3 - A to to to skądś znam, tylko nie powiem rzecz jasna, skąd, albowiem w określonych przypadkach moja pamięć jest dziurawa jak rzeszoto. Czuję dziwny, jednakowoż przyjemny sentyment. 3 pkt
Numer 4 - Najwięcej "world" w tej "world music" obok numeru pierwszego. Pachnie jakimś ambientowym Banco de Gaią, względnie soundtrackiem do... innej gry lol, może bardziej platformowej. Bardzo lubię takie relaksacyjne przeszkadzajki, 4 pkt
Numer 5 - Trio Mocotó to trzech Brazylijczyków, którzy tworzyli głównie w latach 70. (ale mało). Próbowali pożenić rocka z sambą, wyszło im sambalanco, nazwa równie ciekawa, co gatunek. Klimatów latynoamerykańskich dawnych chyba mało tutaj, więc zapodaję. Numer tłumaczy się jako "no help", znam go z - a jakże, a jakże - składanki Radia RAM lol. Najbardziej w tych kompilacjach podobało mi się to, że otwierały mnie na mocno nieoczywistą w moim życiu muzykę... Uwielbiam ten kawałek, 0 pkt
Numer 6 - Urgh, nie lubię wlepiać czerwonych kartek. Generalnie piosenka jest super, ale wspólnego z motywem przewodnim spośród całej reszty ma chyba najmniej. Głos wokalisty brzmi dziwnie znajomo... Cóż, trochę szkoda, ale skończyły mi się punktya więc 0 pkt.
KLASYFIKACJA
1. DRAGON - Jorge Reyes - Ek-tunkul
HIEN - Pierre Estève - Spitzberg - 7 pkt.
3. SHODAN - Azam Ali - In Other Worlds - 4 pkt.
4. MENTOS - Goat - Goatman
MURZYN - Choir of Young Believers - Hollow Talk - 1 pkt.
6. DEV - Trio Mocotó - Não Adianta - 0 pkt.
Chyba zmienię nazwę na HIENwizja czy coś, bo widzę, że znowu edycja, w której kolega Jakub leci po triumf jak Małysz podczas Turnieju Czterech Skoczni kiedyśtam. Na szczęście tyle dobrego, że towarzyszy mu zdecydowanie najlepszy kawałek tej edycji. Shodan solidnie, ja z Murzynem dzielimy się okruchami z pańskiego stołu, których nie dostaje nawet Dev.
PACZKA
PACZKA
-
Dragon
Ciekawe skąd ten Reyes tak siada, hmm
-
mintaj
Jako trzeci DRAGON, bo chcę zobaczyć jak wkłada sobie przysłowiowy kij w szprychy.
KLASYFIKACJA
I cóż, dzięki głosom Dragona imć Hien wysunął się na zdecydowane prowadzenie - na półmetku ma 11 punktów na 12 możliwych. Poza tym Dev uciekł z ostatniego miejsca i pozbawił się szans na Złotego Ziobrę (w sumie i tak późno) i to jedyne zmiany, jakie w tej kolejce w ogóle zaszły xD
jeny co za maruda. Też pozdrawiam wzmiankowaną ekipę!4 (4)
5 (3)
2 (2)
1 (1)
6
depeszwizja edycja światowość - tekstorecenzja
edycja światowość jest to zestaw typu przynudzanko bez większego związku z edycją i jakąkolwiek spójnością. śpiewanko typu casual popowanko smęconko bez polotu, ambient rodem z gry typu wojenka rycerzami i inne. można głosować na babe co na minus. a piątkę pewnie wrzucił murzyn czarny, to w sumie najlepszy numer, ale nie na stan przeciętny.
reyes i ek-tunkul jest to meksykaniec kosmiczny, syntezatorowane jest i gitarowane chyba też. kruci, chyba spsułem klimat mp3'ką gorszej jakości, ale odizolowan od reszty może zaciekawić.
no, to cze
Wierzę w przemianę w następnej edycji, Panowie. Ani World Music, ani Fajna Music, ani Pomysł Jakikolwiek. Pozdrawiam ekipę Rzeźni nr 5 w WTW, czas dziś (przedwczoraj) na ostatni dyżur w miesiącu.
