DM Madness Bracket 2026 - POZOSTAŁE

Awatar użytkownika
Hien

Re: DM Madness Bracket 2026 - POZOSTAŁE

Post 05 kwie 2026 00:52

1
Universal Soldier

2
Dreaming of Me

3
Rush

4
Sweetest Perfection

5
Precious

6
Policy of Truth

7
Personal Jesus (wersja singlowa)

8
Walking In My Shoes

9
Poison Heart

10
Esque

11
The Bottom Line

12
The Dead of Night

13
I Am You

14
The Landscape Is Changing

15
Behind The Wheel (wersja albumowa)

16
Strangelove (wersja singlowa)

17
Lovetheme

18
Secret To The End

19
Scum

20
Eternal

21
My Favourite Stranger

22
My Cosmos Is Mine

23
Big Muff

24
People Are Good

25
The Darkest Star

26
Jezebel

27
Ghost

28
Lie To Me

29
My Little Universe

30
Goodbye

31
Always

32
Long Time Lie

33
More Than A Party

34
Breathe

35
Freelove (wersja albumowa)

36
Love, In Itself

37
Insight

38
A Question Of Lust

39
Come Back

40
Breathing In Fumes

41
Here Is The House

42
The Things You Said

43
Little Soul

44
Life 2.0

45
Goodnight Lovers

46
In Sympathy

47
Slow

48
It's No Good

49
And Then

50
When the Body Speaks

51
Kaleid

52
Macro

53
Everything Counts

54
Jazz Thieves

55
Tora! Tora! Tora!

56
Stories of Old

57
Sometimes

58
Blue Dress

59
My Joy

60
Introspectre

61
Perfect

62
Shout!

63
Easy Tiger

64
Mercy in You

Nie mam siły pisać dużo więcej przy takiej ilości kawałków. Było kilka trudnych wyborów, lub średnio uczciwych par, w paru miejscach się sam zdziwiłem własnymi wyborami, ale taki urok bracketów. Jednocześnie, miło wiedzieć, że nadal pamięta się te kawałki co do sekundy, nawet jeśli niektórych od dawna się nie słucha. Klasycznie toczę wiatrakowa walkę o rzeczy z debiutu.
"Idę spać bo nienawidzę ludzi" - Murzyn
Awatar użytkownika
devotional
Ulubiony utwór: Master And Servant

Post 05 kwie 2026 10:02

RUNDA 1.

1
Two Minute Warning
Universal mnie nie porwał, a TMW to jeden z najfajniejszych politycznych numerów DM, choć czuć na kilometr że przez dzieciaki pisany.

2
Never Let Me Down Again
Od pierwszego odsłuchu we wrześniu 2014 byłem wywalony z kapci i to się ani trochę nie zmienia, gdy ten numer odpalam.

3
To Have and to Hold
Kapitalna wersja albumowa, Anal miał - prócz dobrych pomysłów - naprawdę sporo wyczucia. No i to złowrogie intro.

4
Sweetest Perfection
Pierwsze zaskoczenie (i to szybkie) podczas pierwszego słuchania Violatora. Po prostu dobry numer, Martin w peaku.

5
Waiting For the Night
Kopalino latem 2004, nostalgia na pełnej. Poza tym to po prostu świetna piosenka ze świetnego krążka.

6
In Your Memory
Jeden z fajniejszych bisajdów grupy, w ogóle strony B mieli bardzo udane, a to się nie zawsze zdarza (nawet tym udanym artystom).

7
Dangerous
Kolejny przykład takiego bisajda, w zasadzie naturalna kontynuacja World in My Eyes lol.

8
Walking in My Shoes
SOFAD wspaniały jest i tyle. Numer napisany pod Gahana nim ten poszedł batshit insane, wykon jest fantastyczny.

9
In Your Room (Wersja albumowa)
Zephyr na zawsze w serduszku, ale PH jest takie se, podczas gdy IYR to IYR, tutaj mhrocznie i niespokojnie. Lubię również.

10
Freestate
Nasłodszy popik na Ultrze, ale połączenie gitara-bit w tym kawałku wciąż mnie powala. No i Ultra to Ultra.

11
The Bottom Line
W zasadzie jak wyżej z tą Ultrą, moja ścisła topka "Martinowców" w Depeszowej twórczości. Więcej takich powinno być.

12
The Dead of Night
Kiedyś nie przepadałem, ale pewnej energii z pazurem nie sposób im odmówić. Plus po latach polubiłem się z Exciterem.

13
I Am You
I znów jak wyżej, te czilowo-elektropopowe eksperymenty DM przekonały mnie do siebie w lepszych okolicznościach. Dobra piosenka.

14
Martyr to dalej byle co, a TLIC ma przede wszystkim kapitalną muzykę, przede wszystkim to minorowe outro.

15
Free
Swego czasu mój ulubiony bisajd post-1993. Marzec 2006, nostalgia wygrywa, co tu dużo mówić. Ejtisowa jest ta piosenka.

16
Nothing’s Impossible
Trudny wybór, gdyż singlowe Strangelove nigdy nie było moim faworytem, zaś NI jest lepsze w wersji demo. Wciąż lepsze od swojej pary.

17
Angel
Angel, bo to całkiem przyjemna piosenka. Bałem się, że po SOTU będzie downslide, tymczasem wyszło odwrotnie.

18
People Are People
Ejtisowe walenie młotkiem w rurę wciąż mnie porusza, przykro mi. Zaś PAP może nie jest MAS, ale nie jest też TASS hehe.

19
Happiest Girl
Znów bisajdowa topka dla mnie. Zmysłowo i ejtisowo zarazem, ale pachnie też jakimś techno wręcz. Chłopaki dostarczyli.

20
Alone
Kolejne złoto z Delta Machine. W ogóle tamten krążek był lepszy, niż zapamiętałem go po pierwszych odsłuchach.

21
My Favourite Stranger
Trudne się wylosowało, bo DP to jeden z moich ulubieńców z PTAka, ale MFS jest GENIALNE i chętnie doń wracam cały czas.

22
Work Hard
Kolejna trudna decyzja lol. MCIM to jeden z najlepszych otwieraczy w ich karierze, ale WH to złoto złota i tyle na ten temat.

23
Big Muff
Ci goście znali się na rzeczy od samego początku. Doskonały instrumental i synthpop na bardzo wysokim poziomie.

