Ulubiony vs. Najlepszy

Czy Twój ulubiony utwór jest wg. Ciebie również tym najlepszym w wykonaniu Depeche Mode?

Tak
2
33%
Nie
4
67%

Liczba głosów 6
Awatar użytkownika
Hien

Re:

Post 14 mar 2021 12:49

stripped pisze:
14 mar 2021 12:01
:x Hien bardzo balladowo pojechał, Death's Door, Condemnation, When The Body Speaks, Breathe, Heaven, The Worst Crime,
Nawet nie zwróciłem na to uwagi, ale faktycznie, dużo u mnie wolniejszych kawałków. Wydaje mi się, że z czasem te szybsze czy mocniejsze kawałki DM zaczęły się robić coraz słabsze, a te które wybierałem, nie przechodziły.
"Idę spać bo nienawidzę ludzi" - Murzyn
Awatar użytkownika
Malkolit
Ulubiony utwór: World in My Eyes

Post 14 mar 2021 13:05

I ja spróbuję:

Stripped
World In My Eyes
Halo
Policy of Truth
Blue Dress
Clean
Walking In My Shoes
Condemnation
The Love Thieves
Home
Useless
Only When I Lose Myself
Surrender
Shine
The Sweetest Condition
When The Body Speaks
Corrupt
Ghost
Heaven
Cover Me

Widać, który okres w twórczości DM jest dla mnie najważniejszy.
Brakuje mi w tym wszystkim NLMDA, Things You Said, Personala, I Feel You, Barrela, Freestate, Breathe i Angel, ale, jak widać, nie dało się wszystkiego pomieścić.
Zrobiłem pewien wyjątek dla utworów, które wchodzą przy odpowiednim nastroju: Blue Dress, Condemnation, wszystkie propozycje z Excitera, ale to moim zdaniem też świadczy o klasie piosenki - że w odpowiednich okolicznościach odkrywa się ją na nowo.
Awatar użytkownika
Dragon
Ulubiony utwór: Sexy Doll

Post 14 mar 2021 13:19

stripped pisze:
14 mar 2021 12:45
Ale że Leave In Silence jest lepsze od I Feel You to bym nie przypuszczał :D
Jak najlepsze to najlepsze, przy tak wąskim gronie siłą rzeczy zaczyna działać osobisty stosunek i jakieś własne wyczucie, doświadczenie, ulubione cechy, które sprawiają, że to wybieram, a to zostawiam. Rzeczy balladowe bardziej mi siadają niż rockowe granie. Jak głupio nie porównywać tak różnych numerów, to mimo charakteru bardziej balladowego LISek wydaje mi się bardziej przebojowy. Można też w nim więcej odkryć, tak jak Melki mówi, w tym widzę jakąś wyższą klasę Leave.
Awatar użytkownika
Hien

Post 14 mar 2021 13:33

To prawda, na tym etapie zestawiamy najlepsze z najlepszymi, i tu już trochę subiektywizmu musi się wkraść. Wybrałem Heaven, a odpuściłem I Feel You i wiele innych klasyków, ale uważam, że są równie dobre. Heaven wydaje mi się jednak takim nieodkrytym klasykiem. I Feel You trochę z góry traktuje się jako dobry, bo to w końcu singiel ze złotych czasów. Tym czasem wiele nowszych utworów nie dostaje prejzu, na który zasługuje.

Czekamy na Shodana i zobaczymy jaki top nam wyjdzie.
Awatar użytkownika
Malkolit

Post 14 mar 2021 13:55

Ciekawie by się zrobiło, gdybyśmy pobawili się w wybór koncertowych klasyków, myślę, że też by nam się trochę zmienił obraz dyskografii (kilka słabszych czy mniej znanych utworów świetnie wypada live, parę hitów wypada za to blado). :)
Awatar użytkownika
Hien

Post 14 mar 2021 14:09

Możemy sobie potem zrobić zabawę pt które kawałki brzmią lepiej live, a które na odwrót.
Awatar użytkownika
stripped
Ulubiony utwór: hajerlow

Post 14 mar 2021 15:53

Tak, dobry pomysł na kolejny temat - zdecydowanie lepsze live vs zdecydowanie lepsze w studio. Pod tym kątem takie Death's Door wiele zyskuje. Tak samo w przypadku remix vs studio, tu również wybrałbym ten numer.
"Murzyn wielkim wezyrem był i jest" - munlup
Awatar użytkownika
shodan
Ulubiony utwór: Halo

Post 14 mar 2021 15:58

No dobra, po ciężkich bojach wyłuskałem swoją 20. Nie myślałem, że będzie tak ciężko, że 20 miejsc to tak strasznie mało. Mimo, że dyskografię znam przecież doskonale nie obyło się bez dodatkowych odsłuchów porównawczych. Zdobyłem się na maksymalną ilość obiektywizmu, na jaką mnie było stać. Odrzuciłem kilka swoich faworytów, wszystko po to, żeby było uczciwie.

