DEPESZWIZJA - SEZON 5

Awatar użytkownika
mintaj
Ulubiony utwór: No na pewno nie somebody

Post 09 lut 2025 20:08

Tłumy widzę, ale jak razu pewnego chciałem przyspieszyć z ogłaszaniem głosów, których nikt i tak nie czyta, to było święte oburzenie. xD Tera, kurna, MURZYN.
Na wstępie mili moi chciałem powiedzieć raz jeszcze że to była najfajniejsza edycja od bardzo dawna, troszkę już byłem zmęczony edycjami mocno spójnymi brzmieniem i klimatem a tu ten nocny motyw każdy trochę inaczej ugryzł, dużo różnych styli i brzmień, fajowo. Zaznaczę też że na dobrą sprawę same dobre numery wrzuciliście i nic w moim odbiorze nie było mniej lub bardziej NOCNE bo noc niejedno ma brzmienie.

Ode mnie poszła wrzutka Roisin Murphy która mogłaby nie doczekać się nigdy bestki, na ostatni moment pokapowałem się że właśnie numer który bardzo chciałem wrzucić ma w sumie noc jako tło dla swoich wydarzeń. Primitive pochodzi z albumu Overpowered z 2007 roku, to było moje zapoznanie się z jej muzyką, numer swoją drogą długo olewałem a polubiłem dopiero po ujrzeniu wykonu live z show Joolsa Hollanda.

A teraz do rzeczy czyli punkciki:

Dw 1 - stary dobry Kavinsky i oklepane Nightcall, singiel który oczywiście hajpowałem te 11-12 lat temu ale na dobrą sprawę wolę parę innych numerów z Outrun. Dobry synthwave który tak sobie się zestarzał IMO. Z sentymentu i ze względu że edycja była fajna dać mogę jedynie/aż 2 punkty.

Dw 2 - o, fajne, nocne, mhoczne, takie lubię. Zaraz zaraz, znam ten wokal, to przecież Duran Duran prawda? Świetny klimacik i brzmienie, daję 3 punkty.

Dw 3 - o, zmiana klimatu, ejtisy ale kobieta na wokalu, zdaje się jedna z tych charakterystycznych silnych kobiecych popowych wokali, jakaś Pat Benatar lub coś w ten deseń? Kurde sam siebie może zadziwię ale jednak... pora docenić kobitki, zwłaszcza takie jakieś starsze legendy, rzucam 4 punkty a co!

Dw 4 - tu jak fajnie, lekko, ciepły letni wieczór by się tu zdał a nie kurde środek zimy eh. Akcent jakiś taki zabawny nieco. Ale jak to cziluje cudnie, damn. Niech będzie - 5 punktów.

Dw 6 - Numer jest dobry ale chwilowo nie mam smaka na takie klimaty, w tym zestawie niestety 0 pkt.

Dw 7 - to Alicia Keys tylko kurde trochę ma pecha że na gościnkę zaprosiła żabę czyli Lil Wayne'a a jego zbytnio nie trawię. Po jego zwrotce już śpiewająca dama solo lepiej robi robotę. Chociaż fakt faktem - zdecydowanie wolę jej wczesne dokonania. Suma summarum zostawiam ten numer z 1 pkt.
Pamiętajcie że nieformalnym wyznacznikiem poziomu edycji wg Murzyna jest to, ile napisał o poszczególnych kawałkach. Czy potrzebujecie lepszej rekomendacji?

Kod: Zaznacz cały

1. DRAGON - Duran Duran - Night Boat 
MENTOS - Patti Smith - Because The Night  - 13 pkt.
3. DEV - Ive Mendes - Night Night (Craigie Remix) - 12 pkt.
4. MURZYN - Roisin Murphy - Primitive
LIVV - Kavinsky - Nightcall - 6 pkt.
6. HIEN - Piano Magic - Crown Estate
SHODAN - Alicia Keys - Nat King Cole (Unlocked) - 5 pkt.
I znowu się nieco wypłaszczyło. Robert lidera nie stracił, ale musi współdzielić go - co gorsza, ze mną. Za nimi tj. nami Dev, który trochę niespodziewanie ma tylko punkt mniej i zamyka podium. Które się separuje od reszty stawki niczym USA w wizji Trumpa od Meksyku. Miejsca 4-7 różnią się jednym punktem - tym razem Shodan współzamyka stawkę z Hienem.
DEPESZWIZJA 118: edycja instrumentalna (bez ambientu)
DO WTORKU POŁUDNIA
Awatar użytkownika
mintaj

Post 09 lut 2025 20:10

A kto to tu został? Czas na HIENA
5 pkt – utwór 4
4 pkt – utwór 2
3 pkt – utwór 3
2 pkt – utwór 7
1 pkt - utwór 5
0 pkt – utwór 1

5 pkt idzie dla Musiała, który po raz kolejny podjebał mi kawałek do bestki, o którym WIEDZIAŁ, że chcę go wrzucić i prosiłem go żeby tego nie tykał, bo też lubi. To miała być moja wrzuta na wakacje w tym roku. Dzięki Musiał, nie wiem co ja mam robić z tym człowiekiem, serio. Nie będę się mścił i strzelał zerami oczywiście, ale takie ruchanie w dupę zawsze boli.

