DEPESZWIZJA - SEZON 7
-
Hien
Witam zarówno Porcupine Tree Kolegów, jak i Pocupine Tree Koleżankę, która wraca do nas po dłuższej przerwie, witamy serdecznie i cieszymy się niezmiernie z tego powrotu, bo tęskniliśmy!
Dev zaproponował edycję cichą, co było pomysłem, jak na niego, doskonałym. Wybrane utwory stworzyły jedną z najlepszych edycji. Zobaczymy kto w tak zacnym gronie, wyzacnił się najmocniej. Zaczniemy ode mnie:
Moje głosy wyrzuciły na czoło Musiała, autora tematu. Zaraz za nim Wuja i Murzyn, czyli moje top3 tej edycji. Znając rozbieżność w naszych ocenach, każdy nadal ma jednak szansę na wygraną, podobnie jak na przegraną. Hehe.
Dev zaproponował edycję cichą, co było pomysłem, jak na niego, doskonałym. Wybrane utwory stworzyły jedną z najlepszych edycji. Zobaczymy kto w tak zacnym gronie, wyzacnił się najmocniej. Zaczniemy ode mnie:
5 pkt – utwór 5
4 pkt – utwór 3
3 pkt – utwór 4
2 pkt – utwór 6
1 pkt – utwór 1
0 pkt – utwór 2
Najgorsze było top3, bo wszystkie te kawałki podobały mi się w równym stopniu. Ostatecznie wyszło w taki sposób. Tylko w tak wybitnym towarzystwie, taki sztos jak „Candy Says” może dostać ode mnie tylko 2 pkt, nie było łatwo to przełknąć. 1 pkt dla Dragona, bo ja generalnie lubię takie rzeczy, ale w gronie takich piosenek nie mogłem dać więcej. Jajco dla Seby, bo jednak nie jest to na poziomie, jaki tego typu muzyka powinna serwować, żeby się obronić na dystansie 25 min. Spoko rzecz, ale ktoś Musiał.
Wrzuciłem utwór blur pt. „Caramel”, który tkwił w moich bestkowych planach, ale jako drugi wybór od tego zespołu. Stwierdziłem, że to jest za dobre żeby się w nieskończoność kisiło w poczekalni, temat brzmiał adekwatnie i towarzystwo również klimatycznie pasowało.
Kod: Zaznacz cały
1. Mark Hollis - The Daily Planet (MUSIAŁ) – 5 pkt
2. Fink - Two Days Later (WUJA) – 4 pkt
3. Mela Koteluk - Dlaczego drzewa nic nie mówią (MURZYN) – 3 pkt
4. The Velvet Underground - Candy Says (LIVV) – 2 pkt
5. Richard Chartier - on a continuous form 1 (SMOKU) – 1 pkt
6. Stefania Woytowicz, Wielka Orkiestra Symfoniczna i Jerzy Katlewicz - I. Lento. Sostenuto tranquillo ma cantabile (MENTOS) – 0 pkt
7. blur – Caramel (MUNLUP) – 0 pkt
"Idę spać bo nienawidzę ludzi" - Murzyn
-
Hien
Skoro już mówimy o autorze i aktualnym liderze klasyfikacji, to pozwólmy mu mówić. Pani i Panowie. MUSIAŁ:
Wuja, wrzucając Finka, zapewne przyjął taktykę „udawaj Munlupa, a może wygrasz”. Czapki z głów, to działa. Mamy nowego lidera. Musiał spadł tylko na drugi miejsce, ale różnica 4 pkt, to nie byle co. Od zera do ćwieć-bohatera, na trzecim ja. My się z Musiałem i Murzynem bardzo lubimy, ale niestety nie zawsze w depeszwizji, więc jajco dla Meli powoduje, nie tak duży mimo wszystko, spadek na czwarte, gdzie również są, OCZYWIŚCIE, Smoku oraz Mentos oraz Livv. Mówiłem, że to nie będzie oczywisty finał.
