Memento Mori
-
shodan
- Ulubiony utwór: Halo
Re: Memento Mori
Po dwóch pierwszych odsłuchach w pracy byłem lekko przerażony. Potem wróciłem do domu, poszedłem na spacer i na dobrych słuchawkach było jednak lepiej. Ale na ile, to NIE WIEM. Album potrzebuje trochę czasu, żebym się mógł uczciwie wypowiedzieć.
-
stripped
- Ulubiony utwór: hajerlow
Zaskakujący dla mnie dość. Spodziewałem się raczej że będą jechać utartym schematem a tak myślę nie jest poza jednym może - że singiel jest dość oderwany od reszty albumu, co mnie akurat cieszy bo mi nie podszedł. Nie miałem tu może momentów wyrwania z kapci jak przy pierwszym odsłuchu Fail ale nadal kilka zaskoczeń było. Najlepiej wypadają na razie Don't Say You Love Me - piękne, Soul With Me - zaskakujący vibe, nie wiem czy kiedykolwiek tak się bujałem do numeru z Martinem na wokalu, People Are Good - z miejsca mi podszedł i wydaje mi się jedynym po GA ewentualnym materiałem na singiel (ta płyta jest mocno niesinglowa raczej) i Speak To Me, też piękny numer Gahana po którym co zabawne i mówiłem Hienowi zawsze słyszę w głowie "What Goes Around" Justina Timberlake'a xD
Zaskoczyło mnie ostrzejsze użycie gitary i jej ogólny brak na albumie dający sie odczuć, to wyraźne zerwanie z tą świadomą bluesową drogą katowaną nieco od Delty.
Czuję miejscami echa Kraftwerk czy Bowiego z czasów Low albo Tuxedomoon, fajnie że chłopaki zdają się śmielej naśladować idoli z lat młodości a jednocześnie brzmią świeżo.
Póki co mega interesująca płyta i zaskoczenie na plus względem singla.
Zaskoczyło mnie ostrzejsze użycie gitary i jej ogólny brak na albumie dający sie odczuć, to wyraźne zerwanie z tą świadomą bluesową drogą katowaną nieco od Delty.
Czuję miejscami echa Kraftwerk czy Bowiego z czasów Low albo Tuxedomoon, fajnie że chłopaki zdają się śmielej naśladować idoli z lat młodości a jednocześnie brzmią świeżo.
Póki co mega interesująca płyta i zaskoczenie na plus względem singla.
"Murzyn wielkim wezyrem był i jest" - munlup
-
Czez
- Ulubiony utwór: Cala masa
O tak, People Are Good jest Goooooood.
Enjoy The Silence
-
dejmien
People Are Good, Before We Drown, Never Let Me Go, Caroline's Monkey, Spek To Me, Soul With Me. Dla mnie perełki. A każdy z utworów trochę z innej bajki. Dobrze się tego słucha.
-
Czez
No jest z czego wybierac
Enjoy The Silence
-
stripped
Póki co jestem w szoku jak ta płyta brzmi. Latami marzyłem by nagrali muzykę tak surowo, minimalistycznie, mam skojarzenia nieco z chłodem debiutu Fever Ray nieco i dużo fajnego vintage brzmienia też, nie próbują wymyślać koła na nowo. Gahan nie wiem czy nie najlepsze wokale w życiu wyciągnął na tym albumie. Czuć że mocno wzięli sobie do serca słowa Andy'ego by nie przekombinowywali i w wywiadzie z Zane Lowe o tym mówią że nagrywając starali się możliwie sprzątać, odgruzowywać te numery, ta sterylność ma w sobie nieco echa Electric Cafe przyznam. I taki chłód że serio chwilami czuję się jakbym stał w zimnym kościele na pogrzebie xd
-
shodan
stripped pisze:22 mar 2023 08:59Gahan nie wiem czy nie najlepsze wokale w życiu wyciągnął na tym albumie.
Wokalnie jest całkiem spoko, chociaż są momenty, w których Gahan śpiewa głosem znanym z Delty, którego nie lubię (np. Don't Say You Love Me).
Słucham sobie i słucham i powolutku jest coraz lepiej. Docierają do mnie powoli różne niuanse, utwory nabierają kształtów. Wiem z doświadczenia, że to właściwie dobrze, iż nie od razu wszystko zaskoczyło.
Moi faworyci na tę chwilę to Wagging Tongue i Always You.
Wydaje mi się też, że Ghosts Again klimatem raczej nie pasuje do tego albumu. A już szczególnie jego umiejscowienie.
-
stripped
No GA jest tu trochę od czapy. W ogóle zdziwiło mnie bo spodziewałem się że album z biegiem pójdzie w bardziej pozytywny ton a jest dość ciężko po całości.
My Favourite Stranger i Always You kojarzą mi się ze sobą przez swój taki paranoiczny klimat tej muzy
My Favourite Stranger i Always You kojarzą mi się ze sobą przez swój taki paranoiczny klimat tej muzy
-
Hien
Ja na razie w ogóle nie czuję się na siłach żeby pisać o tej płycie, ale powiem tylko jedno
PIPOL AR GUUUUUUUU
PIPOL AR GUUUUUUUU
"Idę spać bo nienawidzę ludzi" - Murzyn
-
stripped
That PIPOL you like is going to come back in style
-
Dragon
- Ulubiony utwór: Sexy Doll
Dzielnie trzymam się do piątku, nawet spoilerów udaje się uniknąć
-
devotional
- Ulubiony utwór: Master And Servant
Ja też nie słucham nic jeszcze.
Dialog jest językiem kapitulacji. ~Fronda.pl
-
Malkolit
- Ulubiony utwór: World in My Eyes
Ja jeszcze też nie.
-
stripped
Słusznie Melki, są inne albumy w kolejce 
-
Czez
Przesluchalem 2 razy w calosci, a ponadto slucham na wyrywki z doskoku. I zaczyna cos sie klarowac. Po pierwsze piosenka spiewana przez Marta na pewno bedzie potrzebowala czasu. Ile... tego jeszcze nie wiem. Natomiast te piosenki, ktore juz przypadly mi do gustu... jest ich wiecej niz miejsc na podium. Takze na poczatek uwazam, ze jest wiecej niz dobrze. Co bedzie dalej to czas pokaze.
Enjoy The Silence
-
stripped
-
Dragon
- Ulubiony utwór: Sexy Doll
Deluxe kosztuje w Empiku 105 zł, może za dwa lata kupię na Allegro. Na tak absurdalne ceny nie pomogą nawet depeszowe skiety
-
Hien
Też na razie sobie daruję. Mam wszystkie płyty DM, tę też pewnie w końcu kupię, ale nie muszę tego robić teraz zaraz, żeby wrzucać na fb i instagrama foteczki okładki. Ceny są śmieszne.
"Idę spać bo nienawidzę ludzi" - Murzyn
-
dejmien
Jeszcze śmieszniejsza cena jest za wersję deluxe tego pierdu od U2.
-
shodan
No panowie po kilkunastokrotnym przesłuchaniu MM muszę uczciwie przyznać, że moje początkowe obawy okazały się jednak bezzasadne. Jest dobrze. To są po prostu w większości takie nieoczywiste melodie, do których trzeba jednak trochę dojrzeć. To zupełnie u mnie inna sytuacja, niż była z SOTU, które weszło od pierwszego przesłuchu.