DEPESZWIZJA - SEZON 7

Awatar użytkownika
mintaj
Ulubiony utwór: No na pewno nie somebody

Post 07 cze 2025 10:08

No spoko

To jak coś to niespodzianka ale TS to była wrzuta wuja
DEPESZWIZJA 118: edycja instrumentalna (bez ambientu)
DO WTORKU POŁUDNIA
Awatar użytkownika
Hien

Post 07 cze 2025 10:12

Wuja Hates Jazz
"Idę spać bo nienawidzę ludzi" - Murzyn
Awatar użytkownika
Dragon
Ulubiony utwór: Sexy Doll

Post 07 cze 2025 10:34

Z przyczyn marketingowych głosy wrzucę później (za godzinę)
Awatar użytkownika
devotional
Ulubiony utwór: Master And Servant

Post 07 cze 2025 10:46

Z przyczyn działania kalendarza głosy wysłałem już jakiś czas temu
Dialog jest językiem kapitulacji. ~Fronda.pl
Awatar użytkownika
mintaj

Post 07 cze 2025 11:36

1. DEV - 'O'Rang - Mind on Pleasure (Herd of Instinct)
2. DRAGON - sneaky jesus - Krztusiec
3. MURZYN - Björk - Gloomy Sunday
4. HIEN - Contemporary Noise Sextet - Nautilius
5. MENTOS - Zbigniew Namysłowski - Winobranie / Jak nie ma szmalu to jest łaź
6. SHODAN - Taylor Swift - False God

Wracam o 20 pm
DO WTORKU POŁUDNIA
Awatar użytkownika
Dragon
Ulubiony utwór: Sexy Doll

Post 07 cze 2025 11:43

kuuurde Namysłowski, wiele razy w rączkach w Empiku hehhe
Awatar użytkownika
Hien

Post 07 cze 2025 12:38

Gratki Panowie, dowieźliście elegancki jazz. Liczę w przyszłości na powtórkę.
Awatar użytkownika
stripped
Ulubiony utwór: hajerlow

Post 07 cze 2025 13:02

Jedna z najlepszych edycji
"Murzyn wielkim wezyrem był i jest" - munlup
Awatar użytkownika
mintaj

Post 07 cze 2025 20:00

Dzieńdobry wieczór. Mamy dziś sobotę, 7 czerwca.
Wczoraj dołączyłem do Razem xD, a poza tym to mamy imieniny Lukrecji, Meriadoka, Sabininiana oraz Wiesława.
Dziś obchodzimy Dzień Seksu, ale kto obchodzi ten obchodzi xD

Szczerze mówiąc, nie wiem co tu jeszcze napisać i nie napiszę nic mądrego, bo jestem zmęczony, wypalony i ten finał to nawet miałem przełożyć na jutro, ale tego nie zrobię, bo nie. Dobra, siusiak kogo to boli.
Zaczynam depeszwizję 65 - edycję jazzową od… moich głosów.
4 pkt. - 2
3 pkt. - 1
2 pkt. - 4
1 pkt. - 6

Na początku chciałbym podziękować za to, że wzięliście do siebie do serca nazwomotyw tej edycji,bo faktycznie dominował tu jazz i co więcej - całkiem spoko jazz. Cztery punkty dostała ode mnie ostatecznie dwójka, bo miała ten fajny dubowy fragment, acz rywalizacja między nią a jedynką była bardzo zacięta. Czwórka była spoko - w sam raz na trzy eee tj. na dwa punkty eee w sumie to na jeden xd ale mniejsza z tym. Największą niespodzianką może być to, że ostatecznie u mnie zakupuntkowała Taylor, bo tak się złożyło, że siadła mi o wiele bardziej niż Bjork. Lubię ją i lubię historię kryjącą się za tym utworem, ale coś tutaj nie zagrało. No bonus.

