DEPESZWIZJA - SEZON 5

Awatar użytkownika
shodan
Ulubiony utwór: Halo

Re: DEPESZWIZJA - SEZON 5

Post 24 sty 2025 20:42

Ja tam słaby jestem w gatunkach muzycznych.
Awatar użytkownika
mintaj
Ulubiony utwór: No na pewno nie somebody

Post 24 sty 2025 20:59

Ja też niby jestem słaby, nazwa też pewnie niezbyt wyrafinowana, ale kurde no xd nie ma tu jakiejś linearnej kompozycji (albo ja nie umiem dociec tejże), sa te słynne plamy dźwiękowe i czy serio one są aż tak intensywne? Są mroczne, gęste, ciemne i rozumiem że to może przykuwać uwagę, ale jednocześnie wydaje mi się, że nie na tyle, by to nie mogło się mieścić w tejże szufladzie
DEPESZWIZJA 118: edycja instrumentalna (bez ambientu)
DO WTORKU POŁUDNIA
Awatar użytkownika
stripped
Ulubiony utwór: hajerlow

Post 24 sty 2025 21:12

tbh patrząc na przebieg zdarzeń od ogłoszenia edycji wydaje mi się że to było celowe działanie pod prąd ale OK
"Murzyn wielkim wezyrem był i jest" - munlup
Awatar użytkownika
Dragon
Ulubiony utwór: Sexy Doll

Post 24 sty 2025 21:36

Głupio zabrzmi po czasie, ale coś mi chodziło po głowie, że to Frost xD nie nazwałbym tego ambientem, jakieś atmosferyczne hałasy pogliczowane... ja generalnie tak intensywnej muzyki nie włączyłbym pod definicję w stylu Briana Eno czy coś
Awatar użytkownika
Hien

Post 24 sty 2025 22:05

Wychodzi na to, że zrobiłem kolokwium grupie, która nie miała odpowiednich zajęć. Cenna nauczka na przyszłość (ale żeby czegokolwiek ambientowego pod ręką nie mieć, to już jednak siara).
"Idę spać bo nienawidzę ludzi" - Murzyn
Awatar użytkownika
shodan

Post 24 sty 2025 22:54

Kolokwium. :lol:
Awatar użytkownika
mintaj

Post 25 sty 2025 20:00

Dzień dobry - srobry.
Mamy dziś piękną sobotę, dnia 25 stycznia, w wigilię dnia, w którym Owsiak będzie okradać dziatki maleńkie czy coś.
Imieniny obchodzą Ananiasz, Artemia i Miłowan - wszystkiego średniego.
Obchodzimy dziś dzień gracza LOTTO, więc możecie postawić swoje domy na swoje wygrane w Depeszwizji - przynajmniej mi.

W tych pięknych okolicznościach przyrody więc startuję z finałem Depeszwizji (Sr)ambientowej i jak zawsze - zaczynam od swoich głosów.
4 pkt. - 4
3 pkt. - 6
2 pkt. - 5
1 pkt. - 1

Będzie krótko tym razem. Wygrał Aphex, który utkwił mi w pamięci chociażby tym, że pierwotnie miał tu nie wlecieć, ale ostatecznie wleciał i rozjebał stawkę. Szóstka jest ładna i w sumie fajnie wyszło, że zamknęła stawkę, bo pasuje jako zamykacz idealnie, a piątka to sztandarowy przedstawiciel gatunku - może i nawet zbyt poprawny. Wahałem się nad ostatnim punktem, ale uznałem, że niech napierdalanie kodem morsa pod fortepian wygra z muzyką z menu z gierki - choć i też klimatyczną.

Xoxo, fajna edycja i nie zgodzę się z tym, ze niby za mało ambientowa czy coś.
KLASYFIKACJA:

Kod: Zaznacz cały

1. DEV - Aphex Twin - #19 - 4 pkt.
2. HIEN - Clayton - Nowadays - 3 pkt.
3. DRAGON - Alio Die - Layers of Faith - 2 pkt.
4. MURZYN - Suso Saiz - Light Is Not Like Life - 1 pkt.
5. SHODAN - Andrea Parker & David Morley - After Dark
MENTOS - Ben Frost - Killshot - 0 pkt.
DO WTORKU POŁUDNIA
Awatar użytkownika
shodan

Post 25 sty 2025 20:02

Z jakiej gierki?
Awatar użytkownika
Hien

Post 25 sty 2025 20:03

Pewnie srakiej
Awatar użytkownika
mintaj

Post 25 sty 2025 20:04

Nie wiem, tak mi się skojarzyło.

