Sounds of the Universe
-
FREE STATE
Re: Sounds of the Universe
Czyli mamy kolejny dowód na to, że Gahan ma ostatnio więcej wyczucia (jeśli chodzi o tworzenie nowych utworów) niż Mr Gore... i basta.
Demo do HTF było bardzo dobre, tak samo demo (Gahanowe) do Come Back.
Demo do HTF było bardzo dobre, tak samo demo (Gahanowe) do Come Back.
-
MC
Free State, nie uważam tak. Demo Gahana do HTF jest zbyt leniwe, a albumowa wersja ma dobrego kopa i gitarowe zagranie, z którego chyba słynie Martin - jedno długie szarpnięcie za struny 
Dobra, czekajcie, bo się pogubiłam z 'Come Back'
Demo z boxa SOTU brzmi leniwie jak HTF Dave'a, ale pod koniec robi się bardziej Martinowe... Jest też ta wersja z pierwszych wycieków SOTU (moim zdaniem najlepsza), podrzuciłam na YT klik.
Czyli, jak rozumiem, mamy dwa dema tego samego utworu, z czego jedno jest oficjalne?
Dobra, czekajcie, bo się pogubiłam z 'Come Back'
Demo z boxa SOTU brzmi leniwie jak HTF Dave'a, ale pod koniec robi się bardziej Martinowe... Jest też ta wersja z pierwszych wycieków SOTU (moim zdaniem najlepsza), podrzuciłam na YT klik.
Czyli, jak rozumiem, mamy dwa dema tego samego utworu, z czego jedno jest oficjalne?
-
stripped
- Ulubiony utwór: hajerlow
Tak, to jest Gahanowe demo tudzież jakiś odpad z Hourglass, ch.j wie. Możliwe jednak że to i ta wstępna wersja HTF to dema nagrane przez Dave i spółkę do późniejszej obróbki dla DM, ale chyba nie spodobały się albo Martinowi albo Hillierowi i przerobili te numery od początku. Hole To Feed akurat lubię, refreny zwłaszcza z gitarą i perką.
"Murzyn wielkim wezyrem był i jest" - munlup
-
Miri
- Ulubiony utwór: Everything Counts
O, tę wersję znałam od początku. Bardzo mi się podoba w porównaniu do drugiego dema, które jest już właściwie wszystkim, co znamy z oficjalnego SOTU. Brakuje w tym tego jednego konkretnego dźwięku i jest zaśpiewane trochę niedbale (jak to demo) ale i tak lepiej mi się go słucha, niż tego drugiego.MC pisze:Jest też ta wersja z pierwszych wycieków SOTU (moim zdaniem najlepsza), podrzuciłam na YT klik.
-
Czez
- Ulubiony utwór: Cala masa
Ja z reguly nie zaglebiam sie w dema. Jest piosenka nagrana w calosci, to jest czego sluchac. Demo, owszem, odsluchalem, przyjalem do wiadomosci i to zazwyczaj wystarczy.
Enjoy The Silence
-
FREE STATE
Ja też nie mam zwyczaju zajmowania się demami.
Ale w przypadku SOTU po prostu musiałem się w nie wsłuchać, bo niektóre naprawdę warto sobie porównać z niekiedy gorszymi wersjami albumowymi... taki HTF to tylko wierzchołek góry lodowej.
A teraz mój ranking SOTU (bez bonusów - wtedy najlepszy byłby Ghost):
Od końca
13. Hole To Feed
12. Spacewalker
11. Jezebel
10. Come Back
9. Peace
8. In Sympathy
7. Little Soul
6. Wrong
5. In Chains
4. Fragile Tension
3. Perfect
2. Miles Away/The Truth Is
1. Corrupt
Jakby coś, to wrzućcie Wasze, żebym sobie porównał. A chyba będzie co.
Ale w przypadku SOTU po prostu musiałem się w nie wsłuchać, bo niektóre naprawdę warto sobie porównać z niekiedy gorszymi wersjami albumowymi... taki HTF to tylko wierzchołek góry lodowej.
A teraz mój ranking SOTU (bez bonusów - wtedy najlepszy byłby Ghost):
Od końca
13. Hole To Feed
12. Spacewalker
11. Jezebel
10. Come Back
9. Peace
8. In Sympathy
7. Little Soul
6. Wrong
5. In Chains
4. Fragile Tension
3. Perfect
2. Miles Away/The Truth Is
1. Corrupt
Jakby coś, to wrzućcie Wasze, żebym sobie porównał. A chyba będzie co.
