DEPESZWIZJA - SEZON 11

Awatar użytkownika
Dragon
Ulubiony utwór: Sexy Doll

Post 16 mar 2026 23:24

NO I TO MI SIĘ PODOBA, O TO CHODZI
Awatar użytkownika
mintaj
Ulubiony utwór: No na pewno nie somebody

Post 17 mar 2026 01:58

jak cus to podmienilem plik z paczką bo jedna z empetrójek była watpliwej jakości
DEPESZWIZJA 118: edycja instrumentalna (bez ambientu)
DO WTORKU POŁUDNIA
Awatar użytkownika
mintaj

Post 20 mar 2026 21:40

dostałem wszystkie głosy dzien przed terminem i jak nie macie z tym problemu to final machen mogę machen chocby i jutr

1. DRAGON - Bajm - Dwa Serca, Dwa Smutki
2. HIEN - Vangelis - Wait for Me
3. MURZYN - Kazik - Oddalenie
4. SHODAN - Papa Dance - Nietykalni
5. DEV - Eric Chevalier - The Woods of Light
6. MENTOS - Budka Suflera & Urszula - Temat Bożeny
DO WTORKU POŁUDNIA
Awatar użytkownika
Hien

Post 20 mar 2026 22:42

Jeśli to nie problem, to może jutro
"Idę spać bo nienawidzę ludzi" - Murzyn
Awatar użytkownika
Dragon

Post 20 mar 2026 22:48

Nie ma problemu
Awatar użytkownika
stripped
Ulubiony utwór: hajerlow

Post 21 mar 2026 00:01

Superancko
"Murzyn wielkim wezyrem był i jest" - munlup
Awatar użytkownika
mintaj

Post 21 mar 2026 15:25

To jak coś to o 20
DO WTORKU POŁUDNIA
Awatar użytkownika
Hien

Post 21 mar 2026 16:50

Sexy
Awatar użytkownika
mintaj

Post 21 mar 2026 20:01

Dzień dobry wieczór w tę piękną sobotę - dzień wcześniej niż planowałem, ale mam nadzieję, że nie macie mi tego za złe! Mamy dzisiaj od cholery świąt, takich jak Dzień Wagarowicza, Dzień Geodety czy Dzień Wierzby oraz praktycznie żadnych imienin ludzi o śmiesznych rzadkich imionach (serio), ale nie jest to ważne. Jest wiosna, świat budzi się do życia, wstaje słoneczko i tym podobne - piękne warunki do tego, by zorganizować finał Depeszwizji - najlepiej jeszcze gdyby to była edycja nostalgiczna.

Zaczynam od siebie.

4 pkt. - 2
3 pkt. - 4
2 pkt. - 1
1 pkt. - 3

Bardzo dziwna edycja. Vangelis poza konkurencją, bo nie dość, że najlepszy, to jako jedyny (oprócz piątki, która średnio mi zaskoczyła) nie brzmi jak coś, co Marek Niedźwiecki mógłby puszczać w Trójce, albo może nawet i jeszcze w Żaku. Nie znaczy to, że pozostałe rzeczy są jakieś złe czy coś - chyba akurat w tym momencie mam lekki przesyt takich klimatów i mam wrażenie, że takie 1,5 roku temu siadłaby mi ta edycja bardziej. Ale nie mogę nie docenić Papa Dance i świetnego kawałka z nieco mniej świetnej płyty czy też Bajmu, za którego wokalistką nie przepadam, ale który miewał momenty no. Oddalenie lubię nieco mniej, bo kaman - muzycznie to nic więcej niż zapis zabawy Kazelota z samplerem, ale nic nie poradzę na to, że mam słabość do człowieka i lubię słuchać jego pierdolamenta o niczym. Piątka była ani zła, ani dobra, w sam raz na to by dostać zero.

Głupi Mentos - napisał, że ma przesyt polskich ejtisów, po czym sam je wrzuca :P Jest w tym utworze COŚ, niby mogłem to słyszeć w innych miejscach nie raz i nie siedem, może trąci kliszą, ale BIERZE.Plus kojarzy mi się z tym okresem, gdzie wychodziłem z syfu, więc sami wiecie. Liczę na 4 punkty.

