[zboczenie
w tej tabelce nie działoby się nic wielkiego, bo skoki - nawet o 6 miejsc - nie są czymś meganiezwykłym, gdyby nie 2 sprawy:
sprawa nr 1 - Czez
sprawa nr 2 (podwójna) - czyli FREE STATE i Miri. Obydwie te osoby awansowały straszliwie (o FREE STATE więcej będzie jeszcze przy okazji omawiania drugiej tabeli) i obydwie te osoby dzieli równo 50 miejsc, co pozwoliło znaleźć im się "w jednej linii", pozwoliłem więc sobie na ich specjalnie zaznaczenie

nie wiem czy chce Wam się "grzebać" w historii (mnie się nie chce;() jednak wydaje mi się, że kiedyś bodajże Fanta też mocno się wybiła ponad resztę, ale postów miałą wtedy niewiele ponad 500.. tu jest jakiś kosmos, mamy wszak do czynienia z wynikiem gruuuubo ponad dwa razy większym niż wynik regularnego ostatnimi czasy lidera - Czeza! A dowodem na to, że pobity z kretesem Czez wcale "nie spuścił z tonu" jest to, że - tak jak wspomniałem - w tabeli wyżej awansował o 4 oczka, no i nabił ponad 2 razy więcej postów, aniżeli trzeci shodan (notabene też regularnie będący na podium)!
Aż szkoda, że taki wynik punktowany jest tylko jednym złotem, złotem które w gorszych miesiącach można otrzymać za 10 razy mniejsza liczbę postów.. na szczęście takich miesięcy nie było już dawno

no i tak jak mówiłem ostatnio.. mimo że punktowo FREE STATE odstaje jeszcze od Shodana, tak jako drugi po Czezie zdobywca najwyższego stopnia podium - w tabelce wylądował przed shodanem, na drugim miejscu. Pociechą dla shodana niech będzie to że ma nadal komplet medali, tzn 3 miesiące = 3 medale. Chociaż w tym miesiącu Kesja była blisko upolowania drugiego brązu dla siebie.
Tytułem zakończenia powyższego wywodu niech mi wolno będzie powitać w tabelce "nowości" tj Miri (8) i dejmiena (10)