DEPESZWIZJA - SEZON 10
-
mintaj
- Ulubiony utwór: No na pewno nie somebody
DEPESZWIZJA - SEZON 10
W kolejnym sezonie witam i o temat 91 edycji pytam
DEPESZWIZJA 118: edycja instrumentalna (bez ambientu)
DO WTORKU POŁUDNIA
DO WTORKU POŁUDNIA
-
stripped
- Ulubiony utwór: hajerlow
niniejszym ogłaszam że edycja 91. będzie nosić miano
EDYCJI BRZMIENIA VINTAGE
uściślając - chodzi mi z grubsza o nowszą muzykę naśladującą starsze brzmienia
EDYCJI BRZMIENIA VINTAGE
uściślając - chodzi mi z grubsza o nowszą muzykę naśladującą starsze brzmienia
"Murzyn wielkim wezyrem był i jest" - munlup
-
mintaj
to jak cos to prosze sie tak uwinac do 13 in jutero mmkay
DO WTORKU POŁUDNIA
DO WTORKU POŁUDNIA
-
mintaj
DO WTORKU POŁUDNIA
DO WTORKU POŁUDNIA
-
devotional
- Ulubiony utwór: Master And Servant
LET'S FAKIN GOOOOOOOOOOOOO
Dialog jest językiem kapitulacji. ~Fronda.pl
-
mintaj
1. DEV - Możdżer/Danielsson/Fresco - Smells Like Teen Spirit
2. DRAGON - Steven Julien - Kingdom
3. SHODAN - Mecha Maiko - Apathy
4. HIEN - David Bowie - Slip Away
5. MURZYN - Fruit - Strangers By The Lake
6. MENTOS - Glasser - Apply
Jutro 19 PM
2. DRAGON - Steven Julien - Kingdom
3. SHODAN - Mecha Maiko - Apathy
4. HIEN - David Bowie - Slip Away
5. MURZYN - Fruit - Strangers By The Lake
6. MENTOS - Glasser - Apply
Jutro 19 PM
DO WTORKU POŁUDNIA
DO WTORKU POŁUDNIA
-
shodan
- Ulubiony utwór: Halo
Hien jak zawsze poszedł na łatwiznę. 
-
mintaj
Taki on już jest.
Dzień dobry - śmobry.
Witam w ten piękny, mikołajkowy wieczór. Zanim pójdziecie celebrować imieniny Heliodora, Leoncji, Morzysławy i Polichroniusza oraz świętować Dzień Lombardów, zatrzymam was, tutaj, zgromadzonych (lub nie) z okazji
91 FINAŁU DEPESZWIZJI - VINTAGE
Jako pierwszy winylem rzucam JA[
KLASYFIKACJA
Czy będziemy świadkami CZWARTEJ WYGRANEJ Z RZĘDU?
Dzień dobry - śmobry.
Witam w ten piękny, mikołajkowy wieczór. Zanim pójdziecie celebrować imieniny Heliodora, Leoncji, Morzysławy i Polichroniusza oraz świętować Dzień Lombardów, zatrzymam was, tutaj, zgromadzonych (lub nie) z okazji
91 FINAŁU DEPESZWIZJI - VINTAGE
Jako pierwszy winylem rzucam JA[
Jak post factum sprawdziłem kto wrzucił piątkę to jednak się ZDZIWIŁEM.4 pkt. - 5
3 pkt. - 3
2 pkt. - 4
1 pkt. - 2
Dobra, to tak. Wygrywa ambient, który trąci trochę mandarynkami i w ogóle jest ooo taki o. Potem wjeżdza radiówka, która w sumie nie ma za wiele wspólnego z vintage poza tym samplem na początku i w trakcie, ale co mnie to obchodzi, bo po prostu buja. Zaskakująco mocno buja. Dalej ograne klasyki. Dziwnie dawać Bowiemu tylko dwa punkty, ale co ja poradzę, że tak się ułożyła ta edycja. Może to też kwestia tego, że nie mam nań moodu za bardzo idk. Stawkę zamyka dwójka, która momentami trochę zamula, ale w sumie bardziej buja niż nie. Piano cover Nirvany to zaskakująco przyjemna ciekawostka, ale ciągle tylko ciekawostka -na kogoś musiało wypasc benc.
