Delta Machine

Najlepszy utwór na Delta Machine

Welcome To My World
2
7%
Angel
0
Brak głosów
Heaven
3
11%
Secret To The End
1
4%
My Little Universe
0
Brak głosów
Slow
0
Brak głosów
Broken
1
4%
The Child Inside
0
Brak głosów
Soft Touch/Raw Nerve
1
4%
Should Be Higher
12
44%
Alone
1
4%
Soothe My Soul
2
7%
Goodbye
0
Brak głosów
Long Time Lie
1
4%
Happens All The Time
1
4%
Always
1
4%
All That's Mine
1
4%

Liczba głosów 27
Awatar użytkownika
Czez
Ulubiony utwór: Cala masa

Re: Następny album DM - Wasze oczekiwania..?

Post 06 cze 2011 10:56

Jari, to co piszesz to jakis belkot. Jesli Alan zrobilby im plyte to swiadczyloby tylko i wylacznie o jego profesjonalizmie zawodowym.
Enjoy The Silence
Jari

Post 06 cze 2011 11:34

Jeżeli zrobiłby im płytę to tylko i wyłącznie za dla kasy a to jakoś mi nie współgra z jego wizerunkiem i tym co do tej pory twierdził i co podkreślał w co drugim wywiadzie.
Awatar użytkownika
dejmien

Post 06 cze 2011 12:05

Według mnie to niektórzy za bardzo idealizują Wildera. Z jednej strony są te osoby, które uważają, że ponownie we współpracy z DM mogą osiągnąć wyżyny artystyczne, że pomoże on wyciągnąć DM z dołka. Hien dobrze prawi, że oni do siebie nie pasują. Z drugiej strony gadanie, że gdyby nie Wilder to nie było by DM. I znów zgadzam się z Hienem, że najważniejsza jest kompozycja i póki ta jest zła to żadna obróbka nic nie da. Wilder to nie mityczny król Midas.
Awatar użytkownika
Czez

Post 06 cze 2011 15:55

W zadnym wypadku nie idealizuje Alana, ale w tym przypadku biore pod uwage umiejetnosci i doswiadczenie muzyczne.
Enjoy The Silence
Awatar użytkownika
Hien

Post 06 cze 2011 17:02

Doświadczenie i umiejętności muzyczne to główne cechy dobrego muzyka, nie koniecznie producenta. Producent musi mieć zdolnosci złożenia do kupy wspólnej pracy osób, które znajdują się w studiu (łącznie z własną), powinien odcisnąć własne piętno na nagraniu, ale jednocześnie pamiętać, że to nie on tu jest wykonawcą. Producent jest opiekunem całego tego procesu, ale ostatnie słowo co do brzmienia ma zespół. Nie wierze, że Wilder zaangażowałby się w coś takiego. Już po produkcji płyty Nitzera narzekał, że to nie dla niego bo lubi mieć pełną kontrolę nad całym procesem, za równo komponowania jak i nagrywania, inaczej nie czuje się usatysfakcjonowany. Rozumiem go, zwyczajnie się nie czuje w tej roli.
Tym samym zupełnie się na producenta nowej płyty DM nie nadaje.
Gdyby jednak zdecydował się to zrobić, złego słowa bym o nim nie powiedział. Inna sprawa, że nie podobałby mi się ten pomysł.
"Idę spać bo nienawidzę ludzi" - Murzyn
Awatar użytkownika
shodan
Ulubiony utwór: Halo

Post 06 cze 2011 19:01

Fen. pisze:Jak słyszę Alan Wilder w kontekście Dm to mi się już :co: włącza.
Mnie też. Ile można. :/
Jari

Post 06 cze 2011 21:19

Dejmien - ja nie idealizuję Wildera, sam ostatnio przyznałem, że mix, którym większość się zachwyca to kupa, ale... Ten facet zna sie na muzycznej robocie jak mało kto. Niewielu jest muzyków mogących mu dorównac w kwestii produkcji... Jak czytam, że Wilder nie jest producentem to jest dopiero bełkot. Oczywiście, że jest takowym - czego najlepszym przykładem sa albumy Recoil i większość DM (tam był współproducentem).

