Gry komputerowe

Awatar użytkownika
Rajca

Re: Gry komputerowe.

Post 24 maja 2009 09:55

No to jest takie pogięte, bo jest Off Topic i go nie ma. Te elementy się zbytnio ze sobą nam tutaj zazębiły ;(
Knighta trzeba w pewnym momencie albo na dwa głosy, albo zrezygnować z podkładu na chwilę.
I jeszcze mi się przypomniało, że był serial o takim ekstra motocyklu...

A jak już przy muzyce jesteśmy, to chyba Mortal Kombat ma jedną z lepszych jak na tamten okres. No i Mario za to pipkanie...
Ale, pochwalę się, że grałem w grę, w którą nikt z was nie grał. Pozbawiona tytułu, napisana przez kolegę z klasy(Tu to jest jazda bo to było gdzieś w piątej klasie... Synek informatyka). Trzeba było na zmianę naciskać Z i X i ludek wspinał się po ścianie bloku, coraz szybciej i szybciej... a grywalność? Jak stąd do Mekki.
Awatar użytkownika
Hien

Post 24 maja 2009 11:10

Ha, mam wszystkie soundtracki do Mortali i słucham ich regularnie!
Dan Forden to geniusz podobnie jak ludzie,z którymi wspólpracuje.
A w Mortal Kombat : Deception jest fragment, który mocno w klimacie Moonloopa jest :o tak mocno, że kiedy mam sobie słuchać 40 minutowego M to sobie przed nim puszczam "Earthrealm" z MK:D!
A już nawet nie powiem o zalatującej progiem muzyce z Shaolin Monks (a sama gra to już w ogóle kosmos).
Na stronie Mortal Kombat Blackout mozna sobie to wszystko ściągnąć (tylko trzeba się zarejestrować), nic tylko słuchać.
A pipkanie w Mario :D Ustawie sobie chyba tą melodyjke w telefonie (chociaż i tak mam zawsze wyłączony dzwiek).
A ja tez grałem w gre, którą mało kto zna.
Nazywało się bodaj "Rysiek z Klanu w krainie grzybów".
Zasuwało się Ryskiem z Klanu po krainie grzybów... i tyle.
"Idę spać bo nienawidzę ludzi" - Murzyn
Awatar użytkownika
shodan
Ulubiony utwór: Halo

Post 24 maja 2009 22:07

Pamiętam czasy Commodore na kasety. Jeździłem do kuzyna na wakacje i cięliśmy całe noce. To były emocje. Parę kresek i pikseli, a robiło wrażenie. Te gry miały klimat. Taka Montezuma była wtedy wręcz straszna (te lochy, pająki i czaszki :lol: ).
Na PC pierwszą grą w którą grałem również u kuzyna, był słynny Duke Nukem 3D. Jeszcze dzisiaj chętnie bym w nią pociął. Gra archaiczna, ale wryła się głęboko w pamięć. Ma niepowtarzalny wręcz klimat. Potem w 1999r. kupiłem swojego kompa i pierwsze gry: Blood2, Shogo, Heretic 2 i Quake 2. Wszystkie naprawdę dobre. Zresztą na przełomie wieków powstały wg mnie najlepsze giery - świetne, klimatyczne, niesamowicie grywalne: Half-Life, Alien vs Predator 2, Return To Castle Wolfenstein, System Shock 2, Age Of Empires 2, Resident Evil i trochę później wspaniały Far Cry.
Dzisiaj nowe gry nawet w części nie wywołują u mnie już takich emocji. I nie można powiedzieć, że wyrosłem z gier, bo w w/w stare tytuły lubię z satysfakcją pograć nawet dzisiaj. :)
A i jeszcze jedna perełka - Dark Colony. Pamięta ktoś?
Awatar użytkownika
SinnerInMe
Ulubiony utwór: Higher Love

Post 24 maja 2009 22:34

shodan pisze:Dzisiaj nowe gry nawet w części nie wywołują u mnie już takich emocji.
Dokładnie. Z tym że ja mam tak, że w stare gry na ogół po prostu nie potrafię już pykać (dzisiaj po paru latach odpaliłem pierwszego Gothica i znudził mi się po pierwszej godzinie... po prostu już zbytnio oklepałem tą grę w przeszłości i mimo takiej długiej przerwy tylko przez moment miałem ochotę do tego wrócić) a z nowych to może 1% się do czegokolwiek nadaje. Dlatego gram raz na ruski rok.

