Jest hicik z nutą brzmieniowych eksperymentów (ale nie brzmi przy tym tak chaotycznie jak Love In Itself), ma dobry tekst, chwytliwy refren do nucenia. Pipeline spoko ale trochę przynudza, nie jest tak uniwersalny na każdą okazję do słuchania myślę.
Ulubiony vs. Najlepszy
-
stripped
- Ulubiony utwór: hajerlow
Nawet nie śmiałem wysuwać kandydatury Pipeline, utwór zasługuje na wyróżnienie ale jak dla mnie do ulubionych, nie jest to utwór który łatwo zdobywa słuchacza na pewno. Na czysto obiektywnym polu wskazałbym Everything Counts 
Jest hicik z nutą brzmieniowych eksperymentów (ale nie brzmi przy tym tak chaotycznie jak Love In Itself), ma dobry tekst, chwytliwy refren do nucenia. Pipeline spoko ale trochę przynudza, nie jest tak uniwersalny na każdą okazję do słuchania myślę.
"Murzyn wielkim wezyrem był i jest" - munlup
-
Hien
I tu kolejne pytanie, czy tylko uniwersalne utwory, hity, takie które wchodzą wszystkim, są najlepsze?
"Idę spać bo nienawidzę ludzi" - Murzyn
-
stripped
Myślę że najlepszy utwór to taki który nie pozostawia wątpliwości że nim jest. Uważam że EC taki jest, Pipeline nie za bardzo. Ty uważasz odwrotnie. Wskaż zatem co Ci nie pasuje w EC.
-
Hien
Nie wiem, cały czas się nad tym zastanawiam, ale mam opory żeby dać ten numer. CTA to jest świetny album, który najlepiej działa jako całość. Pojedyncze utwory jakoś błędną. No, ale nie będę blokował tego EC, bo to bez sensu, więc też oddaje głos.
-
dejmien
To nie takie oczywiste Stripped. Utwór może spełniać wszelkie kryteria, które z technicznego punktu widzenia przesadzają o jego wyjątkowości, a mimo to być nijaki. W muzyce chyba nie o to chodzi. To kwestia emocji. A każdy ma inną wrażliwość. Dla jednego najlepsze będzie to, dla innego tamto. Jedni wolą zimę, inni lato. Jakoś nie jestem przekonany, czu utwory cieszące się największą estyma u najszerszej liczby odbiorców, są obiektywnie najlepszymi. Nie da się wg mnie tak jednoznacznie tego osadzić. Dlatego można przeprowadzić jakieś głosowanie, plebiscyt i sprawdzić punkty zbieżności. Słuchanie muzyki, jej odbiór, może mieć bardzo intymny charakter, dlatego przekonywanie o wyzszości jednego utworu nad drugim, to dla mnie publicystyka.
-
Dragon
- Ulubiony utwór: Sexy Doll
Eee tam, jeśli utwór ma łatwo zdobyć słuchacza, żeby być najlepszym, to zostańmy na poziomie Personal Jesus i Just Can't Get Enough. 
Gdyby Hien nie chciał być uprzejmy, to Everything nie powinno być ze względu na wątpliwości. Najlepszych numerów od reszty na pewno nie powinno odróżniać to, że bezwzględnie wszyscy ten numer kupują. Albo że większość. Jak już to oczywiście tylko jedno z kryteriów.
Gdyby Hien nie chciał być uprzejmy, to Everything nie powinno być ze względu na wątpliwości. Najlepszych numerów od reszty na pewno nie powinno odróżniać to, że bezwzględnie wszyscy ten numer kupują. Albo że większość. Jak już to oczywiście tylko jedno z kryteriów.
