Chat

Awatar użytkownika
Martini

Re: Chat

Post 16 sie 2012 23:47

Kiedyś się mówiło reinstalka windowsa, a teraz się rutuje go / androida... a w przypadku ajfona to jeszcze się dżejlbrejkuje, ale wtedy można zostać wygnanym z królestwa wiecznego emejzingu.

A co do telefonów, to android (skrót myślowy od Samsung, LG, HTC, Sony-Ericsson z androidem na pokładzie), nie jest telefonem, podobnie jak Ifon itp urządzenia. Dawne telefony komórkowe odchodzą w powoli w zapomnienie, nawet jak mają jeszcze fizyczną klawiaturę, którą cenię na wyraz. Sytuacja u mnie w firmie. Do tej pory Nokia E52 / E71 / E72, trochę pomniejszych nokii, tylko wodzostwo SGS I i II. Padła komenda wymiana telefonów. Od teraz wszyscy mamy smaaaaartfonyyy. Szał ciał poszła lista po firmie z możliwościami do wyboru i wielkością dopłaty, wszyscy Sony V, SGS II i III, trochę Neo V i parę innych smartów, generalnie 99% system operacyjny android, tylko jeden telefon to BlackBerry.

Kto to zamówił BB, dlaczego? ty jakiś dziwny jesteś. Co to jest to BB?
Dział IT: wiesz, że my nie mamy pojęcia o BB, więc nie licz na jakieś wsparcie.
To dlaczego wsadziliście go do firmowej oferty? Bo wodzostwo kazało nam, żeby był choć jeden z fizyczną klawiaturą. Daliśmy jeszcze HTC Cha Cha, ale to jest shit i nikt tego nie wybrał. W każdym razie my byliśmy przeciwni. Achaaaa.

Prywatnie mam smartphone z andkiem i używam go bardzo mocno, środowiska Googla również i czuję się tam świetnie zarówno jako konsument treści jaki i twórca. Świetne aplikacje, narzędzia analityczne... ot proza życia. Do tego stopnia, ze w okresie gdy moja firma przesiadała się na Smarty, to do mojego pokoju ludzie przychodzili nie w sprawach służbowych, tylko by posłuchać porad nt nowych zabawek. - To ty dobry jesteś w te klocki... pomogłeś mi, dzięki... bla bla bla. I ciągle padało pytanie dlaczego nie wybrałeś takiego smarta jak my wszyscy w firmie. A jak im mówiłem, moje BB też ma ekran dotykowy i wszystko co ich sprzęt. To nie wiedząc co powiedzieć słyszałem aaaa bo ja nie wiem co to jest to BB. Jak im mówiłem, że ja też nie wiedziałem i własnie dlatego wziąłem, bo androidy znam, a tego nie, a po za tym dla handlowców telefon bez klawiatury to pomyłka i że będziecie przeklinać swoją decyzję jeszcze i nokio wróć będzie.... to jedyne co słyszałem to stwierdzenia w rodzaju "eeee to ja żelazko na gazie zostawiłem. / ale my mamy w biurze tylko mikrofalówkę / no właśnie muszę lecieć i włączyć w niej wirowanie..."
(tak na marginesie nie jestem handlowcem w moje firmie)

Nie minęły 3 tygodnie, kolejne spotkanie ludzi z terenu. Takie rozmowy: Ty ten telefon nie trzyma mi nawet dnia, odpisanie na esa w samochodzie, to porażka, on służy do wszystkiego, tylko nie do dzwonienia.

- Teee M. a ile twoje BB trzyma?
- Trzy dni.
- Ile?
- No tak, normalnie pisze esy, rozmawiam, czasem wpadnę do neta, ale od tego mam swój prywatny HTC. Po za tym normalna używam go tak samo, jak poprzedni E72.

- Ty weź poradź co zrobić, aby mój SGS III dłużej trzymał na baterii.
- Wyłącz transmisję danych.
- OK
Za parę dni
- Ale jak mam wyłączoną transmisję, to mi się nic nie aktualizuje, pogoda, zegar i parę funkcji zaczyna mi wariować.
- Oczywiście można wyłączyć transmisję danych oraz transmisję danych komórkowych, tylko wtedy rodzi się pytanie, to po jaką cholerę sprawiłem / sprawiłam sobie takie urządzenie. Skoro
najważniejsza funkcja, czyli permanentny dostęp do Internetu zostaje wyłączony. To właśnie ta funkcja odróżnia na co dzień smartfon od telefonu i po to powinno się kupować takie urządzenia… A
do dzwonienia jest Nokia E52 / 72 i trzymać będzie dłużej niż 3 dni…

Teraz najczęściej słyszę w firmie, Nokio wróć, jest paru zakręconych fascynatów zabawek z japkiem i robotem na pokładzie, ale większość ludzi ledwo odnajduje się w tym świecie i nie mówię tu o rutowaniu, czy flashowaniu systemu i w dupie mają jaka to jest wersja andka i dlaczego czysty android jest lepszy od takiego od HTC, Szajsunga, czy Sony. Proste tłumaczenie, ze warto synchronizować się dla swojego bezpieczeństwa z Gmail, bo smartfony to wrażliwe urządzenia i każde uszkodzenie może spowodować utratę wszystkiego, co na nim jest. O takich historiach jak użycie G Drive do archiwizacji danych nie wspomnę. A już największe opory i rozbawienie budzi kwestia sklepu z aplikacjami, bo tam się zło czai i trzeba płacić za aplikacje <lol>

