Książki
-
Malkolit
- Ulubiony utwór: World in My Eyes
Re: [kultura] Książki
Ostatnio znowu sporo czytam o rewolucji francuskiej i epoce napoleońskiej. Fascynujący, nigdy nie kończący się temat...
-
em.
Też kiedyś ciekawił mnie ten temat.
Obecnie siedzę we francuskim klasycyzmie. Zresztą, uwielbiam ten okres i literaturę z tamtego czasu
No i chciałabym zacząć najnowszego Cobena i Krajewskiego, którzy czekają na półce.
Obecnie siedzę we francuskim klasycyzmie. Zresztą, uwielbiam ten okres i literaturę z tamtego czasu
No i chciałabym zacząć najnowszego Cobena i Krajewskiego, którzy czekają na półce.
gwiazdy...
-
Malkolit
Dziś widziałem na półce w Empiku Gilberta. Świetna książka, ale droga jak diabli. Może znajdzie się w "innych źródłach"?
-
em.
Ja znalazłam ostatnio w antykwariacie Hamleta w tłumaczeniu Barańczaka, stare wydanie i jeszcze z rysunkami, za kilka złotych 
Antykwariaty, looove
Antykwariaty, looove
gwiazdy...
-
Malkolit
Tak, antykwariaty są suuuper! Ciekawe, czy mają jeszcze tę serię pamiętników damskich rodem z Francji (pani d'Abrantes itd.)? Przypuszczam, że jest w nich masa perełek... 
-
em.
Ale w Łodzi niestety jest drogo w takich antykwariatach, tylko czasami coś się trafi.
gwiazdy...
-
Malkolit
My mamy świetną Sowę, gdzie trafiają się świetne pozycje po kilka-kilkanaście złotych. I to często się trafiają. 
-
walking
nie wiem czy już wspominałam czytam i czytam "Prochy Angeli" i doczytać nie mogę 
-
dejmien
Ale takie nudne czy co?
-
walking
nie, ciągle inne rzeczy zabierają moją uwagę. Książka podoba mi się 
-
dejmien
A ja teraz czytam Pieśń Lodu i Ognia.
-
em.

Niezobowiązująca książka na lato w dobrej cenie
gwiazdy...
-
Malkolit
Kronikę Thietmara. 
-
devotional
- Ulubiony utwór: Master And Servant
yep Dejmien, wciągnęło mnie okrutnie
zaraz się za trzeci tom biorę, to już druga częsc zdaje się, i serial też zjedzony...
Dialog jest językiem kapitulacji. ~Fronda.pl
-
Rajca
Czytam Czarnoksiężnika z Archipelagu Ursuli K. Le Guin i jak na tę chwilę nie jest zbyt dobrze. Za szybko, za prosto... zobaczymy jak to się rozwinie.
-
Malkolit
Początek rzeczywiście jest nudnawy... ale potem akcja się rozwija, a już końcówka jest frapująca.
Ja ostatnio czytałem "Profesora Tutkę" Jerzego Szaniawskiego. Coś w tym jest.
-
Rajca
Jeśli mówisz o Czarnoksiężniku to nie umiem się zgodzić. Przeczytałem całe. Nie potrafię zrozumieć jak to się wpisało w kanon fantastyki...
-
Malkolit
Może chodzi o jasne, mądre, choć banalne przesłanie? Po prawdzie to dość średnio fantastyczna lektura...
Zresztą, w kanonie literatury jest masa pozycji, których być tam nie powinno, np. "Nad Niemnem" (jako lektura szkolna).
Zresztą, w kanonie literatury jest masa pozycji, których być tam nie powinno, np. "Nad Niemnem" (jako lektura szkolna).
-
Rajca
Ale przesłanie nie tworzy dzieła, jak dla mnie. Zapewne jest istotnym elementem, ale jeśli obudować przesłanie miernym tekstem to nie czyni utworu wartościowym. Spodziewałem się czegoś odmiennego, tyle lat się przymierzałem i tu takie o... 
-
Katiusha
Widocznie za długo waść zwlekał i za duże oczekiwania miał
Czarnoksiężnika czytałam chyba w podstawówce jeszcze i pamiętam, że w miarę mi się podobał (chociaż nie na tyle żeby przeczytać pozostałe części), ale z książek Urszulki, które udało mi się dorwać to chyba jest najsłabszy.
Puszki okruszki, czerwone komuszki ;(