Czy kompozycja jest ważna? No jest. Nie neguję tego. Ale dopiero to co robi się z ta kompozycją pokazuje potencjał zarówno kompozytora jak i producenta. Klasyczny przykład Enjoya - gdyby pozostał Gorowy - pozostał by niezauważalnym dodatkiem do Violatora. To w rękach Wildera i Flooda stał się tym czym się stał. I mimo wszystko śmiem twierdzić, że gdyby nie Wildera to panowie z DM w najlepszym, podkreślam, najlepszym razie grali by w klubikach dla 1000 osób jak większość zespołów z tamtych lat, z tej półeczki. Skończyli by jak jakiś Erasure czy inne Yazoo pipkając te swoje słodziutkie melodyjki. To Wilder, Miller i tym podobni ludzie pchneli ten zespół tam gdzie wszyscy nim się zachwyciliśmy...

I oczywiście nadal wracamy do starej jak świat dyskusji o Wildera, DM. Widać, te dwa spekty są jednak ze sobą nierozerwane i cokolwiek ktokolwiek by nie napisał i tak każdy zostanie przyswoich zdaniach. Ja tam się cieszę, że Wilder odszedł z DM, szanuje go za tę decyzję, za pewną muzyczną odwagę... i chcę ten szacunek utrzymać nadal, wiec niech DM poszukają sobie producenta gdzie indziej a nie dalej będą się wozić na jego nazwisku i umiejętnościach, a opłacać jak Fletchera czyli kmiota od parzenia czaju....
Awatar użytkownika
shodan
Ulubiony utwór: Halo

Post 06 cze 2011 21:35

Jari pisze:ja nie idealizuję Wildera, sam ostatnio przyznałem, że mix, którym większość się zachwyca to kupa,
No ale to akurat przyszło Ci przyznać dosyć łatwo, wszak chodziło o utwór kmiotów z Depeche Mode ze znienawidzonego Srotu.
Nawet miszcz Wilder nie był w stanie wyciągnąć z tego gówna czegokolwiek.
Awatar użytkownika
dejmien

Post 06 cze 2011 21:56

Oczywiście osoby, które twierdzą, że postwilderowskie DM to kupa mają do tego prawo. Ja też nie żałuję, że Alan odszedł. Ale nie dlatego, że podziwiam go za podjęcie męskiej decyzji. Wśród utworów nagranych przez DM po 1995 r. jest cała masa, które bardzo lubię i jeśli wracam do DM to częściej sięgam po płyty nagrane bez Alana. Nie ma sensu gdybanie co by było gdyby Alan nie odszedł ale ja sądzę, że wówczas nic dobrego z tego by nie wyszło.
Awatar użytkownika
Czez

Post 06 cze 2011 22:12

Odszedl, a czas pokazal, ze to nie zaszkodzilo DM, choc tak jak wiekszosc, moge tylko pogdybac co by bylo, gdyby nie odszedl. Szanuje co piszecie, ze Wilder nie bylby dobrym kompozytorem, ale nadal uwazam, ze to moglby byc arcyciekawy eksperyment. Coz, pewnie sie nie przekonamy.
Enjoy The Silence
Awatar użytkownika
Hien

Post 06 cze 2011 22:20

Tu nie chodzi o kompozytorstwo, żadnym argumentem nie jest też produkcja płyt WŁASNEGO projektu czy WŁASNEGO (jeszcze) zespołu. Wilder nie byłby dobrym producentem (i nie mam tu na myśli, umiejętności tehcnicznych, muzycznych, doświadczenia, itd) i jako producent DM jest nie do zrobienia, tak jak ustaliliśmy z Dejmienem, za dużo różnic. Wolę już Bena Hilliera.
Awatar użytkownika
Czez

Post 06 cze 2011 23:06

Sorka, przejezyczylem sie. Mialem na mysli producentem :)
Enjoy The Silence
Jari

Post 07 cze 2011 10:16

To ja zadam pytanie do wszystkich tu zgromadzonych znawcóf: Kim jest producent płyty, jaka jest jego rola, czym zajmuje się w studio? Nie, nie kochani, żadne google czy wikipedie teraz, tak sami od siebie napiszcie skoro używacie tego pojęcia. I wtedy zobaczymy, czy Wilder nie jest producentem i czy był złym producentem dla DM.