-
walking
hihi, słuchajcie tego... odpalam gadu a tu wiadomość od kumpeli, patrzę jakiś link i napisała "fajna piosenka i teledysk jak na tamte czasy, szacun" Odpalam linka a tu "Fragile Tension" i odrazu wielki banan na twarzy po czym odpisuje "tak się składa, że jest tu utwór z ich najnowszej płytki czyli z 2009r"

-
mintaj
- Ulubiony utwór: No na pewno nie somebody
Szkoda tylko, że ten teledysk nie jest fajny. 
DEPESZWIZJA 117: edycja klubowa
PACZKA
PACZKA
-
Miri
To jest ten teledysk kompletnie o niczym, tak samo jak ten do Precious? Chyba kojarzę... Cóż, jeśli ktoś myśli, że to video z lat osiemdziesiątych/dziewięćdziesiątych (na to wygląda, choć może źle zrozumiałam), to może mu się to podobać, chociaż ja z pewnością wolę te czasy, kiedy teledyski DM były jeszcze dość konkretne (może być Suffer Well, I Feel Loved, A Pain... itd).
-
mintaj
- Ulubiony utwór: No na pewno nie somebody
Tak, ale w Precious jest przynajmniej animacja komputerowa, to lepsze niż wizualizacja z Winampa w FT. 
DEPESZWIZJA 117: edycja klubowa
PACZKA
PACZKA
-
stripped
- Ulubiony utwór: hajerlow
Szczerze mówiąc ja bym się do wideo do Precious nie czepiał, ja rozumiem że fani Depeche Mode mogli przywyknąć do czegoś bardziej ambitnego ale Uwe Flade i tak wykonał kawał świetnej roboty, ma po prostu inny styl. Zwróćcie uwagę na świetnie dobraną kolorystykę, na cały ten połysk i cukierkowość, idealnie współgra z muzyką.
Wracając do tematu Sounds of the Universe:
Przesłuchałem ponownie demo do Come Back i podoba mi się bardziej niż poprzednio. Ma fajny bit i jest troszkę bardziej dopracowane niż to wcześniejsze Gahanowe demo. Zaś co do dema Peace, FREE STATE chyba pisał że wolałby żeby Martin śpiewał ten song w wersji albumowej a ja mówię sobie że dzięki Bogu że tak się nie stało. Martin strasznie tam zawodzi, bleh :[ Wersja albumowa znacznie lepsza, szybsza, jest energia w muzyce i energia w głosie Dave'a, naprawdę pozytywnie porywa, ja się uśmiecham jak tego słucham :-)
Zaś co do rankingu utworów z płyty, proszę:
13. Spacewalker
12. Little Soul
11. Fragile Tension
10. Come Back
09. Perfect
08. Jezebel
07. Miles Away / The Truth Is
06. In Sympathy
05. Hole To Feed
04. In Chains
03. Wrong
02. Peace
01. Corrupt
Jeśli porówna się kolorystykę którą tu użyłem z tą w temacie o Exciterze można wyczytać że 3 najlepsze utwory z SOTU oceniam mniej więcej tak jak I Am You z Excitera, czyli ogólnie płytę oceniam słabiej od Excitera.
Wracając do tematu Sounds of the Universe:
Przesłuchałem ponownie demo do Come Back i podoba mi się bardziej niż poprzednio. Ma fajny bit i jest troszkę bardziej dopracowane niż to wcześniejsze Gahanowe demo. Zaś co do dema Peace, FREE STATE chyba pisał że wolałby żeby Martin śpiewał ten song w wersji albumowej a ja mówię sobie że dzięki Bogu że tak się nie stało. Martin strasznie tam zawodzi, bleh :[ Wersja albumowa znacznie lepsza, szybsza, jest energia w muzyce i energia w głosie Dave'a, naprawdę pozytywnie porywa, ja się uśmiecham jak tego słucham :-)
Zaś co do rankingu utworów z płyty, proszę:
13. Spacewalker
12. Little Soul
11. Fragile Tension
10. Come Back
09. Perfect
08. Jezebel
07. Miles Away / The Truth Is
06. In Sympathy
05. Hole To Feed
04. In Chains
03. Wrong
02. Peace
01. Corrupt
Jeśli porówna się kolorystykę którą tu użyłem z tą w temacie o Exciterze można wyczytać że 3 najlepsze utwory z SOTU oceniam mniej więcej tak jak I Am You z Excitera, czyli ogólnie płytę oceniam słabiej od Excitera.
