DEPESZWIZJA - SEZON 5
-
Dragon
- Ulubiony utwór: Sexy Doll
To już chyba ignorancja, bo zestaw naprawdę dobry.
-
stripped
- Ulubiony utwór: hajerlow
Badums
"Murzyn wielkim wezyrem był i jest" - munlup
-
mintaj
- Ulubiony utwór: No na pewno nie somebody
Przesłuchałem. Przyjemna paczka, może bez uniesień, ale podoba mi się
DEPESZWIZJA 118: edycja instrumentalna (bez ambientu)
DO WTORKU POŁUDNIA
DO WTORKU POŁUDNIA
-
mintaj
dawac dawac nie udawac
DO WTORKU POŁUDNIA
DO WTORKU POŁUDNIA
-
mintaj
czekam na jedna osobe. ja wiem, ze te terminy to zazwyczaj luzne wskazowki, ale byl jednak prosil o jakikolwiek odzew
DO WTORKU POŁUDNIA
DO WTORKU POŁUDNIA
-
mintaj
1. DRAGON - Cluster & Brian Eno - Wehrmut
2. LIVV - Haircuts for Men - 破壊の塔 (Amygdala) / Tower of Destruction)
3. DEV - Cate Brooks - Ascent
4. MURZYN - Marc Dorsey - People In Search of Life
5. HIEN - Mike Oldfield - Peace Demo A
6. MENTOS - Boards of Canada - Aquarius
7. SHODAN - Jungyup - Curtain Call
sobota 21
2. LIVV - Haircuts for Men - 破壊の塔 (Amygdala) / Tower of Destruction)
3. DEV - Cate Brooks - Ascent
4. MURZYN - Marc Dorsey - People In Search of Life
5. HIEN - Mike Oldfield - Peace Demo A
6. MENTOS - Boards of Canada - Aquarius
7. SHODAN - Jungyup - Curtain Call
sobota 21
DO WTORKU POŁUDNIA
DO WTORKU POŁUDNIA
-
Dragon
Ulalaaa, Fryzury Męskie to ja nawet znam, ma się ten nos
-
stripped
- Ulubiony utwór: hajerlow
Całkiem urocza wrzuta Wuju 
Ambienciki-chillouty niestety nie dla mnie w tej edycji, duże nazwiska ale słabe numery
Ambienciki-chillouty niestety nie dla mnie w tej edycji, duże nazwiska ale słabe numery
"Murzyn wielkim wezyrem był i jest" - munlup
-
Hien
Wuja wsiąka w Psy-verse
"Idę spać bo nienawidzę ludzi" - Murzyn
-
Dragon
Zgadzam sb (dałem zero)
-
shodan
- Ulubiony utwór: Halo
Wsiąka to za duże słowo. Na razie chwilowa zajawka. Okazuje się, że PSY ma na albumach lepsze utwory, niż te znane hity.
Bardziej mnie zainteresował Jungyup, który u PSY był w jednym utworze na feacie. Bardzo przyjemna i relaksującą nuta.
-
shodan
- Ulubiony utwór: Halo
Myślałem, że impreza odwołana, a zapomniałem, że na Litwie jest godzina do przodu.
-
mintaj
A JEDNAK
Dobry państwu.
Witam serdecznie w tę piękną jak mój ryj sobotę, pierwszy dzień lutego i ostatni dzień reszty mojego życia czy coś.
Imieniny obchodzą Brygida, Sewer, Dziadumiła i Weridana - wszystkiego przeciętnego.
Obchodzimy też Międzynarodowy Dzień bez Oleju Palmowego, ale nie wiem czy kogoś to obchodzi. Heh.
W każdym razie są to świetne okoliczności, by przeprowadzić finał 47 Depeszwizji, znanej też jako EDYCJA SPOKOJNA. To trza na spokojnie, czyli zacząć ode mnie.
KLASYFIKACJA
Do tej pory w tym sezonie triumfami dzielili się Dragon, Hien i Mentos. Czy to się zmieni?
Dobry państwu.
Witam serdecznie w tę piękną jak mój ryj sobotę, pierwszy dzień lutego i ostatni dzień reszty mojego życia czy coś.
Imieniny obchodzą Brygida, Sewer, Dziadumiła i Weridana - wszystkiego przeciętnego.
