Edukacja, szkoła, rok szkolny.

Awatar użytkownika
EveS
Ulubiony utwór: Never Let Me Down Again

Post 06 cze 2005 13:17

A nie lepiej się rejestrować po zobaczeniu wyników matur? :o
Awatar użytkownika
pimpf_101

Post 06 cze 2005 13:39

Zapraszam wszystkie młode panie (no może prawie wszystkie- Iwony nie) do mnie na Politechnikę w Katowicach. Oferuję :
- Bezpłatne oprowadzenie po zakamarkach budynku przy ulicy Krasińskiego
- Fantastyczne warunki nauki - na jedną dziewczynę przypada nawet dziesięciu mężczyzn..:/
- Przyjemną konwersację w przyuczelnianej kawiarence w moim skromnym towarzystwie.
- Rewelacyjne kierunki do wyboru m.in Zarządzanie i Inżynieria produkcji( Polecam Transport, bo tam jest strasznie mało kobit:))
- Daromowe ołówki i gumki;) i wiele wiele innych...

Źle się wyraziłem, ja wam tego nie proponuję, ale nakazuję, macie czas do przyszłego tygodnia, inaczej wyciągnę surowe konsekwencje.
Awatar użytkownika
Iwonka

Post 06 cze 2005 13:46

Niestety, w tym roku zrobili tak, żebyśmy wplacili należną kwotę, zarejestrowali się, a dopiero potem dowiedzieli czy mam y szanse :|
Awatar użytkownika
slick
Ulubiony utwór: Everything Counts

Post 06 cze 2005 13:53

Jedno z miejsc gdzie skladam podanko to Politechnika Śląska w Gliwicach :D
Awatar użytkownika
Bartini

Post 06 cze 2005 15:49

I bedziesz sie meczyl z samymi facetami :D

Ja tam ide do Gdanska albo do Poznania, no chyba ze dostane jakas dobra propozycje skads ;)
Awatar użytkownika
Bojdis
Ulubiony utwór: Walking In My Shoes

Post 06 cze 2005 19:05

pimpf_101 pisze:Zapraszam wszystkie młode panie (no może prawie wszystkie- Iwony nie) do mnie na Politechnikę w Katowicach. Oferuję :
- Bezpłatne oprowadzenie po zakamarkach budynku przy ulicy Krasińskiego
- Fantastyczne warunki nauki - na jedną dziewczynę przypada nawet dziesięciu mężczyzn..:/
- Przyjemną konwersację w przyuczelnianej kawiarence w moim skromnym towarzystwie.
- Rewelacyjne kierunki do wyboru m.in Zarządzanie i Inżynieria produkcji( Polecam Transport, bo tam jest strasznie mało kobit:))
- Daromowe ołówki i gumki;) i wiele wiele innych...

Źle się wyraziłem, ja wam tego nie proponuję, ale nakazuję, macie czas do przyszłego tygodnia, inaczej wyciągnę surowe konsekwencje.
OOOhhhh... Fuck. Come on, Darmowe gumki powiadasz ?! Mimo to ze nie znoszę hanysów, to dla tego faktu się poświęcę
Awatar użytkownika
satelitka
Ulubiony utwór: I Feel You

Post 07 cze 2005 17:01

A ja obecnie kończę drugi rok psychologii społecznej i jestem z tego kierunku bardzo zadowolona :)
Awatar użytkownika
Iwonka

Post 07 cze 2005 19:47

Czy ktoś wie może (może z doświadczenia), jakich pytan można się spodziewać na rozmowie kwalifikacyjnej na filologie angielską na profil nauczycielski...? :roll:

Na razie jestem na etapie czytania angielskich bardzo ciekawych :| książek o Ameryce i Wlk. Brytanii :|
Awatar użytkownika
slick

Post 07 cze 2005 20:20

Ewelina powinna Ci odpowiedziec na to question.
Awatar użytkownika
Iwonka

Post 07 cze 2005 21:09

A więc, jak Ewelina wejdzie do tgo topicu , to proszę o podpowiedź :)
Awatar użytkownika
slick

Post 07 cze 2005 21:16

to ja poinformuj jakos bo moze nie wejdzie :twisted:
Awatar użytkownika
NiNa

Post 07 cze 2005 21:45

studia, ach studia, mmmmm chciałabym sie dostać na AM na ligocie , jak narazie tylko o tym marze .................
Awatar użytkownika
EveS
Ulubiony utwór: Never Let Me Down Again

Post 07 cze 2005 22:02

Uwaga odpowiadam :evil: :
Za mojej kadencji pytali ze wszystkiego, rozmowa była oczywiście po angielsku. Na początku musiałam opowiedzieć o problemie bezrobocia na podstawie siakiś ilustracji, a potem podać paru pisarzy prozaików pochodzących z Wielkiej Brytanii (i oczywiście co napisali). Oczywiście stałym i nieodłącznym punktem jest pytanie: czemu wybrałeś/aś ten kierunek.