"Murzyn wielkim wezyrem był i jest" - munlup
-
walking
jej się podoba, rzecz gustu.mintaj pisze:Szkoda tylko, że ten teledysk nie jest fajny.
-
Miri
Poprawka, stripped, to ja pisałam. Może nie dokładnie chodziło mi o to zawodzenie, jak to określiłeś, ale przez całą płytę oprócz mocno średniej 'Jezebel' brakuje mi właśnie czegoś śpiewanego od początku do końca przez Gore'a, a z tego powodu, że znam demo, uznałam, że mógłby zaśpiewać właśnie to. Z resztą, reszta albumu jest na tyle energiczna, że jeden trochę rozwleczony utwór nic by nie zmienił.
-
FREE STATE
Szczerze: nigdy nie przyszło by mi do głowy, żeby dać Martowi zaśpiewać Peace. To było po prostu niedobre dla tego już i tak niezbyt udanego utworu... głownie przez zawodzenie Gore'a.
Ta energia w głosie Gahana to jedyna świetna rzecz w Peace... sorry.
Ta energia w głosie Gahana to jedyna świetna rzecz w Peace... sorry.
-
dejmien
W Peace najlepsze dla mnie są zwrotki druga i czwarta kiedy Dave przyśpiesza ze swoim wokalem i każdą z nich kończy takim lekkim wyciem, natomiast to kościelne "peeeaaacceee will come to me" strasznie mnie irytuje. Taki tandetny patos i przerost formy nad treścią.
-
Miri
Wam się nie podoba, to trudno. Po to jest forum, żeby dzielić się opiniami, a ja Peace będę bronić jak lwica
. W sumie to wolę ten utwór niż np. Spacewalkera, ale to jest ze zupełnie innej beczki, więc nie ma porównania.
-
FREE STATE
Chyba wiesz, jaka jest funkcja Spacewalkera na SOTU... 
Więc nie muszę więcej nic tłumaczyć.
Za to mam tu coś z zupełnie innej beczki - fajne dwa remiksy (Perfecta i Miles Away):
http://www.youtube.com/watch?v=64qKXv4mGnY
http://www.youtube.com/watch?v=aZmnwOkvZhw

Więc nie muszę więcej nic tłumaczyć.
Za to mam tu coś z zupełnie innej beczki - fajne dwa remiksy (Perfecta i Miles Away):
http://www.youtube.com/watch?v=64qKXv4mGnY
http://www.youtube.com/watch?v=aZmnwOkvZhw
-
shodan
- Ulubiony utwór: Halo
Mój ranking utworów z SOTU:
1. Corrupt
2. Fragile Tension
3. Miles Away
4. In Chains
5. Hole to Feed
6. Little Soul
7. Jezebel
8. Perfect
9. Wrong
10. In Sympathy
11. Peace
12. Spacewalker
13. Come Back
Na zielono absolutne perły.
1. Corrupt
2. Fragile Tension
3. Miles Away
4. In Chains
5. Hole to Feed
6. Little Soul
7. Jezebel
8. Perfect
9. Wrong
10. In Sympathy
11. Peace
12. Spacewalker
13. Come Back
Na zielono absolutne perły.
-
Miri
U mnie byłoby podobnie, tylko:
a) In Chains zmienia się miejscami z Miles Away
b) a Miles Away z Wrong
c) Peace i Come Back idą na środek, wskakując przed Jezebel i Perfect
d) In Sympathy na absolutny koniec, za Spacewalker'em
i to wszystko. Czyli w sumie wyszło mi co innego
.
a) In Chains zmienia się miejscami z Miles Away
b) a Miles Away z Wrong
c) Peace i Come Back idą na środek, wskakując przed Jezebel i Perfect
d) In Sympathy na absolutny koniec, za Spacewalker'em
i to wszystko. Czyli w sumie wyszło mi co innego
-
Czez
- Ulubiony utwór: Cala masa
U mnie In Sympathy bezwzglednie na zielono
Chyba u nikogo wiecej. Weacie sie opamietajcie. Wlaczcie piosenke, zamknijcie oczy i sluchajcie dzwiekow, bo chyba nie slyszycie. I to jak sie ukladaja ... 
Enjoy The Silence