Glasser mi pasowała do tej edycji i tego motywu. Pod koniec 2014 roku kupiłem se taki tablecik i korzystałem tam ze scrackowanego Spotify, na którym często słuchałem tego kawałka - nie wiem czemu to aż tak dobrze pamiętam i nic z tego wspomnienia nie wynika, ale utkwiło mi z jakichś przczyn
KLASYFIKACJA
Kod: Zaznacz cały
1. MURZYN - Fruit - Strangers By The Lake - 4 pkt.
2. SHODAN - Mecha Maiko - Apathy - 3 pkt.
3. HIEN - David Bowie - Slip Away - 2 pkt.
4. DRAGON - Steven Julien - Kingdom - 1 pkt.
5. DEV - Możdżer/Danielsson/Fresco - Smells Like Teen Spirit
MENTOS - Glasser - Apply - 0 pkt.
DO WTORKU POŁUDNIA
DO WTORKU POŁUDNIA
-
stripped
Nie wydaje mnie się
-
mintaj
Zobaczmy. Na razie głosy MURZYNA - choćby po to, by nie był liderem całą edycję hyhyhy
KLASYFIKACJA
Póki co wszyscy startują a Bowie dzieli lidera bez żadnego kompletu punktów. Prawdopodobnie znowu dojdzie do podziału - Hien, Dragon i Murzyn będą walczyć o laury, ja i Musiał - o nie bycie ostatnim, a Shodan będzie ani tam ani siam. Ale cholera tam was wie...
Zgadzam się w ogólnym rozrachunku z Murzynem (a mimo to i tak mi się podobała ta edycja)Uhhhh... Chyba nienajlepiej wychodzi mi ubieranie w słowa tego co mam na myśli gdy przychodzi do wyskakiwania z tematami depeszwizji. Powiedzmy że zasadniczo chodziło mi o zgrabne naśladownictwo jakichś dawniejszych klimatów ale tu podeszliście różnie do tematu. Może powinienem był nazwać tą edycję NOSTALGICZNA albo coś.
No bo weźmy taką jedynkę chociażby - Możdżer Danielsson Fresco coverujący Smells Like Teen Spirit, przyznam że dla mnie to nijak nie brzmi vintage - to brzmi jak współcześni jazzmani coverujacy stary hicior, zresztą przyznam że ten pomysł może wtedy przed laty wydawał się oryginalny a dziś uważam go za dość sztampowy. Jeśli dla kogoś każdy jazz = vintage to pozdro. Dwójeczka jedyna tu się wpasowała w te moje oczekiwania bo to kawałek klasycznego grania, ale z drugiej strony bardziej brzmi jak jam session i zabawa sprzętem niż konkretny utwór, nie wiem czy zahaczy się na dłużej w głowie. Trójka fajnie się zapowiadała, tj. do wejścia tego tanecznego biciku bo wtedy zebrało mnie na mdłości i przypomniały mi się rzeczy w stylu Parov Stelar. Koszmarek. Czwórka to Bowie doing Bowie, więc nie wiem na ile tu sili się na vintage a na ile po prostu robi swoje. Fakt, brzmi staro i w pierwej chwili myślałem że to coś z lat 70. ale wokal podpowiada że to może być nawet coś z Blackstar. Niemniej liczyłem na coś innego. Piątka moja i to numer który skojarzył mi się od pierwszej chwili ze Stranger Things a sam tytuł Strangers By The Lake z pewną sceną z pierwszego sezonu tego serialu. Szóstka to z kolei cholera wie co i dlaczego wleciało - chodzi o ten buczący synth chyba? Bo numer sam w sobie jak najbardziej brzmi współcześnie. Szczerze to kompletnie nie mam pomysłu co z tym wszystkim zrobić poza faktem że vintage klubowe granie zgarnie ode mnie maxa.
Dw1 - 1 pkt.
Dw2 - 4 pkt.
Dw3 - 0 pkt.
Dw4 - 3 pkt. (grają wszyscy a i tak wygrywa BOŁI?)
Dw6 - 2 pkt.
KLASYFIKACJA
1. HIEN - David Bowie - Slip Away
DRAGON - Steven Julien - Kingdom - 5 pkt.
3. MURZYN - Fruit - Strangers By The Lake - 4 pkt.
4. SHODAN - Mecha Maiko - Apathy - 3 pkt.
5. MENTOS - Glasser - Apply - 2 pkt.
6. DEV - Możdżer/Danielsson/Fresco - Smells Like Teen Spirit - 1 pkt.
DO WTORKU POŁUDNIA
DO WTORKU POŁUDNIA
-
mintaj
Czas na vintage'owe głosy SHODANA
KLASYFIKACJA
Bez większych zmian. Bowie wyslipnął się na lidera z minimalną przewagą punkta, Dev zrówał ze mną punktowo, a reszta stoi tam gdzie stało ZOMO i gdzie stali w poprzedniej kolejce. Shodan, mimowolnie, oddalił się od peletonu, ale zobaczymy co przyniosą głosy...
