DEPESZWIZJA - SEZON 8
-
Dragon
- Ulubiony utwór: Sexy Doll
Wystarczy jakieś trzy kawałki kojarzyć czy coś, no ale w porządku
-
shodan
- Ulubiony utwór: Halo
Ale ja piszę tylko o tym jednym, konkretnym utworze. Nie o całej płycie.
-
Hien
Też tego nie słyszę.
"Idę spać bo nienawidzę ludzi" - Murzyn
-
Dragon
I ja też nie za bardzo
-
mintaj
- Ulubiony utwór: No na pewno nie somebody
Być może tak jest, ale jeśli sądzisz że słuchałem jakiekolwiek płyty gagi po 2011 to jesteś w grubym błędzieDragon pisze:13 wrz 2025 14:57Rozumiem jeszcze podobieństwo, ale stylówka tej płyty to całkiem logiczna konsekwencja Chromatyki
DEPESZWIZJA 118: edycja instrumentalna (bez ambientu)
DO WTORKU POŁUDNIA
DO WTORKU POŁUDNIA
-
Dragon
kurde myślałem że nawet też te płyty z Bennettem...
-
Hien
W sumie minimalna znajomość głosu Gagi, tego charakterystycznego gdakania, wystarczy. TS by tak NIGDY nie zaśpiewała. To jak mylić Sie z Birdy.
-
mintaj
Najwyraźniej znam go prawie wcale. Dla mnie miejscami brzmi niemal identycznie pod kątem barwy głosu, zwłaszcza w pierwszym refrenie, który w sumie też brzmi jak wyciągnięty żywcem z jednego z trzech kawałków TS i nawet myślę że to on sprawił że doszło do tej nieprawdopodobnej* pomyłki
DO WTORKU POŁUDNIA
DO WTORKU POŁUDNIA
-
stripped
- Ulubiony utwór: hajerlow
Mam tak samo
Ale w sumie słuchałem tej paczki tylko raz
Ale w sumie słuchałem tej paczki tylko raz
"Murzyn wielkim wezyrem był i jest" - munlup
-
stripped
Coś się wysrało prezesie?
-
Hien
Dobry wieczór TOWARZYSZE. Będę Wam towarzyszył tego wieczoru(ra?) jako host finału edycji KOŃCA LATA. OK, formalnie i kalendarzowo, jesieni jeszcze nie ma, nie wiem jaka jest astronomiczna data w tym roku, ale nie ważne. Mam nadzieję, że w ramach Depeszwizji, pożegnaliśmy już lato definitywnie, w tym roku przynajmniej. Przekonamy się, jak dobrze poradził sobie autor tematu oraz cała reszta, która została do niego zaproszona. Zacznijmy od moich głosów:
Zacznę od swoich głosów:
Na ten moment, prowadzi Lord Wuja z Lady Gagą, ale wiemy wszyscy jak to się skończy, punkty będą lecieć same, ale w ostatniej chwili wkroczy Artur i nie tylko wbije sobie kij w szprychy, on sam, gołymi rękami, wyszarpie koło z tego roweru. No, ale nie uprzedzajmy wydarzeń.
Zacznę od swoich głosów:
5 pkt – utwór 4
4 pkt – utwór 3
3 pkt – utwór 2
2 pkt – utwór 7
1 pkt – utwór 5
0 pkt – utwór 6
Długo nie mogłem się zdecydować co wrzucić, ale w końcu stwierdziłem, że kiedy głowa pusta, to serce podpowie, a to wiadomo co podpowiedziało. Myślę jednak, że mimo wszystko, kawałek dosyć dobrze reprezentuje klimat końcoletniej melancholii, jednocześnie bez uciekania w wolne obroty.
Kod: Zaznacz cały
1. Lady Gaha - How Bad Do U Want Me (WUJA) – 4 pkt
2. Stanisław Wenglorz - Okno Z Widokiem Na Parlament (SEBA) – 3 pkt
3. Кино - Кончится Лето (MUSIAŁ) – 2 pkt
4. Machinedrum - Sacred Frequency (DRAGON) – 1 pkt
5. Metronomy - Hang Me Out to Dry (MURZYN) – 0 pkt
Pavement - Spit On A Stranger (MUNLUP) – 0 pkt
-
Hien
Z naszego grona, ostatni z wakacji wrócił Murzyn. Jak postanowił zakończyć lato?
Polaryzacyjnie. Głosy Jacy, namieszały w zestawieniu i w wyniku tego, Wuja dosyć szybko pożegnał się z prowadzeniem, a zastąpił go Musli. Wuja nie jest sam, bo z ta samą ilością punktów jest też Seba oraz świeżo punktujący ja. Dragon się podciągnął. Niestety, na dnie spoczywa sam Czarny.