Numer 1 - 2 pkt
Numer 2 - 3 pkt
Numer 3 - 5 pkt
Numer 4 - 0 pkt
Numer 5 - 0 pkt
Numer 6 - 1 pkt
Numer 7 - 4 pkt
Nie będzie tym razem rozbudowanych opisów, cicha edycja więc milczenie złotem. Choć od razu zaznaczę, że nie było tutaj oczywistych kandydatów do jajca, po prostu wszyscy dostarczyli. Zwyczajnie musiałem być bardzo subiektywny (JAKI INNY MIAŁEM BYĆ). Numery 3 i 7 są genialne. A moja wrzuta... po prostu Hollis umiał być cicho (dosłownie, powiedział kiedyś, że cisza jest ważniejsza od każdej zagranej nuty).
1. Fink - Two Days Later (WUJA) – 9 pkt
2. Mark Hollis - The Daily Planet (MUSIAŁ) – 5 pkt
3. blur – Caramel (MUNLUP) – 4 pkt
4. Mela Koteluk - Dlaczego drzewa nic nie mówią (MURZYN) – 3 pkt
The Velvet Underground - Candy Says (LIVV) – 3 pkt
Richard Chartier - on a continuous form 1 (SMOKU) – 3 pkt
Stefania Woytowicz, Wielka Orkiestra Symfoniczna i Jerzy Katlewicz - I. Lento. Sostenuto tranquillo ma cantabile (MENTOS) – 3 pkt
-
stripped
- Ulubiony utwór: hajerlow
najdelikatniejsze jajco od Musiała ever <3
"Murzyn wielkim wezyrem był i jest" - munlup
-
Hien
Zazwyczaj to on jest kapitanem. Dziś jedynie paziem. MENTOS:
Dlaczego drzewa nic nie mówią? Bo szkoda gadać. Drugie z rzędu jajco dla Jacy, za ten naprawdę dobry kawałek. Wuja natomiast radzi sobie doskonale, bo pomimo tego, że dostał od Seby tylko 1 pkt, to nadal prowadzi. Musiał, depcze mu po piętach, a za Musiałem, w odległości 1 pkt, Smoku, który nagle poczuł wiatr w żaglach. Czy ja mówiłem, że to nie będzie oczywisty finał?
5 pkt. - 1
4 pkt. - 5
3 pkt. - 7
2 pkt. - 6
1 pkt. - 3
Jedynka trochę mnie zryła, bo nie spodziewałem się tu takiego eksperymentu. Nie do końca to rozumiem, dziwne to, ale nie obchodzi mnie to, bo mi się podoba i elo. Dalej GADU GADU - no wiadomo. Siódemka cicha, subtelna, może nawet i krucha, też spoko. Szóstka brzmi znajomo i pewnie pacne się w głowę, gdy się dowiem co to było. xD Dwa punkty, bo poziom bardzo wysoki. Honorowy punkcik dla munlupizmów, bo może i nie siadły mi tak jak reszta, ale jednak sorry not sorry - Ania Dąbrowska trochę odstaje od reszty.
Dałem trójkę Góreckiego, bo jestem starym rymiarzem, który uznaje tylko współczesną muzykę klasyczną, którą przeforsowali jacyś hipsterzy na tym portalu 15 lat temu. Nie znam się na niej za psi knut, ale jest to rzecz niby cicha i subtelna, a jednocześnie MOCNA. Jak zawsze - czekam na swoje 3 punkty i ostatnie miejsce.
1. Fink - Two Days Later (WUJA) – 10 pkt
2. Mark Hollis - The Daily Planet (MUSIAŁ) – 9 pkt
3. Richard Chartier - on a continuous form 1 (SMOKU) – 8 pkt
4. blur – Caramel (MUNLUP) – 7 pkt
5. The Velvet Underground - Candy Says (LIVV) – 5 pkt
6. Mela Koteluk - Dlaczego drzewa nic nie mówią (MURZYN) – 3 pkt
Stefania Woytowicz, Wielka Orkiestra Symfoniczna i Jerzy Katlewicz - I. Lento. Sostenuto tranquillo ma cantabile (MENTOS) – 3 pkt
-
stripped
Kolejne jajo, ale z uśmiechem za Dąbrowską xd
-
Hien
No cóż, tak wyszło. Będzie trzecie z rzędu jajco dla Murzyna, albowiem czas na głosy MURZYNA:
W końcu i ja doczekałem się maksa, dzięki czemu wkraczam pewnym krokiem na podium. Niemniej, niczego to nie zmienia na pierwszych dwóch pozycjach, które razem zajmują Musiał i Wuja. Ale to jest walka! Niemal jak walka Probierza z Lewym! Smoku spadł na, natualnie, czwarte miejsce, a zaraz za nim Livv. Blisko dna czają się Mentos i Murzyn.