Ciekawe czy tak samo, postępują z Windowsem i zabezpieczeniem systemu swojego na swoich domowych komputerach. Bo smartfon to nie telefon, to jest komputer, taki sam jak laptop i tak należy do tego urządzenia podchodzić inaczej będą tylko rozczarowania i nieporozumienia, jak powyżej w tym topicu. Opcja dzwonienia, to jedna z aplikacji na tym urządzeniu, jedna z mniej istotnych.
MODEontheROAD: WWW / FB / G+ / YT / SC / Twitter
MODE2Joy: WWW
Awatar użytkownika
Rajca

Post 24 sie 2012 11:11

em.

Post 24 sie 2012 13:49

Ja nie lubię wielokropków, staram się ich nie używać, bo dziwnie wyglądają, gwałcą tekst.
gwiazdy...
Awatar użytkownika
Hien

Post 24 sie 2012 15:11

Kto to u nas tak ciskał wielokropkiem?
Nie Malkolit czasem? ;)
"Idę spać bo nienawidzę ludzi" - Murzyn
Awatar użytkownika
Malkolit
Ulubiony utwór: World in My Eyes

Post 24 sie 2012 16:17

No ja... Po prostu przeciągam ostatnie sylaby wypowiedzi, ot, wszystko. W piśmie zastępuję to wielokropkiem. To odzwierciedla mój sposób mówienia.
Awatar użytkownika
Hien

Post 24 sie 2012 18:38

Serio? Bo ja uszami wyobraźni słyszę dałna kiedy widzę wielokropek :D
Awatar użytkownika
Katiusha

Post 24 sie 2012 18:50

A mi się wtedy wydaje, że rozmówca dyszy i tak mi trochę dziwnie ;(
Puszki okruszki, czerwone komuszki ;(
Awatar użytkownika
Rajca

Post 24 sie 2012 18:51

Nie lubisz jak Ci facet dyszy? Oki :)
Awatar użytkownika
Malkolit

Post 24 sie 2012 18:56

Hien pisze:Serio? Bo ja uszami wyobraźni słyszę dałna kiedy widzę wielokropek :D
Serio. Niektórym ludziom wydaje się przez to, że nie kończę wypowiedzi. Zwłaszcz tym, którzy zbyt długo i dobrze mnie nie znają. No ale mówi się trudno.
Awatar użytkownika
Rajca

Post 24 sie 2012 18:56

Ale - poważne pytanie - to jest jakaś wada wymowy, czy tak sobie czegoś przydajesz, kreujesz się?
Awatar użytkownika
Katiusha

Post 24 sie 2012 18:57

Nie lubisz jak Ci facet dyszy? Oki
Jeżeli... dyszy... mówiąc o (dajmy na to) telefonach... to ja nie wiem... czy ma astmę... czy jest onanistą... sprzętowym. I dlatego... trochę... mi niezręcznie ;(
Puszki okruszki, czerwone komuszki ;(
Awatar użytkownika
Hien

Post 24 sie 2012 19:00

Malkolit, ale po co? Dla zabawy kaleczysz język?
Awatar użytkownika
Malkolit

Post 24 sie 2012 19:05

Nie no, ja mówię zupełnie poważnie. Nie robię sobie jaj, ja po prostu mam jakąś wadę wymowy (którą dobrze słychać w sytuacjach stresowych - nie mówię wtedy płynnie), aczkolwiek próbuję ją ciągle przezwyciężyć przez kontakt z ludźmi. Nie zrozum mnie źle, ja niczego nie próbuję w ten sposób udowodnić.

Astmy nie mam - natomiast wydolność płuc trochę niższą od normalnej (może to efekt życia z palaczami swego czasu?)
Awatar użytkownika
Hien

Post 24 sie 2012 19:06

Dobra, ale tu piszesz na forum. Możesz pisać normalnie :>
Btw, Dev się powinien wypowiedzieć :D
Jak zaczyna się jąkać to brzmi jak tremolo Gavina :D
Awatar użytkownika
Rajca

Post 24 sie 2012 19:07

No okej, ale wracając do wielokropków - po co próbujesz odtwarzać w piśmie coś jak sam przyznajesz prawdopodobnie wadliwego?
Awatar użytkownika
dejmien

Post 24 sie 2012 19:07

Ale w piśmie dlaczego używasz tylu wielokropków? Mówisz, że to odzwierciedla Twój sposób mówienia. Ale jak i co najważniejsze - po co?
Awatar użytkownika
Hien

Post 24 sie 2012 19:09

To ja zacznę bekać na forum.
Awatar użytkownika
Rajca

Post 24 sie 2012 19:10

No ziewać to już ziewasz - prostak ;(
Awatar użytkownika
Hien

Post 24 sie 2012 19:11