DEPESZWIZJA - SEZON 3

Awatar użytkownika
mintaj
Ulubiony utwór: No na pewno nie somebody

Post 29 wrz 2024 21:03

Odzdrawiam

Tu powinna wlecieć LIVV, która do tej zgarnęła 351 punktów, ale chyba jej się znudziło towarzystwo dziadów jak ja i se poszła. W związku z tym… MENTOS - 397 punktów.
5 pkt. - 6
4 pkt. - 1
3 pkt. - 5
2 pkt. - 7
1 pkt. - 4

Tak, o Kabarecie Olgi Lipińskiej przypomniał mi imć Hien. W sumie to ten, nie jestem jakimś wielkim fanem jej kabareciku (trivia: gdy raz trafiłem nań w dzieciństwie to myślałem, że to jakiś dziwny crossover między różnymi serialami, bo praktycznie wszystkie gęby kojarzyłem z jakichś Złotopolskich i Daleko Od Noszy), uważam, że zbyt często bywał chaotyczny, krzykliwy i snobistyczny, ale ale ale momenty tam były. Rzecz jasna, im bliżej wejścia Polski do UE, tym mniej, ale nie mogę nie wyróżnić tej piosenki, która może i w założeniu miała wyśmiewać jakieś przywary narodowe, kołtuństwo, etc., ale w praktyce okazała się być jednym z hymnów mojego wychodzenia z marazmu na początku ubiegłego roku.

A jak z moimi głosami? Był problem, bo naprawdę długo się wahałem nad tym komu przyznać honorowe JAJO. Serio, jedna z tych edycji, gdzie nie zasłużył nikt, ale skoro ktoś musi zostać bez punktów to niech będzie to ten soundtrack do inby w knajpie. Honorowy punkt więc dla Nie-Mena - chyba jestem już na etapie, gdy jest dla mnie najwyżej poprawny. Dwa dla Lilu, bo ta propozycja jest urocza, fajnie kończy paczkę i w ogóle spoko. Trzy dla tego ciekawszego Wilsona w tej paczce, cztery dla idealnie wstrzelonego w porę i klimatycznego pop-rocka, pachnie jesienią i pachnie ejtisami, czyli pachnie, proszę państwa, przepięknie.

No i szóstka dla industrialnego Massive Attack, przy okazji jednocześnie bardziej cool. Fajne, wzięlo, zaskoczyło.

Czy pisałem, że to mocna edycja? Jak nie, to napiszę to raz jeszcze, a jak tak to też.
Bez komentarza.…

Ciekawostka: nie licząc tej kolejki, Dragon w tym sezonie zapewnił mi 11 punktów.

KLASYFIKACJA:

Kod: Zaznacz cały

1. DRAGON - Amon Tobin - El Wraith - 10 pkt.
2. DEV - China Crisis - Hands On The Wheel
HIEN - Steven Wilson - Don't Hate Me - 7 pkt.
4. MENTOS - Kabaret Olgi Lipińskiej - Daj Se Luz
SHODAN - No-man - Animal Ghost
MURZYN - Lilu - Jesień - 2 pkt.
7. CZEZ - Altan - The Wind and Rain - 0 pkt.
Po dwóch kolejkach liderem Dragon, który zaczął z grubej rury zgarniając dwa komplety punktów. Za nimi, z kółkiem na kierownicy duet łódzko-zgierski, którego nikt nie hejtuje. Dalej w sumie... uhmmm wszyscy z wyjątkiem Czeza.
DEPESZWIZJA 118: edycja instrumentalna (bez ambientu)
DO WTORKU POŁUDNIA
Awatar użytkownika
mintaj

Post 29 wrz 2024 21:06

SHODAN otwiera "Klub 400" z 411 punktami na koncie.
D1 - 1
D2 - 4
D3 - 3
D5 - 5
D6 - 2
I mamy dwa pierwsze wyłamania - nie dość, że Dragon pierwszy raz bez kompletu, to jeszcze Czez zakończył temat Złotego Ziobry w tej edycji. Mam dziwne przeczucie, że jeśli będziemy się bawić w dotychczasowym gronie, to ta "nagroda" będzie czymś pokroju świętego Graala.