KLASYFIKACJA:

Kod: Zaznacz cały

1. HIEN - Vangelis - Wait for Me - 4 pkt.
2. SHODAN - Papa Dance - Nietykalni - 3 pkt. 
3. DRAGON - Bajm - Dwa Serca, Dwa Smutki (wersja z 1986) - 2 pkt.
4. MURZYN - Kazik - Oddalenie - 1 pkt.
5. DEV - Eric Chevalier - The Woods of Light 
MENTOS - Budka Suflera & Urszula - Temat Bożeny - 0 pkt.
DO WTORKU POŁUDNIA
Awatar użytkownika
mintaj

Post 21 mar 2026 20:06

Jako ciekawostkę mogę napisać, że bardzo wielu uczestniczków wysłało głosy drugiego dnia po wrzuceniu tutaj paczki. SHODAN nie był jedną z nich, więc nieco przewrotnie zacznę od niego.
D1 - 4
D3 - 3
D5 - 1
D6 - 2
Jedno na tym etapie jest pewne: nikt nie skończy z zerem.
1. DRAGON - Bajm - Dwa Serca, Dwa Smutki (wersja z 1986) - 6 pkt.
2. HIEN - Vangelis - Wait for Me
MURZYN - Kazik - Oddalenie - 4 pkt.
4. SHODAN - Papa Dance - Nietykalni - 3 pkt.
5. MENTOS - Budka Suflera & Urszula - Temat Bożeny - 2 pkt.
6. DEV - Eric Chevalier - The Woods of Light - 1 pkt.
Póki co wyniki praktycznie układają się według niepisanej zasady wymyślonej przez Adriana Musiała tj. im wyżej dany kawałek na trackliście, tym więcej ma punktów. Narrację psuje mi jedynie to, że jedynym wyjątkiem od reguły wyprzedzenie piątego na trackliście Deva (nomen omen) przez ostatniego mnie. Liczyłem na to, że Hien będzie rozpierdzielał, ale zero może mu mocno namieszać.
DO WTORKU POŁUDNIA
Awatar użytkownika
mintaj

Post 21 mar 2026 20:12

Jako trzeci DEV. Tradycyjnie dostaliśmy ścianą tekstu, ale imo to bardzo dobrze.
Mam w domu szafkę w której trzymam
Punkty do Dwizji dla tego skurczysyna

Numer 1 - Nie lubię Bajmu, jeszcze bardziej nie lubię Beatki (bo to bandytka drogowa jest), ten kawałek powoduje u mnie masowy przypływ krindżu. 0 pkt

Numer 2 - Wow, po prostu wow. Ten numer nie jest po prostu dobry, on jest fantastyczny. Carpenter? Vangelis? Żaden ze mnie znawca, ale zajeżdża soundtrackiem na kilometr. Dawno nie słyszałem czegoś tak pięknie klimatycznego, 4 pkt!

Numer 3 - Rozpoznaję Kazika, nie rozpoznaję numeru CHOCIAŻ mam wrażenie, że już go kiedyś słyszałem. Świetliki-vibe, ale absurdalność tekstu, mantryczność (???) jego wypowiadania bardziej niż śpiewania oraz ta cudowna, wręcz ASMRowa muzyka dają pewniaka na drugim miejscu - 3 pkt

Numer 4 - Czy to PAPA DANCE? Ma w sobie pewną lekkość polskich ejtisów, ale jednocześnie nie brzmi, jakby było z ejtisów. Riff wiosenno-letniaczkowy, ale wokal brzmi, jakby ktoś (to chyba Stasiak, nie?) umierał. Tylko 1 pkt

Numer 5 - Francuz Eric Chevalier i jego absolutnie bezbłędne The Woods of Light, znane mi bardziej jako Świetliste Lasy z absolutnie genialnego soundtracku do platformówki Rayman 2: The Great Escape. Muza z gier to dla mnie bodaj największy nostalgia trigger. Co prawda w drugiego Raymana grałem głównie w grudniu 2001, ale wracam często i chętnie, bo zawsze się przy nim doskonale bawię. A muzyka to jest miodzio i jeszcze nie raz do naszych zabaw zawita. UWAGA NA ROBOPIRATÓW! 0 pkt

Numer 6 - Urszula i BS niemal bez Urszuli, proszę. Znam ten numer, gdyż mój dobry ziom jarał się nim dawno temu i mi podsuwał gęsto (wraz z całym Malinowym Królem). Takie ambitniejsze instrumentalne Kombi dla mnie, albo bardziej "mroczny" Biliński. Ma w sobie pewien wajb, więc 2 pkt będą. Tylko czy nostalgia zawsze musi być PRLem?

