Twórczość własna (artystyczna)

Awatar użytkownika
Hien

Re: Twórczość własna (artystyczna)

Post 01 wrz 2012 20:09

Rajca pisze:To jest problematyczne, to jest uczelnia więc poglądy nie powinny odgrywać roli - nie powinny, że odgrywają to co innego.
Na geografii nie, na kierunku artystycznym zawsze.
Tu nie ma wielu reguł, kto Cię uczy ten Cię kształtuje.
"Idę spać bo nienawidzę ludzi" - Murzyn
Awatar użytkownika
Rajca

Post 01 wrz 2012 20:24

Mówiłem o pracy, tej którą pisała. To co napisała, jak napisała itd. nie powinno ścierać się z osobistymi przekonaniami dziekana, rektora a nawet ministra rolnictwa.
Prace plastyczne - spoko. Od tego są, żeby oceniać tak jak to widzą.
Awatar użytkownika
Hien

Post 01 wrz 2012 20:45

Ale praca dotyczyła tematu związanego ze sztuką. To jest wolna amerykanka.
Wyobraź sobie, że masz jeden przedmiot z 10 wykładowcami, z każdym masz jedne zajęcia na dokładnie ten sam temat, ale każdy ma skrajnie inne podejście do tematu. Potem musisz napisać pracę a oceni ją tylko jeden wykładowca, nie wiesz który.
Krótko mówiąc, jesteś w dupie. Możesz napisać dobrze, ale jeżeli nie trafisz na właściwego kolesia/babke, to nie ma znaczenia.
Tak jest na tego typu kierunkach Stary, get over with it. Ty nie wiesz jacy ludzie tam uczą.
Nie wiesz jak to jest dostać na wstępnym egzaminie pytanie "co Pan jadł na śniadanie?" (od odpowiedzi zależało wszystko).
Awatar użytkownika
Rajca

Post 01 wrz 2012 20:51

Ku.rwa świadomość, że jest tak a nie inaczej nie oznacza tego samego co stwierdzenie "Pewne rzeczy dziać się nie powinny".
Pewne fundamentalne zasady powinny rządzić sprawami uczelnianymi. Inna sprawa - czy rządzą.
Jeśli dostałeś takie pytanie, ale mimo to zdałeś to cóż - super!
Awatar użytkownika
Hien

Post 01 wrz 2012 20:59

Czy nie powinny to zależy, niektórych trzeba naprostować bo za dużo by chcieli po swojemu.
Studenci kierunków artystycznych są w większości tak samo winni zaistniałej sytuacji jak wykładowcy.
Awatar użytkownika
Rajca

Post 01 wrz 2012 21:05

Studenci są hałastrą niezależnie od kierunku. Tam bardziej, tam mniej, a gdzieś jeszcze niemal wcale - ale jednak.
Od jednych i drugich przy sprawach "edukacji" - czego by nie dotyczyła - należy czegoś wymagać. Jeśli człowiek z tytułem naukowym nie potrafi powściągnąć swoich widzimisię przy merytorycznej ocenie - wielka szkoda. Owszem, tak się dzieje wszędzie. Ale nie znaczy to, że powinno być akceptowane. Z resztą, większość tych dziakaniątek-królewiczów i tym podobnych to zakorzeniona w PRLu swołocz.
Awatar użytkownika
Hien

Post 01 wrz 2012 21:12

Studenci kierunków artystycznych potrafią naginać wszystko.
Założę się, że na Gerografi, są pewne rzeczy, których nie da się podważyć. Np. jakiegoś tam składu chmur czy gęstości jeziorka, nie wiem, nie znam się. Na kierunku artystycznym można chyba podważyć wszystko oprócz dat urodzenia.
Nie wiem jak jest u Aleksandry, ale ja byłem świadkiem wielkich kłótni na egzaminach, czasami niemal mordobicia, kiedy latało po sali już nie tylko mięcho. Cieszę się, że nie dane mi było zostać na takiej uczelni bo absurd goni tam absurd, i to do tego stopnia, że niekt nie ma racji i nie da się tego udowodnić. Niemniej decyzja należy do wykładowcy. Nie ma co biadolić.
Jak widać licencjat Katiuszy jakoś się obronił treścią skoro zmierza ona do Gdańska.
Awatar użytkownika
devotional
Ulubiony utwór: Master And Servant

Post 02 wrz 2012 01:00

Pewna Panna J. którą obaj tu znamy opowiada mi że takie akcje mają miejsce nie tylko w trakcie egzaminów, trochę to przerażające.
Z drugiej strony mój, ciągle jeszcze obecny wydział to porażające gówno organizacyjne, i choć nie jest to uczelnia artystyczna, odnosi się wrażenie że wartość merytoryczna jakichkolwiek prac studenckich w ogóle nie jest istotna. są inne kryteria.
Dialog jest językiem kapitulacji. ~Fronda.pl
Awatar użytkownika
Katiusha

Post 02 wrz 2012 13:18

U nas aż takiego hardkoru jak opisuje Hien nie było. Owszem zdarzały się spięcia z wykładowcami (częściej w trakcie semestru), ale kończyło się to trochę inaczej (np. przeniesieniem mnie do innej pracowni malarskiej, na moją pisemną prośbę, albo obniżeniem mi oceny z rysunku za niesubordynację i własne zdanie - lol). Gdzie takie cuda się dzieją? Na łódzkiej ASP?