Trivia: do 8 kolejki Murzyn nie dał ani razu Shodanowi więcej niż jednego punktu.

KLASYFIKACJA:

1. HIEN - Steven Wilson - Don't Hate Me
DRAGON - Amon Tobin - El Wraith - 12 pkt.
3. DEV - China Crisis - Hands On The Wheel - 8 pkt.
4. MENTOS - Kabaret Olgi Lipińskiej - Daj Se Luz - 5 pkt.
5. CZEZ - Altan - The Wind and Rain - 4 pkt.
6. SHODAN - No-man - Animal Ghost
MURZYN - Lilu - Jesień - 2 pkt.

No i ten no, Czez nie tylko nie jest ostatni, ale jeszcze wyprzedza Lilu i jednego z Wilsonów. Ja na bezpiecznym, czwartym miejscu tuż za czołówką. Jak widać, nawet dwa komplety dupa, gdy przyjdzie Wuja czy coś, bo Dragon już zrównał się z Hienem, a obaj nie są bezpieczni, wszak czują za swoimi plecami oddech Musiała…
DO WTORKU POŁUDNIA
Awatar użytkownika
Hien

Post 29 wrz 2024 21:07

Oddech Musiała za plecami to nie przelewki
"Idę spać bo nienawidzę ludzi" - Murzyn
Awatar użytkownika
mintaj

Post 29 wrz 2024 21:08

Czas na głosy MURZYNA - 442 punkty w generalnej i 3 zwycięstwa.
Na wejściu chciałem powiedzieć że naprawdę podobała mi się ta edycja, ładnie dowiezione było, nawet powiem że to moja ulubiona edycja do tej pory i wszystkie kawałki były fajne ale reguły bezlitosne i ktoś musiał dostać zero.

1 - numer pachnie gorącą czekoladą i RAM Cafe na kilometr, obstawiam deva, trąbka kojarzy mi się z wrzucanym przez niego do bestki Bottim, daję 2 pkt.

2 - zielone folkowe celtyckie klimaty to zapewne Clannad lub coś podobnego od Czesława, na jesień też pasuje, dam 1 punkcik bo konkurencja mocna niestety

3 - jesieni tu nie ma ale i tak jest fajnie, Kabaret Olgi Lipińskiej wrzucić mógł w tej edycji tylko nasz forumowy troll czyli mentos. Numer jest fajny ale jednak trochę odstaje stąd z przykrością 0 pkt.

4 - no-man "Animal Ghost", wrzuta Wujasa bankowo, 4 pkt., nawet wróciłem do tej płyty i okazało się że wrzuta z bestki też była heh SPOKO kurde

5 - Steven Wilson "Don't Hate Me (Instrumental Version)", wrzuta Kuby, szkoda że wrzucił taką fajną wersję i jej nie ma na streamingach, 5 pkt.

6 - kurde to z kolei brzmi dla mnie jak jakiś DJ Spooky, obstawiam Dragona od samego początku, bardzo fajny bicior i klimat, dzielnie walczył z Wujkiem ale ostatecznie 3 pkt.

7 - moja wrzutka czyli taka zapomniana perełka z mojej kolekcji mp3 (nie znajdziecie na jutubach), Lilu i jej "Jesień" z roku 2005 z ładnymi samplami, nie mam pojęcia kto robił ten bit ale te chipmunki z numeru SDM zgrabnie wyszły moim zdaniem
Potwierdzam, wyszły. Murzyn postanowił zamieszać i zaraz dowiemy się z jakim efektem. Chyba nawet nie muszę dodawać, że perfekcyjnie odgadł wszystkich wrzucających. ;]

W ramach ciekawostki: Jacek dostał od dwóch użytkowników ponad 30 punktów w tym sezonie.