Jako, że teraz NIE MOGĄ robić egzaminów z tego, co było na maturze (czyli ogólne użycie języka angielskiego), to z całą pewnością zapytają się o podstawowe rzeczy z historii Anglii (USA to można sobie raczej odpuścić - przynajmniej tak było w Łodzi, wcześniej podali lektury), o ustrój, ogólne wiadomości geograficzne, artystów angielskich i inne pierdoły, ale to wszystko bez wgłębiania się w szczegóły. No np ile jest hrabstw w Anglii, z czego słynęła Margaret Thatcher itp, itd. Ja tam się nic nie uczyłam, bo to, że poszłam na anglistykę to był czysty przypadek ;p
Awatar użytkownika
Bojdis

Post 07 cze 2005 23:26

Czasami warto schować swoje ambicje do " Kieszeni" Osobiscie odradzam filologię !!!!!!!!! Po pierwsze nie ma po tym pracy !!!!! Po drugie jest zbyt przerabana. Ale prosze spróbujcie a zobaczycie. Życze wam powodzenia !!! :)
Awatar użytkownika
Sonata

Post 08 cze 2005 08:12

Bojdis pisze: Po pierwsze nie ma po tym pracy !!!!!
tutaj mogłabym polemizować :)
na filologie angielską na profil nauczycielski...?
to, że wybrałas profil nauczycielski nie znaczy, że pytania będą inne od tych, które komisja zada kandydatom, ktorzy wybrali profil kulturowy. Wszyscy jadą na tym samym wózku :| ale tak jak wczesniej napisała Eves -> wiedza ogolna się liczy czyli mogą zapytac o ulubionych pisarzy, zahaczyc o historię + zapewne jakiś cytat do interpretacji lub obrazek do opisania. W kolegium językowym jest (o ile dobrze kojarzę) także dodatkowy krótki tekst do przeczytania i rozmowa na jego temat.
Jezeli na egzaminie ustnym jest nadal język polski to radzę także porządnie do niego przysiąść bo masa osob oblewa własnie polski.
Awatar użytkownika
Iwonka

Post 08 cze 2005 09:16

Z brakiem pracy też bym polemizowała, bo ja już trochę ucze angieslkiego, kiedy jestesm bez wykształcenia, a co dopiero jak je przypadiem zdobędę :D
Awatar użytkownika
Bojdis

Post 08 cze 2005 11:10

tzn... osobiście znam 3 filologów. Jeden jest wykończeniem wnętrz :| , a dwóch pracuje na linii w firmie samochodowej.

O becnie studiować filologię to sambójstwo. Wiele osób mi to mówi
Awatar użytkownika
slick

Post 08 cze 2005 11:16

Bojdis pisze:Po pierwsze nie ma po tym pracy !!!!!
znasz jezyk to masz prace
nie oszukujmy sie
Awatar użytkownika
Erwartungen

Post 08 cze 2005 12:59

na razie iowna nie masz prawa się wypowiadać o możliwościach zatrudnienia, bo pracujesz u siostry w jej szkole językowej :|
Awatar użytkownika
Sonata

Post 08 cze 2005 13:31

zależy jeszcze jaką filologię się studiuje/studiowało i czy się jest faktycznie dobrym w tym co się robi. Moja bliska znajoma skończyła filologię szwedzką i jest po prostu rozrywana - na śląsku brakuje tłumaczy, nie mówiąc juz o nauczycielach.
Nie ma się co oszukiwać - języki bardziej "egzotyczne" stają się popularne. A jezeli chodzi o anglistów... no coz... jest nas na pęczki, ale mimo wszystko zapotrzebowanie nadal jest.
Duzym minusem są problemy z głosem zatem trzeba się oszczędzac i nie palic. :(