Porcupine Tree

Awatar użytkownika
Hien

Re: Porcupine Tree

Post 03 kwie 2011 00:05

Muszę sobie przypomnieć jak to brzmiało bo dawno nie słuchałem, te odrzuty z Insurgentes jakoś nie zrobiły na mnie wielkiego wrażenia (a PT dało fałszywe złudzenie, że WSZYSTKO co Stefan odrzuci jest super), pamiętam tylko, że te kawałki były zajebiście ponure i zalatywały Joy Division (jeden napewno).

A Anesthetize oglądałeś?
"Idę spać bo nienawidzę ludzi" - Murzyn
Awatar użytkownika
Rajca

Post 03 kwie 2011 00:09

Oglądałem HD 720p srajtaśma delux ediszyn od początku do końca :D

Stanowczo ma plus za montaż, nie ma tych kijowych efektów jak na Erajwin'... Ogólnie, sam utwór Anesthetize przynajmniej jak porównam sobie wcześniejsze booty i ten z selftitled jest smaczniejszy. Plus Prodigilal i SonD, Sever... Chociaż i tak chciałbym usłyszeć jakiś soundboard jak Mikael śpiewa A Smart Kid <3

(To pieprzone "Treeeejns" na Atlancie :O )
Awatar użytkownika
Hien

Post 03 kwie 2011 00:33

Ja byłem bardzo miło zaskoczony. Ten montaż właśnie, bez tych kretyńskich wstawek ala zdarta stara tasma filmowa, do tej pory nie obejrzałem Arajwing w całości, nie mogę się przebić przez to bagno kiczu (swoją drogą, podobne zabiegi zastosowano niestety w itak średnio nakręconym dvd Riverside z Łodzi, wygląda to, jak ktoś słusznie zauwazył bodaj na forum Genesis, jakby występowali w 5-10-15).
Anesthetiza wygląda milion razy lepiej bez tego wszystkiego.
Ładny obraz, mocne kolory, fajne jazdy kamery i ciekawe ujęcia kamery w dobrych momentach. Lassie wyciągnąl dobre wnioski po Arriving, przynajmniej facet wie co zrobił źle (albo Wilson wie).
Jest parę naprawdę rewelacyjnych momentów w tym, nie tak znowu przeze mnie lubiany, Anesthetize. Jedyne co mi nie do końca pasuje to całkowicie wycięte gadki Stefana między kawałkami. Ja wiem, że to dvd muzyczne ale przez to mam wrażenie jakbym oglądał koncert Kraftwerk. a na bootlegu słychac co gadał ,wszystkie zapowiedzi, typowo Stefanowe żarty i wpadki. słychać nawet jak akustyczną końcówkę "Normal" zagrał jeszcze raz żeby dolepić na dvd, bo mu się nie podobało jak mu wyszło :P
Bootlegi z RCMH i RAH domyslam się, że masz?
Awatar użytkownika
Rajca

Post 03 kwie 2011 21:44

RCMH to nawet we flacu mam, chociaż nie powiem żeby Futile akustyczne mi odpowiadało, to jak nadanie temu utworowi symptomów zespołu downa...
Ale, jest Up the Downstair, żeby tak jeszcze znowu pokusili się o Idiot Prayer... Jezu widzę to moimi oczętami...
Up the Downstair, Idiot Prayer, Voyage 34, TSMS, Ambulance Chasing... mmm, rozpływam się!
Awatar użytkownika
Hien

Post 03 kwie 2011 22:21

Ja mam dvd z RAH i brzmi to lepiej niż wygląda.
Up The Downstair z Gavinem robotem brzmi jak Up The Downstair z Gavinem robotem, wolałem kocioł Chrisa.
Ale Dislocated Day! The Sky Moves Sideways!
Stranger By The Minute jakie fikuśne!
Niby nie stare ale odgrzebane Sleep Together!
Brakowało mi tylko czegokolwiek z Signify (Waiting Phase II!) i czegokolwiek z "On The Sunday Of Life" (a byłem przekonany, że dadza na koniec RT, tak na wzór starych czasów), oj wynosi mnie ostatnio ta płyta wysoko.
Nowy York miał farta w niefarcie, że nie zdażyli zepsuć atmosfery Pociągami. A jakby tak zagrali "Not Beautiful Anymore"?

Powiem szczerze, że niewiele brakowała a byłbym na jednym z niemieckich koncertów gdzie grali te wszystkie rarytasy (w rożnym zestawieniu).
Mam czego żałować. Pełne Even Less, po raz pierwszy od 99...
Awatar użytkownika
Rajca

Post 03 kwie 2011 22:27

Disloacated Day, z tamtego okresu jest jedną z najbardziej męczących mnie piosenek. No niestety... A w TSMS brakuje tylko nieco tego Maitlandowego wahnięcia, wiesz o co chodzi...
Awatar użytkownika
Hien

Post 03 kwie 2011 22:38

W TSMS to mi przede wszystkim brakuje Chrisowych bębenków. W cyborgowym zestawie perkusyjnym Harissona, nie ma dżembe. Żeby było śmieszniej, nigdzye nie lubiłem tego gówna bo kojarzyło mi się z żulącymi na mieście dałnami. Maitland to zmienił i nawet mam takie coś w domu. Bez tych orientalnych rytmów wybijanych gołą ręką, TSMS stracił sporo uroku (a przynajmniej ten jeden segment).
A apropos Ambulance Chasing... niby nic nie jest niemożliwe ale w sumie chyba jest :(

btw, na bootlegu z Krakowa 2001 jest Fadeaway zagrane na życzenie Kosińskiego, Stefan z akustykiem i Rysiek robioący tło na klawiszu. Nie wiem czy to nawet nie przebija całego RAH i RCMH.
Awatar użytkownika
Rajca