KLASYFIKACJA

1. HIEN - Steven Wilson - Don't Hate Me - 17 pkt.
2. DRAGON - Amon Tobin - El Wraith - 15 pkt.
3. DEV - China Crisis - Hands On The Wheel - 10 pkt.
4. SHODAN - No-man - Animal Ghost - 6 pkt.
5. CZEZ - Altan - The Wind and Rain
MENTOS - Kabaret Olgi Lipińskiej - Daj Se Luz - 5 pkt.
7. MURZYN - Lilu - Jesień - 2 pkt.

No i mamy zmianę na pozycji lidera - jest nim Hien. Musiał okupuje się na bezpiecznej, trzeciej pozycji - jego strata do drugiego Dragona jest nieznacznie większa niż przewaga nad pozycją numer 4, którą tym razem objął Shodan (notabene dzięki głosom Murzyna). Reszcie… cóż, nie grozi raczej więcej niż bicie się o miejsca 4-7. Ciekawsze od tego jest zdecydowanie to, że teraz właśnie będą wjeżdzać głosy czołowej trójki.
DO WTORKU POŁUDNIA
Awatar użytkownika
Dragon
Ulubiony utwór: Sexy Doll

Post 29 wrz 2024 21:09

to już nie wygram
Awatar użytkownika
mintaj

Post 29 wrz 2024 21:11

DRAGON ma tyle samo punktów w generalnej, co Murzyn, ale wygrywał tę zabawę częściej (5 razy) ergo wjeżdza później.

Jak coś to przepraszam.
7 (5 pkt)
3 (4)
4 (3)
5 (2)
1 (1)
2

Co mogę powiedzieć... giga baza za kompozycję k l a m r o w ą w tej edycji. Początek usypiający, nieznośnie wręcz, ale potem dzieją się Rzeczy. Zero punktów za wcinanie szyszek na obozie harcerskim. Rozumiem jesień, folkowe klimaty, wdzięczne skojarzenie, byle nie aż tak, ja was proszę. Punkcik dla dżeziku galeryjnego wpychającego oszołomionych konsumentów w czas nadchodzących świąt i jebla zakupowego. Dwa punkty dla Porcupine Tentacles. Ładnie ładnie do momentu rytmicznej rozpierduchy, potem coś, coś się popsuło. Trójeczka dla no-man, ha! Znowu znajome głosy, ale Flowermouth nie znam. Byłoby wyżej gdyby nie dość dziwna solówka na flecie. Dla mnie z zupełnie innego świata... Cztery punkty za wysoko jakościowy rip z kasety programu rozrywkowego lub innego uchowanego kawałka ze starej telewizji, do którego nie dotarło jeszcze oko Uśmiechniętego Zarządu TVP w Likwidacji. Teraz już wiem, kto to i co to, ale chcę poznać kontekst i stosunek wrzucającego do własnej propozycji! Max za zajedwabisty bicior do kawałka Lilu jak mniemam. Pani Ola nie przeszkadza i nawet kilka rady ładnie leży na podkładzie. Nie będę ukrywać, że to od bitu się zaczęło. Potem ten sampel, ogarnięcie klamry, panowie S&J - dobra robota. No i sama końcówka też wyjątkowo zabawna, w punkt.

Amon Tobin? Tak, El Wraith jakoś mi pasowało szczególnie w tym momencie. Mam z tym numerem specyficzne wspomnienie... nie chciałem też wystrzelać się z innych naboi w tym stylu. Coś tam się słuchało lata temu, ehh amoni copyright by seba

Pozdrawiam ekipę KD i PLK za postawienie na nogi infrastruktury kolejowej wszędzie tam, gdzie to było możliwe. Nie pozdrawiam wirusów, bakterii, tego co doprowadziło do przeziębienia. Ubolewam nad swoim średnim stanem...
Jak zawsze dziękuje za pozdrowienia i przepraszam oraz wyrażam nadzieję w imieniu zespołu redakcyjnego Depeszwizji, iż kol. Dragon już wrócił do zdrowia. Tak, wiem, że gdy napisał o dyżurze mogłem się tego domyślić, ale napisałem to kilka godzin temu i nie chce mi się pisać od nowa. Tak swoją drogą, to szlag mnie trafia na myśl o tym ile skarbów przepadło przez te pieprzone czystki…

BTW szanuję za oddanie głosów na, póki co, niepopularne pozycje.