Edycja nawet ciekawa wyszła, choć z nadreprezentacją polskiej muzy. Czy to źle? Nie, być może po prostu spodziewałem się nieco innego ugryzienia tematu. Tak czy inaczej - propsuję, bo niemal każda wrzutka miała coś fajnego do przekazania. Minus Bajm, ale ja jestem do Bajmu uprzedzony.
Cholera, w Raymana 2 to ja ostatnio grałem chyba gdzieś jakoś wtedy gdy wychodził i to by mogło tłumaczyć czemu go nie poznałem.

KLASYFIKACJA

1. HIEN - Vangelis - Wait for Me - 8 pkt.
2. MURZYN - Kazik - Oddalenie - 7 pkt.
3. DRAGON - Bajm - Dwa Serca, Dwa Smutki (wersja z 1986) - 6 pkt.
4. SHODAN - Papa Dance - Nietykalni
MENTOS - Budka Suflera & Urszula - Temat Bożeny - 4 pkt.
6. DEV - Eric Chevalier - The Woods of Light - 1 pkt.
To chyba będzie jedna z tych edycji, w których lider będzie się zmieniać co głosy i wygra na żyletki. Póki co, znowu, na prowadzenie wysunął się Hien, ale o dziwo nie depcze mu po piętach Smoku, bo Murzyn Oddala się od strefy spadkowej i zbliża do miejsca pierwszego. Shodan i ja w bezpiecznym środeczku, a Dev ze stratą, którą może, ale nie musi odrobić. Zobaczmy co dalej.
DO WTORKU POŁUDNIA
Awatar użytkownika
mintaj

Post 21 mar 2026 20:14

W ramach half time show możecie se puścić dziennik telewizyjny czy coś hehe
DO WTORKU POŁUDNIA
Awatar użytkownika
mintaj

Post 21 mar 2026 20:18

Drugą połowę głosów zaczniemy od tych wysłanych przez HIENA. Tym razem bez komentarzy.
4 pkt - utwór 5
3 pkt - utwór 3
2 pkt - utwór 4
1 pkt - utwór 1
0 pkt - utwór 6
Jak w ekstraklasie - każdy może dostać zero, każdy może dostać komplet. I tylko Murzyn siedzi i zawija w te sreberka, zbierając trójki od każdego.

KLASYFIKACJA:

1. MURZYN - Kazik - Oddalenie - 10 pkt.
2. HIEN - Vangelis - Wait for Me - 8 pkt.
3. DRAGON - Bajm - Dwa Serca, Dwa Smutki (wersja z 1986) - 7 pkt.
4. SHODAN - Papa Dance - Nietykalni - 6 pkt.
5. DEV - Eric Chevalier - The Woods of Light - 5 pkt.
6. MENTOS - Budka Suflera & Urszula - Temat Bożeny - 4 pkt.
Tym razem maszyna losująca ustanowiła na pozycji lidera Murzyna, chociaż należy on grupy tych dewotów, którzy nie dostali żadnego kompletu. Pamiętajmy jednak o tym, że jego głosy przed nami. Hien już raczej więcej zer dostać nie powinien, ale POCZEKAJMY na niego. Reszta stawki się już krysztalizuje. Ciekawostką może być fakt, że straciłem zaszczytne przedostatnie miejsce na rzecz Musiała.
DO WTORKU POŁUDNIA
Awatar użytkownika
mintaj

Post 21 mar 2026 20:22

Zobaczmy jak drugi przedstawiciel sekcji Wrocławskiej. DRAGON, wybieram Cię.
4 - 4 (kocham swoją mamę)
6 - 3 (ekipa Lipki po próbie przeszczepienia na polski grunt progrocka oczywiście powinna iść w więcej współprac z wokalistkami i elektroniczne instrumentale, pozdrawiam wiarę mającą w serduszku Szał sezonowej mody, to ten sam adres, Bożenas Topic... ale też trochę brzmi Vangelisem chwilami hehe)
2 - 2 (brzmi jak Vangelis, to pewnie Vangelis... choć też przywodzi na myśl dalekowschodnie tropy)
5 - 1 (nic mi to nie mówi... choć brzęczy znajomo, jest kultura)
3 (okej, ale wolę inne gadulstwa kazelotowe)

ja już kiedyś mówiłem o genetycznej dominacji oryginału nad najtisową kliszą power rockową... podtrzymuję zdanie od niepamiętnych czasów, gdy mama mówiła o "naszej Beatce", której piosenki akurat leciały w tle. gdzie szukać więcej nostalgii? Papa Dance i Urszula to też są świetne tropy. elektronika i Kazelot w sumie również, ale nie wszystko chciałbym dokładnie sprawdzić.
TYM RAZEM BEZ POZDROWIEŃ!!!! Ktoś tu leci na ostro...