24
(Set Me Free) Remotivate Me
Kwiecień 2005 to był dla mnie czas odkrywania bisajdów depeszowych. Dużo rzeczy wówczas wpadło, RM to była miłość <3

25
The Darkest Star
Bardzo trudny wybór, damn. Jednak TDS, za wiele rzeczy, ostatnio Alana Wake'a. Poza tym to niemal dedykacja, więc...

26
Jezebel
I znów trudne. I Want It All? Gardziłem dwie dekady temu. A potem przestałem, ale Jezebel... bardzo mój vibe na wiele sposobów.

27
Headstar
Kolejny doskonały bisajd, no i doskonały instrumental. W ogóle OWILM to w podstawowej wersji trzy doskonałe kompozycje.

28
Lie to Me
Tutaj shoutout dla jednego z albumowych deepcutów, który po dziś dzień bywa dla mnie hipnotyzujący.

29
Cover Me
Spirit mnie zachwycił swego czasu i ta piosenka miała w owym zjawisku swój udział. Bardzo dobry numer.

30
Goodbye
Więcej dobrej Delty, zapach bluesa, Gahan w stylu Soulsavers trololo. Takie rzeczy powinni grać cały czas, ale nie można mieć wszystkiego.

31
Dressed in Black
A tutaj wyskoczę z rzeczą może nietypową, ale zawsze lubiłem ten utwór za jego klimat. Nic się nie zmienia.

32
A Question of Time (Wersja singlowa)
Pomijając absolutnie fatalny z perspektywy czasu tekst, singiel zawsze miał ten punch, którego albumowa nie dawała. Wspaniałe!

33
More Than a Party
CTAowy klasyk dla mnie, tak się robi synthpop wymieszany z industrialowymi smaczkami. Do dziś wyjątkowo cenię.

34
Breathe
Pamiętacie historię z K.? Co ja mogę, tam dałem uzasadnienie. Wciąż jeden z fajniejszych storytellingów w muzie którą znam.

35
Freelove (Wersja albumowa)
Oj było zaskoczenie we wrześniu 2004. Czilera i utopia, odprysk nigdy nie nagranego trip-hopowego dzieła DM bez trip-hopu.

36
Love, in Itself
Albumowa kładzie mnie na łopatki swoją przestrzenią po dziś dzień. Solo na klawiszu na koniec? MIODZIO.

37
Insight
Ultra to Ultra i nie powiem nic więcej. No, powiem - znów trochę słodyczy, owszem, ale muzyka i sam wokal Gahana są złote.

38
A Question of Lust
Bezwzględnie jedna z najfajniejszych Martinowych ballad. Jak na tamten czas wyszło mocno antemicznie.

39
My Secret Garden
Jak na 1982 to nie jest to Moev, ale ten utwór chyba najbliżej klimatem pod wieloma względami (minus gitary, których nie ma).

40
Something to Do
Akurat naprawdę lubię BIF, ale STD (hehe) jest fantastyczne - zwłaszcza mostki. Nie wierzę, że nie byli naspidowani nagrywając to.

41
Here Is the House
AO? Znów jeden z moich ulubieńców bisajdowych ALE, HITH to cudowny deep cut. W każdej wersji mi się podoba <3

42
The Things You Said
Wolę singiel, zaś TTYS to po prostu jedna z doskonałych piosenek DM od początku do końca. Udane odejście od młotków.

43
Condemnation (Wersja albumowa)
Intro do albumówki rozkłada swoim klimatem, a potem jest go tylko więcej. Rock'n'roll goes gospel od grupy grającej synthpop, a wyszło.

44
Dirt
Surrender na "brudno" (dosłownie) i jeden z udanych coverów w ich wykonaniu. Od dłuższego czasu daję przynajmniej srebro.

45
Death's Door
Świetny bisajd, poza tym luty 2007 i wieczorna Warszawa... Bardzo, bardzo lubię, kojarzy mi się z PRLem lol.

46
Get Right With Me
Kiedyś filler dla mnie, dziś... wciąż trochę filler, ale doskonale wpasowany w całą resztę albumu.

47
It Doesn't Matter
Tanio, ejtisowo, pozersko nihilistycznie, ale swój urok tamtego czasu ma. Nostalgia wygrywa w tym pojedynku.

48
It's No Good
No umówmy się, Ultra, kwiecień 2004, same początki i po prostu wyśmienita piosenka o świetnym klimacie i genialny Gahan.

49
And Then
Podobno nie jest to niczyj faworyt, a dla mnie sama muzyka jest cudowna. CTA było dobrym albumem.

50
Little 15
Trochę eksperymentalnie jak na DM, a może wcale nie? Nie od początku polubiłem, a potem... highlight MFTM tak naprawdę.

51
Master and Servant
Od tego się zaczęło, łezka się w oku kręci. Zwycięstwo choćby honoris causa, ale wciąż może się podobać. Widziałem.

52
Monument
Trudna sprawa. Kiedyś Macrovision nie znosiłem, dziś uważam go za złoto. Ale Monument ze swoim minimalizmem... jednak wygrywa.

53
New Dress
Acid techno z roku Czarnobyla. I całkiem zgrabny tekst muszę przyznać. Lubię takie nieoczywistości muzyczne.

54
Jazz Thieves
I znów świetny instrumental, no i Ultra, Ultra jest znakiem jakości sama w sobie (i będzie zawsze).

55
Tora! Tora! Tora!
One Caress lubię, ale to jest jeden z najlepszych numerów na S&S. Który to krążek pozostaje świetnym debiutem.

56
Satellite
Mam sentyment, choć musiał się uleżeć. Nie od razu takie rzeczy kupiłem, jednak ABF też było niezłym krążkiem.

57
Sometimes
A tu wolta, gdyż Sometimes wygrywa swoim totalnym minimalizmem i z pozycji zapchajdziury stało się dla mnie czymś ciekawym.

58
Shake the Disease
Kaman, uwielbiam tę piosenkę, ejtisowy pop na pełnej ze świetnym klawiszowym solo, solidny refren, czego chcieć więcej?

59
Shame
Ze staroci z największą przyjemnością wracam do CTA. Tekst tekstem, ale MJUZIK tutaj, no urzeka mnie.

60
Shouldn't Have Done That
Heh, te dwie dekady temu hejtowałem... A dziś uważam, że to był całkiem ciekawy eksperyment. A może nie? Wciąż dobry.