Ciekawostka: do 9 kolejki dałem Dragonowi najwięcej punktów z tutaj zgromadzonych (nieobecnych też).

KLASYFIKACJA:

1. HIEN - Steven Wilson - Don't Hate Me - 19 pkt.
2. DRAGON - Amon Tobin - El Wraith - 15 pkt.
3. DEV - China Crisis - Hands On The Wheel - 11 pkt.
4. MENTOS - Kabaret Olgi Lipińskiej - Daj Se Luz
SHODAN - No-man - Animal Ghost - 9 pkt.
6. MURZYN - Lilu - Jesień - 7 pkt.
7. CZEZ - Altan - The Wind and Rain - 5 pkt.
Czołówka właściwie nie uległa wielkim zmianom - przewaga Hiena nieznacznie wzrosła, ale to nie jest przewaga, której nie mógłby odrobić Dragon, a i Dev… dobra, on akurat już nie xD. W strefie spadkowej awans mnie na 4 miejsce i Murzyna na 6 (znowu wywindowany dzięki piątce od Dragona).
DO WTORKU POŁUDNIA
Awatar użytkownika
mintaj

Post 29 wrz 2024 21:13

DEV ma 445 punktów w generalnej i to on będzie rozdawał karty w decydującym makao między Dragonem a Hienem.
Numer 1 - China Crisis Drodzy Państwo, w iście jesiennej odsłonie (zresztą, ten zespół zawsze będzie dla mnie jesienny). Kawałek pochodzi z ich ostatniej przed ponad 20-letnim hiatusem płyty, Warped By Success, wydanej w 1994 roku. Cała ma taki słodko-jesieniarski klimat, który kocham, wahałem się, czy tego nie wstawić do albumowej lol. Na wokalu wyjątkowo gitarzysta Eddie Lundon (zdarza mu się śpiewać), nie zaś Gary Daly (śpiewał na wszystkim, co jak dotąd za moją sprawką słyszeliście). Topić się w jesieni!!! 0 pkt

Numer 2 - Wow, słodkopierdząco, ale nie mógłbym tego nie zapropsować, byłbym hipokrytą. Ciągnie folkiem, jakąś Irlandią, może Szkocją, albo jakieś tam celtyckie klimaty. Obstawiam Czeza tak swoją drogą. Końcówka już w ogóle przywołuje na myśl jakieś brytyjskie tawerny z czasów, gdy nie było jeszcze Wielkiej Brytanii. 2 pkt za nastrój

Numer 3 - Ociehuj, co to za duchologia. W życiu tego nie słyszałem, albo nie pamiętam. Może nie jest to złe, tekst jakiś wholesome i w ogóle (tzn. NAWET wholesome, bo też trochę dziwaczny), długie to nie jest przesadnie, ale też... jesieni w tym nie czuję ani trochę. A trochę słabo w edycji jesieniarskiej jesieni nie mieć. 0 pkt, przykro mi

Numer 4 - Kurdefaja, no-woman. Mam tutaj mały problem, tzn. nie znowu taki mały, bo numer bardzo lubię, ale pochodzi on z albumu Flowermouth, który dla mnie jest esencją wiosny, kwietnia, w ogóle nie jesieni xD Będą 2 pkt za to, że jest po prostu dobry (normalnie byłoby 0 za brak jesieni), mimo wszystko robi robotę z tymi skrzypcami i w ogóle. Ale za dobrze też nie może być

Numer 5 - Właściwie w ciemno mogę strzelać, że to Wilson. Hien by raczej nie wrzucił no-man jesienią, więc czwórce daję Wujasa, a Wilsona obstawiam na Kubę. Prog, znowu ten prog... no dobra, ale jest to prog ewidentnie jesienny w barwie, a jesień wszystko mi teraz przykrywa (i wygrywa). Zwłaszcza, jak wjeżdża ten cudowny sax ❤ 4 pkt

Numer 6 - A co TO za złoto? Nie mam pojęcia, ale jest świetne, choć klimat późnojesienny, mglisty i smutny, szary i przykry i te pe, czyli generalnie dokładnie taki, jaki devy lubią (znaczy jeden dev). Ciągnie się niespiesznie, ale efekt wywołuje naprawdę naprawdę... Jestem pod wrażeniem, bardzo mi się to podoba. Czyżby Dragon? Tak drogą eliminacji... 5 pkt!

