Książki

Awatar użytkownika
Lucza
Ulubiony utwór: Shake

Re: [kultura] Jaką książkę teraz czytasz?

Post 03 kwie 2011 01:17

dejmien pisze: Dowiedziałem się, że kobiety zazdroszczą facetom penisów... ;(
A może właśnie na odwrót ;( No ale to nie ten temat chyba, więc już nic nie mówię...
Awatar użytkownika
mintaj
Ulubiony utwór: No na pewno nie somebody

Post 03 kwie 2011 11:47

Hien pisze:Którą?
Frank Zappa był fascynującym człowiekiem i największym pimpem na śwecie.
Taki wzór prawdziwego faceta, w każdym calu.
Frank Zappa - Takiego mnie nie znacie (przy współpr. Petera Occhiogrosso)
natalciaDM pisze:Moja lekturka to "Buszujący w zbożu" :)
Tylko nie zabij żadnego Beatelsa. ;(
DEPESZWIZJA 118: edycja instrumentalna (bez ambientu)
PACZKA
FREE STATE

Post 03 kwie 2011 22:19

Obecnie czytam "Polowanie na Czerwony Październik" (Toma Clancy'ego - przyp. red.). :)
Awatar użytkownika
Czez
Ulubiony utwór: Cala masa

Post 03 kwie 2011 22:24

Czytalem dwa razy, a film widzialem... nie pamietam ile, bo po prostu mi sie podoba, ale oczywiscie ksiazka o wiele ciekawsza, chociaz przyznam, ze czytajac drugi raz a w miedzyczasie widzac film, juz nie bylem pod takim wrazeniem.
Enjoy The Silence
FREE STATE

Post 03 kwie 2011 22:26

Książka bije film na głowę. A Mr Clancy to geniusz...
Awatar użytkownika
Miri
Ulubiony utwór: Everything Counts

Post 04 kwie 2011 16:08

Od zeszłego roku męczę się z "Precz z Wielkim Bratem". Rzecz o upadku Związku Radzieckiego; pierwsze rozdziały dosłownie połykałam, ale około roku 1990 przestało mnie to aż tak ciekawić. Może zajmę się tym we wakacje. Drugą książką, którą próbuję pochłonąć, jest "Cmętarz Zwieżąt" - klasyka Kinga, którego od niedawna sobie przerabiam. Utknęłam w połowie - przez jakąś 1/4 całości było to coś innego niż zwykle, ale gdy rozwija się akcja, mamy już "typowego Kinga", czyli trochę pikantnych scenek i typową dla niego narrację, brakuje jeszcze wtrąceń:
w kursywie
tego typu
zupełniejakwcarrieimiasteczkusalem
:D
Więc to już w zasadzie taki szablonik, no ale łatwo się przynajmniej czyta. Poza tym, King to jakby nie było król i klasyka gatunku.
Czeka na mnie "Szara Ambra" (koleżanka mi pożyczyła, bo strasznie się lała z tej książki). A tak poza tym to mam postanowienie - czytam we wakacje. Bo teraz nie mam ani czasu, ani siły.
FREE STATE

Post 04 kwie 2011 19:30

"Precz z Wielkim Bratem" jest absolutnie świetne. Ale nie zgodzę się, że rozdziałów po 1990 nie da się przełknąć. W to trzeba się - mówiąc brutalnie - wczuć. :/
Mimo to dobry wybór, koleżanko Miri.
Awatar użytkownika
Miri

Post 04 kwie 2011 20:19

Tę (i w trzy i trochę innych książek) dostałam od takiego, nieżyjącego już z resztą, profesora, znajomego mojej babci. Dzięki niemu mam w domu prawie wszystkie lektury, kilka książek o psychologii, atlasy... Nie miał komu zapisać, więc dał mi. No i przez to zaczęłam się zagłębiać w ten cały Związek Radziecki, chociaż żadnych innych książek jeszcze nie dotykałam. A nie chodziło mi o to, że późniejszych rozdziałów nie idzie przełknąć - po prostu bardziej od późniejszej historii podniecałam się tekstami o Czarnobylu, cytatami typu "wsio charaszo" i dowcipami o Stalinie, Leninie i Gorbaczowie jadących zepsutym pociągiem. To dla mnie jest ten klimat i tego szukałam - resztę przeczytam z samej ciekawości.
Awatar użytkownika
Czez

Post 05 kwie 2011 00:15

Zazdroszcze ci takiego spadku :)
Enjoy The Silence
em.