Obchodzimy też Międzynarodowy Dzień bez Oleju Palmowego, ale nie wiem czy kogoś to obchodzi. Heh.
W każdym razie są to świetne okoliczności, by przeprowadzić finał 47 Depeszwizji, znanej też jako EDYCJA SPOKOJNA. To trza na spokojnie, czyli zacząć ode mnie.
To trzeba być Mentosem, acoby dać więcej punktów Cate Brooks niż Oldfieldowi…5 pkt. - 2
4 pkt. - 4
3 pkt. - 7
2 pkt. - 1
1 pkt. - 3
Będzie do bólu lakonicznie.
Komplet dla dwójki, bo porwała mnie od pierwszego odsłuchu i chce wincyj! Czwórka ma ten fajny nostalgiczno-sentymentalno-najtisowy vibe i brzmi tak jakby mógł brzmieć nwm Grzegorz Turnau gdyby był cool - pasje do motywu idealnie i generalnie jest miodna. Trzy dla azjatów, bo k-pop baza. Pozostałe punkty dla spox ambientów - nie napiszę epopei nt. wyższości jedynki nad trójką lub vice versa, bo obie mi się trochę zlały tbh, ale oba są na tyle spox, by zamknąć listę. Sorewicz piątka, może cię nie doceniam, ale nie weszłeś
Wrzuciłem BoC, bo zawsze jest dobra pora na ich muzykę, a Aquarius to jedna z ładniejszych rzeczy jakie stworzyli i generalnie kojarzy mi się z takim fajnym czasem w życiu, kiedy po burzy nastał pokój i w ogóle.
KLASYFIKACJA
Kod: Zaznacz cały
1. LIVV - Haircuts for Men - 破壊の塔 (Amygdala) / Tower of Destruction) - 5 pkt.
2. MURZYN - Marc Dorsey - People In Search of Life - 4 pkt.
3. SHODAN - Jungyup - Curtain Call - 3 pkt.
4. DRAGON - Cluster & Brian Eno - Wehrmut - 2 pkt.
5. DEV - Cate Brooks - Ascent - 1 pkt.
6. HIEN - Mike Oldfield - Peace Demo A
MENTOS - Boards of Canada - Aquarius - 0 pkt.
DO WTORKU POŁUDNIA
DO WTORKU POŁUDNIA
-
mintaj
Dawno nie narzekałem na DEV, więc na SPOKOJNIE wleci jako drugi.
KLASYFIKACJA:
Póki co, jak burza idzie Livv i po dwóch kolejkach goli resztę jak frajerów. Na drugim Murzyn, który może być czarnym koniem tej edycji, ale nie musi. Hien nawet jakby dostał sto zer, biłby się o wygraną, co nikogo nie powinno dziwić. Dalej reszta i zamykający stawkę imć Adrian.
Simlish powiadasz heh….Numer 1 - Trochę czilowe, trochę kwaśne, takie umuzycznienie fazy delikatnego zejścia z... well, fazy. Względnie pół-sen w kosmosie, nienajgorsze, ale leży mi tak pół na pół. 1 pkt
Numer 2 - Kurde, dobre to jest. Downtempo at it's finest, przyjemna muzyka tzw. skąpanych światłem sodowych i rtęciowych latarni ulic, listopad, takie tam. 4 pkt normalnie
Numer 3 - Musiał wrzuca ambient po ambiencie lol. Cate Brooks z płyty Agri Montana. Numer ją otwiera, nazywa się Ascend. Cudownie jechało się przez pasmo Bałkanów właściwych (że tak to ujmę, Bałkany to nazwa gór pomiędzy Macedonią Północną a Bułgarią, potem rozciągnięto ją na cały półwysep) ze Skopja do Sofii mijając szczyty jak z Morrowinda, słuchając tego właśnie utworu. Nawet stary i brudny autokar tak nie bolał (i 10 godzin podróży). 0 pkt
Numer 4 - A ja to skądś znam, tylko skąd? Nie wiem, jednakowoż lubię taki lounge i faktycznie kojarzy mi się ze spokojem. RAM-core do pewnego stopnia, a trochę ta druga Zetka. 2 pkt
Numer 5 - O, to znam hahaha. Na tyle dobre, że zasługuje na pełne wyróżnienie, wyjątkowo dobry utwór. Choć dla mnie bardziej pod skąpane upałem łąki... Nie ma co narzekać, 5 pkt!
