DEPESZWIZJA - SEZON 6

Awatar użytkownika
Livv
Ulubiony utwór: Blue Dress Personal Jesus

Post 15 mar 2025 10:19

To ciekawe, akurat Lamp znam jeden album od koleżanki, więc dopiero odkrywam ;)
;*
Awatar użytkownika
mintaj
Ulubiony utwór: No na pewno nie somebody

Post 15 mar 2025 10:25

ta koleżanka ma na imię Kuba i mieszka w Łodzi
DEPESZWIZJA 117: edycja klubowa
PACZKA
Awatar użytkownika
devotional
Ulubiony utwór: Master And Servant

Post 15 mar 2025 11:42

Munlup jest konceptem transcendentalnym, owija nas rzemykami przydymionych swoich spojrzeń znienacka
Dialog jest językiem kapitulacji. ~Fronda.pl
Awatar użytkownika
Hien

Post 15 mar 2025 14:20

Nie znałem bandu
"Idę spać bo nienawidzę ludzi" - Murzyn
Awatar użytkownika
Dragon
Ulubiony utwór: Sexy Doll

Post 15 mar 2025 14:25

Dev ujął sedno imo
Awatar użytkownika
Hien

Post 15 mar 2025 16:18

Nic o mnie nie wiecie
Awatar użytkownika
devotional

Post 16 mar 2025 12:02

Ja w ogóle mało wiem o czymkolwiek.
Awatar użytkownika
Hien

Post 16 mar 2025 13:54

Ty to akurat coś wiesz
Awatar użytkownika
Hien

Post 16 mar 2025 20:00

Finał 22, dopiero zajechałem, a nie mam dwóch osób opisanych i w ogóle. Najgorszy tydzień sobie wybrałem xd wybaczcie

PS.: DOBRA WYROBIĘ SIĘ NA 21, PRZEPRASZAM ZA ZAMĘT
Awatar użytkownika
stripped
Ulubiony utwór: hajerlow

Post 16 mar 2025 20:36

Cóż za emocjonalny rollercoaster nam tu prowadzący funduje na finiszu
"Murzyn wielkim wezyrem był i jest" - munlup
Awatar użytkownika
devotional

Post 16 mar 2025 20:39

JEZU MUSIAŁEM ZAŻYĆ WALERIANY
Awatar użytkownika
mintaj

Post 16 mar 2025 20:43

PRZEPRASZAM ZA ZAMĘT
NIGDY CI TEGO NIE DARUJĘ.
PACZKA
Awatar użytkownika
Hien

Post 16 mar 2025 20:53

Dobra, nie róbcie cyrku
Awatar użytkownika
Hien

Post 16 mar 2025 20:58

Witam szanowne grono Porcupine Tree kolegów i koleżankę. Musiał zapraszał nas w różne miejsca np. do lasu, w kosmos, itd. Tym razem zaprasza nas w miejsce nieco bardziej nieokreślone i wolne w interpretacji, albowiem ponieważ jest to WIOSNA. Za oknem wszystko tylko nie wiosna, zatem to jak przebiliśmy atmosferę gównianego przedwiośnia muzycznie, to się okaże. Moje głosy:
5 pkt – utwór 1
4 pkt – utwór 4
3 pkt – utwór 2
2 pkt – utwór 6
1 pkt – utwór 5
0 pkt – utwór 3

Maksa dla japońskiego indie, no kurde, sam ten opis zasługuje na 5 pkt, a do tego kawałek jest faktycznie dobry. 4 punkty dla kolejnych rusków od Musiała, ja się w pełni zgadzam z tym, co napisał, to jest najciekawszy i pod kątem kultury najpiękniejszy europejski kraj. A że zarządzany przez podstarzałego paranoika z KGB, to już ehhh. 3 pkt dla Murzyna, bo lubię Flaming Lips. Może nie jest to ich najlepszy numer, ale nadal dobry. 2 pkt dla MGMT, lubię ten album, myślę że by było więcej w innej konfiguracji numerów. 1 pkt pocieszenia dla Wujka. Jajco dla nie tak koszmarnego numeru MB, jak się spodziewałem, w letniaczkowej by może powalczył o punkty. Tutaj, mogę się tylko uśmiechnąć ze współczuciem, bo trochę gówno w perłach.

