Sounds of the Universe

Najlepszy utwór z SOTU?

In Chains
7
11%
Hole To Feed
2
3%
Wrong
12
20%
Fragile Tension
4
7%
Little Soul
1
2%
In Sympathy
5
8%
Peace
2
3%
Come Back
1
2%
Spacewalker
1
2%
Perfect
2
3%
Miles Away / The Truth Is
2
3%
Jezebel
2
3%
Corrupt
20
33%

Liczba głosów 61
Awatar użytkownika
stripped
Ulubiony utwór: hajerlow

Re: Sounds of the Universe

Post 06 kwie 2011 23:40

Czez ten numer jest dobry, ALE nie ma w nim tego głównego motoru jakby, tak naprawdę motywem przewodnim jest ta linia basu, a ten bas nie jest aż tak boski żeby zaczarować każdego. Bas, bit, i MAŁO innych linii melodycznych, kawałek dobry, aczkolwiek niewyraźny.
"Murzyn wielkim wezyrem był i jest" - munlup
Awatar użytkownika
Czez
Ulubiony utwór: Cala masa

Post 06 kwie 2011 23:46

Jak niewyrazny, to przemyj sobie uszy :) :beer:
Enjoy The Silence
Awatar użytkownika
stripped

Post 06 kwie 2011 23:47

To powiedz mi szczerze co Cię w nim tak jara.
Awatar użytkownika
Czez

Post 06 kwie 2011 23:51

Sam nie wiem, po prostu chwycil mnie i trzyma :) Moze ten bit :shock:
Enjoy The Silence
Awatar użytkownika
stripped

Post 06 kwie 2011 23:55

Jak dla mnie czegoś w nim brak, no konkretnego motywu który by ten utwór pociągnął, przygrywka na gitarce jest słaba i mało jej, a wszelkie elektroniczne urozmaicenia są szalenie skromne. Dla mnie to jak Behind The Wheel bez gitary czy Snickers bez orzeszków :D
Awatar użytkownika
Czez

Post 07 kwie 2011 00:01

Moze dlatego, ze jej malo to jest takie sexy, no i nie slaba, lecz doskonala w swej prostocie. Nie ma przesytu. :D, Poza tym tak jak mowisz bas robi swoje. Elektronika tez jest i to wlasnie taka optymalna. Linia wokalu jest ladnie zharmonizowana z reszta.
Enjoy The Silence
Awatar użytkownika
Miri
Ulubiony utwór: Everything Counts

Post 07 kwie 2011 17:51

Właśnie taka "niewyraźność" mnie wkurza w całym SOTU. Co tu jest do nucenia, co może zostać w głowie po pierwszym przesłuchaniu? Chyba tylko Wrong, Corrupt czy In Chains to takie utwory, które bezwzględnie zostają w głowie. A takiego In Sympathy po tylu przesłuchaniach nawet nie jestem w stanie zacytować - nie rusza mnie ten kawałek i nic mi po nim nie zostaje w głowie (poza chęcią posłuchania prawdziwej muzyki spod szyldu DM, czyli wszystkiego, byle nie tej piosenki).
FREE STATE

Post 07 kwie 2011 18:22

Oj nie przeginaj Miri.
Obok tych trzech nucić można inne :D, np. Perfect albo Miles Away.
Awatar użytkownika
Miri

Post 07 kwie 2011 18:40

Gdyby nie to, że w tekstach obu tych piosenek padają ich nazwy, pewnie nawet bym ich nie rozpoznawała. Wszystko mi się zlewa w jedno, nie lubię takiego czegoś. Płyta ma być spójna, ale nie tak, żeby brzmiała jak jeden wielki kawał dźwięków, przerwany okazyjnie czymś lepszym.
Awatar użytkownika
mintaj
Ulubiony utwór: No na pewno nie somebody

Post 07 kwie 2011 19:38

Miri pisze:Właśnie taka "niewyraźność" mnie wkurza w całym SOTU. Co tu jest do nucenia, co może zostać w głowie po pierwszym przesłuchaniu? Chyba tylko Wrong, Corrupt czy In Chains to takie utwory, które bezwzględnie zostają w głowie. A takiego In Sympathy po tylu przesłuchaniach nawet nie jestem w stanie zacytować - nie rusza mnie ten kawałek i nic mi po nim nie zostaje w głowie (poza chęcią posłuchania prawdziwej muzyki spod szyldu DM, czyli wszystkiego, byle nie tej piosenki).
No fakt, bo jeśli album się słabo nuci, jest słaby :/
A poza tym to In Sympathy to najbardziej chwytliwa piosenka na płycie, chyba nawet bardziej niż Wrong (który lubię, ale bez rewelacji).
DEPESZWIZJA 117: edycja klubowa
PACZKA
FREE STATE