Wracając jeszcze do soundtracku Gothica - to chyba najlepszy utwór ze wszystkich części, szkoda, że słaba jakość - http://www.youtube.com/watch?v=jJA1aHHEtas - klimat po prostu niesamowity :)
Awatar użytkownika
Hien

Post 24 maja 2009 23:40

shodan pisze:Shogo
W "Shogo" to ja do dziś lubie sobie pograć:)
Ta gra ma fantastyczny klimat i jeszcze lepszą muzykę. Autorzy soundtracku powinni dostać za to Oscara.
shodan pisze: A i jeszcze jedna perełka - Dark Colony. Pamięta ktoś?
Jak przez mgłę ale pamiętam :)
To była tak, że się wybierało człowieka albo kosmite tak?

Ja całe dnie przegrałem swego czasu w "Aliens vs. Predator" jak i nieśmiertelne "Atlantis". Grywało się tez w Indiany Jonesy, Quake'i, Tomb Raidery... w co to się kiedys nie grało ;)
Awatar użytkownika
shodan

Post 25 maja 2009 00:12

Hien pisze:W "Shogo" to ja do dziś lubie sobie pograć:)
Ta gra ma fantastyczny klimat i jeszcze lepszą muzykę. Autorzy soundtracku powinni dostać za to Oscara.
Dokładnie Hien, :beer: muzyka powala. I te mangowe klimaty. :)
Hien pisze:Jak przez mgłę ale pamiętam :)
To była tak, że się wybierało człowieka albo kosmite tak?
Tak tak. To właśnie to. Prosty acz wciągający RTS z akcją na Marsie.
Awatar użytkownika
SinnerInMe
Ulubiony utwór: Higher Love

Post 25 maja 2009 00:34

Haha, też uwielbiałem Shogo! :) Najpierw miałem taką demówkę z TopWare Interactive, gdzie było też demo gry Gruntz, Knights and Merchants, Jagged Alliance 2 i Get Medieval, później pożyczyłem od kogoś pełną wersję, tylko chyba nie przeszedłem całości, musiałem oddać.

Aż zajrzałem na YT - przypomniałem sobie tą muzyczkę i aż się łezka w oku zakręciła - http://www.youtube.com/watch?v=C-j94S-br9E :)
Awatar użytkownika
Hien

Post 25 maja 2009 00:48

Tylko trzeba było uważać na wersje językowe. nie wiem jak Wy ale ja wolałem wersje angielską, ten polski dubbing mnie dobijał. Na szczeście do CD-Action dodawali oryginał.
A w sieci można bez problemu zassać cały soundtrack do Shogo, kawałki "Kumoblade" i "Red Riot" mam cały czas na mptrójce.
Awatar użytkownika
shodan

Post 25 maja 2009 20:35

A masz jakiś adres do tego soundtracku do Shogo? Chętnie bym pobrał.
Awatar użytkownika
stripped
Ulubiony utwór: hajerlow

Post 26 maja 2009 21:22

U nas w domu komp był od 1992 roku więc szpan był wtedy, dlatego wiele starych gier znam dobrze z owych lat, a że obecnie znów komputer mam taki sobie to z sentymentu nawet ściągam takie starocie i łezka się w oku kręci, co lubiłem najbardziej?:

Sensible Soccer i Sensible World of Soccer (byłem maniakiem)
wszelakie gry z serii Dizzy
Commander Keen 6
Wolfenstein 3D
różnorakie pinballe
wszelakie gry z serii firmy Sierra, głównie questy, Police Quest I, Space Quest I i II, Larry I, King's Quest I i II, stare wersje - wszystkie w 16 kolorach ;(
Maniac Mansion i Zak McKracken and the Alien Mindbenders
Zool 1 i 2
Chuck Yeager's Air Combat

i parę innych... :grins:
"Murzyn wielkim wezyrem był i jest" - munlup
Awatar użytkownika
Hien

Post 26 maja 2009 21:50

@Shodan - kurde, strona z pełnym soundtrackiem już nie działa (tzn jest ale nie działa), ponoć tutaj www.gog.com jest pełen soundtrack ale strona mi się wiesza.
Powinno być 6 kawałków.