Korzystając z okazji że mamy edycję CICHĄ powody dla których wjechałem tu z tym numerem Meli Koteluk pozwolę sobie przemilczeć hehe
Dw1 - nuda, nuda, nuda, 0 pkt.
Dw2 - opera? W sumie dobre tylko nie moje klimaty, w tym zestawie 1 pkt.
Dw3 - takie no spoko, skojarzyło mi się z Finkiem i jego Truth Begins... a może to nawet on? W sumie to nie spoko - naprawdę dobre, 3 pkt.
Dw5 - TT? doskonałe i gęste, 4 pkt.
Dw6 - hmmmm NIE WIEM, byłem sceptyczny ale w sumie cichutkie, spokojne, przytulne, nie wadzi, niech będą 2 pkt.
Dw7 - jakiś Albarn? też kurde doskonałe i gęste, na ostatniej prostej daję 5 pkt!
1. Fink - Two Days Later (WUJA) – 13 pkt
2. Mark Hollis - The Daily Planet (MUSIAŁ) – 13 pkt
3. blur – Caramel (MUNLUP) – 12 pkt
4. Richard Chartier - on a continuous form 1 (SMOKU) – 8 pkt
5. The Velvet Underground - Candy Says (LIVV) – 7 pkt
6. Stefania Woytowicz, Wielka Orkiestra Symfoniczna i Jerzy Katlewicz - I. Lento. Sostenuto tranquillo ma cantabile (MENTOS) – 4 pkt
7. Mela Koteluk - Dlaczego drzewa nic nie mówią (MURZYN) – 3 pkt
-
Hien
Dobra, żarty się skończyły. Lider zabiera głos. VOOOYAAAH:
Dzięki punktom Wuja, nastąpiła zmiana na pozycji lidera, ale umówmy się, tylko dlatego, że Wuja nie mógł dać sobie żadnych punktów. Z tego względu zamieniliśmy się miejscami, na drugim nadal Musiał. Zaraz za podium Livv, a na piątym nasz, najwyraźniej, jednorazowy maksowicz, Smoku. Mela odbiła się trochę od dna, dzięki czemu Jaca jest nad Sebą, który jest, heh, na dnie. Na ten moment, raczej każdy poniżej miejsca 4, może raczej odsapnąć, bo walki o zwycięstwo tu nie będzie (o Złotego Ziobrę zresztą też nie).
D2 - 1
D4 - 4
D5 - 3
D6 - 2
D7 - 5
1. blur – Caramel (MUNLUP) – 17 pkt
2. Mark Hollis - The Daily Planet (MUSIAŁ) – 16 pkt
3. Fink - Two Days Later (WUJA) – 13 pkt
4. The Velvet Underground - Candy Says (LIVV) – 9 pkt
5. Richard Chartier - on a continuous form 1 (SMOKU) – 8 pkt
6. Mela Koteluk - Dlaczego drzewa nic nie mówią (MURZYN) – 7 pkt
7. Stefania Woytowicz, Wielka Orkiestra Symfoniczna i Jerzy Katlewicz - I. Lento. Sostenuto tranquillo ma cantabile (MENTOS) – 5 pkt
-
Hien
Leci, leci, doleciał. SMOKU:
A ja tam Smoka pozdrowię, bo dzięki niemu wbiłem na prowadzenie. Za mną Musiał, Wuja, ale i uwaga, na czwartym Murzyn, który dołącza do grona maksiorów. Ile emocji nam daje ten finał, a tu tylko Murzyn na widowni, ehh. Zbliżamy się do końca kochani, więc zapnijcie pasy, bo zwycięzca nadal nie jest pewny!