61
Soothe My Soul
Soothe My Soul, zdecydowanie. Delta Machine była powrotem do formy, tylko za późno przeze mnie zrozumianym.

62
Shout!
TYS ma fenomenalny klimat, ale Shout! to kolejne złoto z S&S. Nie tylko Munlup jest fanem, ja np. coraz bardziej.

63
Any Second Now
I to samo się odzwierciedli w tym wyborze. Znów fajny instrumental, który dostał także fajny wokal.

64
Mercy in You
Na koniec mój ulubieniec z SOFAD. To outro, wciąż mam ciarki, po tylu latach. DM jednak zawsze ze mną będzie.
Dialog jest językiem kapitulacji. ~Fronda.pl
Awatar użytkownika
Dragon
Ulubiony utwór: Sexy Doll

Post 06 kwie 2026 12:51

RUNDA 1.

Two Minute Warning
całkiem średni cover, który jeszcze musi się przyjąć w głowie vs jeden z lepszych kawałków na CTA

Never Let Me Down Again
różnice jakościowe, osobiste emocje nie do przeskoczenia

To Have And To Hold
przeszło mi fanatyczne ulubienie "rockerstwa" w Depeche Mode, Rush jest znacznie lepsze w wydaniu koncertowym wiadomym (1994)

Sweetest Perfection
jeszcze bardziej przeszła mi ochota na robótki z samplami, stylowy kipiący od emocji klasyk martinowy bez porównania

Waiting For The Night
pierwszy ciężar, ale chyba koncertówka z Warszawy zweryfikowała mocno mój stosunek do WFTN... piękno minimalu

In Your Memory
90% rzeczy przejdzie prędzej niż POT, najbardziej przehajpowany singiel w ich dyskografii

GTA San Andreas... choć wolę albumową!

Walking In My Shoes
dobrze, że na Ultrze znowu naumieli się robić instrumentale, sam Walking to nie tylko ikoniczny status, ale też po prostu kawałek pięknej ballady do relowania

In Your Room (wersja albumowa)
Spiryt to zdecydowanie najgorsza płyta, a albumowe IYR to wciąż wysoki standard

Freestate
ukryty diament Ultry, rzadki akcent amerykański bez pozerstwa i przerysowania

The Bottom Line
prędzej stawiam na intymność i kameralność niż instrumentalny łogień I guess

The Dead of Night
najsłabszy bonus Memento Mori vs pstrokaty wyróżnik Excitera

I Am You
wahałem się, ale w tej chwili wolę sobie posprawdzać Komendarków i Serrie, świetny wokal Gahana, przyjemne dostojne stylowe

nigdy nie byłem w remizie i raczej nie zawitam, a Alan nie ma się co wstydzić swoich tekstów

najlepsza wersja Free to ta pseudodemówka, a BTW to też emocje, rodzinne więzi, prujący do przodu rytm i solidne wersje koncertowe

bez porównania, albumowe NI jest trochę przeprodukowane i sam tekst też zbyt prosty

Angel
niepoprawna słabość do Delty nie pozwala zagłosować inaczej

Secret To The End
jeden z pierwszych kawałków Delty, który zażarł bardzo poważnie... potem kilka lat przerwy, a teraz po prostu solidna półka, PAP mocno ograny bardziej leci u mnie na sentymencie

Scum
ta produkcja spirytowska w tym przypadku wyjątkowo nie drażni, z Happiest Girl wolę Całuśny Mix

Eternal
jak wyżej, tu chyba wgl najlepiej brzmiący kawałek, jest dość industrialne, sporo soczystych synthów plus ten kontrast z tekstem i wykonem Martina... Alone lekko wali remizą

Damaged People
polubiłem się ze Strangerem, ale tu znowu Martin bierze górę... peak problemów osobistych zbiega się z wyjątkowo niejednoznacznym kawałkiem, chyba nawet wolę go od Macrovision

My Cosmos Is Mine
w 2013 roku Work Hard inspirował mnie do robienia muzyki z sampli... w 2023 roku pierwsze takty My Cosmos Is Mine na żywo wywołały kolejną falę ciarek, szanuję ich za ciągłe kombinowanie

Speak To Me

People Are Good
nigdy nie byli bliżej Kraftwerku, a ja lubię Kraftwerk.

The Darkest Star
duża słabość do dłuższych, spokojniejszych kawałków robi różnicę, konkurencja w postaci zapychacza do singla z innej parafii nie ma szans

Jezebel
kuurde, obie znakomitości... no trudno, po prostu stanę za swoim wyborem i tyle, bez argumentu

Ghost
dowód na to, że gdyby jeszcze posiedzieli nad SOTU to byłoby tylko lepiej

Newborn
dowód na to, że siedzieli naprawdę długo nad PTA, a i tak nie wszystko co najlepsze się tam zmieściło

Cover Me
jedyny udany kawałek na koncertach, choć Gahan przeginał... zagłosuję wbrew sobie, bo łatwiej mi siąść do tego niż do Universum

Happens All The Time
nie rozumiem przespania tego BANGERA?!? ale on brzmi, ale on płynie, w idealnym świecie to hit i tyle

Always
prawie rapujący 50latek to często brzmi jak przepis na katastrofę, ale w tym przypadku surowa elektronika i martinowa wrażliwość biorą kolejne łatwe zwycięstwo w parze... nawet jeśli konkurent to tak zacny liryczny Gahan

Long Time Lie
najpewniej jestem największym miłośnikiem bonusów z ery Delty na świecie, trudno... soczysty minimal, przyjemne wokale, apogeum WAJBU w outro

Give Yourself To Me
CTA nie jest aż tak dobre, a Gahan po raz kolejny wokalnie oszukuje czas, dajcie szansę!