Post 07 kwie 2011 20:19

In Sympathy chwytliwe? To jest kompletnie nudne... to ten diabeł właśnie (a nie FT) kompletnie nie chwyta.
Jest jak wieprzowina bez fasoli albo Nowy Jork bez WTC... ;(

Po prostu jest słaby. Ale nie tak słaby jak zapchajdziura Spacewalker...
Awatar użytkownika
mintaj

Post 07 kwie 2011 20:21

No niestety, w Nowym Jorku WTC nie ma już ładne 9 lat i miasto nadal istnieje, więc twój argument nie pasuje. ;(
A refren IS to jedna z najlepszych rzeczy na SOTU.
PACZKA
Awatar użytkownika
Miri

Post 07 kwie 2011 20:28

Mintaj, to pierwsze zdanie to była ironia?
Sorry, jeśli niektórym wydaje się, że to co piszę to jakieś głupoty. To tylko moje zdanie i można się nie zgadzać - oczywiście odpowiednio argumentując. A ja tylko doszłam do wniosku, że ten album jest jak na DM mało chwytliwy i taki nawet nijaki... Trudno, tak jak obywatel Freestate piszę "peace" i proszę nie bić.
Awatar użytkownika
mintaj

Post 07 kwie 2011 20:34

Miri pisze:Mintaj, to pierwsze zdanie to była ironia?
Napisałem to ze śmiertelną powagą. ;(
Sorry, jeśli niektórym wydaje się, że to co piszę to jakieś głupoty. To tylko moje zdanie i można się nie zgadzać - oczywiście odpowiednio argumentując. A ja tylko doszłam do wniosku, że ten album jest jak na DM mało chwytliwy i taki nawet nijaki... Trudno, tak jak obywatel Freestate piszę "peace" i proszę nie bić.
A czy ktoś tu bije?
PACZKA
FREE STATE

Post 07 kwie 2011 20:43

Nikt się nie bije, co najwyżej się sprzeczamy.
A odnośnie NYC: to miasto bez Twin Towers jest jak wykastrowany facet. Istnieje i będzie istnieć, ale traci mnóstwo... ;(

Tak jak In Sympathy przydałoby się jakieś niekonwencjonalne mięsiwo...
Peace :D
Awatar użytkownika
mintaj

Post 07 kwie 2011 20:59

O Nowym Jorku się już nie wypowiadam, a akurat w In Sympathy "mięsiwo" stanowi świetny refren. Może nie jest niekonwencjonalny, ale... No kurczę, gdy wchodzi fragment "You're bright, you're strong You know your right from wrong" i do Gahana dołącza Gore, to ja odpływam i dla mnie to jest jeden z najlepszych momentów na płycie, a może i nawet w całej dyskografii...

Tak z innej nieco beczki, to się dziwię, że nie dali tego na singiel...
PACZKA
Awatar użytkownika
Miri

Post 07 kwie 2011 21:05

Nikt nie bije, ale przypomniała mi się niezbyt miła sprzeczka z Hienem na początku mojej działalności tutaj, więc wolę być raczej ostrożna, tym bardziej, że wygląda na to, że jestem tu najmłodsza i nie chcę palnąć jakiejś głupoty, ze względu na mój krótki staż jako fanki DM.
Aha, Freestate, a zwiedzałeś kiedyś WTC? Bo bez tego to mówienie o nieodżałowanej stracie wydaje mi się jakieś takie wzięte nie wiadomo skąd, no ale... Twoje święte prawo. Dla mnie symbolem są raczej polegli ludzie niż budynki, choć nie mówię, że dla ciebie jest inaczej.
Awatar użytkownika
mintaj

Post 07 kwie 2011 21:09

A jak krótki, jeśli można wiedzieć? Ja słucham ich rok, ciężko mnie nazwać długoletnim fanem zespołu, są tu osoby, które słuchały Depeszy, kiedy ja jeszcze kupę w majty robiłem. ;(
PACZKA
Awatar użytkownika
Rajca

Post 07 kwie 2011 21:12

Owszem, a zarazem to wszystko ma guzik w kwestii znaczenia tego co komu się podoba.
Staż to ma znaczenie jak się zna jedną dwie płyty i szafuje wyrokami. A tak to pies to srał.
Miri - jest ktoś młodszy.
FS - WTC to taki symbol jak z koziej dupy trąba, szczególnie, że go nie ma.
A In Sympathy wolę od "Czesio Be" w wykonaniu Gora... za tego Super Mario na początku i końcu :D
Awatar użytkownika
mintaj

Post 07 kwie 2011 21:17

Mario na początku i końcu IS? Jakoś nigdy tego nie skojarzyłem...
Prędzej Mario słyszę w "Peace", jest tam taki sampel, który do złudzenia brzmi jak dźwięk zebrania monety.
PACZKA