Palicie papierosy?

Awatar użytkownika
shodan
Ulubiony utwór: Halo

Re: Palicie papierosy?

Post 11 sty 2009 01:51

No właśnie. Jak nie będę palił, to będę może w wieku 80 lat na piwo skikał. :beer:
Awatar użytkownika
olz
Ulubiony utwór: in your room

Post 11 sty 2009 11:19

Dziesiec razy wazniejsze sa czynniki genetyczne, ale okej, niech wam bedzie ;)
I want your touches to scar me so I'll know where you've been
Awatar użytkownika
Bartini

Post 11 sty 2009 13:04

Ech, temat rzeka jak zwykle.

@slick profesjonalnie IMHO naświetlił temat. Szczególnie tekst o tym "dlaczego zacząłem palić".

@olz: Nie spinaj się tak jak ktoś ci mówi o paleniu. Zresztą, zauważyłem że zdecydowana większosć palaczy reaguje agresją, gdy ktoś kwestionuje sensowność ich N A Ł O G U (bo warto nazywać rzeczy po imieniu).
em. pisze:według nich przynosi im to jakieś "korzyści" i przyjemność, więc pytam jedynie: jakie?
Też sobie zadaje to pytanie. Szczerze - nie widzę żadnej przyjemności w zasmradzaniu się. Bo powiedzmy sobie to szczerze - papierochy śmierdzą niemiłosiernie i nie każdemu musi się to podobać.
Pomijam wątek zdrowotny, bo jak @olz słusznie zauważyła - życie z zasady jest niezdrowe i zawsze kończy się śmiercią.

Zresztą - z tego co zauważyłem - niemal każdy kto rzuca palenie, jest zadowolony z tego jak funkcjonuje po odstawieniu szlugów.
Awatar użytkownika
olz

Post 11 sty 2009 13:49

Uiwelbiam jak ktos mi wmawia, ze jestem nalogowym palaczem, kiedy nawet nie zna mojego trybu palenia papierosow. Dla mnie papierosy to ciagle przyjemnosc, nie przymus. U mnie wyglada to tak, jak dla niektorych slodycze - pale, kiedy mam ochote. Moge nie palic przez miesiac, dwa, i wcale mna nie trzesie, nie mam czerwonych oczu, nie chce zabic absolutnie kazdego kto stanie na mojej drodze ;)
Nie reaguje agresja, tylko draznia mnie pytania dlaczego palisz? Najwidoczniej skoro ktos pali, to sprawia mu to przyjemnosc. Oczywiscie, sa wyjatki, sa osoby, ktore pala, zeby byc fajnym, itede... ale z tego co zauwazylam, ostatnio jest raczej moda na niepalenie niz palenie, wiec i powoli ten argument zaczyna odpadac. Pytanie o to, jaka mi to przyjemnosc sprawia, jest troche bezsensowne. Bo to tak jakby spytac, no ale co k o n k r e t n i e sprawia ci przyjemnosc w sluchaniu muzyki/jedzeniu/cokolwiek innego? Jak mozna to okreslic? Po prostu dla niektorych osob jest to przyjemne, przeciez nikt nie zmusza niepalacych do palenia ;) Jasne, zaraz pojawia sie argumenty o biernym paleniu i tym podobne, ale kazdy z nas jest nastawiony na jakies nieprzyjemnosci w zyciu codziennym, ja jakos musze zyc z tym ze jak wracam tramwajem do domu to od faceta obok smierdzi przetrawionym alkoholem, ale nie rzucam sie z tego powodu jakos szczegolnie oprocz pierwszych pietnastu minut ;)
Zreszta, jak Bartek zauwazyl, to temat rzeka, wieza Babel i tym podobne, mysle, ze nawet najbardziej przekonywujace argumenty nie trafia do drugiej strony, wiec hm :grins:
Awatar użytkownika
Bartini

Post 11 sty 2009 15:06

olz pisze:Uiwelbiam jak ktos mi wmawia, ze jestem nalogowym palaczem
A to nie była personalna uwaga.
olz pisze:Nie reaguje agresja, tylko draznia mnie pytania dlaczego palisz?
Bo jak sama napisałaś - większość nie odczuwa z tego powodu przyjemności. Tak samo mnie się ludzie pytają co jest fajnego w jeżdżeniu pociągami - bo brudne, bo powolne, bo się spóźniają, itp - a ja po prostu lubię i już ;).
olz pisze:przeciez nikt nie zmusza niepalacych do palenia
Z tym akurat różnie bywa, bo niestety wielu palaczy nie "rozumię" że warto byłoby czasem zadać pytanie "Czy mógłbym tutaj zapalić?" i uszanować to że w danym miejscu jest zakaz palenia (przystanki, korytarze, itp).
Awatar użytkownika
olz

Post 11 sty 2009 15:13

Bartini pisze:
olz pisze:przeciez nikt nie zmusza niepalacych do palenia
Z tym akurat różnie bywa, bo niestety wielu palaczy nie "rozumię" że warto byłoby czasem zadać pytanie "Czy mógłbym tutaj zapalić?" i uszanować to że w danym miejscu jest zakaz palenia (przystanki, korytarze, itp).
A z tym sie zgadzam, to nie jest fajne :|
Awatar użytkownika
puma