Numer 6 - Huhuhu, BoC! Bardzo dobre, dużo dobre, ORRRANGE. A tak poza tym chciałem powiedzieć, że ORRRANGE. No i ten, no, jakiś laur konsumenta. Idę czilować, 3 POMAR... znaczy, pkt
Numer 7 - Ehh, no bonus, na tle całej reszty wypada dosyć blado, plus ten dziwny (azjatycki chyba jakiś) język, który brzmi mi jak simlish, to się nie skleja. Ten "ORRRANGE" zepsuty, 0 pkt
KLASYFIKACJA:
1. LIVV - Haircuts for Men - 破壊の塔 (Amygdala) / Tower of Destruction) - 9 pkt.
2. MURZYN - Marc Dorsey - People In Search of Life - 6 pkt.
3. HIEN - Mike Oldfield - Peace Demo A - 5 pkt.
4. DRAGON - Cluster & Brian Eno - Wehrmut
MENTOS - Boards of Canada - Aquarius
SHODAN - Jungyup - Curtain Call - 3 pkt.
7. DEV - Cate Brooks - Ascent - 1 pkt.
Póki co, jak burza idzie Livv i po dwóch kolejkach goli resztę jak frajerów. Na drugim Murzyn, który może być czarnym koniem tej edycji, ale nie musi. Hien nawet jakby dostał sto zer, biłby się o wygraną, co nikogo nie powinno dziwić. Dalej reszta i zamykający stawkę imć Adrian.
DO WTORKU POŁUDNIA
DO WTORKU POŁUDNIA
-
mintaj
Czy MURZYN w końcu wygra? Fajnie by było
KLASYFIKACJA:
I nie ma też w tej edycji mniej polaryzującego użytkownika niż Livv - leci po triumf jak Adam Małysz w Willingen i ma aż 5 punktów przewagi nad miejscami drugimi. Ciekawostką może być fakt, że obaj viceliderzy mają już jedno jajo na koncie. Stawkę zamyka Musiał, chociaż.. no nie musiał.
Shodan póki co dostał już komplet, jajco i jeszcze 3 punkty ode mnie - póki co nie ma bardziej polaryzującego partycypanta w tej edycji.Dw7 - 5 punktów
Dw2 - 4 punkty
Dw5 - 3 punkty
Dw1 - 2 punkty
Dw6 - 1 punkt
Dw3 - 0 punktów
KLASYFIKACJA:
1. LIVV - Haircuts for Men - 破壊の塔 (Amygdala) / Tower of Destruction) - 13 pkt.
2. HIEN - Mike Oldfield - Peace Demo A
SHODAN - Jungyup - Curtain Call - 8 pkt.
4. MURZYN - Marc Dorsey - People In Search of Life - 6 pkt.
5. DRAGON - Cluster & Brian Eno - Wehrmut - 5 pkt.
6. MENTOS - Boards of Canada - Aquarius - 4 pkt.
DO WTORKU POŁUDNIA
DO WTORKU POŁUDNIA
-
mintaj
Oj dana, oj dana, czas na głosy SHODANA
KLASYFIKACJA:
Livv niby z każdymi kolejnymi głosami dostaje ich coraz mniej, ale ciągle pędzi jak burza i ma 6 punktów przewagi nad drugim Hienem. Niby ma przed sobą swoją karencję, ale praktycznie całe podium też. Praktycznie, z wyłączeniem takiego jednego prowadzącego, który może zaskoczyć. Shodan i Murzyn lokują się w środku stawki z dość dużą przewagą nad Musiałem.
Kolejne zero dla Kaśki Brooks i pierwszy komplet dla BoC!D1 - 4
D2 - 3
D4 - 1
D5 - 2
D6 - 5
KLASYFIKACJA:
1. LIVV - Haircuts for Men - 破壊の塔 (Amygdala) / Tower of Destruction) - 16 pkt.
2. HIEN - Mike Oldfield - Peace Demo A - 10 pkt.
3. DRAGON - Cluster & Brian Eno - Wehrmut
MENTOS - Boards of Canada - Aquarius - 9 pkt.