Dopiero teraz pierwszy komplet dla Bowiego. I pierwsze jajco dla mnie... Mam wrażenie, że pisałem to jakieś 10 000 razy w ostatnim czasie...D1 - 1
D2 - 3
D4 - 4
D5 - 2
KLASYFIKACJA
1. HIEN - David Bowie - Slip Away - 9 pkt.
2. DRAGON - Steven Julien - Kingdom - 8 pkt.
3. MURZYN - Fruit - Strangers By The Lake - 6 pkt.
4. SHODAN - Mecha Maiko - Apathy - 3 pkt.
5. MENTOS - Glasser - Apply
DEV - Możdżer/Danielsson/Fresco - Smells Like Teen Spirit - 2 pkt.
DO WTORKU POŁUDNIA
DO WTORKU POŁUDNIA
-
mintaj
HIENA. Tak, czas na kącik kija w szprychach.
KLASYFIKACJA
Gdzie dwóch się bije tam trzech się napieprza, bo mamy na tym etapie aż trzech liderów. Dragon ma najmniejsze szanse, bo jego głosy jeszcze nie wleciały, ale nie znaczy to, że ich nie ma. Musiał zaskakujacym kompletem oddalił się na względnie bezpieczną, czwartą pozycję, a ja awansowałem na miejsce piąte. Stawkę zamyka wuja.
Kiedyś poznałem kolesia, który generalnie średnio kumał koncept taktowności i, drąc ryja na pół ulicy, opowiadał o tym, że jego ulubiona kategoria filmów dla dorosłych to vintage. Jak coś to nie był nim Hien.4 pkt – utwór 1
3 pkt – utwór 5
2 pkt – utwór 6
1 pkt – utwór 2
0 pkt – utwór 3
Nie znam się na scenie vintage, nie słucham vintage, nie wiedziałem kompletnie co zrobić z tym tematem. Wrzuciłem Bowiego, bo ponoć napisał ten utwór próbując emulować siebie z lat 70 i chyba mu się udało (chociaż w tej wersji, trochę jednak to unowocześnił). Nie wiem, czy trafiłem, ale na pewno wrzuciłem dobrą piosenkę.
W kwestii pozostałych wrzut, nie było niczego, co by jakoś bardzo odstawało od reszty in minus, tak się po prostu ułożyło i tyle.
KLASYFIKACJA
1. HIEN - David Bowie - Slip Away
DRAGON - Steven Julien - Kingdom
MURZYN - Fruit - Strangers By The Lake - 9 pkt.
4. DEV - Możdżer/Danielsson/Fresco - Smells Like Teen Spirit - 6 pkt.
5. MENTOS - Glasser - Apply - 4 pkt.
6. SHODAN - Mecha Maiko - Apathy - 3 pkt.
DO WTORKU POŁUDNIA
DO WTORKU POŁUDNIA
-
stripped
Wygrana slips away powoli
-
mintaj
Zobaczmy co ugotował Adrian "DEV" M.
KLASYFIKACJA
I ostatecznie wszystko rozstrzygnie się między Murzynem a przyszłym prowadzącym (ups, spoiler xd), a o tym zdecyduje trzeci w stawce Smoku. Shodan ostatecznie wygrzebał się z miejsca ostatniego, na które spadłem ja. Ale nie powiedziałem ostatniego słowa. A może i jednak??
Kurde, to dopiero się nazywa bycie vintage - uważanie utworu sprzed 35 lat za współczesny! BTW wleciało prawo MusiałaNumer 1 - Nie miałem absolutnie żadnego pomysłu na to, co tutaj podrzucić, więc dałem coś stosunkowo współczesnego zagranego na bardzo vintage modłę. Bodaj jedyna rzecz, w której wciąż toleruję tego szura Możdżera. Uwielbiam ten cover, bezwzględnie 0 pkt
Numer 2 - Nie wiem, NIE WIEM. Przynosi mi ciepłe myśli o odkrywaniu elektroniki z początku lat 90., ale też trochę rozdrażnia, nie idzie się połapać. 1 pkt
Numer 3 - O, zapewne o coś takiego chodziło autorowi tematu, gdy go zapodawał. Fajne to, łączy w sobie rzeczy, których sam bym nie połączył. 3 pkt
Numer 4 - Bowie to jest automatyczny ultra-prejz i nawet nie bardzo czuję potrzeby się z tego tłumaczyć. Świetna piosenka, tyle na ten temat. 4 pkt!