Aja postanowiłem wrzucić dobry, polski jazz z serii Polish Jazz. Mógłbym coś tu napisać, np. to że to gigaklasyk i w ogóle, ale kto to poczuje tego niech buja, a kto nie - ten kawał siusiaka. :) Miłego słuchania i dawania zer, bo zbyt jazzowe czy coś.
KLASYFIKACJA:

Kod: Zaznacz cały

1. DRAGON - sneaky jesus - Krztusiec - 3 pkt.
2. DEV - O'Rang - Mind on Pleasure (Herd of Instinct) - 2 pkt.  
3. HIEN - Contemporary Noise Sextet - Nautilus - 1 pkt. 
4. MURZYN - Björk - Gloomy Sunday
MENTOS - Zbigniew Namysłowski - Winobranie / Jak nie ma szmalu to jest łaż - 0 pkt.
Jak coś to tego nie wygram
DO WTORKU POŁUDNIA
Awatar użytkownika
mintaj

Post 07 cze 2025 20:03

Czy dostanę zero od Musiała, bo miałem czelność być piąty? Wcale tego nie sprawdzimy teraz.
Numer 1 - .O.Rang, czyli 2/3 Talk Talk (Webb i Harris), rok 1994 i kompletne eksperymentarium, czyli takie Laughing Stock na kwasie. Uwielbiam ten numer odkąd go pierwszy raz usłyszałem latem 2007. Może nie stricte jazzowy, ale w klimat chyba się wpasowuje? 0 pkt

Numer 2 - bardziej jazzowo chyba się nie dało w tej kolejce? Może jeszcze poza piątką, ale tam czuć też FUNK. To jest dla mnie taki jazz tła, jak z amerykańskich filmów lat 70., generalnie SPOKO, ale też w kolejce są lepsze kawałki, więc tylko 1 pkt

Numer 3 - Bjoerk się tutaj nie spodziewałem, ale każdemu wedle jego potrzeb. Przynajmniej jest trąbka, która wraz ze smykami daje bardzo fajny klimacik. Taki barowy, noirowy, dużo nastroju, akurat pod mój taki se nastrój. Dobre to, 3 pkt!

Numer 4 - pachnie The Cinematic Orchestra, ale wiem, że to nie oni. Coś podobnego? Klimat marynistyczny, statek we mgle na średnio spokojnym morzu. Klimat znów noir i w ogóle jakiś mój osobisty "film drogi". JARAM SIĘ, 4 pkt!

Numer 5 - kurde, trudne się wylosowało. Generalnie dobry numer, też taki, hmmm, klasycznie jazzowy? Tak bym to nazwał. Do tego ten lekko funkowy vibe... ale też ciężko rozdawać punkty w selekcji, która jest AŻ TAK dobra. Więc powiedzmy - zgodnie z prawdą przecież - że ten kawałek siadł mi najmniej. Nie chcę mu ujmować, ale prawa Dwizji są nieubłagalne. 0 pkt

Numer 6 - kto to, Ariana Grande, Taylor Swift? Nie wiem, czuję Wuja na kilometr i choć jest to mało "jazzowe", to jednocześnie ten spokojny bit, pady i sax robią wszystko, co jest mi potrzebne. 2 pkt się należą bezwzględnie, fajnie się słuchało
:)

Nie, nie dało się bardziej jazzowo hehe

KLASYFIKACJA:

1 . DRAGON - sneaky jesus - Krztusiec   
HIEN - Contemporary Noise Sextet - Nautilus - 4 pkt.
3. DEV - O'Rang - Mind on Pleasure (Herd of Instinct)
MURZYN - Björk - Gloomy Sunday - 2  pkt.
5. MENTOS - Zbigniew Namysłowski - Winobranie / Jak nie ma szmalu to jest łaź - 0 pkt.
No cóż, na razie jedyną osobą bez punktów jestem ja, co wcale mnie nie dziwi, bo póki co za mną tylko głosy moje i Musiała. Prowadzą Dragon i Hien, ale równie dobrze nie mogą prowadzić. Pisanie o edycjach pięciosobowych jest jak pisanie o jazzie - niby można to robić, ale chyba znalazłbym przyjemniejsze aktywności…
DO WTORKU POŁUDNIA
Awatar użytkownika
Hien

Post 07 cze 2025 20:06

"czuję Wuja na kilometr"
Awatar użytkownika
mintaj

Post 07 cze 2025 20:08

Gdzie byśmy byli w tej edycji, gdyby nie HIEN? Chałwa mu.
3 pkt – utwór 2
2 pkt – utwór 5
1 pkt – utwór 1
0 pkt – utwór 3