A dodatkowo jeszcze podajcie mi definicje: inżynier dźwięku, post-producent, realizator.
Awatar użytkownika
Hien

Post 07 cze 2011 10:31

Nie rozumiesz moich postów Jari. Wyraźnie oddzielam wszystkie techniczne sprawy, a Ty je usilnie przywołujesz. Alan może być sobie najlepszym technicznie producentem na świecie, ale nie będzie szedł na kompromisy jakie wymusi na nim rola kogoś kto w zespole nie jest. Nie zmusi się do nagrywania analogów jeśli tego nie czuje. I tyle. Proste.
Jari

Post 07 cze 2011 10:37

Mam wrażenie, że jednak u Ciebie nastąpiło pomieszanie pojęć: no to w koncu jest najlepszym producentem technicznym (? a to czasem nie realizator wtedy?) czy nie jest wcale producentem (vide Twoja wypowiedź wcześniej) albo kiepskim (ale wtedy podaj mi kim jest producent abym mógł ocenić czy faktycznie jest kiepski)?
Awatar użytkownika
stripped
Ulubiony utwór: hajerlow

Post 07 cze 2011 10:39

Powiem jak to widzę: Hienowi chodziło o to że Alan nie byłby już obecnie dobrym producentem dla Depeche Mode z racji różnic, nie umniejszając jego wkładu w to co zrobił dla zespołu lub solo jako producent. I chodzi o to że nie byłby dobrym producentem ze względów nie-technicznych. W przeszłości się dogadywał z chłopakami, dzisiaj już jest zbyt dużą indywidualnością i lubi mieć całość kontroli nad procesem twórczym.
"Murzyn wielkim wezyrem był i jest" - munlup
Awatar użytkownika
agent orange
Ulubiony utwór: Personal Jesus

Post 07 cze 2011 10:52

Czez pisze:No wirtuozem gitary to on nie jest, tak jak mowisz, ale cos tam gra. Wezmy np. akord do Corrupt.
Jeśli mówimy o gitarowej ( i nie tylko) wirtuozerii to musimy się zastanowić o czym w sumie myślimy :) Z pewnością Gore to nie jest gitarzysta klasy Page`a, Blackmore`a. Oceniając jego umiejętności przez pryzmat DM, ciężko by mi było coś powiedzieć. Te partie są głownie ozdobnikowe i raczej mało skomplikowane, ale .. . No właśnie :) Nawet gdybym miał oceniać umiejętności klawiszowe Alana przez pryzmat DM, to również niewiele da się powiedzieć - niczego skomplikowanego nigdy tam nie grał i jego partie również są proste. Wracając do Gore`a: jest wielu gitarzystów, którzy technicznie są raczej przeciętni - min David Gilmour (tak tak, to nie jest jakiś strasznie biegły wioślarz, jednak bardzo melodyjny i dysponujący fajnymi pomysłami brzmieniowymi), The Edge (gitarzysta również taki sobie, jednak i on, podobnie jak Gilmour, poszedł w kierunku brzmienia niż solówek z prędkością światła) itd. Gore, jako gitarzysta dysponuje całkiem fajnym kompletem bardzo ciekawych zagrywek, co słychać było szczególnie podczas ostatniej trasy - dla mnie na +. Podobnież jest autorem kilku riffów, które przejdą do historii (wielu gitarzystów technicznie lepszych się ich nie dorobilo..) Idąc dalej tym torem, zaryzykuję stwierdzenie, że Gore jest lepszym gitarzystą, niż klawiszowcem. :) Nie trzeba być wcale gitarowym "wymiataczem" by być dobrym gitarzystą. Dziwne dążenie wielu młodych wioślarzy do "szybkości" jest moim zdaniem ślepą uliczką. Każdy chce grać "szybko" natomiast mało kto się zastanowił co tak w sumie chce grać .
Awatar użytkownika
Hien

