DEPESZWIZJA - SEZON 5

Awatar użytkownika
Dragon
Ulubiony utwór: Sexy Doll

Post 23 lut 2025 04:30

dżizas najlepszy track odpada...
Awatar użytkownika
mintaj
Ulubiony utwór: No na pewno nie somebody

Post 23 lut 2025 20:00

Dobry wieczór, witam PT gremium w tę piękną, jubileuszową niedzielę!
Obchodzimy dzisiaj szereg ważnych świąt, jak np. Dzień Bez Łapówki, który nas nie dotyczy, bo wiadomo, że depeszwizja jest ustawiana; Święto Geografii Wojskowej, bo wiadomo kto tu ma konotacje z wojskiej i Ogólnopolski Dzień Walki z Depresją, bo prowadzący jest walnięty na głowę.
Mamy też imieniny Izabeli, Damiana, Marty, Piotra oraz Stefana - wszystkiego najlepszego, chociaż wiem, że żadnej osoby o takim imieniu w tej zabawie nie ma. :)

No i mamy też finał 50 edycji depeszwizji <fanfary>.
Jak co finisz sezonu, lecimy zgodnie z klasyfikacją generalną. Tę tradycyjnie otwierają Lircze z 75 punktami oraz Czez, którego dorobek wynosi 348 punktów, ale z oczywistych przyczyn ich głosy się tu nie pojawią. Niestety, ostatecznie nie pojawiły się tu też punkty kolejnej z uczestniczek - Livv, która to z przyczyn osobistych musiała zrezygnować z udziału w tej edycji.

W związku z tym jako pierwszy będzie tu SHODAN, którego dorobek to 630 punktów.
D1 - 1
D2 - 5
D3 - 2
D5 - 4
D7 - 3
Shodan to jedyna osoba, która nie ma na koncie triumfu w tym sezonie - czy rzutem na taśmę to zmieni?

KLASYFIKACJA:

Kod: Zaznacz cały

1. MENTOS - Deltron 3030 - 3030 - 4 pkt.
2. DEV - Dope D.O.D. - What Happened - 3 pkt.
3. HIEN - Kevin Abstract - Camp Green Lake - 2 pkt.
4. MURZYN - Jay-Z - Intro/A Million And One Questions/Rhyme No More - 1 pkt.
5. SHODAN - Busta Rhymes - Holla
DRAGON - E V feat. Peja - A ty co? - 0 pkt.
Chciałem napisać, że dawno nie zaczynałem od prowadzenia, ale dosłownie zaczynałem od prowadzenia edycję temu heh.
DEPESZWIZJA 118: edycja instrumentalna (bez ambientu)
DO WTORKU POŁUDNIA
Awatar użytkownika
mintaj

Post 23 lut 2025 20:04

Macie wrażenie, że DEV pojawiał się w poprzednich finałach nieco później? Być może to dlatego, że faktycznie tak było. Na ten moment w klasyfikacji generalnej Adrian jest piąty i ma na koncie 681 pkt.
Numer 1 - Czuję Murzyna na kilometr, ale równie dobrze może to być Seba. Nie będzie to Dragon, albowiem jeśli to Dragon nie wrzucił Rycha Pei, to nie jestem Musiał. Fajne, ale też zbyt basicowe, ginie trochę w towarzystwie pozostałych rzeczy. I am sorry. 2 pkt

Numer 2 - Wow, prawie 8 minut rapsów, ale zdecydowanie do mnie trafiły (te minuty, no ale rapsy też). I produkcyjnie, i lirycznie, muzycznie to w ogóle mocno filmowo lol. Ktoś się postarał z samplami, albo to klasyk, którego wstyd nie znać. A ja oczywiście nie znam. Tak czy inaczej, totalny highlight, 5 pkt!