Breathe

uczyłem się trochę tej wersji, bo przecież po kontakcie z singlem dysonans poznawczy nie jest tak łatwy do przeskoczenia... Comatose to po prostu przystanek pomiędzy większymi przeżyciami

Love, In Itself
...a w tym przypadku jestem pewnie jedną z trzech osób na świecie, która uważa Love za całkiem udany singiel. tak czy siak nieistotne, a krytyk zasnął. Broken jak Alone ma trochę wieśniacką melodię

Insight
tyle to nie, gdzie bonusy Delty a gdzie kolejny rozbujany i rozwibrowany od emocji finał Ultry? ta przeplatanka wokalna, cud miód

Fragile Tension

My Secret Garden
CB najlepsze w wersji pierwszej demówki, potem zaczęło się za dużo kombinowania... a Madison Square Garden to pochwała konserwatyzmu, naiwności i bezwstydnego nakurzania w klawisze

Something To Do
już coś mówiłem o burzliwych związkach z wycinankami studyjnymi? STD ma ten mocny rytm, do tego tekst coraz bardziej do utożsamienia, gdy kolejne tygodnie w Wałbrzychu ZNOWU

Here Is The House
największa perła Blacka, jedna z piękniejszych melodii w katalogu

The Things You Said
największy klasyk Martinowy z czasów klasycznych

Condemnation (wersja albumowa)
z LS to prędzej wolę wersję studio session, a do Condemnation trzeba trochę dorosnąć

Life 2.0
to jest tak bardzo martinowy kawałek... mam za sobą używanie seksu, jakoś nie potrzebuję często wracać do Dirt

Goodnight Lovers
w kategorii koncertówki zagłosowałbym inaczej, ale w tym kawałku też utopiłem wiele łez i wspomnień... udane szeptanki, kojący klimat

Get Right With Me
myślałem chwilę, no ale właśnie w In Sympathy brakuje tego syntezatorowego mięsa, jest za dużo przestojów... a GRWM to udane połączenie trip hopu i gospel, klimatyczne serducho SOFADa

It Doesn't Matter
po demówce Slow już nic nie jest takie same... IDM czasem lekko przynudza, ale ten produkcyjny płytowy standard, PPG Wave Waldorf, pierwsze cyfrowe syntezatory - lubię klimacik tego kawałka

It's No Good

And Then...
najbardziej niedoceniony kawałek na CTA, ma wszystko, żeby mieć większe uznanie u fanów

When the Body Speaks
bardzo trudny wybór i tyle.

Master and Servant
depeszowe instrumentale to równorzędnie mogą walczyć co najwyżej między sobą

Macrovision
noo jest pod każdym względem przeszarżowany i przerysowany, ale za to też się lubi DM czasem... Monument to zapychacz płyty

New Dress
nie jestem wielkim fanem Everything Counts

Jazz Thieves

Tora! Tora! Tora!
nasza zabawa w opisywanie kawałków DM jeden z drugim pomogła wzbudzić renesans Tory w mojej głowie... dobrze popieprzony kawałek z bardzo dobrym wokalem Gahana

Stories of Old
znowu trudny wybór, kwestia szybciej edycji poza racjonalnymi argumentami

See You

Shake the Disease
historia robi robotę, choć to Blue Dress śpiewałem na żywo przed kameralną publicznością, ale Szejker to też peak klasycznego DM

My Joy
starcie tytanów średniactwa, Szejm w miarę wychodził na żywo, a My Joy dostał wielkie szczęście w postaci genialnego remiksu - miło go mieć na półce hehe

Shouldn't Have Done That
ile tu się dzieje! ABF to nie tylko ckliwe młodzieżowe rozterki pod pięknie smętne analogi

Perfect
demówka SMS jest kuriozalnie dobra, ale pierdzący Perfect wolę odrobinę bardziej

Shout!
po Rio Mix już nic nie jest takie same...

Easy Tiger

The Great Outdoors!
coś mówiłem o instrumentalach? daj odpowiednio ułożoną parę, a znajdą się argumenty za innym wyborem... Mercy In You to taka muzyczna afera z niczego, choć Gahan pięknie się produkuje
Awatar użytkownika
stripped
Ulubiony utwór: hajerlow

Post 06 kwie 2026 18:55

1
Universal Soldier

2
Dreaming of Me

3
Rush

4
Christmas Island

5
Precious

6
In Your Memory

7

Ciekawy pojedynek się wylosował.

8
Memphisto

9
Poison Heart

Wiele utworów z SOFADa wolę w kontekście albumu jednak słuchać, czy to WIMS czy IYR np.

10
Esque

11
Painkiller

12
Survive

13
Oberkorn

14
Martyr

15

16
Nothing’s Impossible

17
Lovetheme

18
People Are People

19
Happiest Girl

20
Eternal

21
Damaged People

22
My Cosmos Is Mine

23
Speak To Me

24
People Are Good

25
Better Days

26
Jezebel

27
Ghost

28
Newborn

29
Cover Me

30
Happens All The Time

31
Always

32
A Question of Time (wersja singlowa)

33
More Than A Party

Nawet najgorszy numer z CTA wciąż jest lepszy od tego najgorszego z sesji do MM.

34
Breathe

35

36
Love, In Itself

37
Insight

38
A Question Of Lust

39
Come Back

40
Something To Do

41
Here Is The House

42
A Question of Time (wersja albumowa)

43
Little Soul

44
Life 2.0

Lepsze to niż zapamiętałem, a Dirt lepsze jednak w oryginale.

45
Death's Door

46
Get Right With Me

47
It Doesn't Matter

48
No More

49
And Then

50
When the Body Speaks

51
Kaleid

52
Macro

53
New Dress

54
Jazz Thieves

55
One Caress

56
Stories of Old

57
Sometimes

58
Blue Dress

59
My Joy

60
Introspectre

61
Perfect

62
Told You So

63
Any Second Now

64
Mercy in You
"Murzyn wielkim wezyrem był i jest" - munlup
Awatar użytkownika
shodan
Ulubiony utwór: Halo

Post 06 kwie 2026 19:45

1
Two Minute Warning
Ten odrzut z MM nie jest zły, ale nie wzbudza we mnie takich emocji jak świetne Two Minute Warning.

2
Never Let Me Down Again
Prosty wybór. Never forever.

3
To Have And To Hold
Lubię Rush, ale THATH jeszcze bardziej.

4
Sweetest Perfection
Jedna z par, gdzie dwa dobre utwory spotkały się zbyt wcześnie. No ale jednak SP to jeden z najlepszych utworów śpiewanych przez Gora.