A jeśli chodzi o zastrzeżenia pana dziekana, to chciałabym tylko dodać, że nie miały one żadnego wpływu na moją ocenę (oceniali mnie promotor i recenzentka, dziekan był na większości obron tylko figurantem - nic dziwnego, bo nie byłby w stanie przeczytać tych wszystkich prac, więc niby z jakiej racji miałby je oceniać), a nasza dyskusja rozgorzała w momencie wpisywania mi oceny do indeksu przez promotora (i tylko patrzyli z recenzentką to na siebie to na dziekana, z minami WTF ;( )
Puszki okruszki, czerwone komuszki ;(
Awatar użytkownika
dejmien

Post 30 wrz 2012 10:16

Melki, Melki to jest chwat
Z sierotami za pan brat
Pisze wiersze, gra w planszówki
Ma różowe tenisówki

Nie ruszają go dziewice
Lecz newsy z miasta Gliwice
Sprząta, gotuje, ogród pielęgnuje

Idealny kandydat na węża
O przepraszam, miało być męża
Który w niskich piwnicach swe muskuły wytęża

Unia, mohery, feministki i katole to jego wrogowie
Malkolit, facet co się zowie.
Awatar użytkownika
Malkolit
Ulubiony utwór: World in My Eyes

Post 30 wrz 2012 13:24

:haha:
Dobre, uśmiałem się przednio, podoba mi się. :*
Awatar użytkownika
dejmien

Post 30 wrz 2012 13:35

Feee, nie całuj mnie gałganie wstrętny. ;(
Awatar użytkownika
Malkolit

Post 17 paź 2012 20:21

Zgodnie z przepisami ustawy o prawie autorskim, które mówią, że:
1. Przedmiotem prawa autorskiego jest każdy przejaw działalności twórczej o indywidualnym charakterze, ustalony w jakiejkolwiek postaci, niezależnie od wartości, przeznaczenia i sposobu wyrażenia (utwór).
,

przedstawiony na zdjęciu przedmiot jest również utworem:
Obrazek

w związku z czym pierwszy lepszy, któremu [przekresl]chciało się zrobić z siebie idiotę na ćwiczeniach[/przekresl] nie wyszło zadanie z matmy, może się uważać za artystę.

P.S. Rzeczony utwór ma charakter poglądowy, jeśli komuś się nie podoba, może wykonać swój.
;( ;( ;(
Awatar użytkownika
Hien

Post 17 paź 2012 20:27

Melkuś is freakin' me out part 2 ;(
Awatar użytkownika
Rajca

Post 17 paź 2012 20:28

Malkolit, nadal twierdzisz, że stronisz od alkoholu i innych używek?
Awatar użytkownika
dejmien

Post 17 paź 2012 20:31

Malkolit nie rozumiem Twojego poczucia humoru.
Awatar użytkownika
Malkolit

Post 17 paź 2012 20:34

Ja nadal tak twierdzę, natomiast nasz ćwiczeniowiec to inna sprawa.
Dodał jeszcze taki tekst:
Teraz to ten utwór nie jest nic wart, ale jak za chwilę wyciągnę z szuflady karabin i zacznę strzelać, to zanim wybiegniecie z sali, połowa grupy padnie tu trupem. Wtedy zaczną mówić: to jest utwór K., który wystrzelał połowę swojej grupy.
:shock: :shock: :grins: :/ ;(

Autentyk!
Awatar użytkownika
dejmien

Post 17 paź 2012 20:36

;( Ty psycholu. Miałeś zły dzień? Powiedz, że miałeś.
Awatar użytkownika
Hien

Post 17 paź 2012 20:36

Melkuś, Ty sam wybrałeś uczelnię, czy Ci ją wybrali koledzy z domu dziecka?
Co to studiujesz do cholery? :/
Awatar użytkownika
Malkolit

Post 17 paź 2012 20:40

Ochrona własności intelektualnej. Taki przedmiot. To są autentyczne teksty z ćwiczeń - sam do tej pory jestem w szoku, że można było coś takiego wygłosić na pierwszych ćwiczeniach. :/ :/