DEPESZWIZJA - SEZON 12
-
mintaj
- Ulubiony utwór: No na pewno nie somebody
Tak, a przynajmniej jeszcze niedawno było
Glina też spoko, ale tu zatrzymałem się na pierwszym sezonie i to niecałym
Glina też spoko, ale tu zatrzymałem się na pierwszym sezonie i to niecałym
-
mintaj
jak coś to spóźnię się jakieś 15 minut
-
mintaj
Witam państwa w 10 dniu maja. Obchodzimy dziś imieniny Antonina, Gordiana, Łazarza, Symplicjusza, celebrujemy Dzień Zołzy i generalnie mamy bardzo ładną, słoneczną pogodę - przynajmniej we Wrocławiu. W sam raz, by przeprowadzić drugi raz finał 112 eee tj. finał 113 depeszwizji znanej jako EDYCJA SERIALOWA. Czy wygra jakieś głębokie cięcie montażowe? A może czeka nas plot twist co odcinek? Zasiądźmy do tej telenoweli.
Zaczynam od ŚWIATA WG MENTOSA
KLASYFIKACJA:
Zaczynam od ŚWIATA WG MENTOSA
Ten się rozpisał xd4 pkt. - 1
3 pkt. - 3
2 pkt. - 5
1 pkt. - 4
Edycja z gatunku przyjemnych zarówno do odsłuchu, jak i do oceny, bo praktycznie sklasyfikowała mi się sama. Komplet dla jedynki, bo serial o Borewiczu był i nadal jest cool, a przy okazji nie miałem pojęcia o wersji tego utworu z wokalem. Utwór z "W labiryncie" też niczego sobie - swoją drogą serial to dość ciekawy dokument swoich czasów, nawet jeśli pod wieloma aspektami "nieco" kulał. Piątka przypomina mi, że kiedyś zacząłem i nie skończyłem Gliny, a to był naprawdę fajny kryminał ze świetną główną rolą Radziwiłłowicza. Stawkę zamyka utwór z czołówki Klanu, którego nie umiem ocenić w konkteście stricte muzycznym, ale kaman - nie da się żyć w tym kraju w latach 1999-2003 i nie słyszeć tego motywu przynajmniej kilkanaście razy. Bez punktów dla dwójki, bo ani nie pasuje do reszty, ani nie oglądałem TWD, no i muzycznie to nie jest rzecz wielka.
A ja wybrałem dość przekornie utwór z napisów końcowych jednego z odcinków Zmienników. Bardzo lubię ten serial, chociaż nie mam do niego sentymentu z dzieciństwa, a właściwie to wręcz przeciwnie - nie znosiłem go, pacholęciem będąc. Wydawał się być brzydki, szarobury, dziwny i w ogóle jakiś taki niepokojący, no i moi rodzice byli fanami. Postanowiłem dać mu szansę pare lat temu i... no cholera, zaskoczyło. Dużo absurdalnego humoru oraz ostrej i celnej szydery z patologii ówczesnego systemu, choć przy tym jest to urocza historia o tym jak miłość i dobro wygrywa z cwaniactwem oraz przeciwnościami losu. Trochę przekornie nie wrzuciłem utworu z czołówki, ale utwór z napisów jednego z moich ulubionych odcinków - Obywatel Monte Christo, który kończy się sceną w której to będący w trakcie obrabowywania czyjegoś mieszkania złodziejaszek Ksywa odkrywa, że gdy przeczekiwał wizytę partyjnych dygnitarzy schowany na balkonie, został zamurowany żywcem. Piękna scena, która pokazuje, że los jest jak dupa i potrafi dopierdzielić każdemu w najmniej spodziewanym momencie.
KLASYFIKACJA:
Kod: Zaznacz cały
1. HIEN - Alicja Majewska - Przed nocą i mgłą - 4 pkt
2. DEV - Grzegorz Markowski - W labiryncie ludzkich spraw - 3 pkt
3. MURZYN - Michał Lorenc - Andrzej - 2 pkt
4. DRAGON - Ryszard Rynkowski - Życie jest nowelą - 1 pkt
5. SHODAN - Bear McCreary - Theme from The Walking Dead
MENTOS - Przemysław Gintrowski - Nie zdziałasz nic - 0 pkt
-
mintaj
Jako drugi wlatuje serial pt. DEV W WIELKIM MIEŚCIE
KLASYFIKACJA:
Po dwóch kolejkach Hien jest przed nocą, mgłą i resztą. Kapitalny początek, dzięki niemu ma aż 3 punkty przewagi nad drugim Murzynem, chociaż może to Andrzej? Dev i Smoku w środku tabeli - nawet tytuły ich wrzut sugerują, że wszystko się może zdarzyć. Ja zdziałałem tylko punkt, czego nie zdziałał nawet wuja.