Dw1 - 5 pkt
Dw2 - 3 pkt
Dw3 - 1 pkt
Dw4 - 0 pkt
Dw5 - ---
Dw6 - 4 pkt
Dw7 - 2 pkt
1. Кино - Кончится Лето (MUSIAŁ) – 5 pkt
2. Lady Gaga - How Bad Do U Want Me (WUJA) – 4 pkt
Stanisław Wenglorz - Okno Z Widokiem Na Parlament (SEBA) – 4 pkt
Pavement - Spit On A Stranger (MUNLUP) – 4 pkt
5. Machinedrum - Sacred Frequency (DRAGON) – 3 pkt
6. Metronomy - Hang Me Out to Dry (MURZYN) – 0 pkt
-
Hien
A kto to idzie? To nasz zapracowany Dragon. Oto jego głosy:
No i więcej polaryzacji, co daje nam spore zmiany w zestawieniu, ale też, uwaga, emocje!
Wuja jednak atakuje i pcha się na miejsce lidera. Musiał spadł na 3 miejsca, zaraz za mną, gdzie siedzi razem z Sebą. Panowie Smok i Murzyn, póki co zaliczają niziny.
6 (5)
4 (4)
5 (3)
1 (2)
3 (1)
2
Zaje... podrzucenie do DW Tylera to jest łatwa zagrywka do wyciągnięcia ode mnie maksa. Lady Gaga wysoko, bo się z gejami kojarzy, a poza tym Mayhem to jest dobra plyta po prostu - nie ma większych skuch. Trochę szkoda mi tego "budkowego" kawałka, ale coś w nim jest. Machinedrum kontynuuje serię luźnych klubowych wrzutek, pewnie znowu z sześć punktów heh Choć jak na koniec lata (zapowiedź jesieni!) wyjątowo niewiele zamulania w zestawie!
pozdrawiam siebie, bo udało się mimo wyczerpanej cierpliwości, nerwów i narastającego zmęczenia; następny tydzień okresem wypoczynku
1. Lady Gaga - How Bad Do U Want Me (WUJA) – 8 pkt
2. Pavement - Spit On A Stranger (MUNLUP) – 6 pkt
3. Stanisław Wenglorz - Okno Z Widokiem Na Parlament (SEBA) – 5 pkt
Кино - Кончится Лето (MUSIAŁ) – 5 pkt
5. Machinedrum - Sacred Frequency (DRAGON) – 3 pkt
Metronomy - Hang Me Out to Dry (MURZYN) – 3 pkt
Wuja jednak atakuje i pcha się na miejsce lidera. Musiał spadł na 3 miejsca, zaraz za mną, gdzie siedzi razem z Sebą. Panowie Smok i Murzyn, póki co zaliczają niziny.
-
mintaj
Kekne jeśli pavement to przerznie z tay
DO WTORKU POŁUDNIA
DO WTORKU POŁUDNIA
-
Hien
Seba, który zalicza sobie wakacje od prowadzenia, wkracza ze swoimi pomysłami na głosy:
Mamy nowego lidera, hehe. I jestem to ja. Wuja, póki co, nie miał okazji sobie napsuć, zatem czai się za moimi plecami i nadal może to wygrać. Murzyn energicznie przepycha się do przodu. Na czwartym, ale niczego nie wykluczającym czwartym miejscu, cała reszta graczy. Lol.
5 pkt - 1
4 pkt - 5
3 pkt - 6
2 pkt - 7
1 pkt - 4
Edycja z gatunku tych MID, ale mam wrażenie że temat został już wyeksploatowany i nikomu za bardzo chciało doń dostosowywać. Z racji powyższego wygrać u mnie musiała jedynka - jakoś tak śmiesznie się składa, że ten zespół prawie zawsze wlatuje w słabośrednich edycjach i wygrywa choćby przez brak poważnej konkurencji i tak było tym razem. Dalej w sumie całkiem fajna indietronica, poprawne rapsy od Murzyna i spox hipsteryzmy pod siódemką - rzeczy typu okej, ale wątpie bym do nich wracał. Honorowy punkcik dla Taylor, bo naprawdę jakoś tak w ostatnim czasie nie bardzo mam ochotę na ruskie post-punki.
Moja wrzuta była trochę spontaniczna, bo odkryłem ją może z 2 tygodnie temu? Jak niektórzy z was mogą pamietać, kiedyś wspominałem, ze lubię w pracy słuchać starych notowań listy przebójów Trójki, bo pozwalają mi się skupić i nie są ani zbyt intensywne by mnie rozpraszać, ani zbyt monotonne by traktować je jako jednostajny szum. Oprócz tych niezaprzeczalnych walorów słucham ich jeszcze z innego powodu - odkrywanie nowej muzyki. Wy nawet nie wiecie ile tam się ukrywa rzeczy, o których pies z kulawą nogą ledwo teraz pamięta, jak np. Ta wrzuta.
