Książki
-
shodan
- Ulubiony utwór: Halo
Re: [kultura] Jaką książkę teraz czytasz?
John Grisham - Ława przysięgłych.
-
Rajca
Skończyłem wyżej wspomnianą przez siebie książkę. Cholerny niedosyt...
-
Malkolit
- Ulubiony utwór: World in My Eyes
Kicz w kulturze. 
-
zora
Puzo - Ostatni Dom na zmianę z Mastertonem
-
Rajca
Ja bym chciał wreszcie przeczytać Endymiona i całą sagę Diuny... Siet...
-
Katiusha
Od stu lat obiecuję sobie, że kupię w końcu "Mesjasza Diuny" w normalnym tłumaczeniu zamiast tego badziewnego, które mam. One day.
A tymczasem "Moving Pictures" Pratchetta.
A tymczasem "Moving Pictures" Pratchetta.
Puszki okruszki, czerwone komuszki ;(
-
em.
Rajc, a Hyperion przeczytany? 
Kurde, akurat ostatnio marudziłam Hienowi, że muszę od niego pożyczyć sagę Diuny, bo też chcę się zabrać.
Bierzemy się?
Kurde, akurat ostatnio marudziłam Hienowi, że muszę od niego pożyczyć sagę Diuny, bo też chcę się zabrać.
Bierzemy się?
gwiazdy...
-
Rajca
Ruchome Obrazki, to jest to, gdzie kręcą film? 
W kwestii Diuny, nawet nie wiedziałem, że podobnie jak w wypadku Władcy Pierścieni funkcjonuje "gorsze" tłumaczenie. Ale te książki, są tak kure.wsko drogie, że bez pampersa nie podchodzę.
Hyperion, Endymion... Przeczytałem - bodajże! - pierwszą część tej, nazwijmy to, sagi.
W kwestii Diuny, nawet nie wiedziałem, że podobnie jak w wypadku Władcy Pierścieni funkcjonuje "gorsze" tłumaczenie. Ale te książki, są tak kure.wsko drogie, że bez pampersa nie podchodzę.
Hyperion, Endymion... Przeczytałem - bodajże! - pierwszą część tej, nazwijmy to, sagi.
-
Katiusha
Jak sam tytuł wskazuje 
Ja też nie wiedziałam, dopóki nie chciałam uzupełnić luk w rodzinnym księgozbiorze. Miałam części 1 i 3-6 "odziedziczone" po ojcu i któregoś pięknego dnia w księgarni zauważyłam część 2. Szlag mnie trafił dopiero w domu, jak zaczęłam czytać. I to nawet ten sam gwałciciel co przy "Władcy" - Łoziński.
Samego "Hyperiona" przeczytałeś? Bez "Upadku"?
Ja też nie wiedziałam, dopóki nie chciałam uzupełnić luk w rodzinnym księgozbiorze. Miałam części 1 i 3-6 "odziedziczone" po ojcu i któregoś pięknego dnia w księgarni zauważyłam część 2. Szlag mnie trafił dopiero w domu, jak zaczęłam czytać. I to nawet ten sam gwałciciel co przy "Władcy" - Łoziński.
Samego "Hyperiona" przeczytałeś? Bez "Upadku"?
-
Rajca
ŁoooozińskYYY. Mam jego wersję Władcy. Tzn, ja mu oddaję swego rodzaju honor, za pewne starania. Ale, to już nie ten czas, kiedy można dokonywać tak dalece idących zmian w tłumaczeniu, względem poprzednich.
Pytałem o Praczeta, bo tak się składa, że nie pamiętam do końca, która była o czym. Tytuł może, ale nie musi być adekwatny
Pytałem o Praczeta, bo tak się składa, że nie pamiętam do końca, która była o czym. Tytuł może, ale nie musi być adekwatny
-
Katiusha
W sumie to można niby się spierać, które tłumaczenie jest lepsze (chociaż Bilbo Bagosz z Bagoszna czy Łazik we Władcy nadal mnie rozwalają), ale po przeczytaniu 5 tomów Diuny w tłumaczeniu kogoś innego, tłumaczenie Łozińskiego było, delikatnie mówiąc, zaskakujące 
-
em.
Widziałam w antykwariatach po kilkanaście złotych, no chyba że chce się mieć nówkę. Z tym, że takie starocie mają właśnie urok i można prędzej znaleźć tłumaczenia Marszała. O dopiskach synalka Herberta nie myślę nawet na chwilę obecną, bo za duużo tego.Rajca pisze: Ale te książki, są tak kure.wsko drogie, że bez pampersa nie podchodzę.