Post 11 sty 2009 18:48

Ja też się z tym zgadzam!Zauważyłam że wiele osób które pali nie rozumie tego iż niektórym to przeszkadza!Jeszcze jak ja paliłam miałam kulture żeby wyjśc z przystanku i zapalic na dworze.Inni na to nie patrzą. :roll:

Nie jest mówione że jak się pali cały czas nie dożyje się wieku 60,70lat owszem dożyje się znam pare takich osób np.mojej koleżanki dziadek jeszcze do tego pije piwo i ma się dobrze.Zawsze fajnie zagada i mało tego wiecznie widze go na rowerze!W dużym stopniu zależy to też tak jak Olz zauważyła od czynników genetycznych.Moja babcia nie paliła i dożyła 96 lat ,mój dziadek do tej pory nie pali a ma już 104 lata.

;)
Awatar użytkownika
olz

Post 11 sty 2009 20:58

Ja zawsze jako przyklad przytaczam mojego mistrza Helmuta Newtona, jednego z lepszych fotografow jakich znam, ktory chyba od 15 roku zycia kopcil Camele, a zginal w wieku 80kilku w wypadku samochodowym.
Awatar użytkownika
shodan
Ulubiony utwór: Halo

Post 12 sty 2009 00:11

Ja rozumiem, że komuś palenie może sprawiać przyjemność. Osobiście jednak nigdy nie mogłem doszukać się w papierosach nawet najmniejszej przyjemności. W moim domu i samochodzie nikomu nie pozwalam palić.
Miałem kiedyś palącą dziewczynę i muszę powiedzieć, że pocałunki z nią wcale nie były dla mnie najprzyjemniejsze.
A szczególnie nie lubię, gdy ktoś wbrew mojej woli każe mi wdychać dym papierosowy (np. w pracy).
Co do szkodliwości papierosów, to oczywiście nie ma reguły, ale jestem pewien, że wielu ludziom ten nałóg skrócił życie. Mógłbym nawet podać przykład we własnej rodzinie (rak płuc).
Awatar użytkownika
Fanta

Post 12 sty 2009 01:00

olz pisze:ja wychodze z zalozenia, ze na cos trzeba umrzec, na pewno nie chce dozywac wieku 60 czy 70 lat, wole umrzec mlodo ale nie trzasc sie o kazdy dzien, ze umre na raka

jakbym siebie czytala ;)

poza tym, pale bo lubie,papierosy mi smakuja, po prostu :)

oczywiscie jestem nalogowcem,kopce od kilkunastu lat,ale z nalogu wypalam 3-5 papierosow dziennie :roll:
Homo Gothikus Industrialis / back to life...
Awatar użytkownika
olz

Post 12 sty 2009 01:10

No, to ja ide na nocna fajke na balkon ;)
Awatar użytkownika
Fanta

Post 12 sty 2009 01:17

i ja ide,ale pod drzwi ;) :D
Awatar użytkownika
puma

Post 13 sty 2009 23:48

No to ja tylko popatrze jak kopcicie. :grins: :8 :grins:
Awatar użytkownika
The Darkest Star

Post 14 sty 2009 12:55

w piątek msgp. najlepsza okazja do zapalenia a to z kolei w połączeniu z dobrym drinkiem robi swoje. nieoceniona przyjemność ;(
nie palę.

jeśli zapalę w piątek.. to..
najpierw jadę do Łodzi, do siostry. tam będę jej sprzątaczką i kucharką przez bity tydzień.
później jadę do Wrocławia a tam wszystkim miejscowym Devotees robię moje pyszne naleśniki z kurczakiem, śpiewam na karaoke ze Slickiem a Darii funduję miesięczny bilet komunikacji miejskiej :8 :grins:
Awatar użytkownika
slick
Ulubiony utwór: Everything Counts

Post 14 sty 2009 12:58

The Darkest Star pisze:śpiewam na karaoke ze Slickiem
Ja chyba o czyms nie wiem. :lol: :dupa: :P
Awatar użytkownika
The Darkest Star

Post 14 sty 2009 13:06

dobra, dobra.. :lol:
Awatar użytkownika
Daria The Revelator
Ulubiony utwór: world in my eyes

Post 14 sty 2009 22:40

co mi po bilecie , piwo postaw :P
Gość

Post 15 sty 2009 13:59

Ja mam dopiero 16 lat a już pale niecałe 3 lata:) Ale na razie nie chce kończyć z tym....
Awatar użytkownika
puma

Post 15 sty 2009 21:18

Brak słów :o
Awatar użytkownika
Fanta

Post 21 sty 2009 14:09

MaNiUtEk3191482 pisze:Ja mam dopiero 16 lat a już pale niecałe 3 lata:) Ale na razie nie chce kończyć z tym....
ja tez w podobnym wieku zaczynalam :wstyd: :P

wlasnie wstalam :8 ide na kawusie z papieroskiem :8

ostatnio mam faze na Camele niebieskie, pychotka :D