Ghost

Jak Ci sie podoba Ghost?

10 :tak:
15
48%
9
6
19%
8
4
13%
7
2
6%
6
2
6%
5
0
Brak głosów
4
0
Brak głosów
3
1
3%
2
1
3%
1 :nie:
0
Brak głosów

Liczba głosów 31
Jari

Re: Ghost

Post 03 cze 2009 16:23

Tyle, że 'Dirt' to nie ich... :o a niejakich The Stooges i Iggy'ego. P.
Awatar użytkownika
mg
Ulubiony utwór: higher love

Post 03 cze 2009 16:47

dobrze wiedziec :8 :8
Awatar użytkownika
shodan
Ulubiony utwór: Halo

Post 11 wrz 2009 23:16

Dotychczas słuchałem Ghost jedynie jako mp3 na marnych głośniczkach komputerowych za dwie dychy. I bardzo mnie się podobało. Ale dopiero dziś zarzuciłem to wreszcie na wieżę i dopiero dziś Ghost zrobiło na mnie prawdziwe wrażenie! :o
Ekstraklasa.
astiz

Post 11 wrz 2009 23:30

Masz rację,a i na imprezach robi niesamowite wrażenie :P
Awatar użytkownika
Marcin
Ulubiony utwór: Secret to the End

Post 12 wrz 2009 11:32

shodan pisze:Dotychczas słuchałem Ghost jedynie jako mp3 na marnych głośniczkach komputerowych za dwie dychy. I bardzo mnie się podobało. Ale dopiero dziś zarzuciłem to wreszcie na wieżę i dopiero dziś Ghost zrobiło na mnie prawdziwe wrażenie! :o
Ekstraklasa.
I nie tylko na tobie :D
Proszę nabrać powietrza...zatrzymać...i nie oddychać!
Jari

Post 12 wrz 2009 21:09

Takie sobie, do refrenu jest git ale refren zabija cały czar tego utworu i robi się przeciętnie... jak większość kompozycji tego pożal się Boże producencika od Casio sounds like.
astiz

Post 12 wrz 2009 21:16

A skąd wiesz,że lubi dźwięki Casio?
Ghost to stare oldschoolowe Depeche Mode,a refren jest świetny.
Jari

Post 12 wrz 2009 21:17

Bo tak brzmi byle jaki kibord kasjo jak to całe TOTU...

Chcesz posłuchac potęgi brzmienia instrumentów klawiszowych:
Pink Floyd schowane w jednym instrumencie, to co gra 9 osób tu gra jeden facet:
http://www.youtube.com/watch?v=nWzB6QZ18W8

Dla porównania oryginał: http://www.youtube.com/watch?v=BZSWAkJ3h8E

To jest fantastyczne naturalne brzmienie wykręcone na syntezatorze... naturalnie piękne samo w sobie.
astiz

Post 12 wrz 2009 21:25

Jak słyszę Yazzoo i Erasure to słyszę i...Casio i nijak mają się te soundy do SOTU,hehe :D
Ostatnio mam obsesję na punkcie Bruce Haacka,Morta Garsona,czy Jeana Jacquesa Perrey'a-jako frontman elektronicznego bandu zapewne znasz tych artystów i wiesz do czego zmierzam-analogi-w Ghost (i całym SOTU) aż czuć starocią-w pozytywnym tego słowa znaczeniu.
astiz

Post 12 wrz 2009 21:43

Jari pisze:Bo tak brzmi byle jaki kibord kasjo jak to całe TOTU...

Chcesz posłuchac potęgi brzmienia instrumentów klawiszowych:
Siła współczesnych keyboardów i techniki MIDI,czy sugerujesz,że DM właśnie takiej techniki użyli i te wszystkie analogi co tam słychać są generowane przez komputer? Przecież oglądałem DVD,dokumenty dołączone do płyty z jej produkcji w studio i widziałem jak ją robili.
Nie chce mi się wierzyć,że robili by taką maskaradę,to nonsens.
Jari

Post 12 wrz 2009 21:51

Nie wszystko co szumi to zaraz analogowy syntezator, no przykro mi, że Cię rozczarowuje....