Tera, kurna, SHODAN.
D1 - 2
D3 - 4
D4 - 1
D5 - 3
Krótko, zwięźle i konkretnie. Czy prowadzący podtrzyma swoją dobrą passę z tego sezonu?

KLASYFIKACJA:

1. DEV - Aphex Twin - #19
DRAGON - Alio Die - Layers of Faith - 5 pkt.
3. MENTOS - Ben Frost - Killshot - 4 pkt.
4. MURZYN - Suso Saiz - Light Is Not Like Life
HIEN - Clayton - Nowadays - 3 pkt.
6. SHODAN - Andrea Parker & David Morley - After Dark - 0 pkt.
Jak to często w mniej licznie obsadzonych edycjach bywa - w tabeli ciasno jak nie powiem gdzie. Obaj liderzy mają zaledwie 5 punktów na 8 możliwych, aczkolwiek imć Musiał ma jeden komplet. Tak samo jak ja HYHY. Dalej duet murzyńsko-munlupski. Wuja niby daleko, ale za długo tę zabawę prowadzę, bym nie był świadom tego, że na tym etapie to nie znaczy nic. xd
DO WTORKU POŁUDNIA
Awatar użytkownika
mintaj

Post 25 sty 2025 20:06

Jeszcze sobie będziecie wkładać kije w szprychy - na razie wleci HIEN
4 pkt – utwór 5
3 pkt – utwór 1
2 pkt – utwór 4
1 pkt – utwór 2
0 pkt – utwór 3
Pierwsze punkty dla shodana i pierwszy komplet dla Dragona - idzie jak po zboże w tej edycji. Skomentowałbym pierwsze zero dla mnie, ale po prostu wolę uznać, że to spisek i zamknąć się w sobie…

KLASYFIKACJA:

1. DRAGON - Alio Die - Layers of Faith - 9 pkt.
2. DEV - Aphex Twin - #19 - 7 pkt.
3. MURZYN - Suso Saiz - Light Is Not Like Life - 6 pkt.
4. MENTOS - Ben Frost - Killshot - 4 pkt.
5. HIEN - Clayton - Nowadays - 3 pkt.
6. SHODAN - Andrea Parker & David Morley - After Dark - 1 pkt.
Dzięki ww. kompletowi na prowadzenie wysunął się Dragon i jego przewaga nad drugim w stawce Musiałem wynosi dwa punkty. Warto też mieć na uwadze Murzyna, który może nie dostał od nikogo kompletu, ale też nikt go nie wsadził na jajo. Cała ta trójka może ugrać jeszcze 8 punktów i kto wie komu przypadnie laur konfidenta, bo dolna część tabeli też nie zamierza odpuszczać…
DO WTORKU POŁUDNIA
Awatar użytkownika
Hien

Post 25 sty 2025 20:08

W ostatniej chwili zmieniłem, bo jajo miało być dla Wuja. Jedno i drugie nie jest ambientem.
Awatar użytkownika
shodan

Post 25 sty 2025 20:09

Przecież mówiliście, że nie zwracacie na to uwagi.
Awatar użytkownika
mintaj

Post 25 sty 2025 20:10

Ta emotka z ludzikiem co rozkłada ręce.mp3

Czas na ten moment, w którym wkładacie se kija w szprychy. DRAGON, wybieram Cię.
4 - 4pkt
6 - 3pkt
-
-
-
-
-
2 - 2pkt
3 - 1pkt
1

Edycja taka se, no ale tylko ja słucham ambientu w dawkach radykalnych, więc- Mimo wszystko szacunek dla czwóreczki, czyli Stars of the Lid, które nie jest Stars of the Lid. Nie mogłem sobie przypomnieć wykonawcy, jest na co czekać przy okazji DEMASKACJI. Piona dla frakcji prawdziwej wiary ambientowej. Szóstka też jeszcze ambientowa, bardzo spoko oniryczne mroki. Reszta - srambientowa.

Pozdrawiam użytkowników Ireminator2, materatzowy, CMCZeo
Tradycyjnie dołączam się do pozdrowień i przepraszam.

KLASYFIKACJA:

1. DEV - Aphex Twin - #19 - 11 pkt.
2. DRAGON - Alio Die - Layers of Faith - 9 pkt.
3. HIEN - Clayton - Nowadays
MURZYN - Suso Saiz - Light Is Not Like Life - 6 pkt.
5. MENTOS - Ben Frost - Killshot - 5 pkt.
6. SHODAN - Andrea Parker & David Morley - After Dark - 3 pkt.

