Statystyki

Awatar użytkownika
Rajca

Re: Statystyki forum

Post 04 gru 2010 00:30

Tak, tylko o czym tu rozmawiać? Że Gahan biega i coraz bardziej drze japę? :P
Awatar użytkownika
Fanta

Post 04 gru 2010 01:51

a jakim cudem ja od tak nawna wciąż na tym samym miejscu? :o

trzeba to zmienić i podgonić nieco... :rotfl:
Homo Gothikus Industrialis / back to life...
Awatar użytkownika
shodan
Ulubiony utwór: Halo

Post 04 gru 2010 19:37

Rajca pisze:Tak, tylko o czym tu rozmawiać? Że Gahan biega i coraz bardziej drze japę? :P
Myślę, że DVD z TOTU jest niezłym pretekstem do wypowiedzenia się. Z tym, że nikomu się nie chce.
Albo nikt nie oglądał. :mrgreen:
Awatar użytkownika
Erwartungen

Post 03 sty 2011 01:18

Obrazek

...i na koniec roku mamy kompletnie nieruchawą listę ;( szkoda że roboty z podsumowaniem nie ma ani grama mniej... no może komentowania jest mniej. Pierwszej listy naprawdę nie ma co komentować, koń jaki jest każdy widzi, nadaje się na odstrzał, ale ktoś zdecydował żeby zostawić go na gospodarce na łaskawym chlebie ;(

Obrazek

Na drugiej liście mamy coś, co nie wiem czy się kiedyś zdarzyło: pierwsze trzy miejsca są dokładnie takie same jak miesiąc temu! I to jest coś rzadko spotykanego, bo to w ogóle nie zależy od ilości nabitych postów, ani od dynamiki listy powyżej. Wielkie pochwały należą się Czezowi, który ewidentnie nakręca dyskusje pisząc dwa razy więcej postów niż zdobywca drugiego miejsca i jednocześnie pisząc więcej postów niż w sumie ludzie z miejsc 2, 3 i 4 :) Sami wybierzcie sobie spektakularniejsze porównanie ;(

listy jak już wspomniałem małodynamiczne, ale to wcale nie oznacza, że roboty jest mniej.. nie oznacza też że jest nawet tyle samo.. bo z racji że to koniec roku - należy się jakieś podsumowanie ;( ale tu niestety muszę Was potrzymać w niepewności; w nawiązaniu bowiem do jakiś czas temu wysuniętego postulatu:
Choin 5 stycznia 2008 pisze:ERWAAAAAAAAART :D Napij sie lepiej wodki :D
...muszę wytrzeźwieć ;( także póki co oglądajcie co jest.
Awatar użytkownika
Czez
Ulubiony utwór: Cala masa

Post 03 sty 2011 17:10

Dziekujemy, poczekamy :)
Enjoy The Silence
Awatar użytkownika
walking

Post 03 sty 2011 17:56

opuszczam się. :(
Awatar użytkownika
Rajca

Post 03 sty 2011 21:59

A idź. Ja już wymiotuję i nawet pocę się excellem, a Tobie chce się statystyki :P Mistrzu :D
Awatar użytkownika
Erwartungen

Post 03 sty 2011 23:03

Jedziemy.

Tabelka podsumowująca nr 1

Obrazek

Na początek bierzemy na warsztat tabelę obrazującą różnice pomiędzy ilością postów na koniec roku 2009 i 2010.
Pierwsze dwa miejsca bez zmian, natomiast na trzecim mamy wspaniały wynik Hiena, który skoczył z miejsca 13 od razu na podium! Ten doskonały wynik mógłby (ale nie musiałby!) nie być aż tak doskonały, gdyby nie "cięcia budżetowe" które miały miejsce w kwietniu; jeszcze w marcu bowiem trzecia kawoszka miała 3757 postów, czyli więcej niż teraz Hien. 'Kosiarka' jednak dopadła wszystkich, więc sam laureat 10tonowego awansu również utracił wtedy część dorobku, przyjmijmy więc, że miejsce 3 jest w pełni zasłużone.

Ładny skok "w trudnym terenie" zanotował devotional (+3) o tyleż samo z kolei spadli kawoszka, olz, Choin i Pędzel, a jeszcze bardziej polecieli Bartini (-6), Szajajaba i Iwonka (po -5), JacekDM i Erwartungen (po -4), no i Eves (-7)... to wszystko są spadki z pierwszej 25ki..

przejdźmy jednak do awansów, bo tych jest więcej i są bardziej spekatkularne, a dwa z nich (oprócz oczywiście niepodjebywalnego wyczynu Hiena) mają miejsce w pierwszej dziesiątce - na 9 z 14 skoczył bowiem Rajca, a na 10 z 18 Shodan! Później zaczyna się istna jazda, bo o 11 miejsc (z 25 na 14) skoczyła em., a aż o 19 Czez! Czez jest zresztą bohaterem tabelki podsumowywującej nr 4 i 5, które zostawiam na deser ;(

Piękne skoki w pierwszej pięćdziesiątce zanotowali także: elliott (+24!), wojtek_krakow (+10) i dejmien (+30!), natomiast w drugiej pięćdziesiątce mamy duży skok esque - na 92 ze 133 - o 41 miejsc! Specjalnie wymieniam tylko ten skok i piszę o nim tylko per "duży" a nie ogromny, tudzież największy, bo takie skoki w drugiej pięcdziesiątce nie należą do rzadkości i często mamy z nimi do czynienia także w "zwykłych" rankingach miesięcznych.