Szkoda, że Wuja zrezygnował, bo dostałby ode mnie punkty, naprawdę fajny kawałek. Jajco dla Bjork, bo generalnie preferuję jazz w wydaniu instrumentalnym, ale co ważniejsze, jej wokal totalnie zrujnował bardzo dobre tło, więc niestety no bonus. Pozostałe wrzuty bardzo fajne, różnorodne, daliście radę! Myślę, że jeśli uda mi się jesienią wygrać jakąś edycję, to wrócimy do tematu jazzu.
W końcu ktoś docenił fajny jazz 8). BTW to mam wrażenie, że shodan lepiej punktuje w edycjach, w których go nie ma xd

KLASYFIKACJA:

1. DRAGON - sneaky jesus - Krztusiec - 7 pkt.
2. HIEN - Contemporary Noise Sextet - Nautilius - 4 pkt. 
3. DEV - O'Rang - Mind on Pleasure (Herd of Instinct) - 3 pkt. 
4. MURZYN - Björk - Gloomy Sunday
MENTOS - Zbigniew Namysłowski - Winobranie / Jak nie ma szmalu to jest łaź - 2 pkt.
Drugi komplet dla Dragona i dzięki niemu jest pewnym liderem z solidnymi 3 punktami przewagi nad Hienem. Inna sprawa to to, że głosy kolegi Smoka jeszcze przed nami. Ciągle zaskoczyć może Dev, raczej nie zaskoczy już Murzyn i raczej nie zaskoczę też ja.
DO WTORKU POŁUDNIA
Awatar użytkownika
mintaj

Post 07 cze 2025 20:13

Czy głosy DRAGONA dadzą laur jego Krztuściowi? Nie wiem.
1 (3) brzmi jak jazz robiony przez najtisowy idm/dowmtempo projekt, fajne w swym niezobowiązaniu
5 (2) brzmi starodawnie, trochę dalekie echa tego co znam, dzieje się dużo dobrego
3 (1) bjerk i żez? o kurde blaszka... podkład typu standard i te nieszablonowe melodie, na odcinku stricte żezowym trochę tego nie czuję, ale jest okej
4 tu chyba za bardzo sztandarowo, w kolejce z większymi wygibasami tutaj trzeba oddać pole

Seba wie wcześniej, ale jeśli kojarzy mniej więcej wrocławskie i WuTeWskie uniwersum, to nie mógł być zdziwiony wyborem. Sneaky Jesus, czyli wrocławskie dżezowanie pełną gębą. Może w RAMie mógłbym ich kiedyś usłyszeć, ale na szczęście Liber przy okazji Dramatu Rodzaju Męskiego (spektakl w WTW) zaprosił towarzystwo do muzycznej współpracy. Zaciekawiony sprawdziłem ostatnie nagrania i po kilku odsłuchach polubiłem całość, z której pochodzi podrzucany Krztusiec. Czasem grają na żywo na scenie, czasem leci wcześniej przygotowany materiał. Przy okazji premiery była okazja na krótkie pogaduchy... takie momenty lubię bardzo! Kolejka na godnym poziomie, serio.

pozdrawiam Agnieszkę Olsten, Agnieszkę Kwietniewską, Agnieszkę Chylińską i całego sneaky jesusa
Pozdrawiam na dzień dziesiejszy.

KLASYFIKACJA:

1. DRAGON - sneaky jesus - Krztusiec - 7 pkt.
2. DEV - O'Rang - Mind on Pleasure (Herd of Instinct) - 6 pkt.
3. HIEN - Contemporary Noise Sextet - Nautilius
MENTOS - Zbigniew Namysłowski - Winobranie / Jak nie ma szmalu to jest łaź - 4 pkt.
5. MURZYN - Björk - Gloomy Sunday - 3 pkt.
No i jak Dragon był liderem, tak nim zostaje i startuje w ostatniej kolejce z Pole position. W sumie jedynym, który nie ma już nawet matematycznych szans mu zagrozić jest Murzyn, który kończy tę edycje z 3 punktami. Cóż, to trzeba być mną, by ustawić depeszwizję jazzową tak, by przerżnął ją ktoś o tej ksywie…
DO WTORKU POŁUDNIA
Awatar użytkownika
stripped