Numer 6 - Urgh, rapsy, Lilu? Albo ktoś do niej podobny. 1 pkt będzie za bicik, bo brzmi całkiem spoko, ale tekstowo i wokalnie no wiadomo... Wyczerpałem swoje zasoby krindżu. Pewnie Murzyn, zresztą, co to ma za znaczenie. Początek lepszy od zamknięcia, to choroba wielu kompilacji. Następnym razem będzie lepiej
Dziękuje w imieniu wszystkich jesieniar (może trochę mniej za JAJCO). Swoją drogą, kolejny który odgadł wszystkich. Łatwiej nas przeczytać niż książkę Jelly Frucika....

Ciekawostka: Dev dostał od Musiała 0 punktów we wszystkich dotychczasowych 30 edycjach.

KLASYFIKACJA:

1. HIEN - Steven Wilson - Don't Hate Me - 23 pkt.
2. DRAGON - Amon Tobin - El Wraith - 20 pkt.
3. DEV - China Crisis - Hands On The Wheel
SHODAN - No-man - Animal Ghost - 11 pkt.
5. MENTOS - Kabaret Olgi Lipińskiej - Daj Se Luz - 9 pkt.
6. MURZYN - Lilu - Jesień - 8 pkt.
7. CZEZ - Altan - The Wind and Rain - 7 pkt.
To ten… los Hiena leży tylko i wyłącznie w jego rękach, bo jeśli dał Dragonowi 3 punkty lub więcej, to przegrał tę edycję z kretesem i kredensem. Musiał nie tylko nie goni czołówki, ale zrównał się z tzw. Klasą średnią. Swoją drogą, jeśli Czez zajmie ostatnie miejsce, to byłaby w jego przypadku dziesiąta taka edycja i niekwestionowany rekord tej zabawy.
DO WTORKU POŁUDNIA
Awatar użytkownika
mintaj

Post 29 wrz 2024 21:17

Teraz wszystko w rękach, nogach i nie powiem czym jeszcze HIENA. Jeśli wygra - będzie to jego dziesiąty triumf w dziejach tej zabawy. Jeśli nie - to nie. No to ten, no to tego.
5 pkt – utwór 3
4 pkt – utwór 4
3 pkt – utwór 1
2 pkt – utwór 2
1 pkt – utwór 6
0 pkt – utwór 7

Bardzo dobra edycja. Wrzuciłem instrumentalną wersję „Don’t Hate Me” w wersji Stevena Wilsona solo (w oryginalne PT koledzy), głównie żeby ładnie uwypuklić wszystkie muzyczne niuanse, od których śpiew Wilsona odwraca uwagę (no i jego wersja chyba trochę bardziej mi się podoba o porkowej). Uderzyłem w stół, to się odezwał Kabaret Olgi L., dla mnie bezapelacyjnie maks i jeśli to nie jest Mentos, to ja nie jestem Munlup. Tylko z tego powodu, o punkt mniej dla no-mana, za jeden z ich najlepszych kawałków. Jeśli to nie jest Wuja, to ja nie jestem Munlup. 3 pkt za urocze China Crisis, jeśli to nie jest Musiał, to ja nie jestem Munlup. 2 pkt za przyjemny folk i jeśli to nie jest Czez, to ja nie jestem Munlup. 1 pkt dla zajebistego numer spod 6-tki, tak się ułożyło, w innej edycji to mógł być nawet maks. Jeśli to nie Draży, to ja nie jestem Munlup. Zero dla, najwyraźniej, Murzyna? No na to wychodzi, sory, może nie jestem Munlupl ale zobaczymy. Jesień z Wami to przyjemność (a lato Muminków).
Gdybym tak punktował u każdego ehhh. Tak w ogóle to nie dodałem, że Hieniałke do tej edycji zdobył 500 punktów w generalnej i właśnie nie tylko powiększył swój dorobek ale aaa dobra nie chce mi się pisać.

