Recoil

Najlepszy album Recoil to?

1+2
2
6%
Hydrology
3
9%
Bloodline
5
15%
Unsound Methods
12
36%
Liquid
7
21%
Subhuman
4
12%

Liczba głosów 33
Awatar użytkownika
prey

Re: Recoil

Post 05 sty 2010 19:06

YES YES YES :D :D
Nie znam żadnej płyty z dyskografii Recoil, ale jestem jego fanem od wielu lat.
Awatar użytkownika
olz
Ulubiony utwór: in your room

Post 06 sty 2010 22:23

Ooo bosko
I want your touches to scar me so I'll know where you've been
Awatar użytkownika
devotional
Ulubiony utwór: Master And Servant

Post 06 sty 2010 22:56

nareszcie cos się dzieje! like it :mrgreen:
Dialog jest językiem kapitulacji. ~Fronda.pl
Jari

Post 07 sty 2010 00:09

Aby nieco uspokoić podjaranych: 'Selected' to album typu best of z utworami wybranymi przez samego Alana i mixami na drugim albumie...

Aby nieco podjarać spokojnych: staramy się o przyjazd Alana do Wawy w ramach Pree/Event Tour.... Jak coś się uda powiadomimy. (piszę w liczbie mnogiej bo kilka osób na tym pracuje)
Awatar użytkownika
Hien

Post 07 sty 2010 00:23

The Best Of Recoil?
Na cholerę komu taka płyta?
Alan why?
"Idę spać bo nienawidzę ludzi" - Murzyn
Jari

Post 07 sty 2010 00:48

1+2, Hydrology, Bloodline, Unsound Methods, Liquid, SubHuman + single. Coś tam się zawsze wybierze. Poza tym to ma być na nowo zmiksowane i wyprodukowane, niektóe utwory w nieznanych wersjach + 2 cd całe miksów i materiałów multimedialnych. Dla kogoś kto nie zna Recoil może być dobrym początkiem...
Awatar użytkownika
Hien

Post 07 sty 2010 00:56

No nie wiem. Nowy miks, nowe wersje... jak ktoś ładnie napisał na pewnym innym forum, "nie dopisuje się rozdziałów do pamiętnika z dzieciństwa".
No ale jak Alan chce.
Wolałbym jednak żeby 1+2 zostawił w spokoju, nie wiem czy jest to coś co Wilder chciałby pokazać potencjalnym słuchaczom.
Generalnie to zestawienie kawałków ze wszystkich albumów wydaje mi się dziwnym pomysłem ponieważ to są bardzo rózne płyty.
Jak jeszcze Bloodline i Unsound Methods maja pewne wspólne mianowniki, tak już zestawienie tego wszystkiego z subHuman czy Hydrology...
Nie wiem jak on ma zamiar to zrobić żeby to miało ręce i nogi.
Śmierdzi mi to wydawnictwo.
Jari

Post 07 sty 2010 09:27

No to nie kupisz i tyle... Ja kupię. Skoro DM mogło wydawać singles collection po 4 płytach (i jednej kanadyjskiej składance 'People Are People') to chyba Alan może też po kilku albumach wydać coś co jest pigułką jego twórczości. A skoro chce mu się to pokazać w innym świetle, może bardziej strawnym a może właśnie przekornie w jeszcze bardziej powykręcanych wersjach to chwała mu za to... Ja tam kupię i grzecznie postawię na półce bom fan i słuchacz kompletny jego wybitnej twórczości.
Awatar użytkownika
prey

Post 07 sty 2010 12:54

Tylko, żeby przyjazd pana Ala miał jakiś scenariusz, a nie podchodził tylko pod dm party.

Co do selected pewnie będzie to coś na kształt livesetów, zdekonstruowane utwory. 50/50 takie są proporcje oczekiwania na nowy twór.
Jari

Post 08 sty 2010 10:10

'Selected' (prawdopodobna setlista)

Faith Healer
Strange Hours
Shunt
Jezebel
Want
Supreme
Prey
Hallelujah
The Killing Ground
Drifting
Missing Piece
Red River Cargo
Edge to Life
Awatar użytkownika
slick
Ulubiony utwór: Everything Counts

Post 08 sty 2010 11:45

Pfff. Czyli nic odkrywczego. A nawet jesli ten amterial bedzie zremasterowany to bez sprzetu za parenascie kafli, zadnej roznicy w odsluchu nie bedzie.
Awatar użytkownika
prey

Post 08 sty 2010 12:39

No to szykuje się nam drugie Collected. Jakoś mnie perspektywa pierwszej płyty nie jara. Co mi przychodzi jak to może wyglądać to black box complete i ambientowa wersja subhuman :/ Ciekawe czy będzie jakiś singiel z klipem promującym.
Awatar użytkownika
Hien

