Edukacja, szkoła, rok szkolny.
-
pimpf_101
Zapraszam wszystkie młode panie (no może prawie wszystkie- Iwony nie) do mnie na Politechnikę w Katowicach. Oferuję :
- Bezpłatne oprowadzenie po zakamarkach budynku przy ulicy Krasińskiego
- Fantastyczne warunki nauki - na jedną dziewczynę przypada nawet dziesięciu mężczyzn..
- Przyjemną konwersację w przyuczelnianej kawiarence w moim skromnym towarzystwie.
- Rewelacyjne kierunki do wyboru m.in Zarządzanie i Inżynieria produkcji( Polecam Transport, bo tam jest strasznie mało kobit:))
- Daromowe ołówki i gumki;) i wiele wiele innych...
Źle się wyraziłem, ja wam tego nie proponuję, ale nakazuję, macie czas do przyszłego tygodnia, inaczej wyciągnę surowe konsekwencje.
- Fantastyczne warunki nauki - na jedną dziewczynę przypada nawet dziesięciu mężczyzn..
- Przyjemną konwersację w przyuczelnianej kawiarence w moim skromnym towarzystwie.
- Rewelacyjne kierunki do wyboru m.in Zarządzanie i Inżynieria produkcji( Polecam Transport, bo tam jest strasznie mało kobit:))
Źle się wyraziłem, ja wam tego nie proponuję, ale nakazuję, macie czas do przyszłego tygodnia, inaczej wyciągnę surowe konsekwencje.
-
Iwonka
Niestety, w tym roku zrobili tak, żebyśmy wplacili należną kwotę, zarejestrowali się, a dopiero potem dowiedzieli czy mam y szanse 
-
slick
- Ulubiony utwór: Everything Counts
Jedno z miejsc gdzie skladam podanko to Politechnika Śląska w Gliwicach 
-
Bartini
I bedziesz sie meczyl z samymi facetami 
Ja tam ide do Gdanska albo do Poznania, no chyba ze dostane jakas dobra propozycje skads
Ja tam ide do Gdanska albo do Poznania, no chyba ze dostane jakas dobra propozycje skads
-
Bojdis
- Ulubiony utwór: Walking In My Shoes
OOOhhhh... Fuck. Come on, Darmowe gumki powiadasz ?! Mimo to ze nie znoszę hanysów, to dla tego faktu się poświęcępimpf_101 pisze:Zapraszam wszystkie młode panie (no może prawie wszystkie- Iwony nie) do mnie na Politechnikę w Katowicach. Oferuję :
-
satelitka
- Ulubiony utwór: I Feel You
A ja obecnie kończę drugi rok psychologii społecznej i jestem z tego kierunku bardzo zadowolona 
-
Iwonka
Czy ktoś wie może (może z doświadczenia), jakich pytan można się spodziewać na rozmowie kwalifikacyjnej na filologie angielską na profil nauczycielski...?
Na razie jestem na etapie czytania angielskich bardzo ciekawych
książek o Ameryce i Wlk. Brytanii 
Na razie jestem na etapie czytania angielskich bardzo ciekawych
-
slick
Ewelina powinna Ci odpowiedziec na to question.
-
Iwonka
A więc, jak Ewelina wejdzie do tgo topicu , to proszę o podpowiedź 
-
slick
to ja poinformuj jakos bo moze nie wejdzie 
-
NiNa
studia, ach studia, mmmmm chciałabym sie dostać na AM na ligocie , jak narazie tylko o tym marze .................
-
EveS
- Ulubiony utwór: Never Let Me Down Again
Uwaga odpowiadam
:
Za mojej kadencji pytali ze wszystkiego, rozmowa była oczywiście po angielsku. Na początku musiałam opowiedzieć o problemie bezrobocia na podstawie siakiś ilustracji, a potem podać paru pisarzy prozaików pochodzących z Wielkiej Brytanii (i oczywiście co napisali). Oczywiście stałym i nieodłącznym punktem jest pytanie: czemu wybrałeś/aś ten kierunek.