5. SHODAN - Jungyup - Curtain Call - 8 pkt.
6. MURZYN - Marc Dorsey - People In Search of Life - 6 pkt.
DO WTORKU POŁUDNIA
DO WTORKU POŁUDNIA
-
mintaj
Zazwyczaj to jest moment, w którym sprawdzam czy lider włożył se kij w szprychy, ale w tym przypadku to raczej nie będzie możliwe, bo przewaga LIVV jest za wysoka na to
KLASYFIKACJA:
Nie wyczymie, znowu wywrocilo praktycznie cala tabele - rzecz jasna, poza pierwszym i ostatnim miejscem. Przynajmniej macie dowód na to, że naprawdę nie manipuluję przy głosach, bo w życiu bym nie zmarnował szansy na danie komukolwiek drugiego Złotego Ziobry
. W każdym razie maszyna losująca wyrzuciła na miejsce drugie mnie i Hiena. Z dołów tabeli do środka awansował Murzyn, utkwił w nim Shodan, ale na dwie kolejki przed końcem praktycznie każdy może wygrać, każdy może przegrać…
Na ten moment tylko jedna osoba w tej edycji nie dostała kompletu punktów od nikogo. Nie muszę chyba mówić kto, bo to byłoby pytanie na poziomie tych zadawanych w audiotele w swoim czasie….1. 2 pkt
2. -
3. 0 pkt
4. 5 pkt
5. 3 pkt
6. 4 pkt
7. 1 pkt
KLASYFIKACJA:
1. LIVV - Haircuts for Men - 破壊の塔 (Amygdala) / Tower of Destruction) - 16 pkt.
2. HIEN - Mike Oldfield - Peace Demo A
MENTOS - Boards of Canada - Aquarius - 13 pkt.
4. MURZYN - Marc Dorsey - People In Search of Life - 12 pkt.
5. DRAGON - Cluster & Brian Eno - Wehrmut - 11 pkt.
6. SHODAN - Jungyup - Curtain Call - 9 pkt.
DO WTORKU POŁUDNIA
DO WTORKU POŁUDNIA
-
mintaj
He he HIEN
KLASYFIKACJA:
Przed ostatnią kolejką pula potencjalnych zwycięzców zawężyła się do trójki uczestników. Z pole position startuje - szok - Livv, drugi jest Murzyn, a jakieś szanse na wygraną mam też i ja. O tym kto wygra zdecyduje DRAGON.
Tak dawno nie słuchałem Oldfielda, że nie poznałem że on to on. PATHETIC.5 pkt – utwór 4
4 pkt – utwór 7
3 pkt – utwór 2
2 pkt – utwór 6
1 pkt – utwór 1
0 pkt – utwór 3
Edycja spoko, ale jednak widać, że inaczej rozumiemy ten „spokój”. Miałem nadzieję, że wejdzie więcej unikalnych rzeczy, że uczestnicy trochę się otworzą przed resztą, a tu wjechały jakieś downtempo, chillouty i ambienty. Wszystko dobra muzyka, ale po poprzedniej edycji, mam już tego trochę dość. Maks dla doskonałego numeru spod czwórki, rzecz z krwi i kości, bez rozmydlania. Podobnie 7, może mniej spokoju, a więcej luźnej euforii, ale i tak spoko. 3 punkty dla fajnego bitu spod dwójki. 2 punkty dla fajnego bitu spod szóstki. 1 punkt dla fajnej huśtawki nastrojów spod jedynki. Jajco dla raczej średniej jakości ambientu, który przywołuje najgorsze wspomnienia z poprzedniej edycji, a dopiero grabę sobie uścisnęliśmy z Sebą.
Wrzuciłem Mike’a Oldfielda, z „Dzwonów rurowych”. O ile fragment ten wyciągnięty z tego wydawnictwa (lub wersji 2003) chamsko wcina i ucina się, z oczywistych względów, sięgnąłem po lekko zakurzone demo, które z uwagi na kasetowo/winylowy vibe, jeszcze bardziej oddaje to, jak ja widzę u siebie spokój, przede wszystkim spokój w głowie i duchu. Używałem tego w celach terapeutycznych dwa lata temu i działało cuda. W ogóle piękny kawałek muzyki, który często jest pomijany ze względu na bycie małym urywkiem czegoś większego (i to tej mniej znanej części), a nawet Mike grał to solo w 1993 r. i to było piękne (ale brakuje naprawdę dobrej jakości bootlegu, żeby tutaj wrzucać).