Post 07 cze 2025 20:16

BUL
Awatar użytkownika
Hien

Post 07 cze 2025 20:16

DÕPY
Awatar użytkownika
stripped

Post 07 cze 2025 20:17

Gratki dla...
Awatar użytkownika
Hien

Post 07 cze 2025 20:18

Murzyna
Awatar użytkownika
stripped

Post 07 cze 2025 20:19

I tak wygrał Wuja
Awatar użytkownika
Hien

Post 07 cze 2025 20:20

No, zgodzę się.
Awatar użytkownika
mintaj

Post 07 cze 2025 20:25

Przynajmniej czarnemu koledze przypada prawo do przypiętowania wygranej wygranemu.
Na wstępie muszę przyznać że nie spodziewałem się w tej edycji takiej ilości... jazzu xD zaskoczyło mnie jak sobie do serca wzięliście temat i dowieźliście wrzutki na temat, no... może z małym wyjątkiem, jednak myślałem że Wuja się ciut bardziej postara ALE też nie było tragedii z tą Taylor Swift ostatecznie.

Ode mnie wleciała Björk w jej wykonaniu jazzowego standardu Gloomy Sunday, to jest taki numer który myślę w katalogu Björk można uznać jednak za swego rodzaju obskjur. Kawałek nagrany został podczas specjalnego koncertu takich jazzowych standardów z którego to część nagrana została i wyszła na kompilacji AT&T presents Stormy Weather z 1998 roku. AT&T to jedna z wiekszych kompanii telekomunikacyjnych w USA a składanka była dostępna jedynie dla wieloletnich klientów tejże firmy. To był jeden z pierwszych kawałków Björk (no, w jej wykonaniu) jaki poznałem szukając jej numerów na portalu Ulub przed laty.

Teraz punktacja:

Dw1 - kliknęło za drugim odsłuchem i już nie puszczało. Vibe trochę cosmic jazz, perka kojarzy mi się z Laughing Stock, ogólnie podejrzewam że to jakiś post-rockowy band nagrał. Bdb, daję 4 punkty.

Dw2 - fajne to wyciszenie w środku numeru, daję 2 punkty

Dw4 - podoba mi się vibe numeru i ciepło tej gitary, 3 pkt.

Dw5 - najdłużej się przegryzało bo to chyba najbardziej free jazzowe z tej kolekcji, ale ogółem jest spoko i chociaż na ten 1 pkt. zasługuje

Dw6 - może niezbyt jazzowo faktycznie ale Wuja i tak wynalazł jakiś fajny numer Tejlorki, chyba nawet lepszy od zeszłorocznego Cruel Summer z tego samego albumu. Po pierwszych odsłuchach pomyślałem sobie że zapunktuje wysoko, potem rozważałem 1 punkcik a ostatecznie jazz rósł w siłę i zostawianie tu punktów mijałoby się z celem. Numer w sumie dobry ale w tym towarzystwie się marnuje nieco, no ale Wuja sam wybrał.
A teraz werble, fanfary i 15-minutowe solo na saksomaksoksylofonie…

KLASYFIKACJA GENERALNA:

1. DEV - O'Rang - Mind on Pleasure (Herd of Instinct) - 9 pkt.
2. DRAGON - sneaky jesus - Krztusiec - 8 pkt.
3. HIEN - Contemporary Noise Sextet - Nautilus - 6 pkt.
4. MENTOS - Zbigniew Namysłowski - Winobranie / Jak nie ma szmalu to jest łaź - 4 pkt.
5. MURZYN - Björk - Gloomy Sunday - 3 pkt.
Pojebana akcja, ale tak się złożyło, że jazzową depeszwizję wygrał….

DEV

No i ten, TUTAJ WRĘCZAM MUSIAŁOWI NAGRODĘ. A tu TABELKA

I tradycyjnie dziękuje za udział, uwagę, dobrą muzykę i za to, za co wam dziękuje co tydzień, ale co mam nie dziękować, skoro dowieźlicie tym razem?

Dwa ogłoszenia duszpasterskie. Pierwsze to takie, że do zabawy chce wrócić Livv, więc myślę, że powitacie ją gromkimi brawami i okraskami. Drugie to takie, że chciałbym zrobić sobie przerwę od prowadzenia tej zabawy w następnym tygodniu, więc jeśli Hien ją ode mnie przejmie to super, a jeśli ktoś inny to też super, a jeśli nie no to już gorzej.
DO WTORKU POŁUDNIA