Kod: Zaznacz cały

1. LIVV – Lamp - Yume Utsutsu – 5 pkt
2. MUSIAŁ - Весна Весна - Море Комет – 4 pkt
3. MURZYN - The Flaming Lips - Silver Trembling Hands – 3 pkt
4. DRAGON - MGMT – Tslamp – 2 pkt
5. WUJA - Cavetown - Lemon Boy – 1 pkt
6. MENTOS - Magdalena Bay – Venice – 0 pkt
7. MUNLUP - David Sylvian – Orpheus – 0 pkt
Ostatnio rozdałem sporo jajec dla kawałków Livv, więc cieszę się, że tym razem mogę sprezentować w pełni zasłużonego maksa, co daje w tej chwili miejsce 1. Zaraz za Livv, leci Musiał i jego ruska rakieta, a dalej Murzyn na bawełnianym dywanie. Poza podium, na niewysokim, ale dającym nadal nadzieje czwartym miejscu – Dragon. Wuja na 5, natomiast dwóch prowadzących tej zabawy, zgodnie dzierży jajca. Własne ofc.
Awatar użytkownika
mintaj

Post 16 mar 2025 21:01

pffff
PACZKA
Awatar użytkownika
Hien

Post 16 mar 2025 21:02

Wiosna, czy nie wiosna, przez pole leci do nas z głosami MURZYN:
5 punktów - Dw1
4 punkty - Dw4
3 punkty - Dw3
2 punkty - Dw6
1 punkt - Dw7
0 punktów – Dw5

1. LIVV – Lamp - Yume Utsutsu – 10 pkt
2. MUSIAŁ - Весна Весна - Море Комет – 8 pkt
3. DRAGON - MGMT – Tslamp – 4 pkt
4. MURZYN - The Flaming Lips - Silver Trembling Hands – 3 pkt
   MENTOS - Magdalena Bay – Venice – 3 pkt
6. WUJA - Cavetown - Lemon Boy – 1 pkt
   MUNLUP - David Sylvian – Orpheus – 1 pkt
Podwójny maks dla Livv i miejsce na froncie mocno zabezpieczone. To samo Musiał, ładnie zbiera punkty. Na miejscu trzecim wymiana, wpadł Dragon, natomiast Murzyn spadł oczko niżej przez samozaoranie. Na tej pozycji towarzyszy mu Mentos, z pierwszymi punktami (no i nie będzie Złotego Ziobry). Ja tez otrzymałem pierwszy punkt, dzięki czemu nadal jestem na dnie, ale tym razem z Wujem i bez jaj.
Awatar użytkownika
Hien

Post 16 mar 2025 21:05

Halo, czy tu Moskwa? Szyfrowaną wiadomość z głosami przesyła МУСЯЛ:
Numer 1 - Wiosną ciągnie mocno, taki miks Vica Marsa i Davida Sylviana z produkcją w stylu Goldfrappu z ich Tales of Us (chociaż tam była bardziej jesień). Co to za język? Japoński? Jeśli tak, to będę miał co sobie wbić do plejki na przyszły tydzień. Nie jest to nic, czego bym nie słyszał wcześniej w muzyce (ta gitara jest jak wygenerowana przez AI wręcz), ale bardzo mnie takie okołofolkowe, akustyczne rzeczy chwytają za serducho. Myślę, że 3 pkt będą jak znalazł

Numer 2 - Trochę dziwny numer, trochę nie, czy powinienem znać wykonawcę? Klimacik robi, ale taki bardziej kosmiczny, niż wiosenny (a może kosmiczno-wiosenny?). Te wszystkie echa i reverby dają radę still. Marcowe odbijanie się dźwięków od niemal pustych, położonych na delikatnych wzgórzach pól jakiejś środkowej Anglii (jakbym kiedykolwiek tam był lol). Brytyjsko w każdym razie, ale nie podejmuję się wytypowania wykonawcy. Ktoś to nagrał i tyle. 2 pkt

Numer 3 - Sorry, ale tu będzie jajco. A teraz słowo wyjaśnienia - bynajmniej nie dlatego, że to zły kawałek, bo mi się spodobał xD Ale jest zbyt... letni, względnie późnowiosenny. Ja teraz czekam na wiosnę per se, nie mam ochoty na letnie speedruny (te i tak nastąpią w drugiej połowie kwietnia). Ktoś, kto to wrzucił nieintencjonalnie (chyba lol) pierdulnął letniaczek (choć też dość lajtowy) ciekawy na tyle, że mogę chcieć do niego wracać. Ale nie w tej chwili, teraz jajco, 0 pkt

Numer 4 - Oto ja i moi ci, no, wiadomo. W transkrypcji anglosaskiej nazwę zespołu zapisuje się jako Vesna Vesna, czyli po prostu - kto by na to wpadł - Wiosna Wiosna. Kwartet z Petersburga, który wydał dwa albumy (odpowiednio w 2019 i w 2020) i zniknął (uciekli na Zachód?). Mój stosunek do Wielkiego Niedźwiedzia ze Wschodu znacie - krwawego zbrodniarza Putina ciupciać, jego morderczych kremlowskich palatynów i totumfackich też ciupciać, ale język, sztuka i ogólny wajb na zawsze w moim serduszku. Oni nawet dream pop potrafią ładny nagrać nawet, jeśli to brzmi jak kopia Blouse wymieszanego z Kindest Lines. Utwór pt. Morze Komet jest wyjątkowo rozkosznym lovesongiem (i niczym więcej), który pachnie hipsterami, ale tymi zza Buga. "Nie wierz cudzym morzom, ja jestem tu dla ciebie", so sweet, so ślicz, so sucz, I'm gonna fukin' puke. 0 pkt