O, muszę nadrobić Pogranicze w ogniu kiedyś.Numer 1 - Ewa wzywa 07 to nie była ciekawa seria, miałem okazję przejrzeć jeden czy dwa zeszyty. Ale SERIAL... Nieodżałowany Cieślak, jego Polonez, klimat "nowoczesnego" PRLu, który potem widziałem w Zabij mnie, glino... Szkoda, że nie powstała kontynuacja (a była planowana). Choć może to lepiej? 4 pkt, maksior na pełnej <3
Numer 2 - Hmmm, nie wiem, co to, ale skądś też kojarzę... Mało seriali oglądam tbh (teraz wziąłem się za True Detective i pierwszy sezon w pytę), stąd takie braki. Nie wiem, nie porwało mnie, ot, instrumentalne budowanie atmosfery grozy. Nie dla mnie przy pozostałych propozycjach. 0 pkt
Numer 3 - Generalnie nie przepadam za Markowskim ani Perfectem minus kilka piosenek, ale W labiryncie ludzkich spraw jest super, zupełnie nie jak serial xD Skąd więc ten wybór? Moi rodzice maniakalnie oglądali ten serial jak tylko udało im się kupić telewizor. Jednak nie przy okazji premiery, gdyż po dość spektakularnym obrabowaniu ich pierwszego mieszkania niecałe pół roku po ślubie musieli poczekać na jakąś dostępność. Przez co oglądali powtórki i te powtórki pamiętam już ja, choć miałem może z 5-6 lat. Mając lat 20 wróciłem do W labiryncie na YT, gdzie ktoś zrobił upload WSZYSTKICH odcinków. Obejrzałem może z 10 i zacząłem umierać z nudów. Nie wszystko jest Ekstradycją lub Pograniczem w ogniu. 0 pkt, wiadomo
Numer 4 - Też nie wiem, z czego to (albo nie zwracam uwagi), ale noirowy klimacik jest wyborny. Bardziej listopad i opustoszałe, zamglone i zaśmiecone ulice backroomsów centrum Łodzi (kto był na takiej Wólczańskiej wie, o co mi chodzi). Bohater z tanimi rozkminami na bazie taniego scenariusza. Ale totalnie to kupuję, więc 3 pkt
Numer 5 - Kurde, ja wiem, że to w sumie memiczny numer z memicznej telenoweli, ale primo - Rynkowskiemu nie można odmówić talentu i warsztatu, oraz secundo - to jest po prostu dobra piosenka lol. Nieironicznie ją lubię, tym bardziej gorzko wchodzi im człowiek starszy. Teraz wyłączam kompa gdyż ktoś puka do drzwi, TOPEWNIEJERZY. 2 pkt
Numer 6 - Tbh nigdy nie wkręciłem się w Zmienników, przynajmniej nie tak bardzo jak wielu moich znajomych. Jednocześnie muza była tam spoko, zabawnie kontrastowała z fabułą tym swoim patosem z kosmosu. No i TEAM PÓŹNY PRL. Jednocześnie cała reszta lepsza, więc nagroda pocieszenia - 1 pkt
Fajnie wyszło, w zasadzie mogłem doprecyzować, by były to polskie seriale, bo w zdecydowanej większości tak jest (a może w całości tylko ja nie ogarniam?). Wrócę kiedyś do tego konceptu z ramami czasowymi, gdyż bawiłem się przy odsłuchach przednio <3
KLASYFIKACJA:
1. HIEN - Alicja Majewska - Przed nocą i mgłą - 8 pkt.
2. MURZYN - Michał Lorenc - Andrzej - 5 pkt.
3. DEV - Grzegorz Markowski - W labiryncie ludzkich spraw
DRAGON - Ryszard Rynkowski - Życie jest nowelą - 3 pkt.
5. MENTOS - Przemysław Gintrowski - Nie zdziałasz nic - 1 pkt.
6. SHODAN - Bear McCreary - Theme from The Walking Dead - 0 pkt.
-
Hien
Seba to mi lubi robić takie zmyły na początku, zatem spodziewam się od tego momentu jajec
"Idę spać bo nienawidzę ludzi" - Murzyn
-
mintaj
A teraz zapraszamy na kolejny odcinek serialu SHODAN I PROKURATOR.
