DEPESZWIZJA - SEZON 7
-
stripped
- Ulubiony utwór: hajerlow
Potrzebuję przerwy, lećcie tą edycję beze mnie, nie głosujcie na 6.
"Murzyn wielkim wezyrem był i jest" - munlup
-
Hien
Seba to chyba przewidywał bany za takie wyskoki, ale to już niech on przemówi.
"Idę spać bo nienawidzę ludzi" - Murzyn
-
devotional
- Ulubiony utwór: Master And Servant
Nokurde, wtf, czemu znów ktoś ma okres
Dialog jest językiem kapitulacji. ~Fronda.pl
-
stripped
jakby ktoś mnie usilnie nie namawiał do udziału to bym nie wysyłał numeru bo sorry ten temat w ogóle nie dla mnie był od razu
-
shodan
- Ulubiony utwór: Halo
No ale jak już się powiedziało A, to wypadałoby powiedzieć i B.
-
Hien
Temat to nie motyw, mogłeś wrzucić cokolwiek lol Nie przyjmuję reklamacji na zasadzie "ojezu ktoś mnie zmusił"stripped pisze:08 lip 2025 08:47jakby ktoś mnie usilnie nie namawiał do udziału to bym nie wysyłał numeru bo sorry ten temat w ogóle nie dla mnie był od razu
Murzyn ma na koncie już drugą dezercję w trakcie edycji, zachowanie niesportowe i nieeleganckie. Bełchatów sucks
-
shodan
- Ulubiony utwór: Halo
Jeszcze jedna dezercja i kocówa od wszystkich.
-
Hien
Znając życie, to Murzyn by pewnie wygrał tę edycję
-
Dragon
- Ulubiony utwór: Sexy Doll
Nie no, takie wycofanie jest po prostu słabe. Po zdemaskowaniu nawet nie do wyklepania...
-
Hien
1. LIVV - Cocteau Twins - Sea, Swallow Me
2. SMOKU - Opium - Heavy dark blue
3. MUNLUP - Seefeel - Charlotte's Mouth
4. WUJA - Memories of Machines - Lucky You, Lucky Me
5. MUSIAŁ - Knö - Morgane
6. MURZYN - Bob James - Nautilus
7. MENTOS - Genesis - Second Home By The Sea
Na finał zapraszam jutro o 20
2. SMOKU - Opium - Heavy dark blue
3. MUNLUP - Seefeel - Charlotte's Mouth
4. WUJA - Memories of Machines - Lucky You, Lucky Me
5. MUSIAŁ - Knö - Morgane
6. MURZYN - Bob James - Nautilus
7. MENTOS - Genesis - Second Home By The Sea
Na finał zapraszam jutro o 20
-
Hien
Niezależnie do tego, kto wygra ten sezon i czy ktoś zdobędzie Złotego Ziobrę, laur pizdy sezonu mamy już raczej obsadzony, pozdrawiamy Murzyna. Porcupine Tree Koledzy, Pocupine Tree Koleżanko, zapraszam do finału edycji 70! MORSKIEJ. Zobaczymy kto jest prawdziwym Aquamanem (lub Aquawomanką), zacznę o głosów własnych:
Póki co, prowadzi Wujas, dalej Musiał, potem Dragon. Drugą połowę tabeli zamyka trio, w którym góruje Livv, a ja i Seba zerujemy. Czy wygra ambient, czy wygra smutny pan, czy smutna pani? Możecie obstawiać.
4 pkt – utwór 4
3 pkt – utwór 5
2 pkt – utwór 2
1 pkt – utwór 1
0 pkt – utwór 7
Bardzo dobra edycja. Jajco dla Genesis, bo jednak, „Second Home” to taki upośledzony bliźniak „Home By The Sea”. Funkcjonuje to jedynie jako całość, a osobno niestety średnio. Reszta była na bardzo równym poziomie, ale ułożyło się to ostatecznie jak wyżej. Gdyby Murzyn nie zrobił exitu, to bym mu prawdopodobnie dał maksa.
Seefeel (wiem, że nie SEAfeel, ale nie w tym była rzecz), to jedna z oryginalnych grup post-rockowych, obok Bark Psychosis, Disco Inferno i kilku innych. Podejście post przełożyli na elektronikę, robiąc coś, w tamtym czasie, wyjątkowego i pokazującego jak oryginalny i różnorodny był post-rock, zanim wszyscy zaczęli brzmieć jak Sigur Ros. Morskie konotacje są mam nadzieję w miarę słyszalne, dla mnie to jest piękne zobrazowanie niespokojnego morza w środku nocy, lub nad ranem, ale przy pochmurnej pogodzie. Damskie wokalizy przypominają niemal śpiew syreny. Morze w wydaniu niepokojącym.