Numer 3 - Lol, dziwaczne to jest. W sensie, nie jest jakoś uber tragicznie, sample i bicik gicik, tekst też przy dłuższym obcowaniu nieco bawi (jak i w ogóle koncepcja numeru), ale ten głos mnie wnerwia do oporu. I'm sori, 1 pkt

Numer 4 - Tutaj też czułem Murzyna, dopóki nie wleciała ta końcówka o rimmingu (między innymi). Jednocześnie kontrapunkt pomiędzy tym ciężkim męskim głosem a delikatnym wspominaniu o tym, co się zaraz zrobi czyimś private parts rozbawił. Plus ma to przyjemną czarną energię. No ale w końcu Busta Rhymes. 3 pkt

Numer 5 - Dope D.O.D. czyli trzech kolesi z... Holandii. Trochę hardcore rapsów, trochę industrialowych zagrywek, odpowiednia dawka agresji i obsceniczności w warstwie lirycznej. Na pewno wlecą z jednym numerem do mojej bestki, ale to za jakiś czas. Pokazała mi ich moja była (ta, co udawaliśmy z nią hipsterów), moja ostatnia "była" też ich słuchała. Wyjątkowo lubię ten kawałek, ma jeszcze całkiem niezły klip, polecam. 0 pkt

Numer 6 - Jezu, Peja i coś jeszcze, a raczej coś i jeszcze Peja. Słucham tego i nie mam ochoty na niczyją cipę. Takie se to, bit jeszcze ujdzie (ma w sobie coś polsko-magicznego), ale tekstowo do mnie nie trafia. Poza tym sorry, ale nie wytrzymuje konkurencji z pozostałymi propozycjami w tej kolejce. 0 pkt, no bonus.

Numer 7 - Czilowe, uspokajające, taki rap na kompletnym luzie, rzekłbym trip-hop lol. no-man feat. Rakim albo coś w tym stylu. Wujas? A może to Murzyn? Może Hien? Tak czy inaczej druga połowa numeru już w ogóle wysłała mnie do krainy szczęśliwości. 4 pkt!
Co jak co, ale potencjalna wygrana depeszwizji rapowej przeze mnie byłaby najzabawniejszą rzeczą w kosmosie. Ale może to Dev będzie czarnym murzynem tej edycji?

1. MENTOS - Deltron 3030 - 3030 - 8 pkt.
2. HIEN - Kevin Abstract - Camp Green Lake - 5 pkt.
3. DEV - Dope D.O.D. - What Happened - 3 pkt.
4. MURZYN - Jay-Z - Intro/A Million And One Questions/Rhyme No More
SHODAN - Busta Rhymes - Holla - 2 pkt.
6. DRAGON - E V feat. Peja - A ty co? - 0 pkt.
Zacząłem z wysokiego C dwoma kompletami, ale edycje w mniejszym gronie mają do siebie to, że wszystko może się w toku ich wydarzyć. Trochę abstrakcyjny jest wynik Hiena, który może zaskoczyć. Solidnie punktujący Dev jest solidnie punktujący, zaskakująco nisko póki co Murzyn. Stawkę zamyka Dragon - czyżbyśmy mieli w drugiej edycji drugiego Zlotego Ziobrę? :O
DO WTORKU POŁUDNIA
Awatar użytkownika
stripped
Ulubiony utwór: hajerlow

Post 23 lut 2025 20:06

Sorki już nieważne idzie się poje*ać przez te zmiany personalne last minute xd
"Murzyn wielkim wezyrem był i jest" - munlup
Awatar użytkownika
mintaj

Post 23 lut 2025 20:09

No dwa, w związku z brakiem młodej każdy punktujący ma oczko mniej
DO WTORKU POŁUDNIA
Awatar użytkownika
mintaj

Post 23 lut 2025 20:11

MURZYN w tym sezonie punktował raz lepiej, raz gorzej, raz przegrał ze mną o dosłownie włos, ale dużo wskazuje na to, że powoli odbija od dna. Chociażby to, że to on ustalił nazwomotyw tej edycji LOL. Czwarte miejsce w generalce i 694 punkty - here comes the Jaca.
Dewizja Hiphopowa

Dw1 - to taki intro medley z drugiej płyty Jaya-Z, dwa różne bity DJ Premiera, mój drugi ulubiony numer tego Pana

Dw2 - Del the Funkee Homosapien i Dan the Automator wnioskując z tekstu, fajny klimacik, coś z przełomu millenium (oni w tamtym czasie pomagali przy debiucie Gorillaz), szanuję ale na takim dystansie nieco gubi moją uwagę w połowie. Ostatecznie... 3 punkty.

Dw3 - bardzo kurde fajne, doskonałe flow i storytelling, krótko i treściwie, nie miałem pojęcia kto to bo nie mogłem ze słuchu rozszyfrować ksywy, dopiero potem mignęło mi przed oczami gdzieś - Doechii, ona dostała Grammy ostatnio? Zasłużenie myślę. 5 pkt.