Post 08 sty 2010 21:18

Lipa. Dobór kawałków z dupy, za dużo Liquid i za mało Bloodline.
Wypięcie się dupą na Hydrology, moim zdaniem najlepszej płyty jaką stworzył Wilder. Mogę to sobię co najwyżej ściągnac w mp3.
Machnąłby chociaż jeden nowy kawałek albo olał wydawanie czegoś takiego i zabrał się za nową płytę.
Awatar użytkownika
slick
Ulubiony utwór: Everything Counts

Post 08 sty 2010 21:54

Ciekaw jestem w sumie poniekad Waszej reakcji. Nagle Wilder odwala taka "dyskografiowa" szmire co Depeche Mode? Ze leci na kasiorke? Jari - DM wydalo SOTU - nowy album - napisales, ze leca na kasiorke. Wilder wypuszcza skladanke juz istniejacych rzeczy - leci na kasiorke? ;) :P

Nikogo nie bronie, nikogo nie ganie, chwale itp. itd. Jestem ciekaw Waszych zdan po prostu na tle juz istniejacych wypowiedzi ktore od kilku miesiecy kraza po forum. No to jak? Obiektywnie - jestem ciekaw co napiszecie. :)
Awatar użytkownika
Hien

Post 08 sty 2010 23:49

Ja nie mam zamiaru żąglować takimi opiniami z taką łatwością jak Jari w przypadku DM. Po prostu nie wiem co Wilderowi chodzi po głowie.
Kokosów na tej bestce raczej nie zarobi (jak na większośći płyt Recoil).
Moge się tez mylić, może zarobi więcej niż na subHuman.
Kolejne pytanie to - jeśli nie dla kasy to na siusiak mu to?
Może coś w tym jest, że takie wydawnictwo to dobry start dla ludzi, którzy chcieliby się zapoznać z ta muzyką. Ale do mnie to nie przemawia.
W dzisiejszych czasach, lepiej już ściągnąć płyty z neta, poświęcić trochę czasu i przesłuchać, sprawdzić czy wchodzi czy nie i kupować!
Bloodline, Unsound Methods, Liquid, subHuman... to płyty spójne, jednolite, dobrze się ich słyucha. Nie jestem pewien czy taki mix to dobry pomysł.
Na prawdę nie rozumiem po co taka kompilacja. Wilder nie wydał miliona płyt, niech się ktoś ku.rw.a wysili i przesłucha te albumy, to ma sens i to zawsze było istotą Recoil.
Wydawanie bestki burzy moje spojrzenie na ten projekt i na samego Wildera.
No ale oczywiście znajdą się kontrargumenty.
Nie wiem czy Wilder leci na kasę czy nie leci na kasę (tyle co DM to by jej nie miał nawet jesli wydałby 100 best of, remasterów, itd) ale uważam wydanie kompilacji za chybiony pomysł. Recoil tego nie potrzebuje.
Jari

Post 09 sty 2010 00:12

Hien pisze:Ja nie mam zamiaru żąglować takimi opiniami z taką łatwością jak Jari w przypadku DM...
A skąd Ty wiesz czym i jak żągluje? :/ A co do kasiory i Wildera i wydania przez DM SOTU i est offów dla kasy...
Popatrzmy: DM albumów studyjnych: 12 (bez składanek), koncertowych: 2 (z czego jeden to kopia płyty studyjnej SOFAD Live) i przy takim układzie mamy albumów best/składankowych/singles: 7 + te dwie koncertówki, które de facto też są best offami i składankami piosnekek tyle, że live co w przypadku DM grającego z taśmy i tak jest prawie wytworem ni eróżniącym się od studyjnych produkcji. I teraz Wilder: albumów: 5/6 (jedni liczą 1+2 osobno, inni razem z Hydrology). To chyba może sobie taki Wilder pozwolić w połowie dyskograficznej tego co ma DM na jeden album składankowy, który ma przynieść nowe wersje utworów (a więc nie odwalona pańszczyzna typu wybiorę sobię 12-13 już nagranych i szlus...) + niepublikowane mixy na drugim krązku. Przy całej ostatnio omawianej popowości DM twórczość Recoil jest skomplikowana i trudna w odbiorze a więc nie zawsze dla wszystkich zjadliwa. O ile pojedyncze piosenki mogą miec odbiorców o tyle całe albumy już nie zawsze bo to awangarda. I to włąsnie dla takich osób dedykowany jest ten album a dla fanów ta druga płytka. Ot takie podsumowanie kariery/działalności solo. Czy kupię? Kupię bo lubie mieć całe dyskografie tego co słucham... Czy potępie kogoś kto nie kupi? Nie, bo rozumiem, że to specyficzne wydawnictwo... I tyle.

ps1: jak widzisz Hien moja żąglerka opiniami często poparta jest faktami i konkretnymi liczbami, z którymi się nie dyskutuje bo one po prostu są bez względu na to czy to się komuś podoba czy nie... Ja też nie jestem zachwycony takim materiałem, wolałbym nowe doznania i utwory, ale wierzę, że te jeszcze otrzymam i będa o nebo lepsze niż jakieś pejnyjustu czy inne holetufid...