KLASYFIKACJA:
1. LIVV - Haircuts for Men - 破壊の塔 (Amygdala) / Tower of Destruction) - 19 pkt.
2. MURZYN - Marc Dorsey - People In Search of Life - 17 pkt.
3. MENTOS - Boards of Canada - Aquarius - 15 pkt.
4. HIEN - Mike Oldfield - Peace Demo A - 13 pkt.
5. DRAGON - Cluster & Brian Eno - Wehrmut
SHODAN - Jungyup - Curtain Call - 12 pkt.
DO WTORKU POŁUDNIA
DO WTORKU POŁUDNIA
-
mintaj
TO TRZEBA NA SPOK… Dobra, po prostu niechaj DRAGON zadecyduje.
KLASYFIKACJA GENERALNA:
Że nie tylko Dev zakończył zabawę z wynikiem 5 punktów, ale zwycięzcą 47, Spokojnej Depeszwizji została
LIVV
Oto NAGRODA
A tu TABELKA, z której wynika, że czasem raz dostać komplet i punktować solidnie u reszty, niż dostać go dwa razy i nie. Czy coś.
Tradycyjnie dziękuje za udział, zabawę, głosy etc i tradycyjnie czekam na wytyczne od laureatki.
5 punktów dla jednego z kandydatów do lauru w postaci mnie i 4 punkty dla potencjalnego Złotego Ziobry? Czy to oznacza, to o czym wszyscy myślą?spokojnie odmeldowywuję się szybko. cluster i brian eno, jeden z mocniejszych akcentów na ich płycie z 1977 roku, a mimo to bardzo SPOKOJNY. generalnie cała plyta bezpieczny standardzik, warto uzupełnić braki w dyskografii. enowska harmonia i niemiecki minimalizm w jednym. dla mnie elegans
6 - 5pkt (naobrażałem ostatnią wrzutę Musiała to niech ma... choć to wcale nie musi być on oczywiście; zobaczy jak w tym kierunku trzeba atakować... orangeee yhyhyy, wspaniały aquarius boardsowy)
3 - 4pkt (stateczne minimal psycho drony... witam w domu Roberta, soczysta wrzuta)
2 - 3pkt (sympatyczne nokturalne brejki, do momentu wlotu pogadanki równie dobrze to może być niszowy projekt vaporowy, na plus)
5 - 2pkt (kasetowe dziadowanie instrumentalne czy tam inny rip vinylowy... dzwonki trochę skrzeczą, całość wymaga raczej lepszej kondycji słuchacza, ale jak już jest na słuchawkach to nie ma dramatu)
4 - 1pkt (muzakowy popodżez, ale naprawdę nie najgorszy, przynajmniej nie ciągnie z niego świętami czy wyjątkowym natręctwem)
7 (tu już ciągnie wspomnianymi... nawet elektro ficzery z hienowego woreczka japońskich rozmaitości nie pomogą pobić wyjątkowo mocnej konkurencji... ale refren mi się podoba!)
pozdrawiam fanów twórczości Wojciecha Jerzego Hasa
KLASYFIKACJA GENERALNA:
1. LIVV - Haircuts for Men - 破壊の塔 (Amygdala) / Tower of Destruction) - 22 pkt.
2. MENTOS - Boards of Canada - Aquarius - 20 pkt.
3. MURZYN - Marc Dorsey - People In Search of Life - 18 pkt.
4. HIEN - Mike Oldfield - Peace Demo A - 15 pkt.
5. SHODAN - Jungyup - Curtain Call - 13 pkt.
6. DRAGON - Cluster & Brian Eno - Wehrmut - 13 pkt.
7. DEV - Cate Brooks - Ascent - 5 pkt.
LIVV
Oto NAGRODA
A tu TABELKA, z której wynika, że czasem raz dostać komplet i punktować solidnie u reszty, niż dostać go dwa razy i nie. Czy coś.
Tradycyjnie dziękuje za udział, zabawę, głosy etc i tradycyjnie czekam na wytyczne od laureatki.
DO WTORKU POŁUDNIA
DO WTORKU POŁUDNIA