KLASYFIKACJA
1. HIEN - Pierre Estève - Spitzberg - 11 pkt.
2. DRAGON - Jorge Reyes - Ek-tunkul - 7 pkt.
3. SHODAN - Azam Ali - In Other Worlds - 5 pkt.
4. MENTOS - Goat - Goatman
DEV - Trio Mocotó - Não Adianta - 3 pkt.
6. MURZYN - Choir of Young Believers - Hollow Talk - 1 pkt.
PACZKA
PACZKA
-
mintaj
Dobra, zobaczmy jak głosował MURZYN
KLASYFIKACJA
Hien pierwszy raz zgarnął od kogoś mniej niż 3 punkty, ale jakiegoś wielkiego wpływu na klasyfikację to nie miało, bo Dragon traci do niego ledwie punkt mniej. Dzięki pierwszemu kompletowi wgramoliłem się na środek stawki. Wuja bez punktów leci niżej i niżej, ale ciągle jest wyżej niż zamykający (imo niesłusznie) stawkę Jaca.
Może i marudzi, ale głosuje jak trzeba!Z przykrością muszę przyznać że była to jedna z najsłabszych edycji depeszwizji dotąd. Początkowo bardzo się ucieszyłem że Wuja ukradł mój pomysł na edycję z muzyką świata ale kiedy zobaczyłem to jojczenie Dragona i Hiena szybko zrozumiałem że nie ma sensu wrzucać niczego pod ten temat, myślę że połowa jak nie większość z Was nie lubi tego typu muzyki i i tak byście jej nie docenili, dlatego olałem tytuł tej edycji i po prostu rzuciłem fajnym numerem którego nie zmieściłem jesienią rok temu ani nie zmieściłbym teraz do bestki a wierzę że może się komuś spodobać. Z wrzucanych przez Was numerów nic mi w sumie jakoś zbytnio nie siadło i nie sądzę bym do nich wracał, nawet cieszę się że nie dałem tego co planowałem z world music bo pasowałoby to jeszcze gorzej w tym zestawie niż moja obecna wrzuta. Chcąc nie chcąc punktuję następująco:
1 - 0 pkt., sorry Wuja
2 - 4 pkt., powodzenia mentos
3 - 2 pkt.
4 - 1 pkt., Muria była lepsza jednak
5 - 3 pkt.
KLASYFIKACJA
1. HIEN - Pierre Estève - Spitzberg - 12 pkt.
2. DRAGON - Jorge Reyes - Ek-tunkul - 9 pkt.
3. MENTOS - Goat - Goatman - 7 pkt.
4. DEV - Trio Mocotó - Não Adianta - 6 pkt.
5. SHODAN - Azam Ali - In Other Worlds - 5 pkt.
6. MURZYN - Choir of Young Believers - Hollow Talk - 1 pkt.
PACZKA
PACZKA
-
mintaj
Zostały nam dwie osoby, więc niechaj wleci HIEN.
KLASYFIKACJA
Przed finałem zostało na placu boju trzech zawodników: startujący z pozycji lidera Hien, Dragon i co ciekawe Dev, któremu mocno pomogły punkty od Hiena - niemniej pamiętajmy, że kolega Musiał ma na koncie jedno jajco, więc zgodnie z zasadami nawet gdyby wyrównał się z Hienem, to i tak by przegrał. O laurze konsumenta więc decyduje nie kto inny jak….
Mogę się tylko podpisać pod tymi słowami. BTW, jak zawsze imć munlup taktycznie, ale teraz jednocześnie empatycznie (komplet dla deva - oby się nie pociął…)4 – utwór 5
3 – utwór 1
2 – utwór 3
1 – utwór 6
0 – utwór 2
Bardzo wyrównana edycja, na tyle, że miałem problem, zwłaszcza z dołem, bo nic mi się na jajo nie widziało. Ostatecznie dokonałem wyboru niemal loteryjnie, trudno. Edycja ciekawa, acz na dłuższą metę męcząca.
KLASYFIKACJA
1. HIEN - Pierre Estève - Spitzberg - 12 pkt.
2. DRAGON - Jorge Reyes - Ek-tunkul - 11 pkt.
3. DEV - Trio Mocotó - Não Adianta - 10 pkt.
4. SHODAN - Azam Ali - In Other Worlds - 8 pkt.
5. MENTOS - Goat - Goatman - 7 pkt.
6. MURZYN - Choir of Young Believers - Hollow Talk - 2 pkt.
Przed finałem zostało na placu boju trzech zawodników: startujący z pozycji lidera Hien, Dragon i co ciekawe Dev, któremu mocno pomogły punkty od Hiena - niemniej pamiętajmy, że kolega Musiał ma na koncie jedno jajco, więc zgodnie z zasadami nawet gdyby wyrównał się z Hienem, to i tak by przegrał. O laurze konsumenta więc decyduje nie kto inny jak….
