Polityka

Dydeo

Post 23 sie 2005 11:02

oni nie zejdą z polityki.
Awatar użytkownika
EveS
Ulubiony utwór: Never Let Me Down Again

Post 23 sie 2005 16:10

http://wiadomosci.onet.pl/1243021,2677,kioskart.html

Polecam gorąco artykuł :D Skoro juz nawet w walterowskim Onecie o tym piszą...Wnioski wyciągnijcie sami :D
Awatar użytkownika
Jacek DM

Post 23 sie 2005 16:33

EveS pisze: Ano właśnie: chodzi o pieniądze. Tylko, że skoro Cimoszko kupił akcje córce, to na cholerę miał wspominac o tym w zeznaniu podatkowym. :idea:
Może po to, że jest prawnikiem i jest po studiach. Chyba nie jest tak głupi żeby o tym nie wiedzieć.

EveS pisze: Kwestia komuny: faktycznie do 53 roku było przerąbane, ale jak już Stalin pokazał numer bambosza to aż do 89 roku nie było tak źle. Przyrównywanie ówczesnego ustroju do Korei Płn przez niektórych jest jedynie oznaką braku elementarnej wiedzy. Zresztą przytoczę wypowiedź jednego z liderów Solidarności: "W latach 80-tych w smietnikach grzebali pijacy z czerwonymi nosami, dzis profesorowie i inzynierowie". Owszem, mozna powiedzieć, że była cenzura, że były kolejki do slepów. Ale dziś też jest cenzura. Vide: niesłuszny wyrok skazujący Urbana za obrazę Papy, czy wyrok skazujący dla Roberta Biedronia, który ponoc obraził katolików :o Co do kolejek: owszem, były, ale ludzie kombinowali jak mogli, ileż ludzi mówi, że w latach 80-tych miało pełne lodówki, a dziś nędza, bo choć wszystko w sklepach jest, to ich po rpostu na to nie stać.
Nie było źle ? Mieszkałaś w Polsce ? Nie było źle bo wszyscy dostawali, a produkty krajowe szły na import za granicę. Dlatego po jakimś czasie dla smaku do herbaty lub kanapki mogłaś sobie kupić ocet. Wyjazd za granice graniczył z cudem. Aby cokolwiek dostać (np.meble do mieszkania) trzeba było po prostu dać w łapę odpowiedniej osobie. Lub ewentualnie kupić sobie parę zgrzewek octu i tym umeblować. To się nazywa komuna. A profesorowie grzebią po śmietnikach bo są lenie i nie chce im się robić i wolą pić. Ale ja na śmietniku z żadnym magistrem się nie spotkałem.
Awatar użytkownika
szajajaba

Post 23 sie 2005 16:38

Wiecie co, każdy ma troszke racji.... wtedy nie było dobrze, i teraz tez nie jest. po prostu, takie życie, nie da sie wszystkim dogodzić (no, choc politycy to zawsze maja dobrze :D ) Po prostu zachodzi pewien paradoks: w minionym ustroju ludzie mieli pracę, kasę, i nie mieli co kupować, teraz moga miec wszystko, ale nie ma pracy i kasy... Takie życie pokopane... Zaznaczam, to nie jest narzekanie, stwierdzam fakt jedynie ;)
Awatar użytkownika
Jacek DM

Post 23 sie 2005 16:43

Zgadzam się. Ten temat nie powinien zaistnieć. :) O gustach muzycznych i polityce lepiej nie pisać. Bo i tak się nie przekona drugiej strony.
Awatar użytkownika
EveS

Post 23 sie 2005 16:54

Żyłam w Polsce, wyjeżdżałam za granicę, a profesorowie grzebią w śmietnikach bo nie ma pracy. I nie ma to nic wspólnego z lenistwem, to stiwerdzenie już trąciło mi hipokryzją :o Bezrobocie sięga w naszym kraju w niektórych województwach 30% i ludzie wykształceni z ucałowaniem ręki wzięliby każdą pracę- ale jej nie ma. W latach 80-tych z dnia na dzień znajdowałeś lepszą pracę. Ja nie wspominałam o tym, że w sklepie można było kupić tylko ocet - bo tak zresztą, tylko, że ludzie kombinowali: normalne bazary i rynki były pełne towaru: takich wędlinek jak w latach 80-tych juz nigdy potem nie jadłam :D . A dziś jest full towaru, ale ludzie nie maja kasy żeby kupić chociażby chleb. Nie twierdzę również, że wszystko było super, ale z kolei twierdzić że mieliśmy tutaj bidę z octem i musztardą to gruba przesada. :o Według badań społecznych ponad połowie rodaków żyło sie lepiej w poprzednim systemie. :idea:

