Enjoy The Silence

Który ETS jest najlepszy?

Wersja albumowa
20
33%
World Violation (live)
6
10%
Devotional (live)
25
42%
Singles 86-98 (live)
6
10%
Exciter (live)
3
5%
TTA (live)
0
Brak głosów

Liczba głosów 60
Awatar użytkownika
walking

Re: Enjoy The Silence

Post 09 kwie 2011 16:38

zauważyłam, że jak w radiu leci ETS to mnie to w ogóle nie rajcuje, ale jak sobie odpale sama to zawsze radocha jest :P
FREE STATE

Post 13 kwie 2011 20:05

Dziwne.
Kiedy ja słyszę jakikolwiek utwór DM w radiu (szczególnie EtS), to od razu zaczyna mnie to rajcować... :D :D

Ale boli mnie stwierdzenie (nie moje, tylko kogoś!), że Enjoy jest w miarę komercyjny, żeby puszczać go o "normalnej porze" w Zetce lub RMF...
Awatar użytkownika
Rajca

Post 13 kwie 2011 20:06

A nie jest komercyjnym diamencikiem w koronie DM?
FREE STATE

Post 13 kwie 2011 20:16

Są bardziej komercyjne kawałki DM niż EtS... i to z pewnością.

Ale to jego wylansowano - no i jest tym, cytuję "komercyjnym diamencikiem".
Awatar użytkownika
dejmien

Post 13 kwie 2011 20:21

ETS jest kawałkiem pop na najwyższym poziomie. A wszystkie popowe utwory są ze swej natury komercyjne. I w tym miejscu należy odróżnić pop gówniany od popu wysokich lotów.
Awatar użytkownika
Miri
Ulubiony utwór: Everything Counts

Post 13 kwie 2011 20:51

FREE STATE pisze:Są bardziej komercyjne kawałki DM niż EtS... i to z pewnością.
Co, np. A Question Of Lust? Black Day? Freestate, nie przesadzaj. Mnie zawsze ETS będzie się kojarzył jako jedyny utwór DM puszczany obecnie w radiu i kwintesencja popu. Z takim tekstem to i tak cud, że osiągnął taką popularność (Gore miał na 101% doła jak to pisał), no ale ciemna masa słucha tylko bitów i tekst im zwisa.
FREE STATE

Post 13 kwie 2011 20:59

No nie przesadzaj - podałaś akurat przykłady totalnie nie-komercyjne. Więc hej...
Nie mów mi, że It's No Good, Freelove, Precyl albo World In My Eyes nie są takim lepszym popem i pewnego rodzaju komercją (tą w dobrym znaczeniu).

Dla mnie taki właśnie niepozorny Precyl jest bardziej komercyjny niż Wielki Enjoy...
Awatar użytkownika
Miri

Post 13 kwie 2011 21:13

Czy ktoś spoza grona słuchających DM pamięta coś takiego jak It's No Good albo World In My Eyes? A ETS kojarzą wszyscy, czasem nieświadomie, ale jednak. Aha, i wiedziałam, że mi zarzucisz tutaj Preclem i Freelove, ale nie chciałam już się rozpisywać na ten temat. To zupełnie inna era u DM i nie wiem, czy można to porównywać. Podejrzewam, że jak DM wydają kolejną płytę, to w edycji superhiperextra (za 300zł) na ostatniej płytce zarzucą demówką Precla w stylu 'harmonium'.

PS Te przykłady były ironiczne. So what...
Awatar użytkownika
Czez
Ulubiony utwór: Cala masa

Post 13 kwie 2011 22:53

Tak Was czytam jak piszecie o ETS i wogole sie dziwie ze jest jeszcze cos do pisania o tym utworze :) Na przekor powiem, ze pewnie jeszcze duzo. A tak na marginesie to oboje macie troche racji, tzn. prawda lezy jak zwykle po srodku. A jesli chodzi o najbardziej komercyjnu utwor DM, to w UK jest Just Cant Get Enough, ktory znaja wszyscy i ktory byl nawet calkiem niedawno coverowany a ow cover odniosl sukces medialny.
Enjoy The Silence
Awatar użytkownika
shodan
Ulubiony utwór: Halo

Post 14 kwie 2011 22:43

Miri pisze:ale ciemna masa słucha tylko bitów i tekst im zwisa.
No to ładnie mnie Miri podsumowałaś, bo mnie teksty utworów akurat rzeczywiście zwisają. ;(
A ETS jest bardzo komercyjny, co wcale nie musi oznaczać czegoś negatywnego.
Istnieje mnóstwo komercyjnych, a zarazem genialnych utworów.
Awatar użytkownika
Miri

Post 14 kwie 2011 23:16

Sorry, jeśli poczułeś się urażony, ale to jest moje zdanie. Wymowa tekstu jest ważna i jeśli ktoś męczył się z jego napisaniem (chociaż w przypadku Martina pewnie szybko mu to idzie, bo uważam go za dobrego 'poetę'), to znaczy, że ma nam coś do przekazania i stanowi to dopełnienie melodii. Jest w cholerę 'słonecznych' piosenek, których teksty są kompletnym zaprzeczeniem charakteru melodii - czy można je zrozumieć, lejąc na tekst? Niestety, nie dotarłam jeszcze do takiego poziomu, żeby słuchać muzyki dla dźwięków a nie dla uczuć - może dla tego, że nie mam do tego słuchu, a może i dlatego, że jestem raczej wrażliwą osobą i inaczej sobie tego nie wyobrażam.