PACZKA
PACZKA
-
mintaj
SHODAN
KLASYFIKACJA GENERALNA:
KLASYFIKACJA
Jak to mawiała pewna osoba - "W Depeszwizji zawsze partycypuje 6-8 osób, a wygrywa i tak Hien"
Także ten, także tego oficjalnym laureatem Depeszwizji 33 - Edycji World Music jest…
HIEN
Oto ZASŁUŻONA NAGRODA z tytułu 12 tryjumfu.
A tu TABELKA
Dziękuje raz jeszcze udział, chałwa zwycięzcom, przegranym, tym którym się chciało to czytać i tym którym nie.
Co do ogłoszeń parafialnych - czekam na wytyczne, jutro wlatuję z tematem, okładką itd jak zawsze do jutra. W dodatku oficjalnie chciałbym poinformować, że do grona partycypantów wraca Livv, także od następnej edycji znowu bawimy się w siedmioosobowym gronie
No to ten, no to tegoD2 - 3
D3 - 1
D4 - 4
D6 - 2
Bardzo wyrównana stawka i ciężko było coś odrzucić.
KLASYFIKACJA GENERALNA:
KLASYFIKACJA
1. HIEN - Pierre Estève - Spitzberg - 16 pkt.
2. DRAGON - Jorge Reyes - Ek-tunkul
3. DEV - Trio Mocotó - Não Adianta
MENTOS - Goat - Goatman - 10 pkt.
4. SHODAN - Azam Ali - In Other Worlds - 8 pkt.
5. MURZYN - Choir of Young Believers - Hollow Talk - 4 pkt.
Także ten, także tego oficjalnym laureatem Depeszwizji 33 - Edycji World Music jest…
HIEN
Oto ZASŁUŻONA NAGRODA z tytułu 12 tryjumfu.
A tu TABELKA
Dziękuje raz jeszcze udział, chałwa zwycięzcom, przegranym, tym którym się chciało to czytać i tym którym nie.
Co do ogłoszeń parafialnych - czekam na wytyczne, jutro wlatuję z tematem, okładką itd jak zawsze do jutra. W dodatku oficjalnie chciałbym poinformować, że do grona partycypantów wraca Livv, także od następnej edycji znowu bawimy się w siedmioosobowym gronie
PACZKA
PACZKA
-
stripped
- Ulubiony utwór: hajerlow
powaliło Was zdrowo
"Murzyn wielkim wezyrem był i jest" - munlup
-
shodan
Hien jest jak kiedyś Niemcy w kopanej. Grali wszyscy, a wygrywali i tak Niemcy.
Tak że gratki. Chociaż gratulowanie Hienowi wygranej to tak, jakby gratulować komukolwiek innemu umiejętności oddychania.
Tak że gratki. Chociaż gratulowanie Hienowi wygranej to tak, jakby gratulować komukolwiek innemu umiejętności oddychania.
-
Dragon
edycja kawaliny jesienneeee pozdro600 - nadchodzi
-
Dragon
A Jorge Reyes naprawdę spoko, choć poczułem się mocno wywołany do tablicy w kwestii world music - ale jego pierwsza i pewnie druga (bo sprawdzam w najbliższym czasie) płyta to jest to dobre, co powinno wyjść z połączenia ejtisowej ambitniejszej elektroniki i rytmów lokalsów z Meksyku.
-
shodan
Mam nadzieję na "Jesienne smuty 3".
-
mintaj
No to co sprzedałeś jest ekstraDragon pisze:27 paź 2024 21:24A Jorge Reyes naprawdę spoko, choć poczułem się mocno wywołany do tablicy w kwestii world music - ale jego pierwsza i pewnie druga (bo sprawdzam w najbliższym czasie) płyta to jest to dobre, co powinno wyjść z połączenia ejtisowej ambitniejszej elektroniki i rytmów lokalsów z Meksyku.
PACZKA
PACZKA