I mamy pierwsze przetasowanie na pozycji lidera - dzięki głosom Roberta został nim Musiał. Średnio taktyczny ruch, ale przynajmniej udało się wysiudać Murzyna - jego strata do czołowej dwójki się pogłębia, a na dodatek ma przed sobą "swoje" głosy. Ja punktuje solidnie, czyli słabo, a stawkę niezmiennie zamyka Shodan.
DO WTORKU POŁUDNIA
Awatar użytkownika
mintaj

Post 25 sty 2025 20:13

Czy MUSIAŁ wydra? Zobaczymy.
Numer 1 - Taki ambient bez ambientu, to bardziej elektroniczny chill z pozaelektronicznymi motywami. Nie każdy instrumental, który leci w ten sposób, to ambient. Jednocześnie ten powtarzający się hook na klawiszu jest całkiem zapadający w pamięć, szkoda tylko, że niewiele więcej się tam dzieje (pomijając nawet dość klimatyczny pad), a tak byłoby chociaż coś w stylu The American Dollar. Ale niech będzie ten 1 pkt

Numer 2 - O, tu już lepiej. Nie dość, że odrobinkę mocniej ambientowo (choć tylko na początku), to jeszcze mrocznie. To z jakiejś gry? Jakiegoś OSTa? Taki daje vibe. Podobają mi się te wszystkie elektroniczne przeszkadzajki w tle, mocno w moim stylu. Wciąż nie wyczerpuje znamion gatunku na tyle, bym dawał tu jakiś duży przydział. 2 pkt za staranie się

Numer 3 - Dżizus, to nie jest ambient tylko jakiś white noise drone z elementami ambientu i to NAJWYŻEJ elementami. Nie powiem, ciekawy eksperyment, podobnie jak Numer 2 pasuje do jakiegoś growego soundtracku (może The Suffering? Grałem tylko raz i to dekadę temu), potem wlatują te orientalne dodatki... No, ale ambient to to nie jest. 0 pkt

Numer 4 - Aphex Twin. #19. Stone in Focus. Małpa w wodzie. Musiał w łóżku. Wino. Piguły. Śnieg za oknem (taki prawdziwy. Zima była). Ostatni święty spokój. Bardzo. Dawno. Temu. 0 pkt(.)

Numer 5 - No, W KOŃCU ktoś zrozumiał przekaz. To pachnie ambientem tak, jak powinno. Długie, dużo pasaży, powtarzający się motyw główny, klimat eteryczno-senno-relaksacyjny, trochę jak z różnych Fantasy Guild-like filmików z YT, ale trafia w moje gusta. 4 pkt

Numer 6 - Gorsze od poprzedniego, ale wyczerpuje definicję na tyle, ażeby znaleźć się na podium. Brzmi jak mariaż Numeru 5 z Coilem. Podobne rzeczy robiłem sam 16 lat temu lol. 3 pkt
Jasne, robiłeś, a jakbym ja nie zwichnął rzepki to bym grał teraz w Manchesterze City ;(

Btw spoko edycja pod kątem wkładania przysłowiowego kija w szprychy, gdyż…

KLASYFIKACJA:

1. DRAGON - Alio Die - Layers of Faith - 13 pkt.
2. DEV - Aphex Twin - #19 - 11 pkt.
3. HIEN - Clayton - Nowadays - 9 pkt.
4. MURZYN - Suso Saiz - Light Is Not Like Life - 7 pkt.
5. MENTOS - Ben Frost - Killshot
SHODAN - Andrea Parker & David Morley - After Dark - 5 pkt.
No właśnie - kolejne przetasowanie. Ostatecznie o tym kto spośród tej dwójki (Hien ma jedno zero i brak jakiegokolwiek kompletu) wygra zdecyduje wyd… e tj. Murzyn. No i ten - możliwym, że zaszczytnego ostatniego miejsca nie zajmie Wuja!
DO WTORKU POŁUDNIA
Awatar użytkownika
mintaj

Post 25 sty 2025 20:20

Dobra, kończmy to. JACA zdecyduj o wygranej.
Dewizja ambientowa

Dw3 - 0 pkt., jakaś totalna pomyłka, w edycji halloween byłoby lepiej heh

Dw2 - 1 pkt., bit napierdziela cały numer ale ambient, ok, fajnie

Dw4 - 2 pkt., nie ukrywam że byłem niemiło zaskoczony jak najpierw usłyszałem własną wrzutę z bestki pod tym numerem ale na szczęście mentos wyszedł z twarzą z tej wtopy. Aphex Twin - Stone In Focus czyli podobno #19 z SAW2, zabawna sprawa - album znam przecież a tego numeru nie, bo jak się okazuje ukazał się na kasetach i winylu a ja pewnie słuchałem ripu z CD. Przez lata kojarzyłem ten filmik z małpą wrzucony do tego utworu na YT który ma sporo wyświetleń a jednak nie słuchałem albo posłuchałem i zapomniałem o tym.