Jako, że teraz NIE MOGĄ robić egzaminów z tego, co było na maturze (czyli ogólne użycie języka angielskiego), to z całą pewnością zapytają się o podstawowe rzeczy z historii Anglii (USA to można sobie raczej odpuścić - przynajmniej tak było w Łodzi, wcześniej podali lektury), o ustrój, ogólne wiadomości geograficzne, artystów angielskich i inne pierdoły, ale to wszystko bez wgłębiania się w szczegóły. No np ile jest hrabstw w Anglii, z czego słynęła Margaret Thatcher itp, itd. Ja tam się nic nie uczyłam, bo to, że poszłam na anglistykę to był czysty przypadek ;p
Za mojej kadencji pytali ze wszystkiego, rozmowa była oczywiście po angielsku. Na początku musiałam opowiedzieć o problemie bezrobocia na podstawie siakiś ilustracji, a potem podać paru pisarzy prozaików pochodzących z Wielkiej Brytanii (i oczywiście co napisali). Oczywiście stałym i nieodłącznym punktem jest pytanie: czemu wybrałeś/aś ten kierunek.
Jako, że teraz NIE MOGĄ robić egzaminów z tego, co było na maturze (czyli ogólne użycie języka angielskiego), to z całą pewnością zapytają się o podstawowe rzeczy z historii Anglii (USA to można sobie raczej odpuścić - przynajmniej tak było w Łodzi, wcześniej podali lektury), o ustrój, ogólne wiadomości geograficzne, artystów angielskich i inne pierdoły, ale to wszystko bez wgłębiania się w szczegóły. No np ile jest hrabstw w Anglii, z czego słynęła Margaret Thatcher itp, itd. Ja tam się nic nie uczyłam, bo to, że poszłam na anglistykę to był czysty przypadek ;p
-
Bojdis
Czasami warto schować swoje ambicje do " Kieszeni" Osobiscie odradzam filologię !!!!!!!!! Po pierwsze nie ma po tym pracy !!!!! Po drugie jest zbyt przerabana. Ale prosze spróbujcie a zobaczycie. Życze wam powodzenia !!! 
-
Sonata
tutaj mogłabym polemizowaćBojdis pisze: Po pierwsze nie ma po tym pracy !!!!!
to, że wybrałas profil nauczycielski nie znaczy, że pytania będą inne od tych, które komisja zada kandydatom, ktorzy wybrali profil kulturowy. Wszyscy jadą na tym samym wózkuna filologie angielską na profil nauczycielski...?
Jezeli na egzaminie ustnym jest nadal język polski to radzę także porządnie do niego przysiąść bo masa osob oblewa własnie polski.
-
Iwonka
Z brakiem pracy też bym polemizowała, bo ja już trochę ucze angieslkiego, kiedy jestesm bez wykształcenia, a co dopiero jak je przypadiem zdobędę 
-
Bojdis
tzn... osobiście znam 3 filologów. Jeden jest wykończeniem wnętrz
, a dwóch pracuje na linii w firmie samochodowej.
O becnie studiować filologię to sambójstwo. Wiele osób mi to mówi
O becnie studiować filologię to sambójstwo. Wiele osób mi to mówi
-
slick
znasz jezyk to masz praceBojdis pisze:Po pierwsze nie ma po tym pracy !!!!!
nie oszukujmy sie
-
Erwartungen
na razie iowna nie masz prawa się wypowiadać o możliwościach zatrudnienia, bo pracujesz u siostry w jej szkole językowej 
-
Sonata
zależy jeszcze jaką filologię się studiuje/studiowało i czy się jest faktycznie dobrym w tym co się robi. Moja bliska znajoma skończyła filologię szwedzką i jest po prostu rozrywana - na śląsku brakuje tłumaczy, nie mówiąc juz o nauczycielach.
Nie ma się co oszukiwać - języki bardziej "egzotyczne" stają się popularne. A jezeli chodzi o anglistów... no coz... jest nas na pęczki, ale mimo wszystko zapotrzebowanie nadal jest.
Duzym minusem są problemy z głosem zatem trzeba się oszczędzac i nie palic.
Nie ma się co oszukiwać - języki bardziej "egzotyczne" stają się popularne. A jezeli chodzi o anglistów... no coz... jest nas na pęczki, ale mimo wszystko zapotrzebowanie nadal jest.
Duzym minusem są problemy z głosem zatem trzeba się oszczędzac i nie palic.