4 - 5
7 - 4
5 - 3
6 - 2
3 - 1
2
dwa pogrzeby w dwa tygodnie? starczy.
bez pozdrowień
1. blur – Caramel (MUNLUP) – 21 pkt
2. Mark Hollis - The Daily Planet (MUSIAŁ) – 19 pkt
3. Fink - Two Days Later (WUJA) – 14 pkt
4. Mela Koteluk - Dlaczego drzewa nic nie mówią (MURZYN) – 12 pkt
5. The Velvet Underground - Candy Says (LIVV) – 11 pkt
6. Richard Chartier - on a continuous form 1 (SMOKU) – 8 pkt
7. Stefania Woytowicz, Wielka Orkiestra Symfoniczna i Jerzy Katlewicz - I. Lento. Sostenuto tranquillo ma cantabile (MENTOS) – 5 pkt
-
stripped
woooo!
-
Hien
Na koniec wkracza nasza powracająca SMERFETKA:
Zwracam uwagę, że 6 na 7 utworów, dostało w tym finale od kogoś maksa, co świadczy o poziomie tej edycji. I nie, kawałek Livv nie jest tu w niczym gorszy, sam nie wiem czemu tak mało punktów dostał, bo to przecież wybitna piosenka i każdy z nas ją zna w wykonaniu niejakiego Marcina Goreckiego. Mniejsza. Smerfeta zadecydowała, głosy podsumowane.
Ja wygrałem xD
Nie lubię sobie sam przyznawać pierwszego miejsca, ale tu nie było nawet jak z mojej strony tego powstrzymać, 4 pkt przewagi nad kawałkiem, któremu i tak dałem maksa, 8 pkt przewagi nad kawałkiem, któremu dałem 4 pkt. No, nie dało się.
Nagrody dla siebie nie przewiduję, natomiast mam przywilej ustalenia tematu następnej edycji.
Następna edycja będzie EDYCJĄ PROGRESYWNĄ.
Zabawa wraca do Seby.
Przesyłam głosy, podobała mi się ta edycja, każdy utwór dla mnie wartościowy. Przyznam, że serce skradła mi 25 minutowa dwójka w klimacie średniowiecznej fantastycznej adaptacji filmowej, uwielbiam. Poza tym szanuję za Melę Koteluk w czwórce, moja mama bardzo lubi jej muzykę i jest dla mnie nostalgiczna.
Ja sama wrzuciłam The Velvet Underground ze względu na moje melancholijne przywiązanie do ich muzyki. Sama myślę, że jestem takim ponurym melancholikiem i po prostu często płaczę przy różnych piosenkach w ciszy, samotności. Candy Says niesie za sobą doświadczenje emocjonalnego ciężaru samotności I odrzucenia, z tego co czytałam tekst osadzony jest w queerowych zagadnieniach tożsamości, co jedynie nadaje mu namacalności. Dla mnie utwór urokliwy również w balladowym wydaniu Martina...
1. 0 pkt
2. 5pkt
3. 2 pkt
4. 4 pkt
5. 1 pkt
6. -
7. 3 pkt
1. blur – Caramel (MUNLUP) – 24 pkt
2. Mark Hollis - The Daily Planet (MUSIAŁ) – 20 pkt
3. Fink - Two Days Later (WUJA) – 16 pkt
4. Mela Koteluk - Dlaczego drzewa nic nie mówią (MURZYN) – 16 pkt
5. The Velvet Underground - Candy Says (LIVV) – 11 pkt
6. Stefania Woytowicz, Wielka Orkiestra Symfoniczna i Jerzy Katlewicz - I. Lento. Sostenuto tranquillo ma cantabile (MENTOS) – 10 pkt
7. Richard Chartier - on a continuous form 1 (SMOKU) – 8 pkt
Ja wygrałem xD
Nie lubię sobie sam przyznawać pierwszego miejsca, ale tu nie było nawet jak z mojej strony tego powstrzymać, 4 pkt przewagi nad kawałkiem, któremu i tak dałem maksa, 8 pkt przewagi nad kawałkiem, któremu dałem 4 pkt. No, nie dało się.
Nagrody dla siebie nie przewiduję, natomiast mam przywilej ustalenia tematu następnej edycji.