KLASYFIKACJA:
Obawiam się, że chyba już na tym etapie znamy zdobywców pierwszego i ostatniego miejsca. Dość szybko. Hien ma sześć punktów przewagi nad peletonem i niby ma matematyczne szanse by tego nie wygrać plus jeszcze nie oddał swoich głosów, ale ci, których głosów nie policzyłem pewnie wiedzą jak głosowali. A Shodan ma szanse na kolejnego Złotego Ziobrę.
Damn, ktoś chyba ROZPIERDZIELA tę edycje. Cóż za ironia losu, że akurat w edycji serialowej praktycznie nie ma plot twistów...D1 - 4
D4 - 1
D5 - 2
D6 - 3
KLASYFIKACJA:
1. HIEN - Alicja Majewska - Przed nocą i mgłą - 12 pkt
2. MURZYN - Michał Lorenc - Andrzej - 6 pkt
3. DRAGON - Ryszard Rynkowski - Życie jest nowelą - 5 pkt
4. MENTOS - Przemysław Gintrowski - Nie zdziałasz nic - 4 pkt
5. DEV - Grzegorz Markowski - W labiryncie ludzkich spraw - 3 pkt
6. SHODAN - Bear McCreary - Theme from The Walking Dead - 0 pkt
-
mintaj
Czas na odcinek serialu MIASTECZKO HIEN PEAKS.
Przesada, co?
KLASYFIKACJA
Hien zagłosował taktycznie. Dzięki jego głosom na drugie miejsce wybił się Murzyn, który ma praktycznie wyłącznie matematyczne szanse na triumf. Możliwe, że Musiał zaskoczy mocną końcówką, ale równie dobrze może się zamotać w labiryncie. Ja nie liczę na to, że coś zdziałam, Dragon na to nie ma szans. Shodan dzielnie walczy o Złotego Ziobrę.
Przesada, co?
Ostatnio tyle niespodziewanych zwrotów akcji widziałem w Modzie na sukces...4 pkt - utwór 3
3 pkt - utwór 4
2 pkt - utwór 6
1 pkt - utwór 5
0 pkt - utwór 2
Ukradziono mi wrzute do bestki, mianowicie W Labiryncie ludzkich spraw. Piękna piosenka, która kojarzy mi się z dzieciństwen, bo to pierwszy polski serial jaki pamiętam. Ta melodia, to moje top wspomnień z czasów bardzo wczesnych.
Wrzuciłem Alicję Majewską wykonująca piosenkową wersję kompozycji Korcza do serialu 07 Zgłoś się. Absolutna klasyka i równie piękna piosenka, co W Labiryncie (i też swego czasu wykonywana przez Markowskiego, tylko bez słów). Fajnie, że tak wielu z Was sięgnęło po polskie seriale.
KLASYFIKACJA
1. HIEN - Alicja Majewska - Przed nocą i mgłą - 12 pkt
2. MURZYN - Michał Lorenc - Andrzej - 9 pkt
3. DEV - Grzegorz Markowski - W labiryncie ludzkich spraw - 7 pkt
4. DRAGON - Ryszard Rynkowski - Życie jest nowelą
MENTOS - Przemysław Gintrowski - Nie zdziałasz nic - 6 pkt
-
mintaj
Nie wiem jaki serial przypisać Jacy. Był kiedyś taki serial o rodzinie, która wynajmowała pokój Murzynowi, ale był raczej dość marny. xd Niech będzie, że zapraszam na odcinek serialu W MURZYNOWIE
KLASYFIKACJA:
No i mamy zwycięzcę! Gratuluję Hienowi dominacji i reszcie też gratuluję. Czy będziemy mieć kolejnego Złotego Ziobrę? Dowiemy się za chwilę!
O, pierwszy komplet dla nieHiena... Co za zaskoczenie, normalnie jakby się okazało, że Ridge Forrester jest ojcem Anakina Skywalkera....Edycja SERIALOWA
DW5 - 4 pkt.
DW1 - 3 pkt.
DW3 - 2 pkt.
DW6 - 1 pkt.
DW2 - 0 pkt.
KLASYFIKACJA:
1. HIEN - Alicja Majewska - Przed nocą i mgłą - 15 pkt
2. DRAGON - Ryszard Rynkowski - Życie jest nowelą - 10 pkt
3. DEV - Grzegorz Markowski - W labiryncie ludzkich spraw
MURZYN - Michał Lorenc - Andrzej - 9 pkt
5. MENTOS - Przemysław Gintrowski - Nie zdziałasz nic - 7 pkt
-
Dragon
- Ulubiony utwór: Sexy Doll
POLSKA!
