Best of Forum (edycja filmowa)
-
Hien
-
Hien
Ruszamy z "Suspirią"
https://www.cda.pl/video/1140180745
Jakość wersji na cda nie urywa dupy (ani obrazu, ani niestety dźwięku), ale na tym etapie tej zabawy nie czaruję się, że jeśli wrzucę Wam dobrej jakości wersję, to ktokolwiek ją ściągnie. Jak obejrzycie, to już będzie sukces. Zapraszam i przypominam, że jak ktoś obejrzy, to niech od razu dzieli się przemyśleniami.
I oto linkHien pisze:24 sie 2022 00:14Suspiria, reż. Dario Argento, 1977, horror
Zapewniając brak fifarafa filmów, wrzucam na początek chyba najbardziej fifarafa film jaki mam na liście, ale to nie jest filmoznawstwo-core, a przynajmniej nie w pejoratywnym znaczeniu.
Gdybym wrzucił „Suspirię” z 2018 r., to wtedy można by faktycznie o tym mówić (to jest dobry film, ale koszmarnie ciężki). Oryginał, fabularnie, jest bardzo prosty, nie ma tu żadnego filozofowania, ani przesadzonej intrygi. Warstwa, w której „Suspiria” jest delikatnie ekstrawagancka, to sposób w jaki ją skonstruowano i pokazano. Jest to film na swój sposób artystyczny, ale tak pięknie nakręcony, że oczy cieszą się każdą sceną.
Fabułę można streścić szybko: młoda, amerykańska tancerka przybywa do najlepszej szkoły tańca w Niemczech żeby tam się uczyć. Okazuje się, że najpewniej władają nią wiedźmy. I tyle.
Nie ma zawiłego wątku, po prostu widzimy jak główna bohaterka powoli odkrywa prawdę, która prowadzi ją do finału tej opowieści.
Dario Argento, to włoski reżyser, który zasłynął popularyzacją nurtu giallo, czyli krwawych filmów kryminalnych. Zwłaszcza jego pierwsze dzieła, to były bardzo dobre, klimatyczne filmy z naprawdę fajnymi intrygami i zaskakującymi zakończeniami. Argento przebił się w końcu poza granice Włoch filmem „Profondo Rosso”, który uznaje się za najlepszy w gatunku. Następnym dziełem była „Suspiria”, w której reżyser zapragnął zmierzyć się z wątkami nadnaturalnymi (tym samym, mamy do czynienia z czystym horrorem).
Argento miał bardzo oryginalne podejście do kręcenia filmów. Jego najbardziej znane dzieła, można określić piękną tandetą. Filmy były fabularnie coraz mniej kompleksowe, a dialogi były banalne. Czym reżyser przyciągał ludzi, to nieziemski klimat jego obrazów. Facet ma manię na punkcie użycia odpowiedniego oświetlenia i kolorów (zwróćcie uwagę jak całość jest zbudowana z czerwieni, błękitu i zieleni), przez co „Suspiria” wydaje się momentami wręcz teatralna. Wpływy ekspresjonistyczne są mega wyraźne. Reżyser zawalczył o ostatnią we Włoszech kamerę Technicolor, która charakteryzowała się niewielka ilością półcieni, co dawało nieco kreskówkowy efekt. To, co Argento tutaj stworzył, to jest absolutny szczyt geniuszu. Jestem skłonny zaryzykować, że nie widziałem piękniejszego wizualnie filmu. Surrealistyczna, senna atmosfera podkreśla nadnaturalne wątki, ale przede wszystkim, wspaniale się to ogląda. Wydaje mi się, że Dario nie przesadza też zbytnio z awangardowością i jego film, w swoim artyzmie, nadal jest bardzo strawny. To był zresztą jego największy hit w Stanach Zjednoczonych, a to już o czymś świadczy.
Muzykę do „Suspirii”, jak do większości filmów reżysera, skomponował i nagrał zespół Goblin. To jest chyba ich najlepszy soundtrack, bardzo klimatyczny i muzycznie ciekawy. Niestety Dario nie robi im przysługi, bo główne trzy motywy wałkowane są tak często, że w połowie filmu będziecie już nimi rzygać.
Film jest krwawy, ale w swojej krwistości mocno przerysowany i momentami wręcz zabawny.
To jest stare kino, do tego włoskie. Krew jest tak czerwona, jak tylko farba może być czerwona, efekty często będą budziły śmiech (niemal za każdym razem), niektóre rozwiązania zestarzały się źle. Niemniej, da się to, moim zdaniem, obejrzeć na poważnie, po prostu trzeba pamiętać, że to 45-letni film. Sceny śmierci są wymyślne i jak na tamte czasy dosyć śmiałe (a że zabawne w realizacji, to już inna sprawa).
Aktorsko jest całkiem spoko, ale wrażenie psuje trochę sztywny dubbing. Nie ma jednej wersji językowej filmu, obie (włoska i angielska) są dubbingowane. Argento kręcił to w specyficzny sposób, tzn. podczas ujęć, aktorzy amerykańscy mówili po angielsku, a włoscy odpowiadali im po włosku. Ja nie wiem, jak oni dali radę grać w ten sposób xD Poza tym jest bardzo ok. Główną rolę gra Jessica Harper, która jest kobietą zjawiskową i wszystkie sceny z jej udziałem są zajebiste.
To jest specyficzny film, ale nie uważam żeby był pretensjonalny. Za dużo tutaj luzu, prostoty i uroczej tandety, żeby można było o tym mówić. Uważam, że to dzieło jedyne w swoim rodzaju i sam klimat robi na człowieku duże wrażenie. Jakość i staranność ujęć, oświetlenia i budowania w ten sposób nastroju, jest tu mistrzowska.