Następna edycja będzie EDYCJĄ PROGRESYWNĄ.
Zabawa wraca do Seby.
-
stripped
Wooooo!
Ale emocje, ała
I w ogóle chyba po raz pierwszy tabela końcowa całkowicie zbiega się z moim postrzeganiem poziomu kawałków w tej edycji, jestem ostatecznie usatysfakcjonowany pozycją w środku tak mocnej stawki.
Gratki dla Kuby, podzięki za dość bezbolesne jajca dla innych i kawał dobrej muzy, serioza. No i zabawa jak dla mnie odżyła gdy jesteśmy w komplecie znowu.
Ale emocje, ała
I w ogóle chyba po raz pierwszy tabela końcowa całkowicie zbiega się z moim postrzeganiem poziomu kawałków w tej edycji, jestem ostatecznie usatysfakcjonowany pozycją w środku tak mocnej stawki.
Gratki dla Kuby, podzięki za dość bezbolesne jajca dla innych i kawał dobrej muzy, serioza. No i zabawa jak dla mnie odżyła gdy jesteśmy w komplecie znowu.
-
mintaj
- Ulubiony utwór: No na pewno nie somebody
wiedziałem ze sie nie znacie
DEPESZWIZJA 118: edycja instrumentalna (bez ambientu)
DO WTORKU POŁUDNIA
DO WTORKU POŁUDNIA
-
stripped
Znamy się, po prostu na innych rzeczach trochę lepiej może
-
shodan
- Ulubiony utwór: Halo
Graty dla zwycięzcy.
Ja niby trzeci, ale nie wstyd było przegrać z blur i Hollinsem. Choć widać jak na dłoni, że nawet udawanie Hiena w niczym mi nie pomogło.
Swoją drogą mam przeczucie, że Hien z tym Finkiem by pewnie wygrał.
Ja niby trzeci, ale nie wstyd było przegrać z blur i Hollinsem. Choć widać jak na dłoni, że nawet udawanie Hiena w niczym mi nie pomogło.
Swoją drogą mam przeczucie, że Hien z tym Finkiem by pewnie wygrał.
-
Dragon
- Ulubiony utwór: Sexy Doll
mega stypa...
-
Livv
- Ulubiony utwór: Blue Dress Personal Jesus
Ja się tam znam i się zakochałam <3
A tak poza tym edycja też mi się podobała i uwielbiam sam pomysł na motyw, ze względu na różnorodność interpretacji. Mela Koteluk u mnie w sercu nadal stoi wysoko...
;*
-
devotional
- Ulubiony utwór: Master And Servant
Okurde, emocje lepsze niż przy drugiej turze wyborów prezydenckich! Twist z prowadzącym i wygraną to trochę tak, jakby walczyli ze sobą Trzask z Nawrockim, ale ostatecznie wygrywa Janusz Piechociński. Tak czy inaczej - zasłużenie <3
Naprawdę świetna edycja, bawiłem się tak samo jak przy Interkosmosie. Czasem udaje mi się zapodać dobry temat i efekt jest powalający. Wuja - piątka z plusem, Munlup - piątka, nie pomyślałbym, że to Blur lol, bardziej Sigur Ros xD
Jarałem się jak DPS w Kamieniu Pomorskim przed 15-ma laty. Oby tak dalej <3
Naprawdę świetna edycja, bawiłem się tak samo jak przy Interkosmosie. Czasem udaje mi się zapodać dobry temat i efekt jest powalający. Wuja - piątka z plusem, Munlup - piątka, nie pomyślałbym, że to Blur lol, bardziej Sigur Ros xD
Jarałem się jak DPS w Kamieniu Pomorskim przed 15-ma laty. Oby tak dalej <3
Dialog jest językiem kapitulacji. ~Fronda.pl
-
mintaj
- Ulubiony utwór: No na pewno nie somebody
Jak coś to zbieram utwory do jutra, godziny 13
DEPESZWIZJA 118: edycja instrumentalna (bez ambientu)
DO WTORKU POŁUDNIA
DO WTORKU POŁUDNIA
-
stripped
Słabo jak na forum gdzie każdy poza devem lubi proga a temat nawet nie ogranicza się do rocka xd