Ultra

Wasz najlepszy kawałek

Barrel Of A Gun
15
15%
The Love Thieves
3
3%
Home
11
11%
It's No Good
18
18%
Uselink
1
1%
Useless
19
19%
Sister Of Night
11
11%
Jazz Thieves
1
1%
Freestate
5
5%
The Botton Line
6
6%
Insight
9
9%
Junior Painkiller
0
Brak głosów

Liczba głosów 99
Awatar użytkownika
Hien

Re: Ultra

Post 11 cze 2009 18:03

Dla mnie liczy się efekt końcowy a ten jest taki, że Ultra bije Songs na łeb pod względem wszystkiego.
Obalony jest mit, że bez alana nie mozna. Mozna a kogo i w jakiej ilości do tego zaangazuja? Nie ma to dla mnie znacznia.
"Idę spać bo nienawidzę ludzi" - Murzyn
Awatar użytkownika
prey

Post 11 cze 2009 18:05

Hien pisze:Dla mnie liczy się efekt końcowy a ten jest taki, że Ultra bije Songs na łeb pod względem wszystkiego.
Obalony jest mit, że bez alana nie mozna. Mozna a kogo i w jakiej ilości do tego zaangazuja? Nie ma to dla mnie znacznia.
Dla mnie ma.
Nie znam żadnej płyty z dyskografii Recoil, ale jestem jego fanem od wielu lat.
Awatar użytkownika
Hien

Post 11 cze 2009 18:14

A dla mnie nie i tyle. Włączam płytę i słucham muzyki. Jak brzmi dobrze to jest dobrze. A czy robiła to jedna czy dziesięc osób to już sprawa tych co robili. Liczy się to co z tego wyszło. Bez alana DM jest w stanie nagrać tak samo dobrą jeśli nie lepsza muzę i to jest fakt.
Awatar użytkownika
prey

Post 11 cze 2009 18:22

Dla mnie ważne jest kto nad czym pracował. Materiał jest dla mnie wtenczas wartościowszy :angel: Mit Alana skądżeś wziął i nie broń tak biednego Simenona ;)
Awatar użytkownika
Hien

Post 11 cze 2009 18:27

A kto go broni? Musze go bronić? Ktoś tu na niego jakieś najazdy robi?
Facet odwalił kawał dobrej roboty jako producent a swoimi płytami udowodnił, że jest światowej klasy muzykiem i kompozytorem. Nie przeginajmy z kultem Alana bo nie jest on jedynym geniuszem muzycznym na świecie.
Dla mnie muzyka nie jest wartościowasza przez to, że pracowała przy niej postać A na spółke z postacią B lub sama, kultowa postać C.
Muzyka musi bronić się sama, wtedy jest wartościowa.
Awatar użytkownika
prey

Post 11 cze 2009 18:50

Dziwi mnie po prostu fakt, że stawiasz SOTU jako dobrą płytę - produkcja, choć jest do o wiele, wiele do tyłu w porównaniu z Ultrą. Ja nie twierdzę, że Alan jest jedyny. Tylko nie stawiam na równi choćby Wildera i Hiliera. Hien coś ci się gusta spuły. A żółtki proszone są o nie ingerowanie w posty :8
Awatar użytkownika
Rajca

Post 11 cze 2009 18:54

A ktoś ingeruje? Bylebyście się jakoś przesadnie nie oddalili od tematu Ultry to będzie okej.
Awatar użytkownika
Hien

Post 11 cze 2009 18:59

Napisałem, że mi się podoba. Akceptuje ją ze wszystkimi jej zaletami jak i wadami.
Awatar użytkownika
prey

Post 11 cze 2009 19:02

Przyjęte do wiadomości, a może nie :8
astiz

Post 11 cze 2009 22:16

Hien pisze:Dolepek to jest tylko na końcu (Insight) reszta trzyma się kupy.
Dla mnie Ultra nie ma prawie wad poza tym jeszcze, że "Sister Of Night" jest fatalnie zaaranżowane,
Jest dobrze zaaranżowane i tak ma być :tak:
Hien pisze:Dla mnie liczy się efekt końcowy a ten jest taki, że Ultra bije Songs na łeb pod względem wszystkiego.
Bzdura;Songs jest lepszy pod każdym względem od Ultry!
Hien pisze: Obalony jest mit, że bez alana nie mozna. Mozna
Zgadzam się,dla przykładu mogę podać choćby...Exciter.
Awatar użytkownika
Rajca

Post 11 cze 2009 22:28

A te zwględy to jakaś newdressowa, rozumiem proszę ja Ciebie, skala?
I żeby nie było, to samo tyczy się Hiena... i każdego z nas.