Post 08 kwie 2011 03:50

A, tak sobie ostatnio podczytuję Hłaskę. Uwielbiam go :)
gwiazdy...
FREE STATE

Post 08 kwie 2011 18:14

A mnie całkowicie wciągnął ten "Czerwony Październik"! Aż chce się to czytać... :)
Awatar użytkownika
Rajca

Post 29 maja 2011 18:28

Wprawdzie nie książka w dosłownym tego słowa znaczeniu, ale opowiadania:
Jacek Piekara - Stowarzyszenie Nieumarłych Polaków
Orson Scott Card - Sandmagic
Lovecraft - co się da.
Taka kolejność :P
Awatar użytkownika
walking

Post 29 maja 2011 22:16

"Zbrodnia i kara"
Podoba mi się ;)
Awatar użytkownika
Rajca

Post 29 maja 2011 22:19

Uch, jak ja Zbrodni i kary nie znoszę ;(
Awatar użytkownika
Lucza
Ulubiony utwór: Shake

Post 29 maja 2011 22:44

Dlaczego? Z całego tego magicznego kanonu lektur jedna z lepszych. Ja obecnie też w lekturze siedzę - "Proces", zaczęłam dopiero, ale śmiało stwierdzam, że całkiem niezłe.
em.

Post 02 cze 2011 21:01

Rajca pisze:Lovecraft - co się da.
Lubię, lubię jego bogatą wyobraźnię :)
Czytałam dwa tomy opowiadań i książki: Dextera, Góry Szaleństwa, Kadath. Ale wolę opowiadania.

Ostatnio przeczytałam nowego Krajewskiego- "Liczby Charona", jak zwykle dobrze się go czyta. Uwielbiam klimat jego książek.
Przeczytałam też "Na gorącym uczynku" Cobena- i tu nie będzie zaskoczenia, bo jego też się świetnie czyta :)
Jestem w trakcie "Czarnej bezgwiezdnej nocy" Kinga, ale raz że to kniga, dwa że teraz nie mam czasu kończyć, bo właśnie naznosiłam same encyklopedie muzyczne z biblioteki do licencjatu, a trzy- że czekam na spokojniejszy moment i czarną noc, żeby dokończyć.
Na chwilę obecną trzyma w napięciu, troszkę znajoma momentami, bo niektóre motywy podobne do poprzednich jego powieści, ale to wciąż ten sam popaprany King, którego od roku nie czytałam i miło do niego wrócić :)

A na półce leży "Noc rudego kota" Catherine Ashley Morgan.
Nie mam pojęcia kim ona jest, ale mam zamiar dowiedzieć się jak pisze i co za zagadki kryminalne wymyśla.
gwiazdy...
Awatar użytkownika
Fen.

Post 02 cze 2011 23:30

Rajca pisze:Uch, jak ja Zbrodni i kary nie znoszę ;(
Ja uwielbiałam, nawet zwiałam z lekcji, żeby dokończyć tą książkę, potajemnie w piwnicy :lol: Zostałam "zbrodniarzem" i mogłam się utożsamić z Raskolnikowem.
Here's where the fun begins.
Awatar użytkownika
Czez

Post 04 cze 2011 00:14

To jest moze nie o tym co ja aktualnie czytam, ale wiadomosc godna uwagi dla Wszystkich:
http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/wi ... omosc.html
Enjoy The Silence
FREE STATE

Post 05 cze 2011 14:14

"Black Celebration" Malinsa. :)
Awatar użytkownika
Miri

Post 05 cze 2011 14:18

Kurczę, a ja ciągle nie potrafię się zdobyć na to, żeby to kupić.
Z nudów znalazłam skany komiksu W.i.t.c.h. po angielsku. Trza się kształcić ;(.