Best of Forum

Awatar użytkownika
shodan
Ulubiony utwór: Halo

Re: Best of Forum

Post 20 kwie 2022 15:04

Czyli spryciarz Dragon do tematu o utworach przemycił przynajmniej dwa krótkie albumy. :roll:
Awatar użytkownika
Malkolit
Ulubiony utwór: World in My Eyes

Post 20 kwie 2022 15:18

Nieszczególnie mi się to widzi, szczególnie, że nie jestem jakimś wielkim fanem klipów i moja inwencja skończyłaby się po kilku filmach.
Awatar użytkownika
devotional
Ulubiony utwór: Master And Servant

Post 20 kwie 2022 16:19

Nie będę ukrywał, że nie jestem fanem rozwiązania zaproponowanego przez Hiena. O ile rozumiem, że wideo może być dziełem samym w sobie i można traktować je w oderwaniu od muzyki, tak często oba stanowią integralną całość, było nie było to jest promotional video dla utworu i raczej nie w drugą stronę. Zresztą, zdarzało mi się nie oglądać teledysków wrzucanych tutaj w ogóle, bo też wiedziałem, że muzyka jest najważniejsza i gdzieś najwyżej zerkałem jakimś kątem oka. Proponowałbym raczej dodawanie adnotacji typu "To należy słuchać i oglądać jednocześnie" i "Można zlać wideoklip". Faktycznie teraz przyszło mi do głowy, że w przypadku takiego Łony wideo było bardzo ważne dla odbioru numeru (czy też raczej go podkreślało), ale chyba tylko w tym jednym. Niemniej jednak, vox populi etc.
Dialog jest językiem kapitulacji. ~Fronda.pl
Awatar użytkownika
stripped
Ulubiony utwór: hajerlow

Post 20 kwie 2022 16:23

Akurat wydaje mi się że ten numer Łony broni się tekstem spokojnie ;)
"Murzyn wielkim wezyrem był i jest" - munlup
Awatar użytkownika
Hien

Post 20 kwie 2022 17:05

Integralną całość? To co, muzyka bez klipu jest jakaś upośledzona? Albo oceniamy muzykę, albo oceniamy muzykę z obrazem. Pewna muzyka będzie tych klipów pozbawiona (bo nie zrobiono do niej teledysku), a inna na ich obecności zyska lub straci. To nie jest uczciwe postawienie sprawy. Jak Dev nie umiesz docenić piosenek bez teledysków, to masz problem, bo jednak to klip jest dodatkiem, a nie na odwrót. Chyba, że Twoje wrzutki inaczej się nie bronią. My się tu mieliśmy dzielić muzyką, a muzyka musi sama dla siebie być wystarczającą reprezentacją.

Mógłbym, jako autor tematu, po prostu Wam to narzucić (chyba nikt nie wierzy w demokrację xddddd), ale proponuję takie rozwiązanie - jako główny link wrzucamy muzykę bez filmu, a jako drugi link, dla chętnych (coś jak Shodan ciągle robi z alternatywnymi wykonaniami, co też lekko zalatuje cziterstwem) dawać klip jeśli faktycznie warto go obejrzeć.
"Idę spać bo nienawidzę ludzi" - Murzyn
Awatar użytkownika
shodan

Post 20 kwie 2022 17:26

Nie ciągle tylko czasami. Trzeba Was jakoś omamić.
Hien pisze:
20 kwie 2022 17:05
Mógłbym, jako autor tematu, po prostu Wam to narzucić
To my nałożymy na Ciebie sankcje. :P
Awatar użytkownika
Dragon
Ulubiony utwór: Sexy Doll

Post 20 kwie 2022 17:32

W demokrację siedmioosobową wierzę :p
Awatar użytkownika
Hien

Post 20 kwie 2022 17:32

Niektórzy już nakładają, hamując kolejkę na kilka dni.
devotional pisze:
20 kwie 2022 16:19
To należy słuchać i oglądać jednocześnie"
Na muzykę, którą NALEŻY słuchać z oglądaniem, to raczej w żadnym best of miejsca nie ma.

No sorry, ale nie może być tak, że Musiał sobie wrzuca numer, który bez klipu jest chujowy, ale z klipem jest super i wygrywa z jakimś ambientem Dragona, do którego jest tylko okładka, albo z numerem Shodana, do którego jest tylko ohydne lyric video xd Muzyka to sfera audio. Albo zestawiamy muzykę z muzyką, a klipy z klipami, albo to nie ma imo sensu.
Awatar użytkownika
stripped

Post 20 kwie 2022 17:35

shodan pisze:
20 kwie 2022 17:26
Nie ciągle tylko czasami. Trzeba Was jakoś omamić.
To Ci nie wychodzi w moim przypadku na pewno xd
Awatar użytkownika
shodan

Post 20 kwie 2022 17:46

Nie moja wina, że jesteś najmniej wrażliwym słuchaczem świata.
Awatar użytkownika
stripped

Post 20 kwie 2022 17:49

Na chxjowe remiksy Alicii Keys i występy live RiRi zawsze xd
Awatar użytkownika
Hien