Numer 5 - Bardzo fajne prawie 10 minut, które niesie jakiś starotelewizyjny wajb. Albo okołopeerelowski, to prawie to samo. Zasłużone 2 pkt, a co
Numer 6 - Niezłe, nienajgorsze, ale mało w tym wintydżu czuję, na pewno przy zestawieniu z całą resztą propozycji, także - niestety - 0 pkt, chlip
KLASYFIKACJA
1. HIEN - David Bowie - Slip Away - 13 pkt.
2. MURZYN - Fruit - Strangers By The Lake - 11 pkt.
3. DRAGON - Steven Julien - Kingdom - 10 pkt.
4. DEV - Możdżer/Danielsson/Fresco - Smells Like Teen Spirit
SHODAN - Mecha Maiko - Apathy - 6 pkt.
6. MENTOS - Glasser - Apply - 4 pkt.
DO WTORKU POŁUDNIA
DO WTORKU POŁUDNIA
-
mintaj
DRAGON tym razem ekspresowo i bez pozdrowień.
KLASYFIKACJA GENERALNA
I mamy to - czwartą wygraną z rzędu i pierwszą w tym sezonie zapewnia sobie
MURZYN!!!
ZASŁUŻONA NAGRODA tutaj
A tutaj TABELKA, gdzie możecie zobaczyć kto i jak głosował.
Dziękuje za udział, zabawę i tym podobne. Na najbliższy tydzień ta trafia w ręce Hiena, więc proszę z utworami i wszystkim kontaktować się pod znany sobie adres. Zgodnie z niechlubną tradycją podsumowanie poprzedniego sezonu wleci za późno, ale planuję, by nastąpiło to jeszcze w ten weekend.
Dobra - nie będę przeciągać. A może jednak? Nieee, nie będę. Skądże znowu! Co to to n... Dobra, nieważne.5 - 4
1 - 3
3 - 2
4 - 1
6
KLASYFIKACJA GENERALNA
1. MURZYN - Fruit - Strangers By The Lake - 15 pkt.
2. HIEN - David Bowie - Slip Away - 14 pkt.
3. DRAGON - Steven Julien - Kingdom - 10 pkt.
4. DEV - Możdżer/Danielsson/Fresco - Smells Like Teen Spirit - 9 pkt.
5. SHODAN - Mecha Maiko - Apathy - 8 pkt.
6. MENTOS - Glasser - Apply - 4 pkt.
MURZYN!!!
ZASŁUŻONA NAGRODA tutaj
A tutaj TABELKA, gdzie możecie zobaczyć kto i jak głosował.
Dziękuje za udział, zabawę i tym podobne. Na najbliższy tydzień ta trafia w ręce Hiena, więc proszę z utworami i wszystkim kontaktować się pod znany sobie adres. Zgodnie z niechlubną tradycją podsumowanie poprzedniego sezonu wleci za późno, ale planuję, by nastąpiło to jeszcze w ten weekend.
DO WTORKU POŁUDNIA
DO WTORKU POŁUDNIA
-
Dragon
- Ulubiony utwór: Sexy Doll
Dobrze, że Bowie nie wygrał, bo to nawet nie jest top 5 z Heathen
-
stripped
Co tu się odwaliło
Brak mi słów. Na pewno dziękuję za każdy głos bo jak widać czasem ten pojedynczy potrafi zadecydować o wygranej. Chociaż edycja może średnio mi samemu siadła to finał wyjatkowo nadrobił to emocjami.
Następna edycja będzie nosiła miano
EDYCJI NA DOBRANOC
Brak mi słów. Na pewno dziękuję za każdy głos bo jak widać czasem ten pojedynczy potrafi zadecydować o wygranej. Chociaż edycja może średnio mi samemu siadła to finał wyjatkowo nadrobił to emocjami.
Następna edycja będzie nosiła miano
EDYCJI NA DOBRANOC
-
Hien
Przypominam, że była kiedyś edycja "Pomóżmy w końcu Murzynowi wygrać", którą Murzyn przegrał.
Zbieram utwory do poniedziałku, do godz. 13.
Zbieram utwory do poniedziałku, do godz. 13.
"Idę spać bo nienawidzę ludzi" - Murzyn
-
stripped
Dobitny przykład tego że rasizm wciąż żywyHien pisze:06 gru 2025 19:34Przypominam, że była kiedyś edycja "Pomóżmy w końcu Murzynowi wygrać", którą Murzyn przegrał.
-
Hien
Za ok 3h jest deadline, a póki co dostałem całe DWA utwory (od Murzyna i Smoka).
"Idę spać bo nienawidzę ludzi" - Murzyn