5
Waiting For The Night
Precious to dobry singiel, ale gdzie mu tam do Waiting...

6
Policy of Truth
POT nie mógł przegrać z jednym z najszpetniejszych utworów DM.

7
Dangerous
No lubię Dangerous. Nawet bardziej od Personala.

8
Walking In My Shoes
Tutaj Memphisto jednak bez szans. WIMS to genialne brzmienie, którego nie sposób nie docenić.

9
Kolejny dziecinnie łatwy wybór, wszak albumowe IYR od zawsze w mojej topce.

10
Freestate
Esque jest fatalne, a Freestate dobre.

11
The Bottom Line
Lubię Painkillera, ale TBL to jednak jest kapitalny klimat.

12
The Dead of Night
Przedstawiciel Exciter o kilka klas lepszy. Survive tylko przyzwoity.

13
I Am You
Znów dwa dobre utwory. Bardzo lubię klimat Oberkorn, ale I Am You to u mnie topka nie tylko Exciter.

14
Martyr
Nie przepadam za The Landscape Is Changing, który udowadnia, że Wilderowi daleko było do talentu kompozytorskiego Gora. Przynajmniej w takim rodzaju muzyki. Martyr zdecydowanie lepszy.

15
Free jest fajne, ale BTW to jeden z najbardziej „depeszowskich” utworów zespołu.

16
Nothing’s Impossible
Singlowe Strangelove jest słabe, więc NI wygrywa bez problemu.

17
Angel
Dwa dobre utwory. Żal, że muszę odrzucić Lovetheme.

18
Secret To The End
Wygrywa jeden z niewielu jasnych punktów na Delcie.

19
Happiest Girl
Lubię Scum, ale mam słabość do tych b-side’ów z Violator.

20
Alone
Sam nominowałem Eternal, ale lubię Alone naprawdę wyjątkowo.

21
Damaged People
Damage People jest bardzo spoko. My Favourite Stranger niby ma klimat i powinienem lubić bardziej, ale na ten moment tak nie jest.

22
My Cosmos Is Mine
MCIM nie jest aż tak dobre jak na to liczyłem, ale z Work Hard jednak na luzie wygrywa.

23
Speak To Me

24
Set Me Free jest w dechę, a do tych nowych utworów jakoś mi nie po drodze. Niby są ok, niby dobrze brzmią, a brak im duszy.

25
The Darkest Star
Better Days to jednak najsłabszy utwór w dyskografii DM. A TDS jest znakomite.

26
I Want It All
Dwa świetne i równorzędne utwory. Ale mam słabość do PTAka.

27
Ghost
Headstar mógłby być naprawdę genialnym instrumentalem. I początek ma mocarny. Niestety potem wszystko popsuli.

28
Newborn
Magia PTA działa.

29
My Little Universe

30
Happens All The Time

31
Always

32
Long Time Lie
Czuję przesyt AQOT. A LTL to jeden z najjaśniejszych punktów ery Delty.

33
More Than A Party
Te dodatkowe utwory z sesji do MM są niby naprawdę przyzwoite, ale nie wywołują u mnie żadnych emocji. Musiałem je dzisiaj ponownie przesłuchać, bo kompletnie ich nie pamiętałem. More Than a Party z kolei lubię niezmiennie od kilku dekad.

34
Breathe
Ekstremalnie łatwe zadanie.

35
Ooooo-oo just freelove.

36
Love, In Itself
Love, In Itself cenię jednak bardziej od niezłego utworu z Delty.

37
Insight
All That's Mine to obok Angel najjaśniejszy punkt z ery Delty, ale Insight nie na darmo był kiedyś moim nr 1.

38
A Question Of Lust
FT jest spoko, ale AQOT to utwór, który wywołuje u mnie autentyczne emocje.

39
My Secret Garden
Come Back jak dziadostwem było, tak jest nadal. Prawie każdy utwór DM by z tym u mnie wygrał.

40
Something To Do
Bardzo szkoda mi Breathing In Fumes, ale nie mogę głosować przeciwko Something To Do.

41
Here Is The House
To jest bardzo dobry utwór. Agent Orange nie jest złe, ale nie wystarczająco dobre.

42
The Things You Said
A Question of Time musiało zdecydowanie ustąpić jednemu z topowych utworów śpiewanych przez Gora.

43
Little Soul
Condemnation to zdecydowanie najgorszy utwór z SOFAD. Szczególnie w wersji albumowej.

44
Life 2.0
Dirt to wybryk, który nie powinien nigdy powstać.

45
Death's Door
Świetna para. I mimo całej sympatii do Exciter Goodnight Lovers musiał przegrać.

46
Get Right With Me
In Sympathy jest rzetelne, ale przedstawiciel SOFAD dużo lepszy.

47
It Doesn't Matter

48
It's No Good
Proste. Totalnie bezbarwne No More bez szans.

49
And Then
Nie lubię zbytnio And Then, ale jarmarczny Just działa mi zwyczajnie na nerwy.

50
When the Body Speaks
Wiadomo – Exciter.

51
Kaleid
Nie cenię zbytnio Kaleid, ale Master and Servant to taka słabizna, że nie miałem wątpliwości co wybrać.

52
Macro
Bardzo dobry utwór z PTA wyraźnie lepszy.

53
New Dress
Everything Counts jest przereklamowane.

54
Nothing to Fear
Dwa fajne instrumentale, ale większą sympatię czuję do uroczego Fonting to Fear.

55
One Caress
Dobry utwór z bardzo dobrej płyty SOFAD górą w starciu z dobrym utworem z depeszowego przedszkola.

56
Stories of Old
Satellite to raczej doły dyskografii DM.

57
See You
Tutaj miałem zagwozdkę, bo lubię i cenię Sometimes. Ale See You jest naprawdę urocze.

58
Blue Dress
Przedstawiciel Violator o kilka pięter ponad Shake.

59
Shame
Zawsze lubiłem Shame, więc wybór był prosty.

60
Shouldn't Have Done That

61
Perfect
Perfect jest naprawdę bardzo średnim utworem nawet jak na SOTU. Ale fatalne SMS bije i tak na głowę.

62
Shout!
Kiedyś nie lubiłem Shout. Jakiś czas temu się to zmieniło na tyle, żeby ocenić je wyżej od Told you So.

63
Easy Tiger

Serce krwawi, ale jednak Easy Tiger. Wszak to najlepszy instrumental. Najbardziej klimatyczny.

64
The Great Outdoors!
Mercy in You jest bardzo dobre, ale z TGO naprawdę się kilka lat temu wyjątkowo polubiłem.
Awatar użytkownika
stripped

Post 06 kwie 2026 20:00

shodan pisze:
06 kwie 2026 19:45
1
Two Minute Warning
Ten odrzut z MM nie jest zły, ale nie wzbudza we mnie takich emocji jak świetne Two Minute Warning.
W tej parze nie ma żadnego numeru z sesji MM
Awatar użytkownika
shodan

Post 06 kwie 2026 20:25

Nie wiedziałem. To co to jest?
Awatar użytkownika
stripped

Post 06 kwie 2026 20:29

Nowy utwór nagrany na potrzeby charytatywnej kompilacji Help².