Post 20 kwie 2022 17:52

Shodan niedługo będzie dodawał live, studio session, komplet remiksów i demo każdego utworu ;)
Awatar użytkownika
shodan

Post 20 kwie 2022 17:53

Mówię ogólnie o całej muzyce świata, w której nie ma łup-łup. :8
Awatar użytkownika
Hien

Post 20 kwie 2022 18:16

Jak np Pet Shop Boys? Xd
Awatar użytkownika
shodan

Post 20 kwie 2022 18:20

shodan pisze:
20 kwie 2022 17:53
Mówię ogólnie o całej muzyce świata, w której nie ma łup-łup. :8
To było do bezdusznego Mudżyna.
Awatar użytkownika
Dragon
Ulubiony utwór: Sexy Doll

Post 20 kwie 2022 18:23

No sorry, ale nie może być tak, że Musiał sobie wrzuca numer, który bez klipu jest chujowy, ale z klipem jest super i wygrywa z jakimś ambientem Dragona, do którego jest tylko okładka, albo z numerem Shodana, do którego jest tylko ohydne lyric video xd Muzyka to sfera audio. Albo zestawiamy muzykę z muzyką, a klipy z klipami, albo to nie ma imo sensu.
Na to nie wpadłem... Jestem zbyt łagodny xD A Hien ma sporo racji, albo jakieś adnotacje albo po prostu odpowiednia wersja bez klipu. KLIP tylko wtedy kiedy jest jakimś nieinwazyjnym dodatkiem.
Awatar użytkownika
stripped

Post 20 kwie 2022 18:42

Murzyny są całkowicie nieinwazyjne! Hien nikt Ci nie każe oglądać :8
Awatar użytkownika
Hien

Post 20 kwie 2022 19:00

Ale tu w sumie nie chodzi o to, że ktoś mi nie karze. Nie powinno być w ogóle takiej możliwości, chyba że jako drugi link. Albo wszystkie numery mają takie same szanse przy takich samych podstawowych atutach, albo jest to nieuczciwe. I tak proszę żebyście teraz robili. Myślę, że opcja dodawania drugiego linka dla chętnych jest wystarczającym ustępstwem w tej sytuacji. Sam wtedy chętnie te klipy będę oglądał. Tymczasem.

Jay-Z - Dead Presidents

Największy sukcesem Jaya-Z, co nie podlega dyskusji , jest to, że wyrwał Beyonce. Jeśli chodzi o jego dyskografie, nie słuchałem wszystkiego, znam go głównie z hitów i płyt z przełomu dekad. Ale jako, że klasykę warto znać, to i z debiutu cos pamiętam, w tym Dead Presidents. Będę niedługo wrzucał coś, co będzie w chronologii historii rapu ładnie korespondowało z tą wrzutką. Jaya ogólnie lubię, miewał momenty kiedy nie dało się go znieść jako osoby, muzyki często też nie, ale potrafię docenić kiedy jest co doceniać. Zwłaszcza jeśli raper wspiera tu początek pewnego nurtu, który będzie później dywanem dla wielu wykonawców, również z Polski. Ale to nie tylko prejz za zasługi, bo DP ma doskonały bit, dobry rap i świetny vibe.

Alessandro Cortini - Verde

Znam Cortiniego z dwóch rzeczy. Po pierwsze, znajomy od roku mnie namawia na synchro jego albumu, a po drugie z NIN. I to mi brzmi właśnie jak popluczyny po NIN, czyli to co zostaje jak się zabierze talent Trenta. Sporo wtórnego pitu pitu, powielanie powielania, sprzedawania czekolady wielkanocnej w pudełku z Mikołajem.
Cortini jest bardzo spoko kiedy jest częścią jakiegoś większego kolektywu (jedno dzieło, na którym jego udział był kluczowy, będę wrzucał), ale tutaj serwuje coś, co brzmi jak jakieś demo software'u, jingiel z Galileo, czy darmowe asmr z yt.

Pixies - Bone Machine

Pixies poznałem koło 2003 r. przez cover Placebo. Nie będę się tu rozpisywał, bo sam prędzej czy później będę ich wrzucał (wygląda jakbyśmy mieli z Mentem bardzo zbliżony gust, a jednocześnie nasze opinie często się nie zgadzają), ale od tamtej pory pokochałem ten zespół i trwa to niezmiennie do dziś. Byłem nawet na koncercie w 2014 r. i otworzyli wtedy Bone Machine. Mentos zapodał nie najprzystępniejszy numer (jeśli ktoś nie zna zespołu), a jednocześnie jest to max kwintesencja zespołu. Cool riffowanie Santiago, luźna ale zwarta perkusja Loveringa, wokalna zabawa Francisa z Kim, generalnie odnosi się wrażenie, że to grają bardzo fajni, twórczy i wyluzowani ludzie, z którymi świetnie by się wszystko robiło. Nie ma drugiego takiego zespołu.