Blasphemous Rumors
Stripped
Never Let Me Down Again
World In My Eyes
Personal Jesus
Halo
Enjoy The Silence
Walking In My Shoes
In Your Room
Barrel Of a Gun
Useless
The Love Thieves
Home
Surrrender
Only When I Lose Myself
Breathe
When The Body Speaks
Shine
I Am You
Corrupt

Naprawdę stawałem na głowie, żeby znaleźć miejsce dla POT, Clean, Welcome to my world czy Going backwards, no ale nie dało się.
Jedno co mnie boli, to brak tu Barrela i Surrender. ;(
Awatar użytkownika
Malkolit

Post 14 mar 2021 15:59

@Stripped No właśnie. Za to I Feel You, znakomite w wersji studyjnej, na żywo przeważnie traci, bo to jeden wielki jazgot i ściana dźwięku. Będzie co porównywać.
Awatar użytkownika
stripped

Post 14 mar 2021 16:25

shodan pisze:
14 mar 2021 15:58
Ale że gdzie brak, jak są u Ciebie na liście?
Awatar użytkownika
stripped

Post 14 mar 2021 18:18

No dobra, zajęło to chwilkę ale podsumowując:

Stripped 5
Useless 5
The Love Thieves 5
Home 5
Only When I Lose Myself 5

Blasphemous Rumors 4
Never Let Me Down Again 4
Personal Jesus 4
World In My Eyes 4
Corrupt 4

Enjoy The Silence 3
Halo 3
Walking In My Shoes 3
In Your Room 3
Condemnation 3
Breathe 3
When The Body Speaks 3
Heaven 3
Shine 3

Leave In Silence 2
The Things You Said 2
Clean 2
Policy of Truth 2
Barrel of a Gun 2
Surrender 2
Welcome To My World 2
Going Backwards 2

Shake The Disease 1
Black Celebration 1
Blue Dress 1
Death's Door 1
I Feel You 1
Dream On 1
The Sweetest Condition 1
I Am You 1
Ghost 1
Angel 1
Cover Me 1
The Worst Crime 1

Zapraszam do dyskusji, co Was dziwi, z czym się nie zgadzacie?
Awatar użytkownika
shodan

Post 14 mar 2021 18:49

stripped pisze:
14 mar 2021 16:25
shodan pisze:
14 mar 2021 15:58
Ale że gdzie brak, jak są u Ciebie na liście?
No źle się wyraziłem i wyszło śmiesznie. :lol: Myślałem już wtedy o podsumowaniu właśnie. I chodziło mi o to, że oba utwory nie przejdą dalej (bo założyłem, że będzie jakaś kolejna runda).
Tak więc to mnie właśnie dziwi. Pozycja Barrela i Surrender. No i WIMS za nisko.
Awatar użytkownika
Hien

Post 14 mar 2021 20:47

Powiem, że jestem zadowolony. Nie na wszystkie utwory, które przeszły do ścisłego top głosowałem (nawet w, pierwszej rundzie), ale ten zestaw jest po prostu dobry. Moim zdaniem to jest składanka, która pokazuje jak dobrym, utalentowanym, wszechstronnym zespołem jest Depeche Mode. Szkoda, że tylko 4 kawałki to nie utwory singlowe, ale to też pokazuje, że DM mają nosa w wyborze singli.
Awatar użytkownika
stripped

Post 14 mar 2021 20:48

Jedno co mnie cieszy to ta rozbieżność między The Love Thieves a Blue Dress (5 do 1) niewidoczna w pierwotnym głosowaniu (mówię o naszym glosowaniu na najlepszy kawałek).

Co mnie dziwi to rezultat I Feel You, dla mnie niezrozumiały ani niezasłużony.