Dw4 - Wuja Ty to jesteś xdddd Holla to może nie jest mój faworyt z tej płyty Busty ale wciąż buja choć ta melodia jest trochę bekowa, o skicie nie wspomnę nawet xdddd (ja bym się nie odważył tu to wrzucić!). 2 punkty za sentyment.

Dw5 - grower tej edycji, początkowo trochę zlewałem ale po głębszym przysłuchaniu znów - szanuję - niby hard ale domyślam się że to bardziej poza/konwencja, linijka warta uwagi:

"I'm also the laziest, never turn on the TV so I don't know who Jay-Z is"

Fajnie się to zgrywa jak odpowiedź na moją wrzutę xD
Miałem dawać punkt albo dwa a będą... 4!

Dw6 - jakaś młodzież z Richiem Peją ale kto to nwm, szanuję smoczą fanoską wierność dla poznańskiego poety ale został mi do rozdania już tylko ostatni punkcik, tyle mogę dać.

Dw7 - tu kurde nie wieeeem, zaczyna się w miarę jeszcze ale potem całość dryfuje w stronę jakiegoś emo klimatu, powiedzmy że mało hiphopowo się robi i najmniej mi to siedzi po prostu więc bez punktu - nie hejtuję, w innym zestawie pewnie mogłoby lepiej siąść ale jeśli mam wybierać to wolę pozostałe wrzuty.
Pierwszy komplet dla niementosa i pierwsze punkty dla Dragona (nie powiem czy nie ostatnie, bo nie pamiętam lol). Tak w ogóle to kolega Jaca dostarczył głosy rekordowo szybko, za co gromkie brawa i oklaski.
1. MENTOS - Deltron 3030 - 3030 - 11 pkt.
2. DEV - Dope D.O.D. - What Happened - 7 pkt.
3. HIEN - Kevin Abstract - Camp Green Lake - 5 pkt.
4. SHODAN - Busta Rhymes - Holla - 4 pkt.
5. MURZYN - Jay-Z - Intro/A Million And One Questions/Rhyme No More - 2 pkt.
6. DRAGON - E V feat. Peja - A ty co? - 1 pkt.
Jak na jubileuszową edycję i tę, w której powinno dochodzić do regularnych rotacji i zmian jak w kalejdoskopie póki co tabela jest względnie stabilna. Nadal prowadzę, tym razem goni mnie po piętach Musiał, który niby solidnie punktuje i jest za obligatoryjną banicją, ale jednak ma 4 punkty straty. Hien i Shodan w bezpiecznym środeczku tabeli, zaskakująco nisko nasz rapowy ekspert, a stawkę zamyka Dragon i wszystko wskazuje na to, że ostatniego miejsca nie opuści.
DO WTORKU POŁUDNIA
Awatar użytkownika
mintaj

Post 23 lut 2025 20:15

Kończą się żarty, zaczyna ścisły top, czyli przedstawiciele grupy, która zdobyła w tej zabawie ponad 700 punktów. I, jakimś cudem, do tego topu załapałem się JA. 705 punktów i 3 miejsce to zaskakująco niezły wynik, jak na kogoś, komu trzeba było "ustawić" edycję, by wygrał i w generalce krążył blisko dna.

Tera, kurna, ja.
5 pkt. - 1
4 pkt. - 7
3 pkt. - 3
2 pkt. - 4
1 pkt. - 5

Komplecik dla Murzyna, bo kto inny ma nas uczyć prawilnego hip-hopu jak nie on? Fajna pętla, vibe i tym podobne. Cztery punkty dla siódemki, do której na początku nie byłem przekonany a summa summarum okazała się być jedną z fajniejszych rzeczy na tej imprezie, nawet jeśli nie do końca na nią pasują. A może właśnie dlatego? Trójka ma fajną energię, jednak co młodzież to młodzież heh. CTRL+C, CTRL+V tego opisu do czwórki. Piątka w sam raz na punkcik. Może i w pewnych okolicznościach by wylądowała wyżej, ale ten momentami ten bit jest dla mnie zbyt intensywny i czuję się jakby ktoś mnie po mordzie tu lał czy co.