-
Hien
Ja nie do końca wiem jaki jest ten mój problem z EC, dlatego też odpuszczam. Ale jest coś przaśnego w tym kawałku, co jakoś po prostu mnie zastanawia. No, ale z tak mętnym tłumaczeniem to sobie mogę xd
-
Malkolit
- Ulubiony utwór: World in My Eyes
Poniekąd podzielam obawę Hiena. Jakoś nie chciałbym, żeby lista najlepszych utworów pokrywała się z tracklistą The Singles 81>98 czy czegoś takiego. Tym bardziej, że i parę niesinglowych kawałków spokojnie zasługuje na to, żeby się na niej znaleźć, a kilka singli to po prostu utwory bardzo popularne (tu na pewno będzie problem z People Are People, ale też z Enjoy The Silence). Nie wiem, może jutro rozpiszę się bardziej.Hien pisze:08 mar 2021 20:33I tu kolejne pytanie, czy tylko uniwersalne utwory, hity, takie które wchodzą wszystkim, są najlepsze?
-
shodan
- Ulubiony utwór: Halo
Akurat ja popieram EC w pełni. Kiedyś był mi ten utwór obojętny, ale wersja z Devotional uświadomiła mi, jak dobry jet ten numer i jaki ma ogromny potencjał. Wystarczy tylko podrasować trochę dźwięków.
Ale wersja albumowa też jest dobra i zasługuje na szansę przynajmniej na tym etapie.
Ale wersja albumowa też jest dobra i zasługuje na szansę przynajmniej na tym etapie.
-
Hien
Tymi singlami jednak często będziemy wachlować, bo większość najlepszych utworów faktycznie wyszła na singlach. Tak od MFTM zacznie się to zmieniać. Najwięcej przepychanek będzie tutaj przy płytach od Excitera w górę. Już wiem, że kilka moich typów wzbudzi tu kontrowersje (i nie chodzi o Come Back).
-
stripped
Ufff, dobrze że ktoś jednak widzi że wydanie utworu na singlu nie bierze się znikąd :p
Co robimy Pany, czy zatem liczymy EC czy ktoś uważa że Pipeline zasługuje na to miano bardziej?
Bo tak w ogóle to u mnie EC pierwsze, na drugim And Then i dopiero myślę o Pipeline w przypadku tej płyty i to tak ex equo z Told You So
Co robimy Pany, czy zatem liczymy EC czy ktoś uważa że Pipeline zasługuje na to miano bardziej?
Bo tak w ogóle to u mnie EC pierwsze, na drugim And Then i dopiero myślę o Pipeline w przypadku tej płyty i to tak ex equo z Told You So
-
Hien
Pipeline w zasadzie tylko ja wysunąłem, bo Dragon to bardziej na zasadzie "może bym wybrał, ale nie wybiorę". Więc chyba EC.
-
shodan
Fajny ten Pipeline, ale myślę, że stawianie go wśród najlepszych byłoby jednak przesadą. Aż tak dobry nie jest.
-
Hien
Nie będę forsowal, ale za Pipeline jest tyle samo argumentów przeciw, co za 
-
stripped
No właśnie, a powinna być zdecydowana przewaga za 
Mamy zatem:
Photographic
Leave In Silence
Everything Counts
Kto nie jest na bieżąco z tematem zawsze może wysuwać swoje propozycje, obgadamy, rozważymy.
Powoli zatem zapraszam do rozważań nad Some Great Reward. Wstrzymam się chwilowo z głosem aby nie rzucać emocjonalnych propozycji, idąc za radą spróbuję na chłodno przeanalizować tą płytę bo tu robi się w końcu ciekawie.
Mamy zatem:
Photographic
Leave In Silence
Everything Counts
Kto nie jest na bieżąco z tematem zawsze może wysuwać swoje propozycje, obgadamy, rozważymy.
Powoli zatem zapraszam do rozważań nad Some Great Reward. Wstrzymam się chwilowo z głosem aby nie rzucać emocjonalnych propozycji, idąc za radą spróbuję na chłodno przeanalizować tą płytę bo tu robi się w końcu ciekawie.