No ale wyłuskanie bestki to przecież połowa tematu bo mamy jeszcze omówić nasze ulubione i jak rozumiem znów pojedziemy po kolei albumowo i każdy się wypowie? I jak mniemam mamy mówić o ulubionych włączając w to te które uznajemy za najlepsze jeśli się będą pokrywać. Tylko problem bo ile ulubionych wymieniać. 3 z płyty? Bo wiadomo ciężko będzie się tu ograniczyć pewnie.
Awatar użytkownika
shodan

Post 14 mar 2021 21:11

Może niech każdy uczciwie po prostu wybierze te rzeczywiście najulubieńsze. No bo z drugiej strony czemu ma ktoś wybierać po 3 utwory zarówno z najlepszej (ograniczając się sztucznie) jak i najgorszej płyty (być może na siłę)? To będzie niemiarodajne. Ewentualnie założyć ograniczenie na max ilość, np. 5. Jak wyjdzie dużo, to się w drugiej rundzie przetrzebi.
stripped zrobiłeś w podsumowwaniu jeden błąd - Shine ma 3 głosy.
Awatar użytkownika
Hien

Post 14 mar 2021 21:37

Ja proponuję żeby skupić się na utworach, których nie uważamy za najlepsze, a nawet za specjalnie dobre, ale należą do naszych ulubionych. O tych co się pokrywają myślę, że nie ma co gadać, chyba że ktoś ma po prostu coś interesującego do napisania. Nie będziemy też robić zestawienia, bo rozbieżność będzie pewnie znacznie większa niż w przypadku najlepszych. Zresztą co to miałoby wyłowić. Omówmy po prostu każdy album pod kątem tego jakie tam mamy mniej lub bardziej guilty pleasures.
stripped pisze:
14 mar 2021 20:48
Widać nie jest to po prostu wystarczająco dobry utwór. Taki jest przynajmniej konsensus.
Awatar użytkownika
stripped

Post 14 mar 2021 21:44

Nie no ok ja nie zmuszam do wystawiania na siłę niczego, myślę że założeniem tematu jest żeby sprawdzić ile tak naprawdę tych najlepszych kawałków jest wśród naszych ulubionych (Hien wyskoczył z tekstem że u niego te listy są całkiem odmienne). 5 kawałków to jest nieraz połowa płyty nawet, to w sumie jakie to ulubione (z danej płyty), zaraz bedziemy całego Violatora wymieniać w ulubionych równie dobrze. Myślę że jak jakiś numer nie jest dla mnie top3 na płycie to chyba nie jest to taki najulubieńszy jak to nazwałeś.

Hien - ja rozumiem tą myśl, też chętnie pogadam o guilty pleasures ale wtedy już umawiamy się że jednak odbiegamy od pierwotnego założenia sprowokowanego pytaniem slicka :)
Awatar użytkownika
Malkolit

Post 14 mar 2021 22:10

stripped pisze:
14 mar 2021 20:48
Bo to jest fajny kawałek, w kategorii singli w ogóle czołówka DM, fajny motyw gitarowy, bębny, wokal Gahana, bezpośredni tekst; ale konkurencja jest jeszcze lepsza. Mniej więcej na tej zasadzie go zostawiłem, bo poważnie myślałem, żeby go umieścić na liście. Podobnie ma się rzecz z Barrelem. Zacząłem się zastanawiać nad tymi spokojniejszymi piosenkami i wyszło mi, że one jednak swoją subtelnością wygrywają. Na dobrą sprawę nic do albumowego I Feel You nie mam, cieszę się, że go nagrali.
Awatar użytkownika
Hien

Post 14 mar 2021 22:27

stripped pisze:
14 mar 2021 21:44
Hien - ja rozumiem tą myśl, też chętnie pogadam o guilty pleasures ale wtedy już umawiamy się że jednak odbiegamy od pierwotnego założenia sprowokowanego pytaniem slicka :)
W sumie źle się wyraziłem, zestawienia możemy jak najbardziej robić, ale zestawianie tych zestawień ze sobą już będzie bez sensu, bo co wyłowimy? Najbardziej ulubione ze wszystkich? To takie coś już chyba kiedyś było i wygrało Blue Dress.

Ja mam swoich ulubieńców w kategoriach nawet najsłabszych utworów. Uwielbiam np. Photograph of You. Albo Comatose. Albo Get Right With Me. Utwóry, na które wszyscy mają wyrąbane. O takie rzeczy mi chodzi. Kazdy takie ma. Chyba, że nie ma, to współczuję.
Awatar użytkownika
Dragon
Ulubiony utwór: Sexy Doll

Post 14 mar 2021 22:45

Równie możemy wybrać jakieś swoje typy utworów, które mogą dla nas oddawać esencję jakiejś płyty czy coś. Trochę szukania guilty pleasure nie czuję.

A pod względem samych wyników... z topki jestem bardzo zadowolony. Exciter kochamy jako całość, a największe perły to przede wszystkim Ultra, OWILM i Stripped. Czyli wszystko w porządku :D