Z zerem ostatecznie Peja. Swoją drogą, z jakichś przyczyn spodziewałem się tu większej reprezentacji polskiego podwórka. Niestety, Rychu to koleś który potrafi łączyć wspieranie Palestyny z propsowaniem zjebów pokroju Malika Montany i tu ewidentnie słyszymy jego gorszą odsłonę. Szkoda w siusiak.

Dałem Deltrona 3030, bo krążył mi po głowie to tu, to w innej forumowej zabawie. Jest to intrygująca rzecz na poziomie choćby i konceptu, bo pochodzi z albumu konceptualnego osadzonego fabularnie w świecie futurystycznej dystopii i opowiada historię zbuntowanego cyborga, który buntuje się przeciwko zastanemu porządkowi. Lubię abstrakcyjne połączenia, a jeszcze bardziej lubię, gdy są spoko, a to jest jeden z takich przypadków. Trochę fajnego storytellingu, trochę abstrakcyjnego humorku, trochę komentarza społecznego - po części aktualnego, aczkolwiek mam wrażenie, że pod kątem poziomu przejebania rzeczywistość wyprzedzi ten fikcyjny rok 3030 szybciej, niż zakładamy. No i ten, z obecnej perspektywy ówczesny Microsoft, którym "straszono" w jednym ze skitów, wygląda jak organizacja humanitarna. :D
Alem się rozpisał, hohoho. :D
Fun fact: Shodan póki co od każdego dostał dwa punkty.

1. MENTOS - Deltron 3030 - 3030 - 11 pkt.
2. DEV - Dope D.O.D. - What Happened 
HIEN - Kevin Abstract - Camp Green Lake - 8 pkt.
4. SHODAN - Busta Rhymes - Holla 
MURZYN - Jay-Z - Intro/A Million And One Questions/Rhyme No More - 6 pkt.
Prowadzący, tym razem, nie włożył sobie kija w szprychy. Trzy punkty przewagi, tym razem nad dwoma devotami, z czego jeden przed swoimi głosami, wyglądają na dość bezpieczną przewagę. Murzyn z pierwszym kompletem, który i tak mimo tego nie wyprzedza średniego, acz regularnego Shodana. A u Dragona bez zmian.
DO WTORKU POŁUDNIA
Awatar użytkownika
mintaj

Post 23 lut 2025 20:18

Kolejnym przedstawicielem grupy 700+ z dorobkiem 712 punktów jest DRAGON. Kaman, dobrze wiecie, kto jest pierwszy. xD Robert ma na koncie dwie wygrane w tym sezonie, na trzecią już dawno stracił szansę, ale może chociaż namiesza w klasyfikacji?
3 (5)
1 (4)
4 (3)
2 (2)
7 (1)
5

No nie za dobra ta edycja. Max dla jedynego spoko kawałka, cztery punkty za soczysty bit w drugiej części. Resztę przesłuchałem. Łaczyska w piątce co się prują o jakość rapu XD

pozdrawiam z mojej zerowej zdobyczy punktowej, ale lepiej rzucić coś od serducha niż jakiś muł czy cuś
Nie no, wrzucać to gówno i nazywać kogokolwiek łakiem xD

I tak pozdrawiam

1. MENTOS - Deltron 3030 - 3030 - 13 pkt.
2. MURZYN - Jay-Z - Intro/A Million And One Questions/Rhyme No More - 10 pkt.
3. HIEN - Kevin Abstract - Camp Green Lake
SHODAN - Busta Rhymes - Holla - 9 pkt.
5. DEV - Dope D.O.D. - What Happened - 8 pkt.
Głosy Dragona pozbawiły Deva nawet matematycznych szans na cokolwiek w ostatniej kolejce. Hien by je miał, gdyby nie fakt, że zaraz podliczam jego głosy. W związku z tym w walce o laur konsumenta została trójca w postaci startującego z pole position mnie, Murzyna (wreszcie odbił!) oraz Shodana, który może wygrać tylko po spełnieniu warunków w postaci 4 punktów dla niego, 0 dla mnie i maksymalnie 2 punktów dla Murzyna i pewnie czytając to czuje się jak Polska na Euro 2012 przed meczem z Czechami…
DO WTORKU POŁUDNIA
Awatar użytkownika
mintaj

Post 23 lut 2025 20:28

Czas na niekwestionowanego lidera tej zabawy i jedyną osobę, która wygrała ją ponad 10 razy, czyli HIENA, który na ten moment ma 805 punktów. Jego przewaga nad resztą nadal jest gargantuiczna, aczkolwiek mimo wszystko topnieje, bo zmalała do mniej niż 100 punktów. W tej edycji bałem się, że znowu będziemy się bawić w Hiena i resztę, ale po 2 wygranych w 3 pierwszych edycjach coś nasz munlup się zaciął i od tamtej pory nie wygrał zabawy ni razu. Czy zapewni mi trzecią wygraną teraz? A może Murzynowi? A może to Shodan będzie czarnym Murzynem tej edycji?

