DEPESZWIZJA - SEZON 5

Awatar użytkownika
Hien

Re:

Post 25 sty 2025 20:42

mintaj pisze:
25 sty 2025 20:36
Wuja i Seba, tu nie ma co gadać. Ja rozumiem, że można nie znać dobrze gatunku, ale wystarczyło, IE wiem, wejść na yt i wpisać ambient, albo jeden z filmików o tym czym jest ambient, jakiś się postarać, a nie wrzucać byle co, byle było xd
Nie wiem, pytałem już w tym temacie o wasze definicje ambientu - dostałem jedną odpowiedź, która przepadła w morzu tego typu błyskotliwych i światłych tekstów. Osobiście nie czuję się zawiedziony, chociaż niech będzie że mam ból dupy i zawieszam zabawę dopóki dopóty mi nie przejdzie xd
No, po głosowaniu to sobie można rzucać definicjami ile się chce xD Do edycji śpiewających pań równie dobrze można było wrzucić faceta śpiewającego falsetem.

Proszę oto Wikipedia

Ambient music is a genre of music that emphasizes tone and atmosphere over traditional musical structure or rhythm. It is often "peaceful" sounding and lacks composition, beat, and/or structured melody.[5] It uses textural layers of sound that can reward both passive and active listening[6] and encourage a sense of calm or contemplation.
"Idę spać bo nienawidzę ludzi" - Murzyn
Awatar użytkownika
shodan
Ulubiony utwór: Halo

Post 25 sty 2025 20:56

Jeżeli motywy nie obligują do niczego, to po co się tak puszysz Hien?
Awatar użytkownika
stripped
Ulubiony utwór: hajerlow

Post 25 sty 2025 20:57

LOOOOOL

ALE TO BYŁ MOTYW OBOWIĄZKOWY WŁAŚNIE W TYM RZECZ
"Murzyn wielkim wezyrem był i jest" - munlup
Awatar użytkownika
Hien

Post 25 sty 2025 21:00

shodan pisze:
25 sty 2025 20:56
Jeżeli motywy nie obligują do niczego, to po co się tak puszysz Hien?
Wujas, Ty czasami przypominasz mi dziecko. To był wniosek płynący z przebiegu tej edycji i tak zwana ironia. Motyw miał obligować, ale np Ciebie nie zobligował do niczego.
Awatar użytkownika
mintaj
Ulubiony utwór: No na pewno nie somebody

Post 25 sty 2025 21:07

No dobra, i niby czemu wedle tej definicji ten konkretny Frost nie jest ambientem? Argument z "agresywnym" brzmieniem mnie nie do końca przekonuje, bo jakby słowo OFTEN sugeruje, że łagodne brzmienie to zjawisko częste, ale nie warunek sine qua non - przynajmniej w moim rozumowaniu.

Mimo wszystko postanowiłem sprawdzić, czy nie tylko ja jestem ignorantem z chujem zamiast uszu i jednak okazało się, że takowych jest wśród nas więcej, bo znalazłem parę źródeł, które ww. Frosta ambientem nazywają:
https://ra.co/reviews/6847
https://www.allmusic.com/album/by-the-t ... 0000830537
https://rateyourmusic.com/song/ben-frost/killshot/
https://pitchfork.com/reviews/albums/13 ... he-throat/

Rozumiem jednak, że brak odpowiedniej wzmianki na, prostytutka, Wikipedii, jest wystarczającym powodem, by rzucać przezabawnymi porównaniami vide to z facetem śpiewającym falsetem w edycji ze śpiewającymi paniami.
DEPESZWIZJA 118: edycja instrumentalna (bez ambientu)
DO WTORKU POŁUDNIA
5/6
Awatar użytkownika
shodan

Post 25 sty 2025 21:17

Mimo wszystko po co się puszysz Hien? Daj następnym razem zero i styknie.
Zresztą jaki motyw, taka edycja.
Awatar użytkownika
mintaj

Post 25 sty 2025 21:18

Motyw był spoko, edycja też, gorzej z ego niektórych uczestników heh
DO WTORKU POŁUDNIA
5/6
Awatar użytkownika
Hien

Post 25 sty 2025 21:20

No, ja też się odniosłem do tego parę dni temu, że tyle razy widziałem, że coś jest opisywane jako ambient, a nim nie jest, że najwyraźniej każdy ma swój ambient.

Calm or contemplation to tak średnio pasuje do gwałcenia uszu przesterami i czystym noisem. Brak bitu, średnio pasuje za to do wrzuty Wuja. Inna sprawa, ze przynajmniej kilka osób, poza mną, zwróciła uwagę, że to nie jest ambient, więc wiesz Seba. No łagodniej mówiąc, mogłeś się po prostu bardziej postarać, ale za to lepiej było nazwać edycję srambient, co już ustanowiło odpowiednie podejście do tematu. Ode mnie w sumie tyle, zapominam o sprawie, ale też nie będę się więcej łudził, że motyw do czegoś obliguje, a prowadzący nie przepuści dubla z bestki, czy numerów średnio zgodnych z motywem xd
Awatar użytkownika
Hien

Post 25 sty 2025 21:22

shodan pisze:
25 sty 2025 21:17
Mimo wszystko po co się puszysz Hien? Daj następnym razem zero i styknie.
Zresztą jaki motyw, taka edycja.
Czyli co, najlepiej wrzucać na odpiernicz bo najwyżej ktoś da zero? A nie można się zwyczajnie przyłożyć do wrzuty? Poświęcić pięć minut żeby dowiedzieć się, że w ambiencie nie ma bitu?
Awatar użytkownika
stripped

Post 25 sty 2025 21:23

Ment tu nie chodzi o ego, widze dyskusja poszła w złą stronę

Będę szczery - gdybym ja miał/musiał prowadzić tą edycję i dokonywać akceptacji wrzutek - Ciebie i Wuja bym prosił o podmianę, nie zakwalifikowałbym tego. A niska punktacja w obu przypadkach nie miała tu akurat związku z ambientowością lub nie.