Czekam na swoje 5 punktów.
1. Pavement - Spit On A Stranger (MUNLUP) – 10 pkt
2. Lady Gaga - How Bad Do U Want Me (WUJA) – 9 pkt
3. Metronomy - Hang Me Out to Dry (MURZYN) – 6 pkt
4. Stanisław Wenglorz - Okno Z Widokiem Na Parlament (SEBA) – 5 pkt
Кино - Кончится Лето (MUSIAŁ) – 5 pkt
Machinedrum - Sacred Frequency (DRAGON) – 5 pkt
-
Hien
Oglądaliście kiedyś Muzzy in Gondoland? No to Muzzy przybywa z głosami:
O ja pierniczę, jaka ściana xD No, ale super super, przyjmuje tę łapówkę xD Jeszcze przy Murzynie się dziwiłem, że pomylił Gagę z Taylor (pisał mi na priwie), ale potem i Seba pomylił i nawet Musiał słyszy tu TS… ja nie wiem prostytutka. Wy naprawdę ma cie coś z uszami. W każdym razie, mamy nadal temp króla w formie mnie - Hitlera. Za mną WUJA. Na czwartym, nieco zrehabilitowany Seba, a potem to już tam potem, bez szans na wygraną.
Numer 1 - Zaczęło się ciekawiej, niż się potem rozkręcało trololo, ale generalnie utwór w klimacie, którego trochę oczekiwałem i trochę się spodziewałem. Na ile nadszedł to inna sprawa. Generalnie nie mam pojęcia kto to (w sensie wykonawca), ale też brzmi jakoś znajomo... może już był w bestce? Nie chcę, żeby tu miało się ostro manifestować Prawo Musiała, ale no, to jest najbardziej letnio-jesienny numer przełomu w tej edycji. 5 pkt, kurdebele! Za dobry numer, by go inaczej ocenić
Numer 2 - Kino i "Konczitsa Lieta", czyli, well, "kończy się lato" (wkrótce). Kawałek, który na pełnej odkryłem stosunkowo niedawno temu przy okazji mojego powrotu do zainteresowania Wielkim Niedźwiedziem ze Wschodu (które manifestuje się wracaniem do dawno temu już przeczytanych reportaży typu Łzy Mosiężnego Lenina hehehe). Wiktor Coj at his finest, dobra muzyka, dobry tekst, nastrój końca rozumiany na wiele sposobów, bo numer opisuje konfuzję i strach zwykłego człowieka przed wielką historią, jaka rozkręciła się w Sowietach już w 1989 roku, przeszła przez słynny "pucz" Janajewa, a skończyła się delegalizacją Komunistycznej Partii Związku Radzieckiego i rozwiązaniem państwa. Przy tej okazji bardzo polecam nieoficjalny klip, który powstał do tego kawałka i składa się z różnych scen kręconych właśnie w tamtych latach. Dodatek doń - tekst z tłumaczeniem na angielski: https://youtu.be/6VqiMQoMXmw?si=8bbRm6tnxO6vZlbo. 0 pkt
Numer 3 - Ołjeee, koniec lata w klimacie peerelowskim czy co? Brzmi to trochę jak jakieś Czerwone Gitary albo jakiś Krajewski, którego nie znałem? Nie mam pojęcia, ale ciągnie komuną jak moje. I ma jakiś taki nostalgiczny klimat, którego końcówkę jeszcze pamiętam, a który robi już w mojej głowie za jakąś masywną duchologię. Tym razem bez polityki, za to z przyjemnym, wczesnojesiennym wajbem. Wykonawcy nie odcyfruję, ale mi się podoba, wpadają 4 pkt!