Ultra jest lepsza od SoFaD. I spróbuj mi ktoś napisać, że nie mam racji. To jest ku.rwa wasza mać moje zdanie.
Awatar użytkownika
shodan
Ulubiony utwór: Halo

Post 12 cze 2009 01:26

Rajca pisze:Ultra jest lepsza od SoFaD.
Zgadzam się z tym. Zresztą od SOFAD wolę również Exciter i PTA. I zaznaczę od razu, iż zdają sobie sprawę, że SOFAD brzmi lepiej od PTA, co i tak nie zmienia faktu, że zwyczajnie wolę tę drugą płytę.
Rajca pisze:Ultra jest zlepkiem, zlepkiem kawałków dobrych, ale zawsze to zlepek.
Tu się z kolei całkowicie nie zgadzam. :nie:
Hien pisze:No i najwazniesze, ta płyta pokazuje, że bez Alana można z palcem w dupie.
Pewnie, że można. A co to Alan kurna, jakiś Bożek, bez którego nic się nie może obyć?
prey pisze:Przy Sofadku udział brało 7 inżynierów dźwięku. Kendall w zasadzie odpada, który zastępował Lyona tylko przez kilka dni. Dzięciątko mu się w tym czasie urodziło. Przy Ultrze było już 11 inżynierów. Hien więc nie pitu pitu, że bez Alana w dupie można bo można, ale jaki nakładem pracy, a to zasadnicza różnica :>
Dla mnie żadna różnica. Czy by przy Ultrze pracowało 11 inżynierów czy stu czy tylko jeden - nie zmieni to w niczym mojego stosunku do płyty. Dla mnie już znacznie ważniejszą rzeczą jest to, kto komponuje utwory. Bo lubię wykonawców, którzy robią to sami, a nie czekają, aż ktoś zrobi to za nich.
Awatar użytkownika
Czez
Ulubiony utwór: Cala masa

Post 12 cze 2009 10:54

shodan pisze:Zgadzam się z tym. Zresztą od SOFAD wolę również Exciter i PTA. I zaznaczę od razu, iż zdają sobie sprawę, że SOFAD brzmi lepiej od PTA, co i tak nie zmienia faktu, że zwyczajnie wolę tę drugą płytę.
To by bylo z grubsza na tyle. Dla mnie top utworami z plyty sa Freestate Sister Of Night i Wasz niechciany Insight. Nie znaczy to ze pozostalych nie lubie.
Enjoy The Silence
Awatar użytkownika
Hien

Post 12 cze 2009 15:05

Freestate to najbardziej niedoceniony ze wszystkich utwórów DM.
Nic sie o nim nie mówi a kosi większość przebojów tego zespołu.
Brakuje mi na nowych płytach takiej gitary, która wyłazi na pierwszy plan a nie brzęczy gdzieś z tyłu. A motyw z Freestate to chyba nejlepsze co z gitarą zrobili przez te 30 lat.
Awatar użytkownika
shodan
Ulubiony utwór: Halo

Post 12 cze 2009 15:40

Tu masz rację. To świetny numer. :tak:
Awatar użytkownika
Rajca

Post 12 cze 2009 15:43

Freestate jest nawet w kwestii tytułu trafione. Jest w nim coś co wymyka się, jak nić babciego lata.
Awatar użytkownika
stripped
Ulubiony utwór: hajerlow

Post 12 cze 2009 22:16

Powiem wam że rozmyślałem sobie dzisiaj trochę bo zmęczyłem się muzą DM chyba, tzn. kurka stwierdziłem że co włączam to mnie nie jara prawie kompletnie, chyba przejadłem się, i tak przesłuchałem ostatnio albumy studyjne od 1984-1993 i lipka jakby, a teraz mnie naszło, puściłem Ultrę i chwyta i to mocno :) Ta płyta jest taka... kojarzy mi się jako typowy popowy album z lat 90-tych, nie wydaje mi się być taka przesycona tą starą depeszowością, z lotniskiem na głowie i skórzanymi kurtkami, i jednocześnie nie jest zjedzona całkiem przez komercję, no i do tego wydaje mi się że ma najlepsze brzmienie, tzn. najlepiej dopracowaną produkcję ze wszystkich albumów DM, dźwięk jest idealny jak dla mnie, więc chyba jednak tych 11 inżynierów dźwięku coś dało, bo miałem takie odczucia od pierwszego przesłuchania tej płyty przed 3 laty ;)
"Murzyn wielkim wezyrem był i jest" - munlup
Awatar użytkownika
Hien

Post 12 cze 2009 23:12

Nic dodać nic ująć. Taka jest prawda, Ultra to najlepsza płyta Depeche Mode (chociaż moją ulubioną nadaj pozostaje Exciter). Na tej płycie DM w końcu zaczeli odkrywać piękno minimalizmu, jak zrobić świetny kawałek bez niepotrzebnych dzwięków, miliona ukrytych wartstw, mega aranżacji orkiestrowych i nawału efektów. Nawiązali dzięki temu do tradycji wielkich mistrzów klasyki.
Nie ukrywam, że utwory typu albumowe "In Your Room" przytłaczają swoim rozmachem. Na Ultrze nie ma czegoś takiego, jest po prostu piękna muzyka.
Awatar użytkownika
Czez
Ulubiony utwór: Cala masa

Post 13 cze 2009 10:37

Widze ze jest wieksze grono wielbicieli Freestate, to gobrze, bo jak sami piszecie to jest bardzo mocny kawalek. Mi czasami przychodzi taka mysl, ze wystepuje tam taki jakby wplyw muzyki hinduistycznej, buddyjskiej. Nie zdawaloo Wam sie cos podobnego?
Enjoy The Silence
Awatar użytkownika
Hien

Post 13 cze 2009 10:43

Coś tam orientalnego przebija momentami ale bardziej czuję tu wpływy murzyńskiego blueasa. Są nawet podobne zagrania na, jak to ja nazywam, "zdechłym akustyku", Wilder użył podobnych brzmień w "The Killing Gound". W ogóle od zarania mi się ten kawałek kojażył z górami. Zawsze kiedy wybieram się na wspinaczkę, mam ten utwór w głowie.