Łona Webber - Wyślij sobie pocztówkę

Musen wrzuca polski hh, ale trochę oszukuje, bo Łona to stoi trochę na boku tego, co się w Polsce działo. Jak to z Myrzynem uzgodniliśmy, to jest taki polski hh dla ludzi, którzy nie lubią polskiego hh, ale chcieliby czasami w towarzystwie rzucić, że coś tam jednak znają i cenią. No i ładny jest to utwór, rzeczywiście bardzo liryczny rap, ktoś tu nie przysypiał na polskim. Sprawdziłem nawet, czy Łona nie studiował filo polo, a tu beka, bo skończył prawo i jest radcą. I w sumie ma to dużo sensu. Jest to taki kawałek, że nie ma się do czego doczepić i jeśli mam być szczery, wkkurwia mnie to. Taki utwór nie podejmujący żadnego ryzyka, co chyba najbardziej oddziela go od bardziej blokerskich przedstawicieli. Taki ugrzeczniony hip hop, który można zapuścić na domówce, nawet z dziećmi, dla różnorodności playlisty. Taki wyrafinowany i z prawdziwymi instrumentami. Taki, że ma się ochotę powiedzieć "nie zesraj się". Spoko, ale mdło.

Rihanna - Russian Roulette

Ehh, Shodan, już mogłeś to Umbrella wrzucić xd No masz tendencję do wrzucania słabych kawałków, doskonałych wykonawców. Ja Rihannę uwielbiam, ale ten numer to są nudy na pudy. Strasznie mdły, ciągnie się jak smród po gaciach, w ogóle nie czuję emocji w wokalu, mimo że laska dwoi się i troi. Kojarzycie jak w snach czasami mamy nogi z waty albo idziemy przez kisiel. Ja się tak czuję słuchając tego utworu. Chciałbym już dotrzeć do końca, a tu dopiero połowa. Naprawdę szkoda, bo nie chcę wychodzić na hejtera Rihanny, ale Shodan chyba jest większym xD

Jacek Wójcicki - Ballada o trzech trubadurach

Melkiego propozycje często bywają nieudane, ale zawsze są interesujące, inne od pozostałych, faktycznie mówią coś o nim. Co my tu mamy w sumie? Piosenka kabaretowa (jak to określił Murzyn), poezja śpiewana, bardyzm średniowieczny? Bo o ile piosenki kabaretowe lubiam, to poezja śpiewana kojarzy mi się z będącym kupą gówna Jackiem "piorę żonę dla sztuki" Kaczmarskim, a średniowiecze... No ok, tutaj chyba tego aż tak nie ma, chociaż xd W post-Wiedzminowym mainstreamie takie jaskierowe piosnki są nawet popularne. Po raz kolejny Melki zapodaje coś, co mi się jednocześnie podoba i nie podoba. I za to szanuję Melkiego wrzutki, bo jak u nikogo w tej grze, zmuszają mnie do myślenia o muzyce, o przewartościowaniu tego co w niej lubię, a czego nie lubię oraz dlaczego tak się dzieje. Wrócę do pisania tego o tym kawałku kiedy skończymy tę transzę, bo potrzebuje dużo więcej czasu niż tu mamy.

Póki co, w tej kolejce jest Murzyn i Mentos i długo nic. Z tej dwójki, jeśli muszę wybierać, wybieram Pixies, bo po prostu jestem fanem.
Awatar użytkownika
shodan

Post 20 kwie 2022 19:01

Ja się z Hienem w sumie niby zgadzam, choć i tak mi trochę żal tych teledysków. Są po prostu takie utwory, które są same w sobie piękne, a dodatkowo klipy robią taki klimat, że szok. Zrobienie klimatycznego klipu to też sztuka. Jak np. w utworze Living proof zespołu The war on drugs wrzuconym kiedyś przez Hiena. Gość jedzie samochodem po polnych drogach, gra sobie na gitarze pośród traw czy nad jeziorem. Niby nic wielkiego, a jednak robi to robotę. Zawsze gdy słucham tego utworu, to widzę w wyobraźni te sielskie obrazki. :grins:
To właśnie to, o czym mówił Dragon - zaledwie nieinwazyjny dodatek.
Sam mam w planach utwory, w których dołączony obraz robi piękną robotę i dodaje piosence uroku.
Awatar użytkownika
Hien

Post 20 kwie 2022 19:07

No, ale właśnie w tym rzecz Shodan, że robi piękną robotę i dodaje uroku, czym automatycznie poprawia noty u wszystkich, a co mają zrobić utwory bez teledysków? Mamy je sobie sami nakręcać, czy pocałować się w dupe?

Dzielimy się tutaj muzyką i jeżeli ta muzyka nie wystarcza sama w sobie, to może należy przemyśleć jej obecność na liście best of?

Ale to i tak jest nieistotne, bo zaproponowałem wyżej żeby dla chętnych dodawać dodatkowy link z klipem, zatem nadal można się tym dzielić. Zależy mi po prostu żeby główne przesłuchania, na których opierać się będą późniejsze recenzje, skupiały się tylko na muzyce. Dziwię się serio, że muszę to tłumaczyć.