Numer 5 - O, wracamy do klimatów wiosennych bardziej w moim stylu. W sensie na tę aurę. Ja to w ogóle mam jakąś słabość do takiego marca, od zawsze miałem. Fajnie było pojechać na jakąś podmiejską prowincję, zobaczyć, jak natura budzi się do życia, jak się wszystko sprząta po zimie, jeszcze krzewy i drzewa łyse, ale już jest przyjemnie ciepło, nie umiem tego wytłumaczyć. To dla mnie taki prawdziwy początek roku i ten utwór bardzo mi się z tym klimatem zgrywa. Spacerek wzdłuż rzeczki, ale już nie po błocie i nie w mrozie, ptaszki wylatują, robaczki wyłażą, Europa Środkowa w pigułce o tej porze czasu. 4 pkt!!!

Numer 6 - Kurdebele, mam zagwozdkę. Tyle dobrego dla wrzucającego, że jajca nie będzie. Też mi tu wiosna leży, ale chyba późniejsza, a może nawet lato? Choć mam pewne skojarzenia... No ciul tam, nie poprawię już tego wajbu. Generalnie piosenka dobra, więc - podobnie jak w przypadku numeru trzeciego - nie mam wielkich wyrzutów sumienia dając niską pozycję, ponieważ nie tyle chodzi tu o słabiznę tych wrzutek, po prostu pozostałe są jeszcze lepsze. Piosenka fajna, ale tym razem będzie tylko 1 pkt

Numer 7 - Nie wiem, co musiałoby się stać, abym nie wyróżnił Sylviana. Sylvian jest... no właśnie, jaki? Cóż, super na każdą porę roku. Z jego ejtisowych dokonań kojarzę tylko Brilliant Trees, a tutaj widzę, że gość już w czasach, w których New Order wypuszczało True Faith robił foreshadowing swojej twórczości na niemal 20 lat później. Cudowna piosenka, wczesnowiosenny marzec w pigułce dla mnie. Orfeusz zdecydowanie został obok mnie z pięknym głosem Sylviana i wspaniałym pianinem Sakamoto. O perce nawet nie będę się wypowiadał, to jest złota piosenka. Wspaniała. Piękna. 5 pkt jak stąd do - hehe – Tokio!

1. LIVV – Lamp - Yume Utsutsu – 13 pkt
2. MUSIAŁ - Весна Весна - Море Комет – 8 pkt
3. MUNLUP - David Sylvian – Orpheus – 6 pkt
4. DRAGON - MGMT – Tslamp – 5 pkt
   MURZYN - The Flaming Lips - Silver Trembling Hands – 5 pkt
   WUJA - Cavetown - Lemon Boy – 5 pkt
7. MENTOS - Magdalena Bay – Venice – 3 pkt
Kolejna mocno polaryzująca edycja. Livv nadal na prowadzeniu, Musiał też pomimo autozaorania, ale nagle na podium znalazłem się też ja, dzięki maksowi kolegi MYCRA. Zaraz za podium tłok, bo aż trzy osoby na niczego nie wykluczającym miejscu czwartym. Na szarym końcu Seba.
Awatar użytkownika
mintaj

Post 16 mar 2025 21:06

Sorry, ale tu będzie jajco. A teraz słowo wyjaśnienia - bynajmniej nie dlatego, że to zły kawałek, bo mi się spodobał xD
Co jeden głos na zero, to genialniejsze uzasadnienie xD
PACZKA
Awatar użytkownika
Hien

Post 16 mar 2025 21:08

Angaż w nowym Shreku sprawia, że Dragon nie ma za dużo czasu, no ale z głosami wleciał:
2 - 5
1 - 4
7 - 3
5 - 2
4 – 1
3

1. LIVV – Lamp - Yume Utsutsu – 17 pkt
2. MURZYN - The Flaming Lips - Silver Trembling Hands – 10 pkt
3. MUSIAŁ - Весна Весна - Море Комет – 9 pkt
   MUNLUP - David Sylvian – Orpheus – 9 pkt
5. WUJA - Cavetown - Lemon Boy – 7 pkt
6. DRAGON - MGMT – Tslamp – 5 pkt
7. MENTOS - Magdalena Bay – Venice – 3 pkt
Efekt polaryzacji odbioru nadal odciska piętno w tabeli. Livv nie jest zagrożona, w tym momencie, to chyba kwestię zwycięzcy mamy raczej ugruntowaną. Ciekawiej robi się z tyłu, gdzie Murzyn nagle wspiął się na drugie miejsce, a trzecie okupujemy razem z Musiałem. Wuja na piątym, Dragon na szóstym, a Seba może się co najwyżej wkurzać, że dostał punkty od Murzyna, bo nawet Ziobry z tego nie będzie.
Awatar użytkownika
stripped
Ulubiony utwór: hajerlow

Post 16 mar 2025 21:10

Ej no bez kitu rzućcie punktami w mentosa trochę
"Murzyn wielkim wezyrem był i jest" - munlup