Kod: Zaznacz cały
1. Memories of Machines - Lucky You, Lucky Me (WUJAS) – 4 pkt
2. Knö - Morgane (MUSIAŁ) – 3 pkt
3. Opium - Heavy dark blue (SMOKU) – 2 pkt
4. Cocteau Twins - Sea, Swallow Me (LIVV) – 1 pkt
5. Seefeel - Charlotte's Mouth (MUNLUP) – 0 pkt
Genesis - Second Home By The Sea (MENTOS) – 0 pkt
-
Hien
Z szoku aż się posrałem, ale jako pierwszy, po mnie, z głosami wjechał DEV!:
Wujas nadal prowadzi, a do tego zebrał dwa maksy. Pytanie, czy uda mu się tę pozycję utrzymać, kiedy skończą się fani Tima Bownessa, a chyba właśnie się skończyli. Smoku awansował na 2 pozycję, a Musiał spadł na 3, co jest i tak wynikiem niezłym, bo sam sobie dał jajo. Mnie udało się zrównać z Livv, a Seba nadal szoruje dno. Może pomylił domy?
Numer 1 - 1 pkt
Numer 2 - 3 pkt
Numer 3 - 2 pkt
Numer 4 - 4 pkt
Numer 5 - 0 pkt (wiadomo)
Numer 6 - TAK SIĘ NIE ROBI ;_;
Numer 7 - 0 pkt
1. Memories of Machines - Lucky You, Lucky Me (WUJAS) – 8 pkt
2. Opium - Heavy dark blue (SMOKU) – 5 pkt
3. Knö - Morgane (MUSIAŁ) – 3 pkt
4. Cocteau Twins - Sea, Swallow Me (LIVV) – 2 pkt
Seefeel - Charlotte's Mouth (MUNLUP) – 2 pkt
6. Genesis - Second Home By The Sea (MENTOS) – 0 pkt
-
mintaj
- Ulubiony utwór: No na pewno nie somebody
-__-
DEPESZWIZJA 118: edycja instrumentalna (bez ambientu)
DO WTORKU POŁUDNIA
DO WTORKU POŁUDNIA
-
Hien
Przez morza i oceany, leci SMOKU zakochany:
Wuja przetrwał głosy Dragona, co samo w sobie jest już niezłym wyczynem, niezależnie od tego, czy wygra, czy nie. Musiał wrócił na drugie, Smoku zleciał na trzecie, gdzie siedzi ze mną, ale nawet ma to sens, biorąc pod uwagę, że obaj wrzuciliśmy rzeczy około-ambientowe. W ławce na końcu siedzą Livv i Mentos. Ejtisy nie mają łatwo na tym forum.
5 - 4 pkt
[6]
3 - 3 pkt
7 - 2 pkt
4 - 1 pkt
1
Naprawdę niezła edycja. Bardziej wodna niż morska, dużo dobrej roboty pod względem brzmienia. Odpowiednio na moody blues czy mniejszą potrzebę oklepu czymś faktycznie z innego muzycznego świata. Piąteczka trochę jak wrzutka w moim stylu przez elektro łamańce. Potem pachnie klimatem 70s, ale Jaca postanowił zdezertować. Szkoda. Trójeczka to już w ogóle jak z mojej bajki ambientowej, choć nie aż tak mocarna. Dwa punkty przede wszystkim za zaskoczenie tym potężnym instrumentalem na początku. Punkcik za melotron. Koko Twinsy nie najmocniejszy kawałek po prostu...
(nie)pozdrawiam niżu genueńskiego
1. Memories of Machines - Lucky You, Lucky Me (WUJAS) – 9 pkt
2. Knö - Morgane (MUSIAŁ) – 7 pkt
3. Opium - Heavy dark blue (SMOKU) – 5 pkt
Seefeel - Charlotte's Mouth (MUNLUP) – 5 pkt
5. Cocteau Twins - Sea, Swallow Me (LIVV) – 2 pkt
Genesis - Second Home By The Sea (MENTOS) – 2 pkt
-
Hien
Uwaga, Livv, mimo że z zagranicy, przesyła nam sporo treści:
Ciekawa sprawa, bo głosy Livv nie zmieniły nic na naszej liście, niemniej punkty się zmieniły i nadal nie mamy pewniaka. Wuja zdobywa TRZECIEGO maksa i jego pozycja zaczyna się ugruntowywać, niemniej wiecie… ta zabawa miewa różne zakręty i wywrotki, a nad Wujem ponoć wisi klątwa. Zobaczymy. Póki co, czuję zapach wschodnioeuropejskiego kebaba...