Numer 4 - W pierwszej kolejności myślałem, że to jakaś nieznana mi wersja Only You od Yazoo, ale no, nie. Czy jednak tamten kawałek nie był tu samplowany? Czy to jest Lady Gaga? Czy ktoś jeszcze inny? Na siłę nawet Taylor Suzuki Swift tu słyszę... W sumie całkiem przyjemny kawałek, nie słyszałem go wcześniej, to na pewno, ale poziom trzyma, choć chyba bardziej letniaczkowy niż końcoletni. Ale i tak propsik i 3 pkt wpadają aż miło
Numer 5 - A tutaj to śmieszna sprawa, bo dosłownie wczoraj się zorientowałem, że ja nie tylko znam tego wykonawcę, ale jeszcze znam ten numer, tyle tylko, że Summer 08 słuchałem raz i to było zaraz po premierze (jakieś 10 lat temu), ale że nie rozpoznałem Mounta... i, kurde, Robyn, gdzie swego czasu zasłuchiwałem się w The Girl & the Robot od Purchawiarzy, wstyd Musiał, wstyd ;_; Niestety pamiętam to, że Summer 08 mnie nie porwało. Tbh Metronomy wrócili do formy nieco dopiero ostatnim krążkiem, ewidentnie The English Riviera było ich peakiem. Ale 1 pkt wleci
Numer 6 - Kurde, to będzie zaskakujące może, ale ten rapik mnie jakoś... chwycił. Dał taki przyjemny, czilowy wajb i w ogóle, choć numer nawet jak na rap mocno nie z mojej bajki. Najwyraźniej jednak kliknęło na tyle, żebym "feel like glitter" na połowę września. Podniecać się bardzo nie będę, ale będę na tyle bardzo, by wpadły tu AŻ 2 PKT, gdzie Metronomy oceniłem niżej (a kiedyś byłem wielkim fanem). Także jest tutaj coś z letnich przyjemności. Chciałbym już srać liśćmi, ale forumowa ekipa usiłuje mi to mocno uniemożliwić, póki co nie oponuję (zwłaszcza dzięki tej kapitalnej drugiej połowie)
Numer 7 - Jezu, zostałem nagle zgliczowany i na tyle solidnie zaatakowany przez glicze, że mi nagle przeszło. Miało być glitter a nie glitcher (tak jest, dobrze się domyślacie, za długo myślałem nad tym tekstem), a tymczasem dowala mi się muzą robioną przy pomocy automatów z nadmorskich salonów gier. Czy bym pograł? Na swoje nieszczęście w tym roku nigdzie nie grałem... Chyba wolę live experience, tutaj... Jest przesyt, więc niestety, jest też jajco. 0 pkt, może następnym razem będzie lepiej (a może nie)
1. Pavement - Spit On A Stranger (MUNLUP) – 14 pkt
2. Lady Gaga - How Bad Do U Want Me (WUJA) – 11 pkt
3. Stanisław Wenglorz - Okno Z Widokiem Na Parlament (SEBA) – 8 pkt
4. Metronomy - Hang Me Out to Dry (MURZYN) – 7 pkt
5. Кино - Кончится Лето (MUSIAŁ) – 5 pkt
Machinedrum - Sacred Frequency (DRAGON) – 5 pkt
-
Dragon
Kino okej, ale nie w kontekście dronów (i to nie muzycznym), sorry
-
stripped
Mamy zwycięzcę znaczy się
-
Hien
Heh, nie da się ukryć, że Musiał się nie wstrzelił swoim dronem.
No, to wkracza Wujas, który, heh, nie może sobie w żaden sposób zaszkodzić. W zasadzie, to… no, nie ważne. Głosy:
Ahh, zapachniało zeszłym rokiem. Z dosyć sporą nadwyżką punktów, wygrywam JA.
Z tego imienia, od razu, bez zbędnego zamulania, ustalam, że nr 80, to będzie edycja HIPNOTYCZNA.
Aha, nagrodę miał sponsorować Dragon, ale jako człowiek zajęty, nie wyrobił się, ale to nawet lepiej. Ta nagroda powędruje do kolejnego zwycięzcy edycji przeze mnie prowadzonej.
Dziękuję wszystkim za zabawę, za głosy, oddaję lejce Sebie i liczę na jakiś konkretny materiał następnej edycji.
No, to wkracza Wujas, który, heh, nie może sobie w żaden sposób zaszkodzić. W zasadzie, to… no, nie ważne. Głosy:
D1 - 5
D2 - 3
D5 - 2
D6 - 4
D7 - 1
Edycja pół na pół. Pavement, Tyler, the Creator i ruskie przyśpiewki spoko. Reszta słaba.
1. Pavement - Spit On A Stranger (MUNLUP) – 18 pkt
2. Lady Gaga - How Bad Do U Want Me (WUJA) – 11 pkt
3. Metronomy - Hang Me Out to Dry (MURZYN) – 9 pkt
4. Stanisław Wenglorz - Okno Z Widokiem Na Parlament (SEBA) – 8 pkt
5. Кино - Кончится Лето (MUSIAŁ) – 7 pkt
6. Machinedrum - Sacred Frequency (DRAGON) – 6 pkt
Ahh, zapachniało zeszłym rokiem. Z dosyć sporą nadwyżką punktów, wygrywam JA.
Z tego imienia, od razu, bez zbędnego zamulania, ustalam, że nr 80, to będzie edycja HIPNOTYCZNA.
Aha, nagrodę miał sponsorować Dragon, ale jako człowiek zajęty, nie wyrobił się, ale to nawet lepiej. Ta nagroda powędruje do kolejnego zwycięzcy edycji przeze mnie prowadzonej.
Dziękuję wszystkim za zabawę, za głosy, oddaję lejce Sebie i liczę na jakiś konkretny materiał następnej edycji.