1. MURZYN - Kazik - Oddalenie
SHODAN - Papa Dance - Nietykalni
HIEN - Vangelis - Wait for Me - 10 pkt.
4. DRAGON - Bajm - Dwa Serca, Dwa Smutki (wersja z 1986)
5. MENTOS - Budka Suflera & Urszula - Temat Bożeny - 7 pkt.
6. DEV - Eric Chevalier - The Woods of Light - 6 pkt.
Przed rozstrzygnięciem mamy trzech liderów, z czego dwóch z szansami na wygraną - bo Murzyn już swojego dorobku nie powiększy. Nawet matematycznych szans nie ma Musiał, czysto teoretyczne mamy ja i smoku.
DO WTORKU POŁUDNIA
Awatar użytkownika
mintaj

Post 21 mar 2026 20:30

MURZYN już punktów nie zdobędzie, ale przynajmniej rozdysponuje swoje.
Edycja Nostalgiczna

Cóż mogę powiedzieć o tej edycji... moje sentymenty nie są ulokowane w ejtisach, nawet jeśli ich słuchałem minowolnie trochę za dzieciaka o wiele milej wracam do późniejszej muzyki kojarzącej się z latami szkolnymi. Kazik był jedną z postaci których dużo się nasłuchałem - też mimowolnie jak możecie się domyślić, Oddalenie to jeden z tych numerów które momentalnie przenoszą mnie w czasie do połowy lat 90. - podobnie jak wrzucany w poprzedniej edycji kawałek Funkdoobiest.

Co do głosów... początkowo bałem się że będę musiał niejako z poczucia obowiazku prejzować numer który wrzucałem do bestki w późniejszej wersji, potem uległem bardziej urokowi nieznanemu mi numerowi Papy by ostatecznie stwierdzić że jednak... najbardziej leży mi instrumental który brzmi jak z jakiegoś RPGa. Szybko więc pierwsze zachłyśnięcie sie nostalgicznymi ejtisami ustąpiło muzyce po prostu mi bliższej.

Dw1 - 1 pkt.
Dw2 - 3 pkt.
Dw3 - hyhyhyhyhyoddalenie
Dw4 - 2 pkt.
Dw5 - 4 pkt.
Dw6 - 0 pkt.
Drugi komplet dla Musiała - w sumie nie pamiętam, czy w dziejach tej zabawy był ktoś, kto dostawał więcej niż jeden komplet i lądował tak nisko.

KLASYFIKACJA GENERALNA:

1. HIEN - Vangelis - Wait for Me - 13 pkt.
2. SHODAN - Papa Dance - Nietykalni - 12 pkt.
3. MURZYN - Kazik - Oddalenie
DEV - Eric Chevalier - The Woods of Light - 10 pkt.
5. DRAGON - Bajm - Dwa Serca, Dwa Smutki (wersja z 1986) - 8 pkt.
6. MENTOS - Budka Suflera & Urszula - Temat Bożeny - 7 pkt.
Zwycięzcą 106, nostalgicznej DEPESZWIZJI został...

HIEN!!!

Serdeczne gratulacje i zasłużona NAGRODA TUTAJ.

A tu TABELKA na której można zobaczyć jak np. nie dostawałem żadnego kompletu.

Tradycyjnie dziękuje za udział, zabawę i tym podobne oraz czekam na dalsze wytyczne.
DO WTORKU POŁUDNIA
Awatar użytkownika
Dragon

Post 21 mar 2026 20:30

Byly pozdrowienia hehe
Awatar użytkownika
Hien

Post 21 mar 2026 20:58

Elegancko, nawet sabotaż Wuja nie zadziałał tym razem. Dziękuję za głosy i zapraszam do edycji PORANNEJ, która jest pomysłem Murzyna i jest sequelem jego edycji na dobranoc.
Awatar użytkownika
shodan
Ulubiony utwór: Halo

Post 21 mar 2026 20:59

Sam jesteś sabotaż.
Awatar użytkownika
Dragon

Post 21 mar 2026 22:56

w tle leci beastie boys sabotage
Awatar użytkownika
mintaj

Post 21 mar 2026 23:14

sabotaż srotaż
DO WTORKU POŁUDNIA