Dobra, zagadka: Co w tym utworze jest analogowym brzmieniem a co nie? Ile syntezatorów tzw analogowych słyszysz, a ile naprawdę zagrało? To utwór z albumu, nad którym pracujemy i akurat ten numer zrobiłem cały sam (to oczywiście jego rough demo version).

http://www.cabaret.net.pl/newalbumdemo/ ... ersion.mp3

ps: mam nadzieję, że się podoba... :)
astiz

Post 12 wrz 2009 22:28

Jari pisze:
Dobra, zagadka: Co w tym utworze jest analogowym brzmieniem a co nie? Ile syntezatorów tzw analogowych słyszysz, a ile naprawdę zagrało?
Ciężko powiedzieć;prawdopodobnie "strings" czy "piano" są prawdziwe,ale jak wcześniej wspomniałem,technika MIDI jest na tyle posunięta,że dziś wystarczy jedynie trochę sprytu i klawiatury sterującej,żeby nagrać całe Dark Side Of Moon tak,że ciężko byłoby ordóżnić od oryginału.Tak więc nie mam pojęcia co tu jest analogowe,a co generowane przez komputer.
Jednak znając Twoją niechęć do wspomnianych technik (wypowiedzi na temat VNV Nation,Psyche) wierzę,że użyliście autentycznych syntezatorów i instumentów.A co do utworku-swietny ;) pierwsze dwie minuty przypominały mi...Oh Well! :P Poza tym słychać dużo fascynacji Tangerine Dream i Floydami.Choć to tylko demo.
Swoją drogą to już nie mogę doczekać się tego Waszego albumu.
A co do SOTU,to naprawdę nie chce mi się wierzyć,że Mart kupywał masę syntezatorów jedynie dla picu,że kręcili te filmiki,żeby jedynie wmówić fanom,że grają na tych instrumentach.Mnie na ich miejscu szkoda byłoby czasu i fatygi na takie coś.Jeżeli to wszystko było reżyserowane w jakimś celu-powinni dostać Oscara! SOTU powstało z czystej fascynacji DM analogową elektroniką i tej wersji się trzymam.
Jari

Post 13 wrz 2009 21:07

Odpowiedź: w naszym numerze grają dwa syntezatory analogowe Novation V Station (i to jest raczej cyfrowy analog) i miniMoog. Reszta to wytwór cyfrowy.

A co do DM - oczywiście, że masa tam analogów, ale je też trzeba a właściwie głównie je trzebać obsługiwać i korzystać z ich bogactwa. Tego na tym albumie po prostu nie ma.
Awatar użytkownika
shodan

Post 14 wrz 2009 21:28

Jari pisze:Takie sobie, do refrenu jest git ale refren zabija cały czar tego utworu i robi się przeciętnie
Ale czemu zabija? Nie podoba Ci się brzmienie i aranżacja czy po prostu melodia Ghost?
Zresztą trochę się dziwię, bo myślałem, że akurat do fantastycznego Ghost nie będziesz się zbytnio czepiał. :)
Awatar użytkownika
Marcin
Ulubiony utwór: Secret to the End

Post 15 wrz 2009 00:03

Ech no cóz Jari już tak ma :8 :D
Proszę nabrać powietrza...zatrzymać...i nie oddychać!
Jari

Post 15 wrz 2009 16:28

shodan pisze:
Jari pisze:Takie sobie, do refrenu jest git ale refren zabija cały czar tego utworu i robi się przeciętnie
Ale czemu zabija? Nie podoba Ci się brzmienie i aranżacja czy po prostu melodia Ghost?
Zresztą trochę się dziwię, bo myślałem, że akurat do fantastycznego Ghost nie będziesz się zbytnio czepiał. :)
Fantastyczny może i jest... ale dla Ciebie. Nie dla mnie. Dla mnie to tylko piosenka, jedna z wielu i niczym szczególnym się nie wyróżniająca. A co mi się nie podoba w refrenie? Wszystko. Jest nijaki, beznamiętny i pozbawiony emocji (oczywiście to moja opinia i mój odbiór).
Awatar użytkownika
shodan

Post 15 wrz 2009 21:07

No ok. Byłem tylko ciekawy. Dla mnie Ghost to rzeczywiście znakomity utwór. A czy grali to na casio czy cymbałkach - nie ma to w tym wypadku najmniejszego znaczenia.
Jari pisze:Chcesz posłuchac potęgi brzmienia instrumentów klawiszowych:
Dla mnie żadna tam potęga tylko zwyczajna nuda. :mrgreen:
Jari

Post 15 wrz 2009 21:23

Ja nie mówię o jakości utworu, ja mówię o potędze brzmienia (!): tłustość barw, dynamika i ekspresja dźwięku, głebia tego dźwięku, to jest wykreowane na tym samym instrumencie jakiego teoretycznie używa DM - na syntezatorze, tym niby najbardziej bezdusznym z instrumentów...
Awatar użytkownika
puma

Post 15 wrz 2009 21:45

Ta piosenka jest tak niesamowita i w ogóle ma tyle w sobie energii, seksu i temperamentu.
Uwielbiam ją!
Jari

Post 15 wrz 2009 22:25

Seksu? :/ :shock: :/