Nawet Olivia Rodrigo dorzuciła tam jeden kawałek na składankę.
Awatar użytkownika
Hien

Post 06 kwie 2026 20:48

Bracket to chyba nie jest jednak materiał na dodawanie opisów, taki mój wniosek po lekturze rzeczy ala Freestate najsłodszy popik, czy dziwnych wyznań z dirt w tle.
Awatar użytkownika
Dragon

Post 06 kwie 2026 21:13

Universal Solider jak So Cruel, w miarę podobne do rzeczy z ostatniej płyty, ale zupełnie coś innego
Awatar użytkownika
mintaj
Ulubiony utwór: No na pewno nie somebody

Post 07 kwie 2026 11:51

RUNDA 1.

1
Universal Soldier

Będę z wami szczery - do tej pory nie słyszałem Uniwersalnego Żołnierza. Na razie nie jestem w stanie napisać o nim niczego szczególnie ciekawego, poza tym ze zjada MM oraz rywala w tej rundzie

2
Never Let Me Down Again

3
Rush

Rush fajny zespół

4
Christmas Island

Sto lat nie słuchałem Wyspy Świątecznej i zdążyłem zapomnieć jaki to cool instrumental. Przechodzi z palcem nie powiem gdzie

5
Precious

Mam sentyment do Precla no

6
Policy of Truth

7

Mam sentyment do personalnego, bo jeden z pierwszych utworów jakie poznałem świadomie, San Andreas i w ogole. Dangerous spoko, ale gdzie mu tam do niego

8
Walking In My Shoes

Bisajd jak bisajd - fajny, ale odpadl bez żalu

9

10
Freestate

Ciekawe co porabia

11
The Bottom Line

no też proste

12
Survive

W sumie nie jestem wielkim fanem Śmierci Nocy, zawsze wydawala mi sie byc trochę od czapy. TAK, GŁOSUJE NA COS Z OSTATNIEJ PŁYTY

13
Oberkorn

Oberkorn ma fajny klimat tracący jakas indie gierka - i za to chociażby przechodzi

14

Martyr przegrałby u mnie nawet z kompilacją pierdnięc Gahana, sorry

15

16

Robie pogrom PTAka

17
Lovetheme

juz za duzo z excitera odrzuciłem

18
People Are People

19
Happiest Girl

20

Alone

bardzo mid para

21
Damaged People

22
My Cosmos Is Mine

Niech to MM ma cokolwiek, bo to tez nie jest najgorsza plyta w kosmosie

23
Big Muff

zagłosowałbym na oba jakbym mógł

24

kurde ale to jednak banger jest

25
The Darkest Star

26
Jezebel

27
Ghost

Ghost na pewno lepsze niz coś co brzmi jak soundtrack ze średniej gierki z lat 90

28
Lie To Me

29
My Little Universe

nah

30
Goodbye

31
Dressed In Black

32

33
More Than A Party

34
Pleasure, Little Treasure

PLP jest cudownie cheesy i nie pozwolę na jego szybkie wywalenie

35

36
Love, In Itself

37
Insight

Mialem kiedyś przez krótki okres moment w którym uważałem ze to jedna z najlepszych piosenek w dziejach.

38
A Question Of Lust

39
My Secret Garden

Jednak co EJTISY to EJTISY

40
Something To Do

[2]

41
Here Is The House

O, w końcu jakaś wyrównana i dobra para. Świetny deep cut wygrywa z solidnym instrumentalem

42
The Things You Said

Kolejna solidna para. AQOT odpada z bólem

43

44
Dirt

Te odrzuty z MM to mam wrażenie, że lepsze niż 3/4 rzeczy, które dostały sie na płyte xd Ale i tak wygrywa BRUD

45
Goodnight Lovers

46
Get Right With Me

47
It Doesn't Matter

Wiadomix, że zagłosuję na EJTISY, ale przyznam, że rozważałem przez chwilę głos na Slow.

48
It's No Good

49
Just Can't Get Enough

50

When the Body Speaks

małolata won

51
Master and Servant

Mam nadzieje że Master i Slave zajdzie wysoko

52
Monument

53
Everything Counts

Kolejna fajna para

54
Nothing to Fear

Mam słabość do tego popiardywania no

55
One Caress

Tora! Tora! Tora! to w innym wykonaniu

56
Stories of Old

57
See You

58
Shake the Disease

59
My Joy

Shame ma swój urok, ale no niestety

60
Introspectre

61
Soothe My Soul

Ja serio lubię tę piosenkę.

62
Told You So

63
Easy Tiger

64
Mercy in You

Odpuściłem argumentowanie każdego głosu, bo ile można pisać, że najbardziej lubię DM z lat 80. i 90., a płyty po Exciterze (na którego reprezentantów i tak parę razy głosowałem) średnio do mnie trafiają. Aczkolwiek jestem pozytywnie zaskoczony odrzutami do MM i tym nowym kawałkiem. Plus przypomniałem sobie o paru spoko bisajdach, które zawsze traktowałem nieco po macoszemu.
DEPESZWIZJA 123: EDYCJA NOWOFALOWA
FINAŁ 21:15
Awatar użytkownika
stripped