Nie zapominam tutaj (żeby nie było!) o tych którzy nie mieli jak "skakać" bo dopiero w 2010roku zadebiutowali w rankingach!! Mam tu na myśli głównie fenomenalny wyczyn Fen. (nowość na 28!) i Kesji42 (nowość na 32)!

Dobra koniec, bo trochę tego (tych statsów) mamy ;(

Tabelka podsumowująca nr 2

Obrazek

Trochę gorzej niż w tamtym roku (tam była piątka ludzi powyżej 1000 i to brana "z mniejszego zakresu" - nie chce mi się wyjaśniać o co chodzi, jako że tamten sposób przedstawiania statystyk to już historia, chociaż najstarsi forumowicze pewnie jeszcze pamiętają o co chodzi ;( ) ale i tak jest dobrze! 3 osoby mają wynik powyżej 1000 (chyba skok Hiena z 13 na 3 nie dziwi już nikogo?), a 15 powyżej setki, a pamiętać przecież trzeba, że w kwietniu miały miejsce "małe" cięcia - tak ludzi byłoby jeszcze więcej i ich dorobek jeszcze większy! Celem dalszego komentarza/porównania z wynikami z lat poprzednich przedstawiam...

Tabelkę podsumowującą nr 3

Obrazek

...będącą rozwinięciem tabelki zamieszczonej rok temu. Tu widać jak wygląda pierwsza trójka w tym roku (pierwsza trójka z tabelki nr 2) i jak wyglądają pierwsze trójki z lat ubiegłych. Daje się zaobserwować że tego, iż jest to już piąte podsumowanie, nadal jedynymi osobami które załapały się na "podium roczne" więcej niż raz pozostają _precious_ (3 razy - 1 miejsce w 2006, 3 miejsce w 2007 i 1 miejsce w 2008 roku) oraz slick (2 razy - dwa razy trzeci, w 2008 i w 2009 roku). Pozostałe osoby - pełna wymienność ;( Także ten rok nie pozostaje wyjątkiem, gdyż tegoroczne trzy najwyższe miejsca obsadziły trzy nowe, na żadnym podium w latach poprzednich nie notowane osoby :)

no i na koniec mam wisienkę na torcie czyli tabelkę 4 i 5 ;( tzn wg mnie to jest wisienka, różne osoby różne rzeczy lubią w statystykach ;(

Tabelka podsumowująca nr 4

Obrazek

Mamy tutaj tabelkę która pokazuje ilość miejsc na podium w 2010 roku. I nie tylko na podium, bo "miejsca punktowane" to miejsca 1-6. Widzimy 20 delikwentów. Liczba ta oznacza dokładnie tyle, że w 2010 roku przez miejsca 1-6 przewinęło się 20 forumowiczów. Tabelka posortowana jest identycznie jak tabele medalowe na olimpiadach, dla przykładu Fen. znajduje się na drugim miejscu z 41 punktami (ostatnia kolumna) a Hien na trzecim, mimo że tych punktów ma 42, a to dlatego, że Fen aż 4 razy zdobywała złoty medal,a Hien "tylko" dwa. Fen. jak i pierwszy na liście Czez (którego jak pamiętacie zapowiedziałem bohaterem ostatnich tabelek:) ) zgarnęli razem 2/3 "złotych medali", pozostała osiemnastka zasłużnych musiała podzielić się pozostałą 1/3. I tak dwa razy na najwyższym stopniu podium stanął - jak już wspomniałem - Hien, a po razie Kesja42 i em. Kesja42 - mimo że dopiero czwarta - najczęsciej ze wszystkich (aż 9 razy!) zajmowała punktowane miejsce (przedostatnia kolumna) i razem z Hienem zajęła ex aequo drugie miejsce jeśli chodzi o ilość medali dowolnego "kruszczu" - po 6 (nawiasem mówiąc już mnie denerwują te cudzysłowy, chyba przestanę je stosować, mimo iż doskonale zdaję sobie sprawę ze statystycznej dziwaczności przedstawiania forumowej aktywności w formie medali ;() Hien i Kesja drudzy, bo najwięcej medali zdobył oczywiście Czez - aż 8 i ani razu (jeśli już zdobywał punktowane miejsce) nie "splamił" się pozycją gorszą niż 2!