W każdym razie, mocno się mobilizuję i zabiorę za to
gwiazdy...
-
Rajca
A to już jest kwestia konsekwencji, a nie wina tłumacza - na na na na na bleee 
Antykwariaty, które odwiedzam - bo wiem, gdzie są oraz są w jakimś logicznym zasięgu - nie miały w swoich zbiorach jeszcze ani razu tych książek
W Trójmieście oddają hiszpańskie disco na winylach i książki o zwijaniu bandaży :O
Antykwariaty, które odwiedzam - bo wiem, gdzie są oraz są w jakimś logicznym zasięgu - nie miały w swoich zbiorach jeszcze ani razu tych książek
-
Katiusha
Oprócz tego nowego, wyje.banego w kosmos wydania, w twardej oprawie, jest takie minimalnie starsze, w miękkiej oprawie i na papierze toaletowym. Mesjasza Diuny kupiłam za niecałe 20 zł, tylko właśnie w tłumaczeniu Łozińskiego
Na Alledrogo widziałam kilka razy te z pierwszego polskiego wydania i ceny też całkiem przyzwoite.
A właśnie, że nie bo prawie każdy tom mam w tłumaczeniu kogoś innego, a tylko tutaj zauważyłam drastyczny spadek formy.A to już jest kwestia konsekwencji, a nie wina tłumacza - na na na na na bleee
-
em.
Mój 'ulubiony' w Łodzi jest za drogi jak na antykwariat, ale ma sporo takich smaczków. Za drogi, dlatego że moja koleżanka gdzieś u siebie w mieście kupuje książki po 20 gr w świetnym stanie 
Zwijanie bandaży...lepsze to niż metafizyka pawianów lub przygody z szydełkowaniem
Zwijanie bandaży...lepsze to niż metafizyka pawianów lub przygody z szydełkowaniem
gwiazdy...
-
Rajca
Pewnie tak, ale jest jeden problem. Przed Diuną i Hyperionem jest kilkadziesiąt książek do kupienia 
-
Hien
Zbieram się własnie żeby po 10 latach wrócić do "Władcy Pierścieni" w starym, pięknym wydaniu z jedynie słusznym tłumaczeniem. Trochę się obawiam bo to lektura wymagająca i dosyć bezkompromisowa (a na pełne skupienie mózgowe mam niestety zbyt ciasne tygodnie). Kiedy czytałem po raz pierwszy to oczarowany byłem pierwszym tomem, przez drugi przedzierałem się jak przez pokrzywy (te długie opisy bitew nie były dla mnie, pewnie nadal nie są) a trzeci potraktowałem trochę po macoszemu (gonił mnie termin bo ambitnie wybrałem sobie Władce jako lekturę w gimnazjum). Potem pojawił sie film i lubię do niego wracać, ale brakuje jednak tego powolnego budowania fabuły (to co w filmie trwa kilka dni, w książce potrafiło sie ciągnąć przez 20 lat). I co tu zrobić. Czytać czy nie?
"Idę spać bo nienawidzę ludzi" - Murzyn
-
Rajca
Czytać. Film lubię o ile okroję go z faktu bycia Władcą Pierścieni... 
Ja pierwszy raz czytałem WP zaraz po komunii i o ile nie pamiętam kwestii odbioru to z całą pewnością pewnikiem* gówno z tego zrozumiałem
Ale się popłakałem jak Frodo odpłynął. WP jak WP, Silmarillion jest mózgoje.bem pierwszej klasy.
A czytał ktoś Łazikantego mistrza Tolkiena?
Dziękuję Ci szlachetny Rajco za to masło maślane...
Ja pierwszy raz czytałem WP zaraz po komunii i o ile nie pamiętam kwestii odbioru to z całą pewnością pewnikiem* gówno z tego zrozumiałem
A czytał ktoś Łazikantego mistrza Tolkiena?
Dziękuję Ci szlachetny Rajco za to masło maślane...
-
shodan
- Ulubiony utwór: Halo
O jakim wydaniu mówisz Hien?
Ja też tak jakoś ostatnio myślę o ponownym przeczytaniu Władcy pierścieni.
Film, mimo że fajny, z książką nie ma oczywiście szans.
Ja też tak jakoś ostatnio myślę o ponownym przeczytaniu Władcy pierścieni.
Film, mimo że fajny, z książką nie ma oczywiście szans.
-
zora
przykro mi, ale mnie nie przekonuje. Ostatnio próbowałam czytać hm.. z 4 lata temu.. Nie mogłam, a teraz nadganiam w innych książkach. Może za jakiś czas zrobię kolejne podejście. Może..