Ja rozumiem wkurw Hiena powiedzmy bo to wygladało z mojej strony jakby sam prowadzący olał regulamin który ustanowił, bo jawet jeśli Frost to jest dark ambient (dla mnie noise raczej) to wrzuta Wuja i tak nie powinna z takim bitem tu się znaleźć i kropka
Awatar użytkownika
stripped

Post 25 sty 2025 21:32

Nie ma co drzeć kotów już

Ja widzę jedno proste rozwiązanie

Seba olejmy te nagrody sezonu typu OBOWIĄZKOWY motyw i uznajmy że kto wygrywa ten wybiera motyw/tytuł ale na zasadzie ZWYCIĘZCA CHCIAŁBY posłuchać wrzut w takim stylu, jak ktoś wrzuci coś pod motyw to MIŁO a jak nie ma lub go to tak nie jara no to trudno niech da cokolwiek
Awatar użytkownika
Hien

Post 25 sty 2025 21:35

Zgadzam się z Murzynem, te nagrody można olać, bo i tak podejście ludzi jest wybiórcze ("jaki motyw, taka edycja" pozdro) i jak komuś się nie podoba, to prędzej oleje i wrzuci byle co niż np. odpuści udział w edycji. Oszczędzimy sobie rozczarowań i nadmiernej ilości pracy.
Awatar użytkownika
mintaj

Post 25 sty 2025 21:41

Dobra, bo też chcę, by nie było niejasności - akurat z tą kwestią, że zjebałem jako prowadzący to polemizować nie zamierzam. Nie mam zamiaru się usprawiedliwiać, po prostu przed skompilowaniem paki sprawdzam utwory głównie pod kątem technicznym i tagów, bo ani w edycjach "motywowych" nie było żadnych kontrowersji, ani też nie było dawien dawno sytuacji, w której ktoś by zduplikował bestkę utworową, przez co najzwyczajniej w świecie straciłem czujność. Biję się w klatę w ramach przeprosin i rozważam przekazanie prowadzenia komuś z was, bo najwyraźniej się do tego nie nadaję
DO WTORKU POŁUDNIA
5/6
Awatar użytkownika
shodan

Post 25 sty 2025 21:44

Ja rozumiem naprawdę, że może źle się wstrzeliłem w motyw i nie mam żadnych pretensji o obniżanie dla mnie ocen. Bardziej mnie dziwi ten bulwers Kuby, który raczej rzadko przeklina.
Motyw ambient był trochę nietrafiony, bo jak tu pod tym względem porównywać np. mnie i Dragona? To tak jak kazać grać Widzewowi Łódź z Realem Madryt w piłkę kopaną.
Awatar użytkownika
Hien

Post 25 sty 2025 21:48

Ale Wujas, Ty bardziej ambientowe rzeczy nawet do bestki dawałeś, i widać nawet nie wiedziałeś. Ja się bulwersuję, bo miałem nadzieję na te edycję i nie wiem, z góry założyłem, że wszyscy się postarają, a jak nie ogarniają ambientu, bo ich nudzi, czy coś, to napiszą wcześniej. Wtedy, nie wiem, może bym jednak wymyślił coś innego.

Tak jak pisał Murzyn, trzeba olać przymusowe motywy, bo to nie działa.
Awatar użytkownika
shodan

Post 25 sty 2025 21:49

Hien pisze:
25 sty 2025 21:35
Zgadzam się z Murzynem, te nagrody można olać, bo i tak podejście ludzi jest wybiórcze ("jaki motyw, taka edycja" pozdro) i jak komuś się nie podoba, to prędzej oleje i wrzuci byle co niż np. odpuści udział w edycji. Oszczędzimy sobie rozczarowań i nadmiernej ilości pracy.
Ale to "jaki motyw, taka edycja" to twoje sztandarowe hasło Hien. Krótką masz pamięć.
Awatar użytkownika
stripped

Post 25 sty 2025 21:50

shodan pisze:
25 sty 2025 21:44
jak tu pod tym względem porównywać np. mnie i Dragona? To tak jak kazać grać Widzewowi Łódź z Realem Madryt w piłkę kopaną.
Akurat taki fan sportu powinien wiedzieć że dopóki piłka w grze...

A depeszwizja to nie noga i tu tym bardziej wszystko się może zdarzyć
Awatar użytkownika
Hien

Post 25 sty 2025 21:50

mintaj pisze:
25 sty 2025 21:41
rozważam przekazanie prowadzenia komuś z was, bo najwyraźniej się do tego nie nadaję
Idź Seba pograj w Mass Effect i wróć jak przestanie padać śnieg. Nikt nie chce innego prowadzącego.
Awatar użytkownika
shodan

Post 25 sty 2025 21:53

Mentos jesteś w tym najlepszy.
Awatar użytkownika
shodan

Post 25 sty 2025 21:57

stripped pisze:
25 sty 2025 21:50
shodan pisze:
25 sty 2025 21:44
jak tu pod tym względem porównywać np. mnie i Dragona? To tak jak kazać grać Widzewowi Łódź z Realem Madryt w piłkę kopaną.
Akurat taki fan sportu powinien wiedzieć że dopóki piłka w grze...

A depeszwizja to nie noga i tu tym bardziej wszystko się może zdarzyć
Ale mnie chodzi o to, że Dragon zęby zjadł na ambiencie. Mnie się w bestce przypadkiem udało ze 2 razy wrzucić ambient. Dajcie teraz np. edycję jazzową, to dopiero się dziwicie, jaki ze mnie jazzman.