Dwa sreberka zdobył shodan, srebro i brąz - The Darkest Star, forumowicze z miejsc 8-12 byli na podium już tylko jednokrotnie, pozostałe 8 osób zdobywało już tylko punkty za miejsca 4-6. Właśnie - skąd te punkty? - już tłumaczę: pierwsze miejsce to 8 punktów, drugie - 6, trzecie - 5, czwarte - 3, piąte - 2 i szóste - 1. Czyli np Hien ma 2 pierwsze miejsca (2*8), dwa drugie (2*6), dwa trzecie (2*5), jedno czwarte (1*3) i jedno szóste (1*1) - jak łatwo policzyć daje to wynik 42. I właśnie te punkty (i to, że nigdy nie mogłem się pogodzić z tym że Polska w Barcelonie zdobywając 3 złote, 6 srebrnych i 10 brązowych medali jest w tabeli za jakąś marną Koreą Płn która zdobyła 4 złote i ZERO srebrnych) spowodowały że jako ostatnią prezentuję jeszcze...

Tabelkę podsumowująca nr 5

Obrazek

tu już opis będzie krótszy, jedyną (choć istotną) różnicą jest to, że forumowicze posortowani są na niej wg ilości punktów a nie medali - i tu już na drugim nie ma Fen., jest Hien, tutaj też już mniej opłaca się jednorazowy "wyskok" - idealnym przykładem tego co mam na myśli jest wynik elliott: w poprzedniej tabelce na 9 - tutaj już tylko 12, wyżej są Devotional, Lucza i Jari - czyli forumowicze którzy wprawdzie ani razu w 2010 roku nie byli tak wysoko jak eliott, ale punktowali regularniej. Podobnie em. musiała ustąpić miejsca shodanowi, choć ten nie został ani razu w tym roku liderem (a em. ma jedno "złotko").. Jakby jednak tej tabeli nie sortować, to pierwsze cztery osoby zanotowały w skali roku tak dobre wyniki że nikt do tej grupy wedrzeć się nie zdołał:)

To tyle... za każdym razem po Nowym Roku srodze sobie przypominam czymże oprócz wódki spowodowany jest ból głowy, brzucha, łysienie i inne dolegliwości ;( Tak, chodzi o forumowe statsy.. Tym razem jednak przy okazji ich przygotowywanie wprowadziłem w ustrojstwo je wyliczające szereg usprawnień, które pozwolą mi bardziej bezboleśnie przejść przez ten "problem" za rok.. do pełni szczęścia możnaby jeszcze pier*olnąć bota komentującego ;(
Awatar użytkownika
shodan

Post 03 sty 2011 23:25

Za lekko miałbyś wtedy bratku. ;)
Ale trza przyznać, że napracowałeś się co niemiara. Dobra robota.
Awatar użytkownika
Czez

Post 04 sty 2011 00:49

Wielkie dzieki Erwartungen, Twoja praca jest nieoceniona i pewnie tez niedoceniona, wiec jak bede mial okazje to postawie Ci :beer:

Gratulacje dla Wszystkich, ktorzy w jakis sposob znalezli sie w ktorejkolwiek z tabel, nawet jesli byli bohaterami spadkow. Oddzielne gratulacje dla tych wyrozniajacych sie in plus. Jesli o mnie chodzi to daje autografy przez telefon :)
Enjoy The Silence
Awatar użytkownika
shodan

Post 04 sty 2011 22:31

O miszczu, Ty to masz gest. :D
Awatar użytkownika
Czez

Post 04 sty 2011 22:49

A dla Ciebie Shodan, specjalny z dedykacja :D
Enjoy The Silence
Awatar użytkownika
esque
Ulubiony utwór: dream on

Post 05 sty 2011 23:36

nawet się załapałam do rocznych statystyk, jaja :D chciałabym jakoś większą aktywność, ale to już chyba minęło, zaczęłabym narzekać jak imć Jari, ale tu znów nie mam czym zabłysnąć, trzeba byłoby być niestandardowym narzekaczem... ech, lipa.
Awatar użytkownika
Czez

Post 06 sty 2011 17:22

A wcale ze nie trzeba narzekac :)
Enjoy The Silence
Awatar użytkownika
Fen.

Post 13 sty 2011 22:55

Cudowne podsumowanie. :)
Jak to dobrze, że są jeszcze miejsca gdzie jest się w pierwszej trójce. Normalnie wzruszyłam się ;(
Here's where the fun begins.
Awatar użytkownika
shodan

Post 16 sty 2011 14:28

Jak tak dalej będziesz się Fen. obijać jak ostatnio, to więcej w żadnej trójce, a nawet dziesiątce nie będziesz. :D ;)
Awatar użytkownika
Czez

Post 16 sty 2011 22:22

A nawet setka - tylko w knajpie :D
Enjoy The Silence
Awatar użytkownika
Fen.

Post 18 sty 2011 14:10

Poprawię się jak DM wyda nowy krążek :grins:
Here's where the fun begins.
Awatar użytkownika
Czez

Post 21 sty 2011 17:30

Nie zartuj sobie :)
Enjoy The Silence
Awatar użytkownika
shodan

Post 21 sty 2011 19:17

Nie wierzysz Czez w nową płytę?
Ja już raz po SOFAD (z wiadomych względów) nie wierzyłem w nic nowego i sam widzisz jak to się dalej potoczyło.