Exciter / Playing The Angel / Sounds Of The Universe - najlepsze wersje utworów
-
Dragon
- Ulubiony utwór: Sexy Doll
Precious
4 Delta Machine Tour
3 Global Spirit Tour
2 Touring the Angel
1 Tour of the Universe
Oj ten kawałek też potrzebuje zjechać do bazy... gitara swoje, elektroniczne pitu-pitu swoje, a Gahan swoje - mocno zgnił im już ten numer na koncertach. Jak dla mnie dość wymowne jest to, że ja co jakiś czas zapominam czy aby na pewno grali ten numer na Openerze...
4 Delta Machine Tour
3 Global Spirit Tour
2 Touring the Angel
1 Tour of the Universe
Oj ten kawałek też potrzebuje zjechać do bazy... gitara swoje, elektroniczne pitu-pitu swoje, a Gahan swoje - mocno zgnił im już ten numer na koncertach. Jak dla mnie dość wymowne jest to, że ja co jakiś czas zapominam czy aby na pewno grali ten numer na Openerze...
-
Hien
To jest jedyny kawałek post-Ultra, który przekroczył magiczną ilość 4 tras (i to pod rząd). Czy Precious jest naprawdę tak popularny wśród ludzi? Pamiętam, że w 2005 dużo dzieciaków dołączyło do fandomu ze względu na ten kawałek i PTA, ale z tego się wyrasta xD
"Idę spać bo nienawidzę ludzi" - Murzyn
-
Dragon
Ja już jakiś czas wypadłem z obiegu, ale Precious jeszcze co jakiś czas jest grane w radiach... choć jednocześnie od zawsze wydawało mi się, że nawet Freelove by Flood jest bardziej popularne od tego kawałka, bo też było (jest?) grane częściej w tv muzycznych czy radiach właśnie.
Jak dla mnie boom na ten numer minął po paru latach i teraz to kolejny z tych bardziej rozpoznawalnych singli, który jednak przegrywa ze starszymi, np. OWILM czy Freelove właśnie.
Jak dla mnie boom na ten numer minął po paru latach i teraz to kolejny z tych bardziej rozpoznawalnych singli, który jednak przegrywa ze starszymi, np. OWILM czy Freelove właśnie.
-
Malkolit
- Ulubiony utwór: World in My Eyes
Precious nigdy nie należał do moich ulubionych kawałków; zawsze jednak był jednym z najbardziej popularnych utworów DM wśród ludzi - radio go lubi. Jakościowo - pewnie, z takim OWILM przegrywa, wygrywa za to z każdym innym singlem z PTA. Sądzę, że wielu ludziom po prostu nie potrzeba bardziej skomplikowanych utworów (widzę to codziennie w pracy - co prawda od tego roku nie mamy radia, ale wcześniej leciał RMF FM czy inne CCM i większość była zadowolona) i dla nich taki Precious, Strangelove czy Freelove (żeby się ograniczyć do DM) jest jak znalazł.
Co powiedzieć o wersjach live? Strasznie drętwe TTA, Gore gra jakby chciał, a nie mógł. Lipna ta gitara. Nie przekonuje mnie też wersja z ostatniej trasy.
A niech to będzie tak:
4 Delta Machine
3 Tour of the Universe
2 Global Spirit Tour
1 Touring The Angel
Co powiedzieć o wersjach live? Strasznie drętwe TTA, Gore gra jakby chciał, a nie mógł. Lipna ta gitara. Nie przekonuje mnie też wersja z ostatniej trasy.
A niech to będzie tak:
4 Delta Machine
3 Tour of the Universe
2 Global Spirit Tour
1 Touring The Angel
-
Hien
Coś czuję, że ta nasza zabawa zaczyna zdychać. Miałem już przygotowaną część kawałków na Speak & Spell i dalej, ale coś czuję, że ledwo dociągniemy z tym teraz.
-
Dragon
Lekko zaczyna gnić, bo te najciekawsze płyty już za nami. (albo inaczej... te płyty, gdzie rzeczywiście wybór większy i ciekawszy) Wystarczy jeszcze parę przypomnień i można jeszcze te pierwsze krążki zrobić. Ale potem na dobre już takie zabawy odstawić, bo się opatrzyły.
-
shodan
- Ulubiony utwór: Halo
No jeżeli o mnie myślicie, to nie znudziło mi się, tylko brak czasu (poligon).
-
Hien
Melki tez ostatnio się chyba tydzień migał.

Mnie się zabawy podobają, ale można pogadać o innych stronach DM niż live.
Ja się na Speak & Spell/ Broken Frame cieszyłem najbardziej, to jest u mnie moment "this is where the fun begins".
Dużo wersji, dużo zmian sprzętowych (Miller chyba co miesiąc kupował im nowe syntezatory), pojawienie się Alana, które pozmieniało nie tylko brzmienie, ale i sposób grania starszych utworów. CTW i SGR już może mniej, ale i tak bym zrobił te płyty, bo będziemy mieli niekompletną dyskografię.
Wtedy forum znowu umrze
Mnie się zabawy podobają, ale można pogadać o innych stronach DM niż live.
Ja się na Speak & Spell/ Broken Frame cieszyłem najbardziej, to jest u mnie moment "this is where the fun begins".
Dużo wersji, dużo zmian sprzętowych (Miller chyba co miesiąc kupował im nowe syntezatory), pojawienie się Alana, które pozmieniało nie tylko brzmienie, ale i sposób grania starszych utworów. CTW i SGR już może mniej, ale i tak bym zrobił te płyty, bo będziemy mieli niekompletną dyskografię.
-
shodan
No i zrobimy.
-
Dragon
W takim razie bawmy się dalej, tyle że z chwilowymi drobnymi przestojami. 
-
shodan
Precious.
4 Touring The Angel
3 Delta Machine
2 Tour of the Universe
1 Global Spirit Tour
Zgadzam się z Hienem, że TTA i Delta prawie na równi. Na Delcie lepszy Gore i jego gitara, ale na TTA wyjątkowo podoba mi się wokal. Generalnie uważam, że wokalnie Gahan słabo wypadł na tej trasie, ale akurat w Precious dawał radę. Miał w tym utworze momentami fajną chrypę.
Zgadzam się też z Dragonem, że czas już odpuścić sobie ten utwór. Tyle lepszych czeka w kolejce.
4 Touring The Angel
3 Delta Machine
2 Tour of the Universe
1 Global Spirit Tour
Zgadzam się z Hienem, że TTA i Delta prawie na równi. Na Delcie lepszy Gore i jego gitara, ale na TTA wyjątkowo podoba mi się wokal. Generalnie uważam, że wokalnie Gahan słabo wypadł na tej trasie, ale akurat w Precious dawał radę. Miał w tym utworze momentami fajną chrypę.
Zgadzam się też z Dragonem, że czas już odpuścić sobie ten utwór. Tyle lepszych czeka w kolejce.
-
Hien
Precious
15 Delta Machine Tour
10 Touring The Angel
8 Tour Of The Universe
7 Global Spirit Tour
Każdy głosował inaczej, niech dowodem będzie to, że przed typami Shodana wyglądało to tak
12 Delta Machine Tour
6 Touring The Angel
6 Tour Of The Universe
6 Global Spirit Tour
Zamykamy Playing The Angel i jedziemy z Sounds Of The Universe
Wrong
Tour of the Universe 2009/2010
Jak na płycie, tylko z żywą perkusją i trochę na wolniejszych obrotach.
https://media.dmlive.wiki/stream/dm2009 ... 128/02.mp3
Global Spirit Tour 2017/2018
Na GST Wrong doczekał się nowego intra (który jest w sumie outem płyty, na której się znalazł lol), które brzmi jak z jakiegoś horroru dla młodzieży. To jest oficjalnie pierwszy kawałek DM na Halloween. Nabijam się trochę, ale podoba mi się to intro.
https://media.dmlive.wiki/stream/dm2017 ... c96/10.m4a
Moje typy:
2 GST
1 TOTU
Ciężko mi było wybrać. Z jednej strony GST ma to fajne intro, ale z drugiej strony brzmi momentami jak przebita opona, brakuje tego wkurwu i mocy wersji z TOTU. Ostatecznie zagłosowałem na GST, bo lubię Halloween.
15 Delta Machine Tour
10 Touring The Angel
8 Tour Of The Universe
7 Global Spirit Tour
Każdy głosował inaczej, niech dowodem będzie to, że przed typami Shodana wyglądało to tak
12 Delta Machine Tour
6 Touring The Angel
6 Tour Of The Universe
6 Global Spirit Tour
Zamykamy Playing The Angel i jedziemy z Sounds Of The Universe
Wrong
Jak na płycie, tylko z żywą perkusją i trochę na wolniejszych obrotach.
https://media.dmlive.wiki/stream/dm2009 ... 128/02.mp3
Na GST Wrong doczekał się nowego intra (który jest w sumie outem płyty, na której się znalazł lol), które brzmi jak z jakiegoś horroru dla młodzieży. To jest oficjalnie pierwszy kawałek DM na Halloween. Nabijam się trochę, ale podoba mi się to intro.
https://media.dmlive.wiki/stream/dm2017 ... c96/10.m4a
Moje typy:
2 GST
1 TOTU
Ciężko mi było wybrać. Z jednej strony GST ma to fajne intro, ale z drugiej strony brzmi momentami jak przebita opona, brakuje tego wkurwu i mocy wersji z TOTU. Ostatecznie zagłosowałem na GST, bo lubię Halloween.
-
shodan
2 GST
1 TOTU
Trudny wybór. Jeden z absolutnie najlepszych numerów ostatnich dwóch dekad. I jeden z lepszych utworów DM w ogóle. Zdecydowałem się w końcu na GST za intro i za to, że im się w ogóle chciało wrócić do tego zacnego utworu.
1 TOTU
Trudny wybór. Jeden z absolutnie najlepszych numerów ostatnich dwóch dekad. I jeden z lepszych utworów DM w ogóle. Zdecydowałem się w końcu na GST za intro i za to, że im się w ogóle chciało wrócić do tego zacnego utworu.
-
Dragon
Wrong
2 GST
1 TOTU
Wersja TOTU może i ma wszystkie zaśpiewy, ale na GST był klimat i po prostu lepsze wykonanie - w Warszawie przy już mocno ściemniałym niebie intro do Wronga wraz z odpowiednim światłem ze sceny było jednym ze wspanialszych momentów koncertu.
2 GST
1 TOTU
Wersja TOTU może i ma wszystkie zaśpiewy, ale na GST był klimat i po prostu lepsze wykonanie - w Warszawie przy już mocno ściemniałym niebie intro do Wronga wraz z odpowiednim światłem ze sceny było jednym ze wspanialszych momentów koncertu.
-
shodan
Do Gdańska niestety Wrong nie doczekało.
-
shodan
Dawaj Melki Wrong. Tylko dwie wersje.
-
Malkolit
- Ulubiony utwór: World in My Eyes
Ale nie w robocie 
Wrong:
2 Global Spirit Tour - fajne intro, Gahan jakby lepiej panował nad utworem; no i słyszałem to w Warszawie, to była moc!
1 Tour of the Universe - ta wersja jest za to bardziej rozpędzona i agresywna; w sumie obu słucha się dobrze
Wrong:
2 Global Spirit Tour - fajne intro, Gahan jakby lepiej panował nad utworem; no i słyszałem to w Warszawie, to była moc!
1 Tour of the Universe - ta wersja jest za to bardziej rozpędzona i agresywna; w sumie obu słucha się dobrze
-
Hien
Wrong
8 GST
4 TOTU
Little Soul
Niby TAG, ale z udziałem Martina na gitarze.
https://www.dropbox.com/s/dsw789f991z9g ... l.mp3?dl=0
To jest kompletny przypadek, że mamy tu w ogóle o czym pisać. Martin zaśpiewał to raz, na pierwszym promo koncercie w Berlinie. Na wydrukowanej setliście miał napisane „A Martin Gore Acoustic Song” więc decyzję mógł podjąć nawet w trakcie koncertu. Mimo wszystko, wybór nie był przypadkowy, bo korelował z niedawnymi narodzinami córki Martina. Peter sprawił sobie Rolanda RD-2000 i na nim wykonał wtedy ten kawałek, z brzmieniem bardziej przypominającym Rhodesa, niż pianino. Martin nie miał tym razem gitary, więc 99% TAG.
https://media.dmlive.wiki/stream/dm2017 ... m4a/08.m4a
Moje typy:
2 GST
1 TOTU
GST wygrywa z dwóch powodów. Po pierwsze, emocjonalność wykonania - Little Soul wybrane przez Gore’a na YOLO, bo cieszył się z narodzin dziecka. Po drugie moja słabość do Rhodesa. Może nie ma tej fajnej gitary, ale LS 2017 to przykład tego co tak bardzo u Martina lubię – nieprzewidywalności, spontaniczności i kierowania się emocjami.
8 GST
4 TOTU
Little Soul
Niby TAG, ale z udziałem Martina na gitarze.
https://www.dropbox.com/s/dsw789f991z9g ... l.mp3?dl=0
To jest kompletny przypadek, że mamy tu w ogóle o czym pisać. Martin zaśpiewał to raz, na pierwszym promo koncercie w Berlinie. Na wydrukowanej setliście miał napisane „A Martin Gore Acoustic Song” więc decyzję mógł podjąć nawet w trakcie koncertu. Mimo wszystko, wybór nie był przypadkowy, bo korelował z niedawnymi narodzinami córki Martina. Peter sprawił sobie Rolanda RD-2000 i na nim wykonał wtedy ten kawałek, z brzmieniem bardziej przypominającym Rhodesa, niż pianino. Martin nie miał tym razem gitary, więc 99% TAG.
https://media.dmlive.wiki/stream/dm2017 ... m4a/08.m4a
Moje typy:
2 GST
1 TOTU
GST wygrywa z dwóch powodów. Po pierwsze, emocjonalność wykonania - Little Soul wybrane przez Gore’a na YOLO, bo cieszył się z narodzin dziecka. Po drugie moja słabość do Rhodesa. Może nie ma tej fajnej gitary, ale LS 2017 to przykład tego co tak bardzo u Martina lubię – nieprzewidywalności, spontaniczności i kierowania się emocjami.
-
shodan
2 TOTU
1 GST
Fajny utwór i obie wersje mi się podobają. GST ma fajne brzmienie klawiszy, ale jednak przeważyła u mnie gitara z TOTU. Niby taka bardzo oszczędnie dawkowana, ale jakże efektowna.
1 GST
Fajny utwór i obie wersje mi się podobają. GST ma fajne brzmienie klawiszy, ale jednak przeważyła u mnie gitara z TOTU. Niby taka bardzo oszczędnie dawkowana, ale jakże efektowna.
-
Dragon
Little Soul
4 Studio Session
3 Albumówka
2 TOTU
1 GST
Koncertowe wersje są bardzo spłycone, ta z GST jest wręcz ascetyczna do przesady. Szacun za taki powrót, ale na jeden raz wystarczyło.
4 Studio Session
3 Albumówka
2 TOTU
1 GST
Koncertowe wersje są bardzo spłycone, ta z GST jest wręcz ascetyczna do przesady. Szacun za taki powrót, ale na jeden raz wystarczyło.