A że pan Cimoszewicz jest człowiekiem wykształconym to oczywiście wiem :D . A wiesz, że Wasserman też popełnił błędy w zeznaniu podatkowym? I to dokładnie w tym samym czasie. Ale o tym się nie mówi, bo telewizją polską kieruje prawica, inne prywatne telewizje czując kto wygra wybory również bełkoczą tylko o tym co "nabroił" Cimoszewicz. Indoktrynacja niczym w latach 80-tych, tylko front się zmienił :lol: Wszystko jest pięknie napisane w linku powyżej. Zresztą czy ktoś pamięta po co zwołano komisję śledczą? A po to, żeby wyjaśnić kwestię aresztowania Modrzejewskiego i związancyh z nią przecieków. A co do cholery ma do tego asystentka społeczna Cimoszewicza? Albo to z kim fotogragfowała się Kwaśniewska? A to, że zbliżają się wybory i Cimoszewicz jest jednym z faworytów i trzeba go udupić.

Tak offtopic powiem jeszcze, żę Wałęsie udała się jedna wypowiedź: że może zaprosić do siebie Jarka Kaczyńskiego wraz z mężem :lol: :lol: Bo drugi bliźniak jak wiadomo jest starym kawalerem, mieszka z mamusia i hoduje kotki. :lol:

I moje ostatnie stwierdzenie: nikt nikogo nie przekona do swoich racji, mamy demokrację i można głosować na kogo się chce. Alleluja, amen
Awatar użytkownika
slick
Ulubiony utwór: Everything Counts

Post 23 sie 2005 17:00

Ja na polityce za dobrze sie nie znam ale powiem tak:
obecny rzad lewicowy to jeszcze banda zlodzieli o zamilowaniach prokomunistycznych, grabia ile sie da a i tak zaraz spiernicza za granice zyc dostanie bo wiedza ze w polsce kariery politycznej juz nie zrobia.

Wydaje mi sie ze ludzie z Platformy ktora nie ukrywajmy - wygra, sa o niebo lepsi i wiarygodni. Jak by ich nie nazwac do Donald i Maria wydaja mi sie ludzi bardzo odpowiedzialnymi. I wiem ze chca dzialac w interesie panstwa a nie swoich kieszeni.

Czas pokaze, jestem optymista i takie jest moje zdanie. Bedzie lepiej. Bo bedzie PO.

Dziekuje.
Awatar użytkownika
EveS

Post 23 sie 2005 17:06

PO to przemianowany AWS, jak było za ich czasów wszycy wiemy :o A z PO tacy liberałowie jak ze świni astronom. Program liberalny zakłada, że podatki będą mniejsze, a wyliczyłam że jak Tusk i Rokita dojdzie do władzy zapłacę więcej :lol: A jak oni dojdą do władzy, to z kolei będziemy świadkami nowych afer, tym razem z ich udziałem. Ja osobiście jestem za stworzeniem nowej jakości politycznej, bo mam dość tych samych gęb pod innymi nazwami partii.
Awatar użytkownika
Bartini

Post 23 sie 2005 17:08

Partia Demokratyczna?

Jakbym mogl glosowac to zaglosowalbym na nich. Bo lubie Frasyniuka i Belkę. No i Belka zna Jennifer Lopez. A to jest coś :D
Awatar użytkownika
Jacek DM

Post 23 sie 2005 17:10

Przynajmniej u mnie w krk profesorowie nauczają na uczelniach wyższych. A z tymi wędlinami to bez komentarza. Myślę, że ludzie nie stali w kolejkach przez 8 godzin dla zabawy. Był to świat dla krętaczy i kombinatorów. Kto lepiej kombinował ten miał lepiej i nie ważne było wykształcenie.
Statystycznie Polacy wolą tamten ustruj, bo po prostu nastawieni są na branie. I uważają, że im się należy z urzędu. Mogli by czasem ruszyć swój tyłek i trochę się zainteresować życiem ( oczywiście nie wszyscy). Bo dzisiaj już nie obowiązuje zasada "mieszkanie dla każdego Polaka".Należy też dodać, że najczęściej ci statystyczni Polacy to ludzie po podstawówce lub w porywach po szkole średniej.A dzisiejszy stan państwa winika m.in. także z ich "dobrobytu" w poprzednim ustroju. W ekonomii wszystko ma 2 koniec. I nic nie ma za darmo. Teraz płacimy za długi zaciągnięte przez tamten rząd. I jeszcze długo będziemy je spłacać.