-
Hien
Dla mnie z SGR sprawa jest prosta i moje typy to: Blasphemous Rumours i Somebody. Zastanawiam się jeszcze nad Master & Servant.
BR to jest idealny kawałek. Szkieletem jest doskonała piosenka, z dobrym tekstem i melodią. W aranżacji znalazło się miejsce na trochę eksperymentów, ale w znacznie rozsądniejszych proporcjach niż na CTA. Kontrast mroczna zwrotka/"wesoły" refren działa tu fenomenalnie. Jeśli chodzi o Somebody, to trzeba mieć naprawdę talent żeby nagrać prostą balladę "Elton John style" i tego nie zepsuć. O ile sam kawałek jest dosyć ckliwy, to mimo to trudno się do tego przyczepić kiedy całość tak dobrze wypada. Pozostała część płyty to hit/missy, po utwory bardzo dobre, ale nie mające tergo gromu (Stories Of Old, Lie To Me) po średnie, ale z potencjałem (Something To Do, People Are People, strony b) i zwyczajnie słabe (If You Want, It Doesn't Matter). Tak więc Blasphemous Rumours i Somebody ode mnie. Master pozostaje jednak (chyba) w kategorii z Lie To Me.
BR to jest idealny kawałek. Szkieletem jest doskonała piosenka, z dobrym tekstem i melodią. W aranżacji znalazło się miejsce na trochę eksperymentów, ale w znacznie rozsądniejszych proporcjach niż na CTA. Kontrast mroczna zwrotka/"wesoły" refren działa tu fenomenalnie. Jeśli chodzi o Somebody, to trzeba mieć naprawdę talent żeby nagrać prostą balladę "Elton John style" i tego nie zepsuć. O ile sam kawałek jest dosyć ckliwy, to mimo to trudno się do tego przyczepić kiedy całość tak dobrze wypada. Pozostała część płyty to hit/missy, po utwory bardzo dobre, ale nie mające tergo gromu (Stories Of Old, Lie To Me) po średnie, ale z potencjałem (Something To Do, People Are People, strony b) i zwyczajnie słabe (If You Want, It Doesn't Matter). Tak więc Blasphemous Rumours i Somebody ode mnie. Master pozostaje jednak (chyba) w kategorii z Lie To Me.
-
shodan
Popieram jak najbardziej Blasphemous Rumours. Olewałem ten utwór przez lata podobnie jak EC, ale w końcu to się zmieniło. Fajna melodia, ciekawe brzmienie, super klimat. Klasowy numer.
Chętnie bym w tym gronie widział jeszcze Something to do, bo to wg mnie jeden z najlepszych utworów lat 80' i mój ulubiony z tej płyty, ale pewnie i tak byłbym osamotniony.
Co do Somebody to nie mam przekonania, ale jak większość będzie chciała, to nie będę robił scen.
Chętnie bym w tym gronie widział jeszcze Something to do, bo to wg mnie jeden z najlepszych utworów lat 80' i mój ulubiony z tej płyty, ale pewnie i tak byłbym osamotniony.
Co do Somebody to nie mam przekonania, ale jak większość będzie chciała, to nie będę robił scen.
-
stripped
Z typami Blasphemous Rumours i Somebody trudno się nie zgodzić, nawet teraz myślę że mieli jaja że BR wypuścili na singlu. A co powiecie na temat People Are People?
-
shodan
Tak jak pisałem, PAP jako pierwszy wpadł mi kiedyś w ucho, ale też i jako pierwszy wypadł. Przez wiele lat wręcz nie znosiłem tego utworu. Teraz jest dla mnie takim średniakiem, z paroma niezłymi momentami. I tylko tyle.
-
Hien
People Are People jest znośny muzycznie, ma nawet zacne momenty, ale ogólnie wypada średnio. Tekst jest tragiczny, ale takie treści były wtedy modne i w sumie dziwię się, że to nie był większy hit. Jest coś irytującego w tym kawałku. Zdecydowanie za dużo walenia po rurach i sampli.