KLASYFIKACJA GENERALNA

1. HIEN - Steven Wilson - Don't Hate Me - 23 pkt.
2. DRAGON - Amon Tobin - El Wraith - 21 pkt.
3. SHODAN - No-man - Animal Ghost - 15 pkt.
4. DEV - China Crisis - Hands On The Wheel
MENTOS - Kabaret Olgi Lipińskiej - Daj Se Luz - 14 pkt.
6. CZEZ - Altan - The Wind and Rain - 9 pkt.
7. MURZYN - Lilu - Jesień - 8 pkt.
No i zwycięzcą DEPESZWIZJI 30: EDYCJI JESIENIAR jest nie kto inny, niż

HIEN

Przy okazji, jest to jego dziesiąty triumf w tej zabawie! Gratulacje i ZASŁUŻONA NAGRODA.

Tutaj zaś tabelka, gdzie możecie sprawdzić jak głosowaliście. Lub nie. Bardzo mnie śmieszy to, że dostawałem punkty od co drugiej osoby. Haha.

Jak zawszę dziękuję za udział, szampańską zabawę i porcję dobrej muzyki. Za chwilę zakładam temat z sezonem czwartym, ale jeszcze nie zawijam bieżącego: za chwilę z nagrodami specjalnymi, a niedługo pojawi się tu podsumowanie sezonu.
DO WTORKU POŁUDNIA
Awatar użytkownika
Hien

Post 29 wrz 2024 21:19

I was born jesieniarz. Dziękuję wielce!
Awatar użytkownika
devotional
Ulubiony utwór: Master And Servant

Post 29 wrz 2024 21:24

Ja się poddaję
Dialog jest językiem kapitulacji. ~Fronda.pl
Awatar użytkownika
shodan
Ulubiony utwór: Halo

Post 29 wrz 2024 21:27

Gratulacje Hien. Zasłużona wygrana za genialny numer. Inny wynik przełknąłbym tylko w przypadku porażki z duetem Wilson-Bowness.
Trzecie miejsce no-man trochę mimo wszystko rozczarowujące. Wierzyłem nawet w wygraną, no ale Hien musiał przyjść z Wilsonem xd
To była naprawdę bardzo mocna edycja.
Awatar użytkownika
Dragon
Ulubiony utwór: Sexy Doll

Post 29 wrz 2024 21:27

ładnie się zaczęło, a potem weszli psuje zabawy ehh amoni
Awatar użytkownika
mintaj

Post 29 wrz 2024 21:43

Tak jak obiecałem, tak przychodzę z tabelkami.

Oto klasyfikacja sezonu trzeciego:

HIEN	196
MURZYN	160
DRAGON	153
DEV	151
MENTOS	136
SHODAN	129
LIVV	99
CZEZ	84
I generalna:

HIEN	523
DRAGON	463
DEV	459
MURZYN	450
SHODAN	426
MENTOS	411
LIVV	351
CZEZ	347
LIRCZE	75
Jak więc zapewne widzicie, Hien rozjebał system w obu kategoriach. 196 punktów w 10 edycjach to kosmiczny wynik, a pamiętajmy, że Kuba jeszcze zdobył pierwszego (jedynego?) w dziejach tej zabawy Złotego Ziobrę. Cieszy mnie wysoka pozycja Murzyna, bo chłop na pewno nie zasługiwałby na jedną wygraną w edycji testowej. Gdy wczoraj wrzucałem zestawienie po 9 edycjach bardzo mnie bawiło, że Musiał był pomiędzy "urlopującą" dwójką - potem się okazało, że po prostu w paru tabelkach zakradły się spacje i nie zaliczyło mu głosów z kilku edycji xD

W generalniej postanowiłem oddzielić głosy Livv od naszej niegdysiejszej przyjaciółki z Poznania, bo przez jej absencje odpadł mi jedyny argument za tym zabiegiem, który i tak był kretyński. Zresztą to by i tak nic nie dało, bo Hien odjechał reszcie na kilka długości i myślę, że nawet jakby wrzucał same OSTy do Resident Evila, to by tego nie zrąbał.

