Jeśli mowa o RYMie, to ja tam wystawiłem ocenę w 2011...Another Green World poznałem w podobny sposób jak Seba, widzę nawet, że ocenka pozostawiona w samym środku pandemii
Może nie wyobrażam sobie ludzi bez twarzy i konserwatystów z siekierą, ale w sumieee jakoś to rozumiem. Dla mnie też ci wszyscy rewelersi i stare chóry wokalne były dziwne - może to i częściowo zasługa ówczesnej technologii, może tego, że mocno się różni od muzyki, której słuchamy na codzień, a może coś tam jeszcze. Przypomniało mi się, że jak pacholęciem byłem to widziałem w telewizorze filmy, gdzie ktoś nagle cofał się o ileś tam lat do tyłu i ten motyw zawsze mnie lekko niepokoił łamane na fascynował, więc możliwe, że jest to jakoś powiązane.Ja wiem, takie były warunki produkcyjne, but still, nie mogę się tego niepokoju pozbyć xD
Ale mniejsza z tym.
Arbeiter Klasse - Europo!
Dawno nie wrzucałem tu niszowego post-punku sprzed 40 lat o którym nie pamięta praktycznie nikt, włącznie z twórcami, i po których jedynym śladem jest jakaś pojedyncza wrzuta na YT o jakości PZGD (Psu Z Gardła Definition) która została opublikowana 15 lat temu i ma 700 wyświetleń. Tu aż tak alternatywnie i niszowo nie jest, bo ten zespół nawet był przez chwilę na tej słynnej liście Trójki i nawet ktoś ich wydał po latach na CD.
I tu tylko dodam, że albo to ja nie umiem szukać, albo tej płyty w internecie nie ma, więc niestety - nawet jeśli bym ją zamówił teraz, to raczej nie zdążyłbym jej zgrać w celu wrzucenia jej na to forum i musicie się zadowolić tym lichej jakości ripem sprzed 15 lat. Zresztą sam nie wiem, czy chciałbym by w MOIM topie znalazła się wersja w jakości w której tego utworu nigdy nie słyszałem. Musicie to znieść (lub nie).
W każdym razie Arbeiter Klasse to jeden z tych zespołów, które pewnie w alternatywnym wszechświecie są wymieniane jednym tchem z Siekierami, Republika i innymi Kultami, a w obecnym najwyżej na listach jakichś autystów na RYMie. Bo w sumie, jak se tego teraz słucham, to niczego im nie brakowało do tego, by osiągnąć status wyżej wymienionych. Okej, może tekstowo jest tu nieco gorzej, ale to też nie jest jakaś grafomania najgorszego sortu.
Aż czasem żałuję, że jestem zbyt leniwy, by chciało mi się jeszcze szperać cholera wie gdzie i szukać takich niszowych rzeczy. Dobra, nie mam nic do dodania - bierzcie i słuchajcie tego
https://www.youtube.com/watch?v=j0HmxtuPpEs
https://www.youtube.com/watch?v=zcL_WlxfmCc - tu link do całej epki z której pochodził utwór w nieco wyzszej jakosci JAKBY KTOS CHCIAL