Ale szanuję zdanie EveS. Na tym polega właśnie demokracja. Szkoda, że takich dyskusji nie prowadzą rządzący. Wtedy może wyniknęło by z tego coś konstruktywnego. :) Bo mam gdzieś czy Cimoszewicz zapłacił podatek, czy nie. Nie moja sprawa. U mnie jest kiepska droga, dziura na dziurze. Mogli by ją załatać.

Pozdrowionka
Awatar użytkownika
EveS

Ja juz wcześniej wypowiadałam się o Partii Demokratycznej, szkoda, że takie małe poparcie mają. A Jennifer Lopez zna też Giertych :lol: Poza tym szwagier będzie na roku z córką Belki, trza się podlizać :lol:
Awatar użytkownika
slick

Swoja droga to tez jest wyscie: wsadzic do Sejmu ludzi wykwalifikowanych o nowatorskich pogladach w przedziale wiekowym 25-30 lat a wszystkich innych wypiepszyc - ale czy to mozliwe? Zaczna sie biadolenia ze blokuje sie demokracje w polsce i partie (obecne) nie moga kandydwac :roll:
Awatar użytkownika
Jacek DM

Post 23 sie 2005 17:15

Czy lewica, czy prawica - to nie ważne. Po obu stronach są złodzieje, ale także inni, którzy mogą coś wnieść pozytywnego. Trzeba poczekać chyba aż poumierają szychy. :)
Awatar użytkownika
pimpf_101

Post 23 sie 2005 17:44

Nie chce tutaj nikogo pouczać, ale już od dobrych kilku lat interesuję sie polityką, i to nie tylko tą z pojedyńczych przekazów telewizyjnych, ale bardziej wnikliwie. Kiedyś mnie to nawet fascynowało, teraz nie budzi we mnie aż tak gwałtownych emocji, ale nadal jestem na bierząco i wiem co w trawie piszczy.

Potrzebowałem tych kilku lat aby wyrobić sobie pogląd i obiektywnie spojrzeć na naszą klase polityczną.

Pozwolicie, że najpierw skomentuję jedną z wypowiedzi:
Slick pisze:Wydaje mi sie ze ludzie z Platformy ktora nie ukrywajmy - wygra, sa o niebo lepsi i wiarygodni. Jak by ich nie nazwac do Donald i Maria wydaja mi sie ludzi bardzo odpowiedzialnymi. I wiem ze chca dzialac w interesie panstwa a nie swoich kieszeni.
Być może nie jest Ci to wiadome, ale PO (podobnie jak PIS, LPR) to partie zbudowane w znakomitej większości z byłych posłów AWS, i nielicznych członków Unii Wolności (Tusk) lub np. Stronnictwa Konserwatywno-Ludowego ("Maria"). Chodziło o to, żeby jak naszybciej uciec z tonącego statku i korzystając z zamieszania wejśc do parlamentu z listy innej "nowej" prawicowej partii. Z tych m.in powodów nie ma winnych solidnej dziury budżetowej w tamtym okresie, spowolnienia gospodarki, koszmarnych reform, z których chyba tylko emerytalna wyszła jako tako. Reszta , to były buble!!! We wszystkich europejskich krajach niepisana zasada jest taka : prawicowy rząd stymuluje wzrost gospodarczy i wypracowywuje środki. Potem przychodzi rząd lewicowy i wydaje zaoszczędzone pieniądze w sferze socjalnej, co jest zgodne z jego statutowym celem.

U nas jest jednak odwrotnie... Prawicowy rząd robi bajzel, przychodzi lewicowy i znajduje trupy w szafie. Przypomnijmy sobie jak się zaczęła kadencja obecnego jeszcze parlamentu.. od próby wyhamowania procesów, które w niedalekiej przyszłości doprowadziły by państwo do katastrofy.

Mógłbym pisać jeszcze 10 stron ale nie wiem, czy to ma sens..