Reszta utworów raczej spoko, zwłaszcza dwójka. Trójka trochę poza tytułem mi nie pasuje do towarzystwa, no ale trudno. 7 jest ok, poza tym intrem, 5 hmm, taka se i proste jajco dla raczej fatalnego numeru spod jedynki. Odmeldowuję się będąc zgorzkniałym.
A ja na początku zakładałem, że Livv będzie się liczyć w walce o wygraną. HEH. xD

1. DRAGON - Duran Duran - Night Boat 
DEV - Ive Mendes - Night Night (Craigie Remix) - 17 pkt.
3. MENTOS - Patti Smith - Because The Night  - 16 pkt.
4. MURZYN - Roisin Murphy - Primitive
SHODAN - Alicia Keys - Nat King Cole (Unlocked) - 7. pkt.
6. LIVV - Kavinsky - Nightcall - 6 pkt.
7. HIEN - Piano Magic - Crown Estate - 5 pkt.
Im dalej w las, tym bardziej ta edycja jest edycją dwóch prędkości. Obok "obligatoryjnego" lidera w postaci Dragona, tym razem Dev, a zaszczytne trzecie miejsce dzierżę ją. W strefie spadkowej parę drobnych, acz istotnych przetasowań - Shodan przesunął się na środek stawki, a tę zamyka Hien. Livv, mimo dwóch zer, nieznacznie nad nim, co jest zasługą 4 punktów ode mnie.
DO WTORKU POŁUDNIA
Awatar użytkownika
Hien

Post 09 lut 2025 20:12

W kategorii cios w jaja, to edycja wygrana. Nawet Lil Wayne dostał więcej.
"Idę spać bo nienawidzę ludzi" - Murzyn
Awatar użytkownika
mintaj

Post 09 lut 2025 20:13

Czy DEV zainicjuje kącik kija w szprychach w tej edycji?
Numer 1 - Jezu, zapomniałem już o tym, że ten kawałek w ogóle istnieje. Pamiętam hype nań gdzieś koło 2015 roku (przynajmniej pośród ludzi wokół mnie), może chwilę później. Nie znoszę tej piosenki całym sercem, "they're talking about no bonus". 0 pkt

Numer 2 - The fuck is this... Chyba już to gdzieś słyszałem... No tak, Dureń Dureń. Ale akurat w postaci jednego z tych numerów, co jakoś mocno za nimi nie przepadam. Jednak spoko akcent ejtisowy, więc 1 pkt

Numer 3 - Full time klasyk od jednej z najbardziej utalentowanych i przy okazji najbrzydszych wokalistek rockowych ever. Springsteen miał dobry pomysł z tym kawałkiem i dla kogo go napisać. 5 pkt, uwielbiam

Numer 4 - Ive Mendes, Brazylijka od chyba jednej tylko płyty (niby dwóch, ale z tą drugą jest coś nie tak). Całkiem przyjemny wokal i vibe numeru w tej konkretnej wersji, którą zrobił Craigie z Egyptian Nursery z munlupowej wrzuty sprzed miliona lat. Poznałem przez SFT, lubię, nastrojowe to i nocne bez wątpienia. 0 pkt

Numer 5 - Lol, już zdążyłem rozpoznać głos. Nieco lepsze w mojej opinii od propozycji bestkowej, chwyta muzycznie lepiej i wokal też jakby bardziej udany. Do tego z chęcią będę wracał, 2 pkt

Numer 6 - A to mogła tu chyba wrzucić tylko jedna osoba. Raz, że świetny wykonawca, to jeszcze kawałki ma super. Piano Magic też niczego sobie, oczywiście. Piątkę już dostała ode mnie dawno nie słuchana Smith, ale 4 pkt lądują tutaj

Numer 7 - Czy to aby nie Alicja śpiewa? Przez telefon Wujowi? Początek mnie nastawił na bardziej murzyńskie rzeczy, na szczęście byłem w błędzie. Fajnie buja, siadło jak ta lala po kilku odsłuchach. Ktokolwiek wrzucił, zna się. 3 pkt z łatwym prejzem
Odpowiedź brzmi tak.
1. MENTOS - Patti Smith - Because The Night - 21 pkt.
1. DRAGON - Duran Duran - Night Boat - 18 pkt.
3. DEV - Ive Mendes - Night Night (Craigie Remix) - 17 pkt.
4. SHODAN - Alicia Keys - Nat King Cole (Unlocked) - 10. pkt.
5. MURZYN - Roisin Murphy - Primitive
HIEN - Piano Magic - Crown Estate - 9 pkt.
7. LIVV - Kavinsky - Nightcall - 6 pkt.
No i stało się - tuż przed ostatnią kolejką doszło do przetasowania na pozycji lidera! Tym razem jestem nim ja. Strata Deva jest niby duża, ale nie niemożliwa do nadrobienia - zadecyduje o niej za chwilę Wuja.

