Pamiętajcie że nieformalnym wyznacznikiem poziomu edycji wg Murzyna jest to, ile napisał o poszczególnych kawałkach. Czy potrzebujecie lepszej rekomendacji?Na wstępie mili moi chciałem powiedzieć raz jeszcze że to była najfajniejsza edycja od bardzo dawna, troszkę już byłem zmęczony edycjami mocno spójnymi brzmieniem i klimatem a tu ten nocny motyw każdy trochę inaczej ugryzł, dużo różnych styli i brzmień, fajowo. Zaznaczę też że na dobrą sprawę same dobre numery wrzuciliście i nic w moim odbiorze nie było mniej lub bardziej NOCNE bo noc niejedno ma brzmienie.
Ode mnie poszła wrzutka Roisin Murphy która mogłaby nie doczekać się nigdy bestki, na ostatni moment pokapowałem się że właśnie numer który bardzo chciałem wrzucić ma w sumie noc jako tło dla swoich wydarzeń. Primitive pochodzi z albumu Overpowered z 2007 roku, to było moje zapoznanie się z jej muzyką, numer swoją drogą długo olewałem a polubiłem dopiero po ujrzeniu wykonu live z show Joolsa Hollanda.
A teraz do rzeczy czyli punkciki:
Dw 1 - stary dobry Kavinsky i oklepane Nightcall, singiel który oczywiście hajpowałem te 11-12 lat temu ale na dobrą sprawę wolę parę innych numerów z Outrun. Dobry synthwave który tak sobie się zestarzał IMO. Z sentymentu i ze względu że edycja była fajna dać mogę jedynie/aż 2 punkty.
Dw 2 - o, fajne, nocne, mhoczne, takie lubię. Zaraz zaraz, znam ten wokal, to przecież Duran Duran prawda? Świetny klimacik i brzmienie, daję 3 punkty.
Dw 3 - o, zmiana klimatu, ejtisy ale kobieta na wokalu, zdaje się jedna z tych charakterystycznych silnych kobiecych popowych wokali, jakaś Pat Benatar lub coś w ten deseń? Kurde sam siebie może zadziwię ale jednak... pora docenić kobitki, zwłaszcza takie jakieś starsze legendy, rzucam 4 punkty a co!
Dw 4 - tu jak fajnie, lekko, ciepły letni wieczór by się tu zdał a nie kurde środek zimy eh. Akcent jakiś taki zabawny nieco. Ale jak to cziluje cudnie, damn. Niech będzie - 5 punktów.
Dw 6 - Numer jest dobry ale chwilowo nie mam smaka na takie klimaty, w tym zestawie niestety 0 pkt.
Dw 7 - to Alicia Keys tylko kurde trochę ma pecha że na gościnkę zaprosiła żabę czyli Lil Wayne'a a jego zbytnio nie trawię. Po jego zwrotce już śpiewająca dama solo lepiej robi robotę. Chociaż fakt faktem - zdecydowanie wolę jej wczesne dokonania. Suma summarum zostawiam ten numer z 1 pkt.
Kod: Zaznacz cały
1. DRAGON - Duran Duran - Night Boat
MENTOS - Patti Smith - Because The Night - 13 pkt.
3. DEV - Ive Mendes - Night Night (Craigie Remix) - 12 pkt.
4. MURZYN - Roisin Murphy - Primitive
LIVV - Kavinsky - Nightcall - 6 pkt.
6. HIEN - Piano Magic - Crown Estate
SHODAN - Alicia Keys - Nat King Cole (Unlocked) - 5 pkt.