Rzygać mi się chce, gdy widzę te nawpól-nazistowskie gęby Kaczyńskiego, Giertycha i posła Zawiszy. Co wyście wtedy prostytutka robili??? Kaczyński należał do Porozumienia Centrum, i Bóg tylko raczy wiedzieć, jaki jest jego udział w aferze "Funduszu Oddłuzenia Zagranicznego".
Giertych w pieluchy pewnie robił, ale pamiętam jak w którymś z programów publicystycznych odgrażał się jakiemuś posłowi SLD, że "czasów komuny nigdy nie zapomni"... :lol:

Nie macie GRAMA zasługi w tym, że ustrój komunistyczny został obalony.

Żeby była jasność - ustrój komunistyczny też nie był dobry!!!
Ludzie się prostytutka obijali, "czy się stoi czy się leży, 2000 się należy"....
Ludzi inwigilowano, denucjowano etc.
Tylko czemu tak wielu Polaków tęskni za tamtymi czasami?

Mam w głwoie jeszce mase myśli, ale nie chce mi się teraz pisać, napisze później. Co do prezydentury, najbardziej odpowiada mi kandydatura Cimoszewicza, bo NIE JEST OSZŁOMEM, jest wykształcony , i - jak się niebawem ostatecznie okaże- uczciwy.
W bezpośrednim starciu z członkami komisji dał doskonały przykład, jak w sposób cywilizowany ośmieszyć chamstwo, fałszywośc i głupote.

Cdn.. teraz ide na rower, bo się zdenerowałem.

:)
Awatar użytkownika
szajajaba

Post 23 sie 2005 17:47

A może by tak scaliś ten topik z Wybory 2005?? Bo wyszło na to, że mamy dwa tytuły, a w każdym to samo piszemy...;)
Awatar użytkownika
slick

Post 23 sie 2005 17:50

tam rozmawiamy o wyborach a tu ogolnie o polityce :P

@Pimpf czas pokaze co bedzie :roll:
Awatar użytkownika
szajajaba

Post 23 sie 2005 17:57

No dobra, dobra, to już się nie czepiam... :wstyd:
Awatar użytkownika
Jacek DM

Post 23 sie 2005 17:58

Dla mnie cimoszewicze, kwaski, buzki, milery i inny chłam to nic innego jak komunistyczne bagno, złodzieje i krętacze.
Ostatnio także denerwuje mnie kampania wyborcza kaczora. A dokładnie jak liczą te procenty, że niby zyska się 200 zł, czy cuś takiego. Takiego lania wody, oszukaństwa dawno nie słyszłem. Jest to zwykła przynęta na najmniej wykształconą część elektoratu. Nie mówią m.in. o tym, że niższy podatek będzie musiał być zrekąpensowany w innych dziedzinach, np. przy zakupie mieszkania.

Chyba zagłosuję na Tuska. Żeby tylko Andrea "Mussolini" Lepper się nie dorwał. A już na pewno, żeby nie komuniści.
Awatar użytkownika
Erwartungen

Post 24 sie 2005 02:13

mnie wkurza Tusk. I wkurza mnie to, że muszę głosować na ludzi, którzy przez swoją bezbarwność posiadają najmniejszy bilans ujemny :|... a znowu niegłosowanie to najgorsza opcja, która powoduje niechęć wszystkich stron... Bo nieważne jest to, że niezagłosowanie wyniknęło z powodu wnikliwej analizy cech i programów każdego kandydata. Nieważne że żaden nie odpowiada. Zero jest zero. Zostanę zrównany z pierwszym lepszym jabolarzem, któremu wyqrwiście bogaty harmonogram niedzielnego obalania win nie pozwolił iść do urny!

We mnie coraz większą sympatię wzbudza Borowski. I niewykluczone, że na niego oddam głos, robiąc psikusa w większości chyba prawicowej rodzinie..

PS Wiem, że gdzie indziej oddałem głos na Tuska. Nie zmienia to faktu, że mnie człowiek denerwuje i ta cała sytaucja w której mamy głosować na najmniej podpadającego (czyli nie Cimoszewicza) i najmniej radykalnego i "oszołomowatego" (czyli nie Leppera tudzież Kaczyńskiego)
Awatar użytkownika
Iwonka

Post 24 sie 2005 08:19

Ja dzisiaj głosuję na Religę :)
Wiem, że kompletnie nie znam się na polityce i zrobię hańbę idąc na wybory w ogóle :grins: