Newsy ze świata i komentarze do nich…
-
marecki129
Re: [kultura] Newsy ze swiata i komentarze do nich
... a to już Ty powiedziałeś (ale ja się pod tym podpiszę ponieważ: na mojej osobistej nr 2, zaraz za "szmatą załganą") 
-
Malkolit
- Ulubiony utwór: World in My Eyes
Tutaj to można by było całą listę podobnych tytułów wypisać... Ja osobiście nie lubię Wprostu, nie przepadam za goniącym za sensacją TVn, przede wszystkim zaś za dziennikarzami Rzepy i GW naskakującymi na siebie z byle powodu (to, że deszcz pada, to chyba nie wina polityków z obozu przeciwnego - chyba, że się mylę, ale wątpię...
).
-
marecki129
No wiesz ... generalnie jedna i druga strona dziennikarskiej braci z tego żyje, więc że tam sobie coś wypisują - a niech tam. Ale wk... mnie że zarówno GW, Wprost jak i TVN mają aspiracje być opiniotwórczymi, a czasami walą tak jednostronne relacje, że aż oczy bolą od czytania tej agitki.
Jednocześnie drażni mnie, że o jednych dziennikarzach można pisać że to błazny, nazywać ich "prawicowymi" (tak jakby to świadczyło z góry, że są nierzetelni, stronniczy, itp.), SOBIE tylko roszcząc prawo do skromnego miana "dziennikarz" (czyli bycie obiektywnym pełną gębą).
Tutaj wklejam taka małą próbkę http://wiadomosci.wp.pl/title,Bezpardon ... caid=1d645 i proszę zobaczyć kto się podpisał jako "ludzie mediów" i czy przypadkiem nie będzie to lista pokrywająca się z listą płac TVN i Agory, więc może nie tak skromnie się tytułować, a dorzucić przymiotniki i żeby to brzmiało np. tak: "zaprotestowali ludzie mediów TVN, GW i TOK FM" - niewiele więcej a tak jakoś rzetelniej, nieprawdaż?
Jednocześnie drażni mnie, że o jednych dziennikarzach można pisać że to błazny, nazywać ich "prawicowymi" (tak jakby to świadczyło z góry, że są nierzetelni, stronniczy, itp.), SOBIE tylko roszcząc prawo do skromnego miana "dziennikarz" (czyli bycie obiektywnym pełną gębą).
Tutaj wklejam taka małą próbkę http://wiadomosci.wp.pl/title,Bezpardon ... caid=1d645 i proszę zobaczyć kto się podpisał jako "ludzie mediów" i czy przypadkiem nie będzie to lista pokrywająca się z listą płac TVN i Agory, więc może nie tak skromnie się tytułować, a dorzucić przymiotniki i żeby to brzmiało np. tak: "zaprotestowali ludzie mediów TVN, GW i TOK FM" - niewiele więcej a tak jakoś rzetelniej, nieprawdaż?
-
dejmien
Nie ma obiektywnych mediów, każde zawsze mniej lub bardziej ciąży w którąś stronę. Obiektywne media to mrzonka. Nie ważne czy jest to GW czy Gazeta Polska, TVN czy Trwam.
-
Malkolit
Co też dobitnie świadczy o tym, że ta tak zwana "wolność słowa", o którą tak "zażarcie walczą", jest przez nich aprobowana jedynie w takim zakresie, w jakim jest im niezbędna. Totalny egoizm, brak szerszego spojrzenia na sytuację i "pragnienie wolności" maskujące aspiracje dyktatorskie.
Co do podziału na prawicę i lewicę, to generalnie jest/było tak, że lewica miała zamiary reformatorskie, prawica - konserwatywne. I nie ma w tym nic złego, obie strony są równie potrzebne, jak oportunizujące centrum. Ja tu widzę tylko jawnie terrorystyczny system myślenia - chcemy absolutnej władzy, by was w każdym calu zniszczyć.
Obiektywizm - wiadomo, że stuprocentowy obiektywizm nie jest możliwy, ale żeby pisać, że winą pana K. jest to, że deszcz leje??
(było coś takiego w jednym z felietonów pani O.) Generalnie uważam, że każdy powinien móc wyrażać swoje poglądy, o ile nie są zbyt radykalne. Poza tym: co to znaczy być opiniotwórczym? No chyba skłaniać do dyskusji, dysputy, przemyśleń, a nie okładać wszystkich naokoło jak wściekły pies.
Dziannikarz, tak w sumie, niewiele się różni od polityka, za to łączy ich bardzo wiele (mam na myśli dziennikarzy najbardziej poczytnych pism, najczęściej słuchanych stacji radiowych itd.) - parcie na szkło, bezwzględność w niszczeniu elementów uznanych za wrogie, często niezdolność do rewizji poglądów, gdy ich wygłaszanie wywołuje falę agresji itd.
Nie mam nic przeciw temu, by istniało wiele frakcji, pod warunkiem, że ekstrema nie mają przewagi nad innymi opcjami na forum publicznym, że nie niszczą zdrowego dystansu do sytuacji politycznej, który jest potrzebny, by nie oszaleć.
P. S. Tak się rozpisałem, a na pewno wiele kwestii pominąłem...
Co do podziału na prawicę i lewicę, to generalnie jest/było tak, że lewica miała zamiary reformatorskie, prawica - konserwatywne. I nie ma w tym nic złego, obie strony są równie potrzebne, jak oportunizujące centrum. Ja tu widzę tylko jawnie terrorystyczny system myślenia - chcemy absolutnej władzy, by was w każdym calu zniszczyć.
Obiektywizm - wiadomo, że stuprocentowy obiektywizm nie jest możliwy, ale żeby pisać, że winą pana K. jest to, że deszcz leje??
Dziannikarz, tak w sumie, niewiele się różni od polityka, za to łączy ich bardzo wiele (mam na myśli dziennikarzy najbardziej poczytnych pism, najczęściej słuchanych stacji radiowych itd.) - parcie na szkło, bezwzględność w niszczeniu elementów uznanych za wrogie, często niezdolność do rewizji poglądów, gdy ich wygłaszanie wywołuje falę agresji itd.
Nie mam nic przeciw temu, by istniało wiele frakcji, pod warunkiem, że ekstrema nie mają przewagi nad innymi opcjami na forum publicznym, że nie niszczą zdrowego dystansu do sytuacji politycznej, który jest potrzebny, by nie oszaleć.
P. S. Tak się rozpisałem, a na pewno wiele kwestii pominąłem...
-
dejmien
Konia z rzędem temu kto mi powie, które ugrupowania w parlamencie są prawicowe a które lewicowe. Taka prawda, że lewicę i prawicę w Polsce można o kant dupy potłuc.
-
Malkolit
Tak, masz rację, u nas jest z tym problem; mamy raczej wszystko wrzucone do jednego wora; ani nikt nie chce reform, ani nie jest zbytnio przywiązany do tradycji; system jeszcze się dostatecznie nie rozwinął, a już się degeneruje... To są wciąż ci sami ludzie, tylko zmieniają wciąż twarze swych partii... Musi minąć to pokolenie, żeby coś się zmieniło - wątpię, żeby było lepiej, raczej będzie po prostu inaczej....
P. S. Nie popieram żadnej polskiej partii.
P. S. Nie popieram żadnej polskiej partii.
-
Stalker
- Ulubiony utwór: In Your Room
A jutro nowy nieRząd, ciekawe kto straci stołek
Szuja Rostowski pewnie zostanie.
I've been watching You...
-
Strange69
- Ulubiony utwór: Sea of Sin
Dla mnie granica jest prosta - wyznacza ją stosunek do pieniędzy i wolności obywatelskich. Kto chce rozporządzać moją kasą i dyktować mi co jest dla mnie zdrowe jest socjalistą.dejmien pisze:Konia z rzędem temu kto mi powie, które ugrupowania w parlamencie są prawicowe a które lewicowe. Taka prawda, że lewicę i prawicę w Polsce można o kant dupy potłuc.
I tyle.
-
devotional
- Ulubiony utwór: Master And Servant
rozumiem że kolega w grupie wsparcia JKM? 
cóż, w Polsce socjalizm mamy od dawna...
cóż, w Polsce socjalizm mamy od dawna...
Dialog jest językiem kapitulacji. ~Fronda.pl
-
dejmien
-
Stalker
- Ulubiony utwór: In Your Room
To będzie wqrw w sejmie, żeby tylko żałoby nie było
Kuchciński z Błaszczakiem pewnie się już pod drzwiami prezia biczami gilgają 
I've been watching You...
-
devotional
zapomnieliscie o Adamie H. pseudonim Wazelina? 
-
marecki129
A czy w ogóle taki podział, dzisiaj ma sens? Jak historia pokazała: nie ma prawdy, ideologii, teorii, whatever ... absolutnej, wyczerpującej i objaśniającej maluczkim świat od A do Z. Od dzisiejszych partii oczekuję pragmatyzmu w działaniu i odrobiny przyzwoitości w komunikowaniu się ze społeczeństwem, a nie np. ślepego liberalizmu i niewtrącania się państwa w wolny rynek, choćby ludzie mieli tracić pracę i zdychać z głodu (patrz:Wielki Kryzys 1929-33), ale z drugiej strony jestem ostatnim, który poprze takie państwo, w którym PAŃSTWO przejmuje na siebie rolę Wielkiego Rozdawcy z cebulą i wczasami włącznie.dejmien pisze:Konia z rzędem temu kto mi powie, które ugrupowania w parlamencie są prawicowe a które lewicowe. Taka prawda, że lewicę i prawicę w Polsce można o kant dupy potłuc.
-
dejmien
Ja zdaje sobie sprawę, że taki podział jest anachroniczny. Dlatego kiedy media przypinają danemu ugrupowaniu łatkę prawicowe bądź lewicowe to się zastanawiam na jakiej podstawie. Na przykład kiedy słyszę, że PiS to partia prawicowa to mi się śmiać chce.
-
marecki129
I słusznie, ... chociaż to PiS który głosi hasła mocno socjalne, obniżał podatki i stawał okoniem we wprowadzeniu daleko idącemu "becikowemu" (przegłosowanemu na złość Kaczorowi m.in. przez PO), a PO uchodzące nie wiedzieć czemu za "liberałów" robiła dokładnie coś przeciwnego. Znak czasów? Pragmatyzm? Parodia westernu? Sam sobie wybierz 
edit: wybaczcie mi ten mentorski ton, bo choć z ironią i dystansem podchodzę do życia, to czasami lubię się w ten sposób powycepiać, jak ciśnienie mi skacze
edit: wybaczcie mi ten mentorski ton, bo choć z ironią i dystansem podchodzę do życia, to czasami lubię się w ten sposób powycepiać, jak ciśnienie mi skacze
-
Malkolit
Nie ma lewicy, nie ma prawicy, jest tylko koniunkturalizm... 
-
Rajca
Co nie zmienia faktu, że lewaków to ja nienawidzę!!
-
devotional
częsciowo to prawda. w polsce taki podział nie ma sensu, bo i tak każde ugrupowanie cechuje od zarania dziejów oportunistyczna technokracja, byle z prądem, byle do władzy, byle tam... być. niewiele więcej. prawice są dwie duże i zwalczają się nawzajem, lewica to postkomuchy, Palipies to taki tam awanturniczek, chociaż kto wie... przynajmniej kryzysu nie ma na razie 
-
dejmien
A ja nienawidzę ch.ujowych ludzi.