Nie wrzucam jeszcze żadnego linka, bo muszę ogarnąć odpowiednią wersję filmu. Tutaj liczy się przede wszystkim jakość kopii. Najlepsze są ripy z wydania BR. To, co zrobili ludzie odpowiedzialni za odrestaurowanie tego filmu, to jest absolutny geniusz. Jako, że jestem któryś w kolejce, to mam jeszcze trochę czasu żeby Wam to wrzucić w odpowiednim wydaniu. Nie wiem, czy ktoś chce polskie napisy, ale to też da się ogarnąć (z lektorem myślę, że też jeśli ktoś ma takie preferencje). ps. jest wersja z lektorem na cda, ale jakość dupy nie urywa.
https://www.cda.pl/video/1140180745
Jakość wersji na cda nie urywa dupy (ani obrazu, ani niestety dźwięku), ale na tym etapie tej zabawy nie czaruję się, że jeśli wrzucę Wam dobrej jakości wersję, to ktokolwiek ją ściągnie. Jak obejrzycie, to już będzie sukces. Zapraszam i przypominam, że jak ktoś obejrzy, to niech od razu dzieli się przemyśleniami.
"Idę spać bo nienawidzę ludzi" - Murzyn
-
Czez
- Ulubiony utwór: Cala masa
Ja musze obejrzec jeszcze raz, bo widzialem to krotko po tym jak wrzuciles opis.
Aha, no i mialem sie zapytac, co to jest fifarafa?
Aha, no i mialem sie zapytac, co to jest fifarafa?
Enjoy The Silence
-
Dragon
- Ulubiony utwór: Sexy Doll
To samo co teges szmeges czy uhuhu
-
Hien
Właśnie nie wiem co mi strzeliło do głowy żeby użyć słowa fifarafa, musiałem być myślami gdzieś indziej. Chodziło mi bardziej o ąę.
-
Czez
Aha, czyli po prostu pimpirimpi
Enjoy The Silence
-
Hien
No takie terefere wręcz
-
Hien
https://mega.nz/folder/9Vkw0QTA#LrcQGjc7E3lJxXTFEYnvDg
poza trzema bestkami, wrzuciłem też na prośbę Musiała (ale dla wszystkich) Suspirię w rigczowej jakości. Brak lektora i napisów, ale to jest prosty film.
poza trzema bestkami, wrzuciłem też na prośbę Musiała (ale dla wszystkich) Suspirię w rigczowej jakości. Brak lektora i napisów, ale to jest prosty film.
-
Dragon
Suspirię obejrzę sobie w przyszłym tygodniu
-
Hien
Zapraszam
-
Dragon
Mówię to dla przykładu, może ktoś się zainspiruje xD no i też dlatego, żeby ewentualnie móc złośliwie mi potem o tym przypominać, fajnie by było, gdyby ta bestka jednak nie zdechła z przyczyn naturalnych
-
devotional
- Ulubiony utwór: Master And Servant
Ja właśnie oglądam drugi raz xD I to drugi raz dziś lol
Dialog jest językiem kapitulacji. ~Fronda.pl
-
shodan
- Ulubiony utwór: Halo
Dev to się zrobił istny bestkowy kujon.
Myślę Hien, iż dobrze by było, gdybyś od razu określił jakiś termin na oglądanie.
Myślę Hien, iż dobrze by było, gdybyś od razu określił jakiś termin na oglądanie.
-
Hien
Mogę określić, ale czy to coś zmieni?
Dev obejrzał film od razu, nie mógłbym tego obstawiać. Cześ musi sobie przypomnieć, Dragon w przyszłym tygodniu, Ty Wuja nie wiem. Możemy się umówić, że omawiamy nie później niż pod koniec kwietnia, ale od Was zależy wszystko. Trochę nie w tym rzecz żebym musiał przy każdym filmie trzaskać batem.
Dev obejrzał film od razu, nie mógłbym tego obstawiać. Cześ musi sobie przypomnieć, Dragon w przyszłym tygodniu, Ty Wuja nie wiem. Możemy się umówić, że omawiamy nie później niż pod koniec kwietnia, ale od Was zależy wszystko. Trochę nie w tym rzecz żebym musiał przy każdym filmie trzaskać batem.
-
shodan
Ale bat jednak działa.
Nie chodzi tu, żeby poganiać, ale jak jest termin, to człowiek się jednak mobilizuje, a nie ogląda na innych.
Ja sobie w weekend obejrzę na pewno jak nic nie wypadnie.
Nie chodzi tu, żeby poganiać, ale jak jest termin, to człowiek się jednak mobilizuje, a nie ogląda na innych.
Ja sobie w weekend obejrzę na pewno jak nic nie wypadnie.
-
Hien
No, jeżeli wszyscy tak chętnie obejrzycie w najbliższym czasie, to myślę, że nie ma sensu aby dyskusja trwała dłużej niż do połowy marca i możemy od razu lecieć z Cosiem.
-
Czez
Cos w tv lecialo ze 3 razy od czasu, jak Shodan to zapodal 
Enjoy The Silence
-
Hien
Jak tam Wuja, wypadło coś? xD
-
shodan
Miałem wczoraj w planach obejrzenie, ale za bardzo książka mnie wciągnęła.
Więc przełożyłem na dzisiaj.
Więc przełożyłem na dzisiaj.
-
Dragon
Właśnie skończyłem