Post 07 cze 2011 10:56

Jari, generalnie chodzi mi o to, że Alan nie byłby dobrym producentem dla Depeche Mode.
Jak pisałem wcześniej, oni zyją w zupełnie innym świecie.
A wcześniej pisałem o problemach wynikających z oddania kontroli, o tym pisał sam Alan (że nie czuje się w takiej roli). To jego sprawa i jemu to nie pasuje.
Domyslam się, że gdyby Wilder zabrał się za produkcje zespołu po jego linii, wyszłoby z tego wiele dobrego. Ale z DM nie. Stawiam Wildera w takiej roli w jakiej byli Hillier, Flood, Simenon, Bell... każdy miał wady i zalety i lepiej lub gorzej wpasowywał się w obecny kształt zespołu. Czy alan miałby ochote się wpasowywać? Wątpię.

Agent, zgadzam się, że Gore jest lepszym gitarzystą niż klawiszowcem.
Jari

Post 07 cze 2011 11:17

A teraz to dopiero bombę przeczytałem: The Edge i Gilmour to przeciętni gitarzyści, melodyjni, ale nie wybitni :co: :/ :shock: :o :/ To są mega wybitni gitarzyści! A taki plumkacz jak Gore to może im najwyżej futerały czyścić. Jedyne dwa riffy które przeszły do historii muzyki to zagrywka z Personala nadająca całemu utworowi charakter i melodyjka z Enjoy (ale to już mikro solówka). Gilmour to gitarzysta przede wszystkim z ogromnym wyczuciem dźwięku, Edge - będąc jedynym gitarzystą w zespole udźwignął cały temat U2. I tak mi się jednak zdaje, że dużo lepszym jest Gore klawiszowiec niż Gore gitarzysta. Co do Alana - proponuję posłuchać Sonaty Księżycowej (jedno z najlepszych wykonań tego utworu, a słyszałem dziesiątki bo to mój ulubionu utwór klasyczny) żeby to docenić.

A powracając na właściwe tory dyskusji jedynym producentem mogącym udźwignąć temat DM w tych czasach jest: Nigel Godrich (dla niewiedzących: ten od 'OK Computer' i 'Amnesiac'). Ewentualnie: Flood.
Awatar użytkownika
agent orange
Ulubiony utwór: Personal Jesus

Post 07 cze 2011 11:39

Może niezbyt precyzyjnie ubrałem w słowa to, o co mi chodziło - przeciętnym w sensie technicznym - Gilmour, (podobnie jak The Edge) to nie jest żaden gitarowy "wymiatacz" i tylko w tym sensie. Są gitarzyści tacy jak Petrucci, Vai itd. potrafią oni zagrać niesamowicie technicznie, wirtuozersko; tylko że nic więcej-bez emocji, stylu, pasji, wyczucia. Gilmour to jeden z moich ulubionych gitarzystów i jest znakomity, właśnie przez swoje (w całym skrócie) brzmienie, gdyż jak napisałem wyżej - wcale nie trzeba być gitarowym demonem szybkości ( a tak przez większość kojarzona jest gitarowa wirtuozeria) by być świetnym gitarzystą. To co napisałem, jest jak najbardziej komplementem - Dave nie gra z prędkością światła,nie popisuje się tappingiem, itd, jednak gitarzystą jest iście wybitnym. Nie twierdzę też że Gore to ten sam poziom, bo to zdecydowanie inna półka. Jedyne co chciałem przekazać to to, że ogólnie pojęta techniczna wirtuozeria niekoniecznie świadczy o wartości gitarzysty. Co do Sonaty, nie słyszę niczego rewelacyjnego w jej wykonaniu. Nawet sam Alan w którymś wywiadzie (jeśli mnie pamięć nie myli) narzekał, że to nie jest "to" co być powinno.