A w strefie spadkowej? Cóż, nieformalnym liderem grupy spadkowej został shodan, a poprzedni zwycięzca ma niby niemałe, ale jednak głównie matematyczne szanse na wygrzebanie się z ostatniego miejsca.
DO WTORKU POŁUDNIA
Awatar użytkownika
mintaj

Post 09 lut 2025 20:19

Takie prawo WUJA, by decydować o laureacie.
DW 1 - 5
DW 2 - 1
DW 3 - 0
DW 4 - 4
DW 5 - 3
DW 6 - 2
Szczerze mówiąc, gdybym był uczestnikiem, to sam bym w pierwszej kolejności pomyślał, że te głosy zostały spreparowane po to, by namieszać w wynikach głosowania. I to dość chamsko, skoro 5 punktów dostała niemal zupełnie niepunktująca jedynka, a dwóch liderów klasyfikacji dostało minimalną możliwą liczbę punktów. Ale uwierzcie mi lub nie - takie głosy dostałem wczoraj wieczorem. Poza tym…

1. MENTOS - Patti Smith - Because The Night 
DEV - Ive Mendes - Night Night (Craigie Remix) - 21 pkt.
3. DRAGON - Duran Duran - Night Boat - 19 pkt.
4. MURZYN - Roisin Murphy - Primitive - 12 pkt.
5. HIEN - Piano Magic - Crown Estate
LIVV - Kavinsky - Nightcall - 11 pkt.
7. SHODAN - Alicia Keys - Nat King Cole (Unlocked) - 10 pkt.
Gdybym ustawiał zabawę, to nie dałbym sobie zera, do ciężkiej prostytutki. xD I dzięki niemu zwycięzcą został

DEV!!!

Gromkie brawa i oklaski na gorąco. No i ZASŁUŻONA NAGRODA

KLASYCZNA TABELKA, dzięki której można sprawdzić, że znowu mieliśmy tak zaciętą edycję, że zdobywca ostatniego miejsca miał dwucyfrowy wynik punktowy, a to rzadkość.

Prowadzenie i organizację edycji #49 przekazuję Hienowi, ja mogę najwyżej wziąć na siebie kwestię okładki, chyba że prowadzący z jakichś przyczyn stwierdzi inaczej. Ja niniejszym gratuluję uczestniczącym i wycofującym się, gratuluję laureatowi i dziękuję serdecznie za udział, motyw i za wszystko i spierdalam pisać omówienie best of
DO WTORKU POŁUDNIA
Awatar użytkownika
Hien

Post 09 lut 2025 20:21

Kradzionym numerem, ehh. Przynajmniej dobrym.
Awatar użytkownika
stripped
Ulubiony utwór: hajerlow

Post 09 lut 2025 20:22

No i to jest kurde finał!
"Murzyn wielkim wezyrem był i jest" - munlup
Awatar użytkownika
mintaj

Post 09 lut 2025 20:23

nawet jak przegrywasz to wygrywasz
DO WTORKU POŁUDNIA
Awatar użytkownika
Dragon
Ulubiony utwór: Sexy Doll

Post 09 lut 2025 20:27

jak to patti smith nie wygrała, nie po to Seba mi zaje
Awatar użytkownika
mintaj

Post 09 lut 2025 20:34

dosłownie porażka na każdej płaszczyznie
DO WTORKU POŁUDNIA
Awatar użytkownika
Hien

Post 09 lut 2025 20:36

Edycja zarąbanych marzeń. Przypominam, że prowadzę najbliższą edycję. Będę pamiętał, kto mi ile dał pkt.
Awatar użytkownika
stripped

Post 09 lut 2025 20:37

Ja też

Uważajcie
"Murzyn wielkim wezyrem był i jest" - munlup
Awatar użytkownika
Dragon

Post 09 lut 2025 20:39

teraz dam wszystkie Mentosowi (zabraknie mu punktu do wygranej)
Awatar użytkownika
devotional
Ulubiony utwór: Master And Servant

Post 09 lut 2025 22:39

Okurwa wygrałem ;( ;( ;(
Dialog jest językiem kapitulacji. ~Fronda.pl
Awatar użytkownika
Hien

Post 09 lut 2025 22:52

Dev zaproponował edycję LEŚNĄ. Utwory przyjmuję do jutra, do 22.
Awatar użytkownika
Dragon

Post 09 lut 2025 23:23

nie wrzucać mi jethro tull bo się obrażę i wyślę głosy na 21.37 sekund przed upływem czasu
Awatar użytkownika
mintaj

Post 10 lut 2025 00:48

jakby munlup nie chcial robić swojej okładki, albo jakbyscie z jakichs przyczyn potrzebowali alternatywnej okladki mego autorstwa to PROSZĘ
DO WTORKU POŁUDNIA
Awatar użytkownika
Hien

Post 10 lut 2025 10:43

Trochę niesportowo tak
Awatar użytkownika
stripped

Post 10 lut 2025 11:57

Powolny ja

Dopiero zerknąłem na piękny font follow up