@Stripped- ale sypnąłeś klasyką :D O paru tytułach już dawno zapomniałem, kurde, Commander Keen!!
Awatar użytkownika
stripped
Ulubiony utwór: hajerlow

Post 26 maja 2009 22:53

No, to było moje słodkie dzieciństwo, niestety później wszyscy mieli coraz lepsze kompy a ja nie, do nowszych pozycji dorwałem się od grudnia 2004 bo brat kupił sobie kompa na gwiazdkę i wtedy już było inaczej, GTA3, VC, SA, True Crime LA, Mafia, Godfather, Fifa 2005, Pro Evo 6, Farcry i parę innych ale sentymentu nie ma się do nich takiego. Wracam do starych gier teraz z braku dobrego kompa, wczoraj się dorwałem do Space Quest'a II, gry Sierry to cała moja nauka angielskiego w dzieciństwie :D
"Murzyn wielkim wezyrem był i jest" - munlup
Awatar użytkownika
Hien

Post 26 maja 2009 23:36

Ja to się długo borykałem z brakiem kompa, pojawił się w domu dopiero w 1999 roku i poza podkręceniem ramu do 128 MB, wymianie napędu i zamontowaniu karty sieciowej, to nadal ten sam komp co wtedy :P
Temu tez nie gram w nowe gry. Ale swgo czasu jeszcze obczajałem nowości, pamiętam ,że cał noce spędzałem grając w Vice City (klimat lat 80 to potęga tej gry). Teraz męcze konsole i stare gierki albo przeglądarkowe flashe w stylu "defenderów".
Awatar użytkownika
shodan

Post 26 maja 2009 23:40

stripped pisze:Farcry i parę innych ale sentymentu nie ma się do nich takiego
Oj nie ma. Zawsze do nowych gier podchodzę bardzo nieufnie, ale Far Cry zachwycił mnie momentalnie. Ma to, co jest ważniejsze od wszystkiego innego - grywalność!
Awatar użytkownika
devotional
Ulubiony utwór: Master And Servant

Post 05 cze 2009 00:13

Kill me, kill me, kill me.
Uwielbiam Simsy ;(
Dialog jest językiem kapitulacji. ~Fronda.pl
Awatar użytkownika
Hien

Post 05 cze 2009 00:16

A ja Simsów w ogólnie nie łapie. Nie mam radochy z tej gry żadnej.

Ostatnio w ogóle w nic nie gram, jak będzie po sesji to wróce do "Shaolin Monks" i może w końcu przejde big bossa.
Awatar użytkownika
shodan

Post 05 cze 2009 00:19

Gier simsopodobnych nie znoszę. A teraz gram w Red Alert 2. Fajne to. :)
Awatar użytkownika
devotional
Ulubiony utwór: Master And Servant

Post 05 cze 2009 01:13

Moim long time favourite pozostaje seria Gothic. Nie trawię erpegów (no może poza jeszcze serią Elder Scrolls, ale tylko od Morrowinda, i oczywiście nieśmiertelne Neverwinter Nights ;p), ale granie w to sprawia mi naprawdę przyjemnośc. Może wkurza trochę liniowośc rozgrywki, wymuszona, ale jest ok. I chodzi mi na laptopie ;p
Dialog jest językiem kapitulacji. ~Fronda.pl
Awatar użytkownika
shodan

Post 05 cze 2009 01:24

Ja RPG to toleruję raczej tylko w połączeniu z FPS. System Shock 2 czy Deus Ex są tego przykładem. Widok z pierwszej osoby, giwera w łapie, świetna fabuła, rozwój postaci, mnóstwo gadżetów, świetna muza i klimat. Do tego w SS2 jest na dodatek strasznie. A lubię się bać. :mrgreen:
Awatar użytkownika
wojtek_krakow
Ulubiony utwór: Rush

Post 05 cze 2009 01:27

Polecam Fallout 3 w takim razie. Ja nie gram od lat, ale to jak tylko mam chwilkę biorę taki tytuł w ciemno.
tylko przed siebie