Sprawdźmy to.
5 pkt – utwór 1
4 pkt – utwór 3
3 pkt – utwór 4
2 pkt – utwór 2
1 pkt – utwór 5
0 pkt – utwór 6
No i oznacza to, że ostateczna klasyfikacja wygląda tak:

KLASYFIKACJA GENERALNA:

1. MENTOS - Deltron 3030 - 3030 - 15 pkt.
2. MURZYN - Jay-Z - Intro/A Million And One Questions/Rhyme No More - 14 pkt.
3. SHODAN - Busta Rhymes - Holla - 12 pkt.
4.HIEN - Kevin Abstract - Camp Green Lake
DEV - Dope D.O.D. - What Happened - 9 pkt.
A zatem jubileuszową, 50 depeszwizję hiphopową wygrałem…

LOL, JA
:--

Nagrody dla mnie nie będzie, bo co se prostytutka sam będę brawo bił. xD Ale zostańcie tu do momentu ogłoszenia klasyfikacji generalnej i sezonowej - obiecuję, że się nie rozczarujecie.

A tu TABELKA

No i klasycznie - dzięki za udział, nawet jeśli nie każdy zdążył, za porcje dobrej muzyki itepe itede.

Jeśli to nie będzie problemem - chciałbym sezon 6 zainicjować gdzieś w połowie następnego tygodnia. Nie chcę robić jakiejś dłuższej przerwy, ale serio czuję się jakiś siakiś nieteges i przemęczony i nawet prowadzenie zabawy na forum mnie ostatnimi czasy mocno obciąża, więc powiedzmy, że moglibyśmy zacząć edycję #51 gdzieś w połowie tygodnia i zorganizować finał w następną sobotę. CHYBA ŻE AŻ TAK WAM ZALEŻY...

No i zostańcie tu, bo zaraz część pierwsza podsumowania :>
DO WTORKU POŁUDNIA
Awatar użytkownika
stripped

Post 23 lut 2025 20:30

Czy możemy zobaczyć tabelkę punktową, taką prawidłową?

A dobra jest w linku, bo ta wyżej skopiowana z poprzedniego posta xd
Awatar użytkownika
Hien

Post 23 lut 2025 20:30

Dragon był tak blisko Ziobry
"Idę spać bo nienawidzę ludzi" - Murzyn
Awatar użytkownika
mintaj

Post 23 lut 2025 20:36

stripped pisze:
23 lut 2025 20:30
Czy możemy zobaczyć tabelkę punktową, taką prawidłową?

A dobra jest w linku, bo ta wyżej skopiowana z poprzedniego posta xd
POPRAWIONA
DO WTORKU POŁUDNIA
Awatar użytkownika
stripped

Post 23 lut 2025 20:37

Btw fajnie jakbyś chociaż mógł ogłosić kolejny temat i wtedy spoko mieć te parę dni więcej na dobór numeru
Awatar użytkownika
Dragon

Post 23 lut 2025 20:46

Ale chłam w tej kolejce poszedł, dżizas
Awatar użytkownika
mintaj

Post 23 lut 2025 20:48

kto to mówi xdd
DO WTORKU POŁUDNIA
Awatar użytkownika
Dragon

Post 23 lut 2025 20:50

w sensie kolejny totalnie bezjajeczny zestaw, choć chyba jeszcze lepsze opinie
Awatar użytkownika
stripped

Post 23 lut 2025 20:59

no nwm co Ty się czepiasz tbh
Awatar użytkownika
shodan
Ulubiony utwór: Halo

Post 23 lut 2025 21:00

Graty Mentos. To był zdecydowanie najlepszy utwór.
Awatar użytkownika
stripped

Post 23 lut 2025 21:02

no nwm

ale w sumie to Ty powiedziałeś więc nvm
Awatar użytkownika
Dragon

Post 23 lut 2025 21:03

interlud o seksie to było to