Post 07 kwie 2026 12:29

1
Universal Soldier x x x
Two Minute Warning x x x

2
Never Let Me Down Again x x x x
Dreaming of Me x x

3
To Have And To Hold x x x
Rush x x x

4
Sweetest Perfection x x x x
Christmas Island x x

5
Waiting For The Night x x x
Precious x x x

6
Policy of Truth x x x
In Your Memory x x x

7
Dangerous x x
Personal Jesus (wersja singlowa) x x x x

8
Walking In My Shoes x x x x x
Memphisto x

9
In Your Room (wersja albumowa) x x x x
Poison Heart x x

10
Freestate x x x x
Esque x x

11
The Bottom Line x x x x x
Painkiller x

12
The Dead of Night x x x x
Survive x x

13
I Am You x x x x
Oberkorn x x

14
Martyr x x
The Landscape Is Changing x x x x

15
Free x
Behind The Wheel (wersja albumowa) x x x x x

16
Nothing’s Impossible x x x
Strangelove (wersja singlowa) x x x

17
Angel x x x
Lovetheme x x x

18
Secret To The End x x x
People Are People x x x

19
Scum x x
Happiest Girl x x x x

20
Eternal x x x
Alone x x x

21
Damaged People x x x x
My Favourite Stranger x x

22
My Cosmos Is Mine x x x x x
Work Hard x

23
Speak To Me x x x
Big Muff x x x

24
People Are Good x x x
(Set Me Free) Remotivate Me x x x

25
The Darkest Star x x x x x
Better Days x

26
Jezebel x x x x x
I Want It All x

27
Ghost x x x x x
Headstar x

28
Newborn x x x
Lie To Me x x x

29
My Little Universe x x x
Cover Me x x x

30
Happens All The Time x x x
Goodbye x x x

31
Always x x x x
Dressed In Black x x

32
Long Time Lie x x x
A Question of Time (wersja singlowa) x x x

33
Give Yourself To Me x
More Than A Party x x x x x

34
Breathe x x x x x
Pleasure, Little Treasure x

35
Freelove (wersja albumowa) x x x x x x
Comatose

36
Love, In Itself x x x x x x
Broken

37
Insight x x x x x x
All That's Mine

38
Fragile Tension x
A Question Of Lust x x x x x

39
My Secret Garden x x x x
Come Back x x

40
Something To Do x x x x x
Breathing In Fumes x

41
Here Is The House x x x x x x
Agent Orange

42
The Things You Said x x x x x
A Question of Time (wersja albumowa) x

43
Little Soul x x x
Condemnation (wersja albumowa) x x x

44
Life 2.0 x x x x
Dirt x x

45
Death's Door x x x
Goodnight Lovers x x x

46
Get Right With Me x x x x x
In Sympathy x

47
Slow x
It Doesn't Matter x x x x x

48
No More x
It's No Good x x x x x

49
Just Can't Get Enough x
And Then x x x x x

50
Little 15 x
When the Body Speaks x x x x x

51
Kaleid x x x
Master and Servant x x x

52
Macro x x x x
Monument x x

53
Everything Counts x x
New Dress x x x x

54
Jazz Thieves x x x x
Nothing to Fear x x

55
Tora! Tora! Tora! x x x
One Caress x x x

56
Satellite x
Stories of Old x x x x x

57
See You x x x
Sometimes x x x

58
Shake the Disease x x x
Blue Dress x x x

59
Shame x x
My Joy x x x x

60
Shouldn't Have Done That x x x
Introspectre x x x

61
Soothe My Soul x x
Perfect x x x x

62
Told You So x x
Shout! x x x x

63
Any Second Now x x
Easy Tiger x x x x

64
The Great Outdoors! x x
Mercy in You x x x x
Awatar użytkownika
stripped

Post 07 kwie 2026 12:30

Runda 2.

1
Universal Soldier
Two Minute Warning
More Than A Party

2
Never Let Me Down Again
Breathe

3
To Have And To Hold
Rush

4
Sweetest Perfection
Love, In Itself

5
Waiting For The Night
Precious
Insight

6
Policy of Truth
In Your Memory
A Question Of Lust

7
My Secret Garden

8
Walking In My Shoes
Something To Do

9
Here Is The House

10
Freestate
The Things You Said

11
The Bottom Line
Little Soul

12
The Dead of Night
Life 2.0

13
I Am You
Death's Door
Goodnight Lovers

14
Get Right With Me

15
It Doesn't Matter

16
Nothing’s Impossible
It's No Good

17
Angel
Lovetheme
And Then

18
Secret To The End
People Are People
When the Body Speaks

19
Happiest Girl
Kaleid
Master and Servant

20
Eternal
Alone
Macro

21
Damaged People
New Dress

22
My Cosmos Is Mine
Jazz Thieves

23
Speak To Me
Big Muff
Tora! Tora! Tora!
One Caress

24
People Are Good
Stories of Old

25
The Darkest Star
See You
Sometimes

26
Jezebel
Shake the Disease
Blue Dress

27
Ghost
My Joy

28
Newborn
Lie To Me
Shouldn't Have Done That
Introspectre

29
My Little Universe
Cover Me
Perfect

30
Happens All The Time
Goodbye
Shout!

31
Always
Easy Tiger

32
Long Time Lie
Mercy in You
Awatar użytkownika
Hien

Post 07 kwie 2026 12:55

Runda 2.

1
Universal Soldier

2
Breathe

3

4
Love, In Itself

5
Precious

6
Policy of Truth

7

8
Walking In My Shoes

9
Here Is The House

10
Freestate

11
Little Soul

12
Life 2.0

13
Death's Door

14
Get Right With Me

15

16
It's No Good

17
Lovetheme

18
When the Body Speaks

19
Kaleid

20
Eternal

21
Damaged People

22
Jazz Thieves

23
Big Muff

24
People Are Good

25
Sometimes

26
Jezebel

27
Ghost

28
Introspectre

29
My Little Universe

30
Shout!

31
Easy Tiger

32
Long Time Lie
Awatar użytkownika
shodan

Post 07 kwie 2026 15:18

1
Two Minute Warning
Rywalizację dwóch dobrych utworów z CTA wygrywa TMW. Ten trzeci robił za tło.

2
Breathe
Ale para się trafiła! No ale jednak Exciter.

3
Sorry THATH, ale z Freelove nie mogłeś wygrać.

4
Sweetest Perfection

5
Waiting For The Night

6
Policy of Truth

7

8
Something To Do
WIMS pewnie i tak wygra, więc pozostanę wierny swojemu eitisowemu ulubieńcowi.

9
Świetna para.

10
The Things You Said

11
The Bottom Line

12
The Dead of Night

13
I Am You
Mocarna trójka, ale wygrać mogło tylko I Am You.

14
Get Right With Me
A idźta już z tym TLiCh.

15

16
Nothing’s Impossible

17
Angel

18
When the Body Speaks

19
Happiest Girl

20
Alone

21
Damaged People

22
My Cosmos Is Mine

23
One Caress

24

25
The Darkest Star

26
Blue Dress

27
Ghost

28
Newborn

29
My Little Universe

30
Happens All The Time

31
Easy Tiger
To było easy.

32
Mercy in You

Kilka zestawów mega mocnych, kilka innych bardzo średnich. Tak bywa niestety.
Awatar użytkownika
Dragon

Post 07 kwie 2026 15:31

Runda 2.