Dw5 - 3 pkt., ładnie, delikatnie, pierwotnie nawet myślałem dać mu ledwie 2 punkty ale ostatecznie to brzmienie wygrało z Aphexem, wolę takie new age'owe ambienty niż te smutne takie

Dw6 - 4 punkty, w sumie faworyt od pierwszego odsłuchu, ambient jak ambient ale po prostu sprawniej zbudowany numer, do czegoś brnie jakby, emocje się nabudowują itd
Panowie….

KLASYFIKACJA GENERALNA

1. DRAGON - Alio Die - Layers of Faith - 16 pkt.
2. DEV - Aphex Twin - #19
HIEN - Clayton - Nowadays - 13 pkt.
4. MURZYN - Suso Saiz - Light Is Not Like Life - 7 pkt.
5. SHODAN - Andrea Parker & David Morley - After Dark - 6 pkt.
6. MENTOS - Ben Frost - Killshot - 5 pkt.

Oficjalnie więc Depeszwizję 46 przegrywa Mentos, a wygrywa…

DRAGON

Gratuluję, SMOKU! Przyjmij swą nagrodę.

Tu zaś TABELKA, gdzie możecie zobaczyć to i owo na ambientowo.

No i tradycyjnie - dziękuję za udział, chałwa wygranym etc. i czekam na wytyczne ze strony kolegi Roberta. Utwory chciałbym otrzymać gdzieś tak do poniedziałku 12, ale wolałbym do niedzieli, bo mam popołudniową zmianę i w innym przypadku dostaniecie paczkę w środku nocy. ;]
DO WTORKU POŁUDNIA
Awatar użytkownika
shodan

Post 25 sty 2025 20:28

Graty Dragon. Przewidywałem taką ewentualność.
Awatar użytkownika
Hien

Post 25 sty 2025 20:31

To jako autor motywu, wySRAM parę słów. Generalnie rozczaro na maksa. Wygrał Dragon i bardzo prostytutka dobrze, bo wrzucił, po pierwsze, AMBIENT, a po drugie, bardzo dobry ambient. No, ale na niego można było liczyć w temacie, wiadomo. Murzyn może nie wrzucił czegoś stricte ambientowego, ale o ambientowej wrażliwości i na jakimś prostytutka poziomie. Potem zaczynają się schody. Musiał? Najpierw wrzucił sobie Murzyna wrzutę z bestki i myślał, że się prostytutka nie wyda xd a potem przyparty do muru, wysral... Aphexa. Taki niby znawca ambientu. Myślałem, że poznam coś nowego w tym rozdaniu, coś ciekawego, no liczyłem na Deva, ale koleżeńska postawa i, jak widać, znajomość wykonawców wykraczająca poza jakieś top oczywistości, to nie domena tego pana. Wuja i Seba, tu nie ma co gadać. Ja rozumiem, że można nie znać dobrze gatunku, ale wystarczyło, nie wiem, wejść na yt i wpisać ambient, albo jeden z filmików o tym czym jest ambient, jakoś się postarać, a nie wrzucać byle co, byle było xd No ja bym przynajmniej tak zrobił. Nauczka dla wszystkich, motywy nie obligują do niczego. Jeszcze raz gratki Robert.
Awatar użytkownika
mintaj

Post 25 sty 2025 20:36

Wuja i Seba, tu nie ma co gadać. Ja rozumiem, że można nie znać dobrze gatunku, ale wystarczyło, IE wiem, wejść na yt i wpisać ambient, albo jeden z filmików o tym czym jest ambient, jakiś się postarać, a nie wrzucać byle co, byle było xd
Nie wiem, pytałem już w tym temacie o wasze definicje ambientu - dostałem jedną odpowiedź, która przepadła w morzu tego typu błyskotliwych i światłych tekstów. Osobiście nie czuję się zawiedziony, chociaż niech będzie że mam ból dupy i zawieszam zabawę dopóki dopóty mi nie przejdzie xd
DO WTORKU POŁUDNIA
Awatar użytkownika
stripped
Ulubiony utwór: hajerlow

Post 25 sty 2025 20:40

:o

liczę że epizod snowflake'a nie potrwa długo
"Murzyn wielkim wezyrem był i jest" - munlup