Edycja mi się w większości bardzo podobała, uwielbiam stronę bardziej ambientową i melancholijną muzyki. Urzekły mnie w niej dźwięki w których się tonie, w morzu muzycznych inspiracji. Od samego początku uwagę przyciąga okładka, która budzi skojarzenia z bardziej tajemniczym i melancholijnym postrzeganiem wody. Bardzo podoba mi się monotonna kolorystyka- noc na pokładzie.
Dla mnie maksa dostaję utwór 4, który urzekł mnie swoim początkiem- delikatną gitarą i skrzypcami. Gitara przypomina mi balladowe "I love you" Billie Eilish, utwór jaki uwielbiam. Skrzypce dla mnie są zawsze na plus, nadają całości głębi, powagi. W tym przypadku też powściągliwości czy powolnej regresji emocjonalnej. Podoba mi się subtelny wokal, choć chętnie słuchałabym tej ballady jako instrumental. Melodia jest wystarczającym środkiem ekspresji w tym przypadku.
Utwór drugi dostał ode mnie 4 punkty. Bardzo podoba mi się tematyczność ujęta już na początku, w odgłosach mew i szumu morza. Utwór posługuje się różnymi dźwiękami wody jako tło, stopniowo tworząc przy tym całość słuchowiska. Długość nie jest dla mnie problemem, ponieważ utwór hipnotyzuje swoim brzmieniem. Czuję się, jakbym była samotna na brzegu morza, dosłownie zatapiając się w otoczeniu. Podoba mi się to uczucie.
3 punkty przyznałam utworowi piątemu, który jest z kolei mniej przeszywający mrokiem. Jego wartość tkwi dla mnie w zabawie główną linią melodii, tym basem (?- nie znam się tak bardzo na teorii muzyki). Podoba mi się, jak wyznacza dalszy kierunek piosenki. Pojawiają się coraz kolejne elektroniczne dodatki i chórek. Czuję, jakbym była pod wodą coraz bardziej, jakbym stopniowo zanurzała się w tym świecie wykreowanym przez muzykę. Jest to świat raczej różnorodny, pełen życia. Kojarzy mi się raczej z oceanem niż morzem, z rafą koralową i różnymi kolorowymi istotkami. Wyobrażam sobie jak zjeżdżam powoli w dół podwodną, przeszkloną windą z tą piosenką w tle.
Trójka dla mnie zyskuje 2 punkty, ponieważ nadal trzymamy się tematu ambientowego. Podoba mi się jej brzmienie. Mimowolne skojarzenia mam z dodatkami z Ultry. Kiedyś byłoby to raczej niepochlebne, ale obecnie album coraz bardziej rośnie w moich oczach, to też warto go skomplementować. Podoba mi się przeciągający się wokal kobiecy w tle. Drażni mnie jednak ten lekko przesterowany syntezator, potem uderzenia gitary w drugiej połowie. Myślę, że utwór lepszy byłby bez urozmaiceń, z drugiej strony trudno byłoby znaleźć też wyróżnik. Powiedzmy, że rozumiem zabiegi, ale nie przekonują mnie one do całości.
Siódemce dałam jeden punkt, ponieważ nie potrafię jej skojarzyć z morską otoczką, sam utwór też średnio mi leży. Mam wrażenie, że odstaje dosyć od reszty utworów, przez co w tym punkcie paczka jest niespójna, trochę mnie to drażni. Zwłaszcza początek mi się nie podoba, w połowie przy mostku jest lepiej. Podoba mi się śpiewany wokal, kojarzy mi się zdecydowanie z latami 80 i trochę z Marillion którego słuchałam tylko szczątkowo, choć było wspominane na forum. Myślę, że ten utwór, czyli bardziej elektroniczne brzmienia dawnych lat, pasują mi do kosmosu, podróży gwiezdnej i to też w odpowiednim kontekście.
Sama wrzuciłam klasyczne Cocteau Twins, którym pamiętam zapoczątkowałam swój udział w depeszwizji. Bardzo lubię ten album, strasznie mi się wszystko z niego podoba, od "Sea, swallow me" przez "She will destroy you" do "Why do you love me?" (Mój faworyt z albumu). Bardzo polecam ten shoegaze'owy klasyk, ponieważ jestem zakochana w tym wydaniu. Piosenka sama z tytułu oddaje dla mnie istotę morza, jako zbiornika nieskończonych tajemnic i enigmatycznego, ukrytego piękna. Wokal przypomina mi śpiew syren, jeśli mówi o bardziej mitologicznych skojarzeniach XD. Zwłaszcza w refrenie, Boże jak ja go kocham. Bardzo się cieszę, że miałam okazję się utworem podzielić, choć zapewne Panom jest znany...