ps2: Niech jakiś sprytny matematyk policzy ile było wydawnict best za kadencji Wildera w zespole a ile po jego odejściu... i potem zarzuca mi, że wyżywam się w tej kwestii na boszkah z depeszmołd
Awatar użytkownika
Hien

Post 09 sty 2010 00:40

Nikt Ci nic nie zarzuca Jarek, ja już pisałem, że DM moga robić to nawet dla kasy, mnie interesuje efekt a nie intencje. A efekt mi się podoba.
Best Of'ów nie kupuję i ich nie słucham.
Żaglujesz, żaglujesz. Nikt tu nie jest ślepy, pół tematu o SOUTU to Twoje wywody na temat tego, że DM robią wszystko dla kasy.
Czy popierasz to wyliczeniami czy nie, mnie to nie interesuje, ja się nie czepiam, pisz co chcesz. Może masz rację, może nie. To bez znaczenia dla mnie.
Myślę jednak, że zestawianie Recoil z DM (tylko dlatego, że są ze sobą związane postacią Alana) to kiepski pomysł. DM to inna muzyka, inni odbiorcy, inni ludzi, inne realia. Skrajnie inne.
Ja nie wiem czy Wilder robi to dla kasy czy nie ale takie wydawnictwo nie musi koniecznie przynieść czegoś dobrego Recoil.
Tak jak napisałeś, może sobie oczywiście Alan pozwolić na wydanie takiej kompilacji. Moje pytanie jest następujące: czy MUSI?
Nie, bo Recoil to nie jest projekt, który musi wydawać składanki.
Zatem kolejne pytanie: PO CO?
Bo może Recoil nie jest zjadliwe dla przeciętnego słuchacza i trzeba mu sprawę ułatwić, jak piszesz.
Ale chwila moment. Czy Recoil jest czymś co ma być łatwe, przyjemne, zjadliwe?
Czy Wilder musi włazić w dupę ludziom, którzy nie są w stanie przebrnąć przez podstawową dyskografię Recoil? Nie musi!
Recoil zawsze było muzyką dla wybranych, dla tych którzy tą bazę czają, lubią, wchodzi im. Dzięki temu Recoil zawsze było czymś wyjątkowym.
Nie ma taryfy ulgowej, albo się to łyka albo nie. Żadnych przyjemniejszych wersji, rezygnowania z trudniejszych momentów, rozbierania, niemal koncept-albumów, na części. Jeżeli podkłada się mniej wymagającym słuchaczom, pojedyńcze, zjadliwe piosenki aby wydał kasę... no to już pachnie skokiem na kasę.
Czy tak jest czy nie, nie wiem ale uważam, że to nie jest dobry pomysł.
Nawet jeśli tracklista zawiera większość utworów, które lubię.
Jari

Post 09 sty 2010 00:44

A ja się z oceną wstrzymam do wydania... A czy musi wydawać? Nie, tak jak i DM nie musi a wydaje. Kto ma znać Recoil to zna, fakt nie musza to być wszyscy ale może dzięki takiemu best off czyli Recoil w pigule znajdzie sie paru nowych fanów...?
Awatar użytkownika
Hien

Post 09 sty 2010 00:51

Pewnie będzie wielu nowych fanów ale ja zawsze utożsamiałem Recoil z czymś co człowiek musi odszukać sam. Z czymś co nie wychodzi samo do słuchacza, nie pomaga sie znalesć, coś z czym trzeba zadać sobię trochę trudu.
Promocja subHuman była ogólnie mówiąc skromna (poza jeżdżeniem Alana po świecie), kto miał wiedziec ten wiedział. To nie jest muzyka dla mas, jest w tym coś, jak pisałem, wyjątkowego. Sporo magii.
To moja opinia i tak zawsze widziałem Alana, jego muzykę i wszystko co robił.
Nie raz szedł pod prąd.
Aktywność Recoil, nabrała przez ostatnie lata rozpędu ale wolałbym nowy materiał.
Ewentualnie, jeśli już zbierać te kawałki w kupę to lepszy byłby jeden, wyjątkowy koncert z udziałem "gwiazd" Wildera. Potem mógłby to wydać na audio i dvd, myslę, że byłoby to coś znacznie bardziej wartego kasy.
Awatar użytkownika
shodan
Ulubiony utwór: Halo

Post 09 sty 2010 01:02

Wilder ma jak każdy wykonawca prawo do wydawania składanek. Nie wierzę jednak, że w przypadku Recoil ma to na celu zachęcenie postronnych słuchaczy do zainteresowania zespołem. No bo niby co z owej składanki ma zachęcić do słuchania Recoil nie wajemniczonego człeka? Czy Jezebel albo Want ze składanki będą bardziej zjadliwe niż Jezebel albo Want z Liquid? Kogo Recoil nie interesuje to i po stu składankach interesować nie będzie.
Jari pisze:A ja się z oceną wstrzymam do wydania...
Szkoda trochę, że w przypadku SOTU nie byłeś taki skory do wstrzymywania się z ocenami przynajmniej do chwili wydania płyty i choćby jednokrotnego przesłuchania.