Komercja w ETS jest, była i będzie i nie ma się co sprzeczać. Chociaż to oczywiście inny rodzaj komercji, niż np. piosenka rangi "Dziunia" jakiegośtam Pevexa ;( (parafrazując - what has been heard cannot be unheard)
Awatar użytkownika
shodan

Post 14 kwie 2011 23:25

Miri pisze:Sorry, jeśli poczułeś się urażony
Ależ skąd. Mnie akurat ciężko urazić. :mrgreen:
Miri pisze:Jest w cholerę 'słonecznych' piosenek, których teksty są kompletnym zaprzeczeniem charakteru melodii - czy można je zrozumieć, lejąc na tekst?
Nie potrzebuję ich zrozumieć. Mnie naprawdę nie interesuje, co ma Gore do powiedzenia.
Za to bardzo mnie interesuje, co ma do zagrania.
Wsłuchuję się z zapartym tchem w każdy dźwięk piosenki i uważnie słucham wokalu, choć traktuję go raczej jako kolejny instrument, który ma świetnie brzmieć.
Awatar użytkownika
Miri

Post 14 kwie 2011 23:35

No to ja ciebie nie rozumiem... :grins: Naprawdę nigdy w życiu nie słuchałeś jakieś utworu tylko ze względu na tekst? No nie wiem, nie jestem przekonana. Dla mnie DM to właśnie głos Gahana, Wilder przy aranżacjach i Gore jako perwersyjny poeta :D. Taki utwór jak 'Blasphemous Rumours' powstał chyba tylko ze względu na potencjał tekstu, bo dźwiękowo to żadne fajerwerki (no, może pomijając sample pozytywki i respiratora [czy czegośtam], bo ja generalnie kocham sample w DM)...
Awatar użytkownika
Czez

Post 14 kwie 2011 23:46

Jesli chodzi o Blasphemous Rumours to jest tam wiecej ciekawych sampli od spadajacego kubka poczawszy ( co widac np. na teledysku )
W ETS tez sa ciekawe dzwieki i tu akurat wokal tez jest jakby dodatkowym instrumentem. Czy tekst jest az tak beznadziejny? Kwestia dyskusyjna.
Enjoy The Silence
Awatar użytkownika
shodan

Post 14 kwie 2011 23:49

Miri pisze:Naprawdę nigdy w życiu nie słuchałeś jakieś utworu tylko ze względu na tekst?
Tylko dla tekstu to nie. Przynajmniej nie DM. Może dlatego właśnie nie przepadam za Blasphemous Rumours.
Angielski znam na tyle słabo, że słuchając utworu jestem w stanie niewiele wychwycić.
Ale oczywiście czytywałem w internecie tłumaczenia wielu utworów DM. I powiem Ci, że tak mało mnie one obchodziły, że na tę chwilę żadnego nawet nie pamiętam.
Dla mnie muzyka to w 99,9% dźwięki i nic więcej.
Sto razy bardziej interesuje mnie, jak brzmi gitara, basy czy głos Gahana, niż samo znaczenie tekstu.
Tak wyglądają sprawy i nic na to nie poradzę. Może kiedyś mi się coś odmieni. :mrgreen:
Awatar użytkownika
Czez

Post 14 kwie 2011 23:53

Ja wprawdzie duzo rozumie, jednakze w glownej mierze tak jak Shodan slucham muzyki a nie tekstow.
Enjoy The Silence
FREE STATE

Post 16 kwie 2011 13:10

Miri pisze:Dla mnie DM to właśnie głos Gahana, Wilder przy aranżacjach i Gore jako perwersyjny poeta :D.
A Fletch? Jeszcze raz powtórzę, nie zapominajcie o nim! :) :)
Czez pisze:W ETS tez sa ciekawe dzwieki i tu akurat wokal tez jest jakby dodatkowym instrumentem. Czy tekst jest az tak beznadziejny? Kwestia dyskusyjna.
Tekst jest świetny. Muzyka również (ciekawe dźwięki są, a rzekłbym nawet, że jest ich mnóstwo) - ale szczególnie podoba mi się tu gitara. :)

P.S. No i cieszy mnie, że aranżacja ETS z Devotionala jest naprawdę doceniana. :)
Awatar użytkownika
stripped
Ulubiony utwór: hajerlow

Post 16 kwie 2011 15:31

FREE STATE pisze:
Miri pisze:Dla mnie DM to właśnie głos Gahana, Wilder przy aranżacjach i Gore jako perwersyjny poeta :D.
A Fletch? Jeszcze raz powtórzę, nie zapominajcie o nim! :) :)
A jako kto za przeproszeniem? Twarz zespołu? Albo raczej jakiś strach na wróble czy klakier... :|
"Murzyn wielkim wezyrem był i jest" - munlup
Awatar użytkownika
Rajca

Post 16 kwie 2011 15:36

Był taki obrazek z Harrego Pottera
Ten co gra Pottera - Now rich
Ta co gra tę taką ich best friend - Now real chick
Ten co gra rudego kolesia - Still ginger

I tym still just a ginger podsumuję Fletcha :P
Awatar użytkownika
stripped
Ulubiony utwór: hajerlow

Post 16 kwie 2011 15:41

:D dobreeeeeeeeeeeeee!

Ostatnio oglądałem jakieś występy live, Andrew naprawdę tak rzadko dotyka klawiatury że dziw że nie ma na niej kilogramów kurzu.

Co do Enjoy the Silence to chyba głosowałbym na Devotional lub TTA, porównam kiedyś dokładniej i zagłosuję w końcu. Na Devotionalu podoba mi się ta radość na twarzy Gahana, która wyróżnia się dość znacznie z całego mrocznego koncertu heh.
"Murzyn wielkim wezyrem był i jest" - munlup