1 - Two Minute Warning
pośmialiśmy się, ale ten odrzut z MM do kibla, a More nie jest aż tak dobry

2 - Breathe
martinowy hymn > depeszowy hymn

3 - Freelove (wersja albumowa)
Exciter ULTRAS

4 - Sweetest Perfection
mama violatorówa ULTRAS

5 - Waiting For The Night
[2]

6 - A Question Of Lust
teraz mogę bezwstydnie głosować klasycznie

7 - My Secret Garden
albumowy Personal by wygrał, to outro robi MAGIĘ

8 - Something To Do
Walking studyjny mi się przejadł, co innego STD

9 - Here Is The House
duet złota, ale skoro Zefirek wypadł dobrze, to albumówka musi robić różnicę in minus

10 - The Things You Said
tyle Ultry to nie

11 - The Bottom Line
chyba że w ten sposób

12 - The Dead of Night
co innego z Exem

13 - I Am You
DD tylko w wersji fortepianowej, a Goodnight Lovers jest bardziej okolicznościowy

14 - Get Right With Me
perka robi DUM

15 - Behind The Wheel (wersja albumowa)
po prostu nie

16 - It's No Good
mniej racjonalizmu, więcej intuicji

17 - And Then
oddać klasyce co klasyczne

18 - When the Body Speaks
wrażliwość ponad solidność i przebojowość

19 - Master and Servant
beka z konkurentów

20 - Macro

21 - Damaged People
wcięty Martin affirmations

22 - My Cosmos Is Mine
gdzie zapychacz do wzmacniacza emocji już od startu? pewnie przegra...

23 - Speak To Me
bronić honoru Memento Mori

24 - Stories of Old
za mocne bangery z epoki Some Great Records

25 - The Darkest Star
już coś pisałem o wrażliwości

26 - Jezebel
bronimy najbardziej przespanego bangera na SOTU (w oczach innych niż nasze forum)

27 - Ghost
analogi robią bzium zium meow wow

28 - Newborn
panowie wyżej trochę pomogli, cztery zupełnie różne parafie...

29 - My Little Universe
pomóżmy Delcie

30 - Happens All The Time
tutaj już Rio Mix nie wystarczy

31 - Always
tutaj bycie instrumentalem wystarczy

32 - Long Time Lie
miałem nawrót zainteresowania singlowym AQOT, ale to Long był użyty jako tło w Top Gear!
Awatar użytkownika
stripped

Post 07 kwie 2026 16:35

1
Universal Soldier

Zamierzam konsekwentnie prejzować ten kawałek, zwłaszcza że przeciwnicy nie należą do moich ulubieńców.

2
Breathe

Breathe to w sumie takie trochę moje późne odkrycie dzięki temu forum gdzie ten numer był jednak dość mocno ceniony.

3

4
Love, In Itself

5
Precious

6
A Question Of Lust

7

8
Something To Do

Dla mnie to drugi najmocniejszy numer z jednej ze słabszych płyt DM.

9
Here Is The House

10
Freestate

Słodki popik z Ultry ftw xd

11
Little Soul

12
Life 2.0

Chodziło to nawet za mną ostatnio, dam mu jeszcze szansę.

13
Death's Door

14
Get Right With Me

W sumie serce tej płyty w którym miesza się rock, gospel i trip-hopowe rytmy.

15

16
It's No Good

17
Lovetheme

18
When the Body Speaks

19
Kaleid

20
Eternal

21
New Dress

22
My Cosmos Is Mine

23
One Caress

24
People Are Good

25
Sometimes

26
Jezebel

27
My Joy

28
Introspectre

29
Perfect

30
Happens All The Time

31
Always

Wokal Martina w refrenie to dla mnie najlepszy jego występ od czasów Home.

32
Mercy in You
Awatar użytkownika
stripped

Post 08 kwie 2026 09:28

Awatar użytkownika
mintaj
Ulubiony utwór: No na pewno nie somebody

Post 08 kwie 2026 12:11

Runda 2.

1
Universal Soldier

Sam jestem zaskoczony, ale akurat trafiły się dwa ejtisowe kawałki co je lubię tak se o.

2
Never Let Me Down Again

3
Rush

To Have and Hold w przedbiegach, pozostałe dwa lubię tak samo, więc głosuje na Rush, bo szklana kula powiedziała mi, że odpadnie.

4
Sweetest Perfection

5
Insight

Trzy bardzo fajne utwory się tu trafiły, ale niech przejdzie WGLĄD

6
Policy of Truth

Tu bez dylematów.

7

8
Walking In My Shoes

Coś często odrzucam ejtisy w tej rundzie, ale tak wyszło no

9

Ehhhh :(

10
The Things You Said

Sorry Fryś.

11
The Bottom Line

Mała dusza w przedbiegach.

12
The Dead of Night

13
Goodnight Lovers

DD lubię średnio, I Am You jest nawet spoko, ale jednak GL to topka zakończeń albumów DM, więc idzie dalej

14
Get Right With Me

Znowu odrzucam ejtisy lololo

15
It Doesn't Matter

16
It's No Good

Szkoda NI, ale konkurencja jest za mocna.

17
Lovetheme

Średnia grupa, ale niech przechodzi.

18
People Are People

Proste

19

Master and Servant

Nawet bardziej

20
Eternal

Mogę wyrzucić wszystkie?

21
New Dress

22
Jazz Thieves

23
One Caress

W sumie nie jestem jakimś wielkim fanem tego utworu, ale w tym zestawie nie wahałem się zbyt długo.

24
Stories of Old

25
See You

26
Shake the Disease

Same proste wybory

27
My Joy

Dzięki tej zabawie przypomniałem sobie jaki to zajebisty kawałek

28
Lie To Me

Shouldn't trąci mi jakimiś szantami, Introspecte to taka tam miniaturka, Newborn takie o jest, a poza tym zbyt często odrzucam rzeczy z ejtisów

29
Perfect

Tercet z gatunku ciężkich, ale mam duży sentyment do SOTU kurde faja

30
Goodbye

Kolejny, niech będzie z trojga złego to

31
Easy Tiger

32
DEPESZWIZJA 123: EDYCJA NOWOFALOWA
FINAŁ 21:15