Post 03 kwie 2011 22:43

Ja te rytmy polubiłem dzięki chłopakom, którzy łoją straight po amerykańsku - Godsmack. Oni wiedzą jak zagrać na takich bębenkach :)
Co nie zmienia faktu, że lubię te małe cini-minis talerzyki Gavina :P
A tego Fadeaway nie kojarzę niestety...
Tak jak AC, tak samo chciałbym raz jeden chociaż usłyszeć Orchidię. Poza tym, wolałbym, żeby w setach zamiast Halo (czemu oni to kur.a tak tłuką) pojawił się raz na jakiś czas Deadwing - a tak!
Plus myślałem tak ostatnio, 2001, 2011, Warszawa 2 ;(
Awatar użytkownika
Hien

Post 03 kwie 2011 22:55

Akurat Halo chciałem zobaczyć w Łodzi bo było na setliście po Trains. Po prostu chciałem żeby ten koncert skończył się czymkolwiek innym niż Trains, a ze względu na upał (był skwar mimo niezłej klimy) nie wyrobili (chociaż tasma to Halo poszła na sekunde w środku Trains). A Deadwing podobno nie grają bo jest zbyt męczący dla Gavina. Nie kupuję tego ale trudno.
Fajny był pomysł z kończeniem koncertów Arriving.
No i mogliby wydać coś z polski ale chyba nawet Incydentu live nie zobaczymy.

BTW w Trójce leci teraz "fuck you all, fuck you" :D
Awatar użytkownika
Rajca

Post 03 kwie 2011 23:00

Leci w radio? :D
A to Ci dopiero, ja nie słucham, ale spodziewałbym się, że coś innego zapodadzą o ile puszczą.

Deadwing męczący? Może chodzi o to, że jednak cały kawałek leci nie tylko w poje.nym metrum ale również jednak przez prawie cały utwór gra jak mały parowozik :P no, ale mimo wszystko jest to nieco naciągane tłumaczenie. A Incydent live jednak aż tak mnie nie pociąga, poza kilkoma momentami...
Awatar użytkownika
Hien

Post 03 kwie 2011 23:12

Nie widziałeś, nie wiesz ;) Incydent live był zajebisty, płyta lepsza niż FOABP, set z Chicago zacny (Stars Die było, może tym razem by weszło).

A Deadwing. Metrum jak metrum, są pewne sekrety grania na perkusji, których niegdy nie ogarnę. Gavin przyznał się kiedyś na Fejsie, że jednym z najtrudniejszych dla niego kawałków, które grali w Tilburgu nagrywając Anesthetize, był "Half-light".
Sam widzisz, nigdy nie wiadomo.

Możliwe, że nagrają za ten rok, taką płytę, że te kawałki z ostatnich płyt zwyczajnie nie będą pasować do setu...
Awatar użytkownika
Rajca

Post 04 kwie 2011 18:06

A teraz Hien, taka zagwozdka.
Nieśmiertelne nojni nojni nooooj ma swojego rywala w postaci, oczywiście to fonetyk bo to są faktyczne słowa, ale:
A jaj okitoki... ;(
Awatar użytkownika
Hien

Post 04 kwie 2011 18:12

Nie no, nic nie może przebić njoni nojni!
Swoją drogą zastanawiam się co by było jakby Wilson zamiast lalala, śpiewał w każdym kawałku nojni nojni?
Awatar użytkownika
Rajca

Post 04 kwie 2011 18:18

Tyre tracks fresh on the ground
Where she will be found
(nojni nooj noj noj noooj noj)

Swoją drogą, bardzo fajną opinię usłyszałem o Wedding Niles, że piosenka spoko, ale perkusja nie pasuje. Gavin powinien zagrać rytm do krakowiaka ;(
Awatar użytkownika
Hien

Post 04 kwie 2011 18:42

Ale wiadomo i tak, że na In Absentia, na perkusji gra Wilson ;)
Do niego pretensje!
Tymczasem pojawiła się setlista z Izraelskiego koncertu Blackfield i szału nie ma.
Awatar użytkownika
Rajca

Post 04 kwie 2011 18:45

A co jest w setliście? Ja chyba sobie mimowolnie odkuwam niemożność wyjazdu i słucham namiętnie BF :)
Awatar użytkownika
Hien

Post 04 kwie 2011 18:59

Miałbyś cholernego lasta to bym wiedział :]

http://www.setlist.fm/setlist/blackfiel ... 24e3c.html

brakuje mi wielu rzeczy z BFII, brakuje mi Open Mind z jedynki, dziwi brak Cloudy Now (nie jest to mój ulubiony kawałek ale jakoś tak się nastawiłem, że będzie na koniec, to tak jakby nie było Trains).
Licze na to, że chociaż wymienią z 1 czy 2 kawawałki w Krakowie.
Awatar użytkownika
slick
Ulubiony utwór: Everything Counts

Post 04 kwie 2011 19:00

Hien pisze:Miałbyś cholernego lasta to bym wiedział :]
Przeciez rajca ma last.fm...
Awatar użytkownika
Hien

Post 04 kwie 2011 19:04

not anymore
Awatar użytkownika
Rajca

Post 04 kwie 2011 19:04

Ni ma Christenings, ni ma Scars... Ale widzę, że przypindolą na wejściu z Blood, ha!
Pierniczę lasta :P

Nie mam slicku :P
Ostatnio zmieniony 04 kwie 2011 19:08 przez slick, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Aha, no to nie bylo tematu.