-
devotional
- Ulubiony utwór: Master And Servant
POLSKA DO BOJU!!!!111!!!2234
Dialog jest językiem kapitulacji. ~Fronda.pl
-
mintaj
No ale RUPAUL DRAGON RACE niechaj zdecyduje o klasyfikacji generalnej.
Dobra, nieważne. Mamy kolejne potwierdzenie dominacji Hiena.
KLASYFIKACJA GENERALNA
19 punktów na 20 możliwych. Kosmos. Myślę, że ZASŁUŻONA NAGRODA dla
HIEEEENAAAAA
No i mam też ŚWIEŻEGO ZŁOTEGO ZIOBRĘ dla zdobywcy zera punktów.
I klasyczna TABELKA
Czekam na wytyczne i dziękuje za udział, zabawę itd. Tak, wiem, nie podsumowałem poprzedniego sezonu. Kiedyś to zrobie, I swear.
Edycja parodii ivona kiedy...1 - 4 (teatr dramatyczny im jerzego szamiawskiego w walbrzychu)
3 - 3 (13 dziewic a ja leze w wannie)
4 - 2 (bohring and club of martin l gore)
6 - 1 (jak gdyby vangelis prosto po sesji z irene papas)
2 (brakuje im parodii z ivonom)
komentarz dt. głosuw: POLSKA! a rychu rynkowski to jest jednak hardy dziad leśny... trzeba było wrzucić. trudno o coś bardziej polskiego. jacek cygan, melancholia, cierpienie i legendarna parodia klanu. aż dziwne, że 07 zgłoś się wypadło mi z głowy
pozdrawiam Urszulę Gryczewską xoxo
Dobra, nieważne. Mamy kolejne potwierdzenie dominacji Hiena.
KLASYFIKACJA GENERALNA
1. HIEN - Alicja Majewska - Przed nocą i mgłą - 19 pkt.
2. DEV - Grzegorz Markowski - W labiryncie ludzkich spraw - 12 pkt.
3. MURZYN - Michał Lorenc - Andrzej - 11 pkt.
4. DRAGON - Ryszard Rynkowski - Życie jest nowelą - 10 pkt.
5. MENTOS - Przemysław Gintrowski - Nie zdziałasz nic - 8 pkt.
6. SHODAN - Bear McCreary - Theme from The Walking Dead - 0 pkt.
HIEEEENAAAAA
No i mam też ŚWIEŻEGO ZŁOTEGO ZIOBRĘ dla zdobywcy zera punktów.
I klasyczna TABELKA
Czekam na wytyczne i dziękuje za udział, zabawę itd. Tak, wiem, nie podsumowałem poprzedniego sezonu. Kiedyś to zrobie, I swear.
-
Hien
Kurde, z jednej strony szok, a z drugiej Majewska to było potężne działo.
Wuja niech się nie obraża, bo trochę słabo trafił z wrzutą w tym rozdaniu.
Dzięki za głosy, a teraz tak. Kolejna edycja, to będzie EDYCJA WSZYSTKICH KUCÓW, zatem wyskskujcie z ciężkich brzmień. Mile widziany metal we wszelkich jego rodzajach, ale wcale nie musi być metal, bądźcie kreatywni. Michał Szpak, to też kuc. Matka Teresa też była.
Wuja niech się nie obraża, bo trochę słabo trafił z wrzutą w tym rozdaniu.
Dzięki za głosy, a teraz tak. Kolejna edycja, to będzie EDYCJA WSZYSTKICH KUCÓW, zatem wyskskujcie z ciężkich brzmień. Mile widziany metal we wszelkich jego rodzajach, ale wcale nie musi być metal, bądźcie kreatywni. Michał Szpak, to też kuc. Matka Teresa też była.
-
devotional
- Ulubiony utwór: Master And Servant
GRATULACJE, W PEŁNI ZASŁUŻONA WYGRANA!!!!1!1111!!!11223456
Z nagrody skisłem xD
Z nagrody skisłem xD
Dialog jest językiem kapitulacji. ~Fronda.pl
-
stripped
- Ulubiony utwór: hajerlow
O takiego świeżutkiego Ziobrę to sam bym się nie obraził
"Murzyn wielkim wezyrem był i jest" - munlup
-
Hien
Właśnie. Nagroda przepiękna i moje zwycięstwo z mordą Mikulskiego w tle bezcenne.
-
mintaj
luuudzie co jest? dostałem tylko jeden kawałek
-
Hien
A dałeś znać do kiedy?
-
stripped
- Ulubiony utwór: hajerlow