Dobra, to ten - HIEN wybiera między prowadzeniem edycji 32 lub motywem edycji 35, a MURZYN ma taki sam wybór między edycjami 34 oraz 37. Twój Przeciętny Numerek, czyli możliwość wyboru pozycji kawałka na trackliście przypada dla zdobywcy miejsca piątego czyli SHODANA, ale ostatnim razem nie korzystał z tego przywileju, więc ten no.
DO WTORKU POŁUDNIA
Awatar użytkownika
Hien

Post 29 wrz 2024 21:52

Im bardziej wrzucam bez parcia na wygraną, tym bardziej wygrywam. To chyba jedyny sposób na depeszwizję.

W każdym razie, jako że mam już jakieś doświadczenie w tym oraz autentycznie sprawia mi to radochę (plus, Mentos się ucieszy), wybieram prowadzenie edycji trzyjścidwa.
Awatar użytkownika
Czez
Ulubiony utwór: Cala masa

Post 29 wrz 2024 22:38

Gratulacje Hien, brawo.
Enjoy The Silence
Awatar użytkownika
shodan

Post 29 wrz 2024 23:13

Ja mam jeszcze jedną kwestię, bo dopadły mnie wątpliwości przed 4 edycją. Wybieramy sobie te tytuły edycji. I teraz pytanie - czy dostosowanie utworu do tematu ma wpływ na ocenę? Bo patrzę, ze raz ma, raz nie ma. Wygląda to kompletnie losowo u każdego i w różnym czasie. Traktujemy te tytuły jako tylko ciekawostkę, czy rzeczywiście się pod to podpinamy? Bo to ma znaczenie na wybór utworu jednak.
Awatar użytkownika
Hien

Post 29 wrz 2024 23:17

Myślę, że to zależy od tytułu edycji. Kiedy taki tytuł to "dildo Klausa Wiese", czy jak to tam było, to raczej wybór jest dowolny (bo przeciez nie bedą wszyscy wrzucać Klausa), ale jak mamy edycje jesienną, soundtrackową, czy jak teraz - spooktober - to raczej warto się dopasować z kawałkiem. Ja kiedyś to olewałem, ale też kiedyś te tematy były mniej jednoznaczne. W każdym razie, ostatecznie i tak IMO najważniejsza jest jakość utworu. Nie dam punktów za Don Guralesko, bo w tekście był Renegat lol.
Awatar użytkownika
shodan

Post 29 wrz 2024 23:26

No oczywiście, ja to rozumiem. Jakość przede wszystkim. Ale pytam choćby w kontekście wypowiedzi Deva na temat Animal Ghost:
Mam tutaj mały problem, tzn. nie znowu taki mały, bo numer bardzo lubię, ale pochodzi on z albumu Flowermouth, który dla mnie jest esencją wiosny, kwietnia, w ogóle nie jesieni xD Będą 2 pkt za to, że jest po prostu dobry (normalnie byłoby 0 za brak jesieni)
Tak w ogóle dla mnie całe no-man = jesień. :D
Awatar użytkownika
Hien

Post 29 wrz 2024 23:29

Beka, że napisał to Musiał, który słucha "Colour of Spring" jesienią. O ile dla mnie też "Flowermouth" jest bardziej wiosenny, to na jesień też potrafi się sprawdzić, na pewno takie rzeczy jak "Animal Ghost".
Awatar użytkownika
mintaj

Post 29 wrz 2024 23:39

No też zauważyłem, że z biegiem zabawy nazwy edycji zaczęły determinować zawartość muzyczną i dla mnie to w sumie dobrze. Może nieco to odbiera sens tej nagrodzie sezonowej z motywem, ale i tak wszystkie będzie zgarniać hien, który będzie wybierać prowadzenie lol.

Ja tam też to traktuje jako kryterium drugorzędne, jeśli już przeważa to przy kawałkach, gdzie zastanawiam się nad przyznaniem jednego/dwóch punktów
DO WTORKU POŁUDNIA