1. -
2. 4 pkt
3. 2 pkt
4. 5 pkt
5. 3 pkt
6. -
7. 1 pkt
1. Memories of Machines - Lucky You, Lucky Me (WUJAS) – 13 pkt
2. Knö - Morgane (MUSIAŁ) – 9 pkt
3. Opium - Heavy dark blue (SMOKU) – 8 pkt
4. Seefeel - Charlotte's Mouth (MUNLUP) – 6 pkt
5. Cocteau Twins - Sea, Swallow Me (LIVV) – 2 pkt
-
Hien
Kolejny udziałowiec podsyła głosy z zagranicy, tym razem Mentos:
No i nadal nic nie drgnęło, ale różnica punktowa między Wujasem i Musiałem skurczyła się dosyć mocno. Walka o wygraną toczy się w tej chwili między tymi dwoma panami, niemniej zostały nam głosy Wuja, co oznacza, że on sam nie będzie miał więcej punktów, niż ma. A to oznacza, że musiałby Musiałowie wlepić jajco, lub co najwyżej 1 pkt. Takie to uroki wysłania zawsze głosów na szarym końcu. Co zrobi Wuja?
4 pkt - 1
3 pkt - 5
2 pkt - 3
1 pkt - 2
Wygrało kokto, bo jestem prostym człowiekiem i gdy słyszę ten wokal to daje Maxx. Sekcja instrumentalna w sumie bardzo spoko, ambienty od smoka tym razem najniżej z powodu czegoś co mogłbym nazwać przesytem ale to nie jest tak że są złe.
Czemu Genesis z płyty o nazwie Genesis? Bo chociaż w taki sposób chce walczyć z tym mitem jakoby ten zespół nie nagrał nic ciekawego po odejściu Gabriela
1. Memories of Machines - Lucky You, Lucky Me (WUJAS) – 13 pkt
2. Knö - Morgane (MUSIAŁ) – 12 pkt
3. Opium - Heavy dark blue (SMOKU) – 9 pkt
4. Seefeel - Charlotte's Mouth (MUNLUP) – 8 pkt
5. Cocteau Twins - Sea, Swallow Me (LIVV) – 6 pkt
-
Hien
Co zrobi Wuja? Czy faktycznie ciąży nad nim przekleństwo i czy znowu, na ostatniej prostej, włoży sobie kij w szprychy?
Ależ oczywiście, że tak. W ten oto sposób, po prowadzeniu przez CAŁY finał, Wuja spada na drugie, a wyprzedza go broniący tytułu…
MUSIAŁ!!!!!
Serdecznie gratuluję naszej przerośniętej małpiacie, nagrody nie mam, bo kurde kto to widział, żeby dwa razy z rzędu wygrywać? Gratulacje (serdeczne) muszą wystarczyć, a w zamian, poprosimy o jakiś temat, który nie spowoduje śmiesznych ucieczek, rezygnacji przed, czy awantur przy wigilijnym stole. Zabawa wraca do naszego sympatycznego Rumuna.
D1 - 3
D2 - 1
D5 - 4
D7 - 2
1. Knö - Morgane (MUSIAŁ) – 16 pkt
2. Memories of Machines - Lucky You, Lucky Me (WUJAS) – 13 pkt
3. Opium - Heavy dark blue (SMOKU) – 10 pkt
4. Cocteau Twins - Sea, Swallow Me (LIVV) – 9 pkt
5. Seefeel - Charlotte's Mouth (MUNLUP) – 8 pkt
6. Genesis - Second Home By The Sea (MENTOS) – 4 pkt
MUSIAŁ!!!!!
Serdecznie gratuluję naszej przerośniętej małpiacie, nagrody nie mam, bo kurde kto to widział, żeby dwa razy z rzędu wygrywać? Gratulacje (serdeczne) muszą wystarczyć, a w zamian, poprosimy o jakiś temat, który nie spowoduje śmiesznych ucieczek, rezygnacji przed, czy awantur przy wigilijnym stole. Zabawa wraca do naszego sympatycznego Rumuna.
-
devotional
- Ulubiony utwór: Master And Servant
Dziękuję, jestem bezwzględnie wzruszony
ciekawostka - przemyciłem Wam Cate Brooks po raz tysięczny, albowiem Knö to jej alias na potrzeby jednego utworu (tego) dla jednej kompilacji o bardzo, skądinąd, wakacyjnym charakterze.
I z tej oto okazji chciałbym zaordynować EDYCJĘ WCZASOWĄ!
I z tej oto okazji chciałbym zaordynować EDYCJĘ WCZASOWĄ!
Dialog jest językiem kapitulacji. ~Fronda.pl
-
stripped
No i zajebiście! Tak to mogie pogratulować szanownemu kierownikowi nawet!