Co fajnego Wam się dzisiaj przytrafiło?
-
dejmien
Re: Co fajnego Wam się dzisiaj przytrafiło?
Mnie z kolei razi nadużywanie sformułowania "epicki" tym bardziej, że w języku polskim słowo to znaczy zupełnie co innego niż w angielskim skąd znaczenie zostało "zapożyczone".
-
Miri
- Ulubiony utwór: Everything Counts
Nie mam kiedy używać słowa "paradoks" i wiem, że "bynajmniej" znaczy "ależ skąd" a nie "przynajmniej" :p
-
Rajca
Miri, nie zarzucam, że Ty używasz tych stwierdzeń. Ot tak dodałem celem rozwinięcia wypowiedzi.
Ja sam sadzę co jakiś czas babole, ale od czego są przyjaźni ludzie, jak nie od zwracania uwagi? Ja swojemu koledze ofiarowuję cudne kopniaki w dupę za źle użyte bynajmniej
Ja sam sadzę co jakiś czas babole, ale od czego są przyjaźni ludzie, jak nie od zwracania uwagi? Ja swojemu koledze ofiarowuję cudne kopniaki w dupę za źle użyte bynajmniej
-
Miri
Wyrobiłam sobie taki nawyk: ktoś gada "tu pisze..." a ja "jest napisane!"
Już się powoli uczą... A jak mówią, że można już mówić i tak i tak, to odpowiadam, że najlepiej mówić "poszłem ubrać buty" i jęczenie się kończy
.
-
Hien
Najbardziej irytuje mnie złe odczytywanie dat po 2000 roku, ludzie się nigdy nie nauczą.
"Idę spać bo nienawidzę ludzi" - Murzyn
-
Miri
W sensie, że "dwutysięczny jedenasty" zamiast "dwa tysiące jedenasty"? Wiesz, ta pierwsza opcja brzmi "ynteligentniej", więc ludzie korzystają
. Ale nie zwracam na to uwagi tak często, jak na "tam pisze". Tak samo jak "tą książkę". No normalnie zatłuc potrafię, jak robię wstępną korektę gazety (żeby tylko wyłapać "moża i gury", bo przecinki poprawia nauczycielka) i znajduję takie coś. Podobnie drażni mnie brak przecinka w zwrotach do adresata - niepoprawne jest wg mnie "Cześć Hien", to powinno być oddzielone przecinkiem
. Ludzie uczą się języka polskiego od urodzenia i ciągle nie umieją... Ja też czasem się pomylę, ale to jest tak wałkowane w szkołach, że...
Ale offtop... Dobra - właśnie wzięłam prawie godzinny prysznic i jestem szczęśliwa, bo posmarowałam sobie kremikiem piekący kark. Jaka ulga...
Ale offtop... Dobra - właśnie wzięłam prawie godzinny prysznic i jestem szczęśliwa, bo posmarowałam sobie kremikiem piekący kark. Jaka ulga...
-
Fen.
ja lubię zaiste oraz cokolwiek bądź
Here's where the fun begins.
-
Lucza
- Ulubiony utwór: Shake
Hahah robię tak samo, a wtedy praktycznie zawsze słyszę "no przecież mówię"Miri pisze:Wyrobiłam sobie taki nawyk: ktoś gada "tu pisze..." a ja "jest napisane!"
-
Czez
- Ulubiony utwór: Cala masa
Widze rzesze polonistow na tym forum, a to mile. Jednakze Wszyscy razem wzieci do piet nie dorastamy profesorom Miodkowi czy Bralczykowi. Uwielbiam ich.
Enjoy The Silence
-
em.
No, pewnie że nie. Nie ma się co-wybaczcie-nawet porównywać. Ale przykład brać warto.
Ja w ogóle nie rozumiem jak można nie chcieć pisać poprawnie, jak można nie chcieć sprawdzić, wiedzieć co i jak się pisze/mówi.
Czasami sama coś przekręcę, ale naprawdę rzadko.
Nie robię błędów ortograficznych od czwartej klasy podstawówki i konstruowanie atrakcyjnych językowo wypowiedzi sprawia mi ogromną radość.
Z miłych rzeczy: Riverside się przytrafiło.
Święto grania, jeszcze mi w uszach szumi, jeszcze oczy zamglone od ataku świateł,
żywotnie, z polotem, pięknie zagrane.
Ja w ogóle nie rozumiem jak można nie chcieć pisać poprawnie, jak można nie chcieć sprawdzić, wiedzieć co i jak się pisze/mówi.
Czasami sama coś przekręcę, ale naprawdę rzadko.
Nie robię błędów ortograficznych od czwartej klasy podstawówki i konstruowanie atrakcyjnych językowo wypowiedzi sprawia mi ogromną radość.
Z miłych rzeczy: Riverside się przytrafiło.
Święto grania, jeszcze mi w uszach szumi, jeszcze oczy zamglone od ataku świateł,
żywotnie, z polotem, pięknie zagrane.
gwiazdy...
-
Rajca
No Czez, ale to jest, tak mi się wydaje, sprawa oczywista, że nie można się porównać do wybitnego językoznawcy. To mówi samo przez się - my a oni. To tak, jakby napisać wzór v=s/t, a ktoś by skomentował:
"Niewątpliwie masz rację, ale! No właśnie jest jedno ale. Kimże jesteśmy w obliczu Stephena Hawkinga?"
Ja mam niesamowicie rozwiniętą skłonność do robienia błędów ortograficznych, są rzeczy, które się mnie nie trzymają. W tym właśnie ortografia, oraz to, że mimowolnie mylę od lat Słupsk z Olsztynem...
Za to fajne - albo będzie takie jak już odbębnię - jest to, że 20:50 pociąg do Wrocławia, a potem w Sudety!
"Niewątpliwie masz rację, ale! No właśnie jest jedno ale. Kimże jesteśmy w obliczu Stephena Hawkinga?"
Ja mam niesamowicie rozwiniętą skłonność do robienia błędów ortograficznych, są rzeczy, które się mnie nie trzymają. W tym właśnie ortografia, oraz to, że mimowolnie mylę od lat Słupsk z Olsztynem...
Za to fajne - albo będzie takie jak już odbębnię - jest to, że 20:50 pociąg do Wrocławia, a potem w Sudety!
-
Fen.
Spóżniłam się na autobus, drugi się spóżnił 15 min, przyszłam 30 min za późno do pracy a tam mnóstwo roboty,
o mało nie skręciłam kostki i jeszcze pewien jegomość poinformował mnie konspiratorskim tonem: "ale Pani skaczą"
i jeszcze cały dzień przed mną
o mało nie skręciłam kostki i jeszcze pewien jegomość poinformował mnie konspiratorskim tonem: "ale Pani skaczą"
i jeszcze cały dzień przed mną
-
Rajca
To co robiłaś, że ten komentarz miał okazję się pojawić? 
-
Fen.
nic
facetowi chyba wyobraźnia skakała
po 4 tygodniach stwierdzam, że we Wrocławiu łażą sami niewyżyci
po 4 tygodniach stwierdzam, że we Wrocławiu łażą sami niewyżyci
-
Rajca
Wiosna, hormony, wysokie stężenie testosteronu 
-
Miri
Dziś mieliśmy na WOSie WDŻ i była prezentacja o naturalnym planowaniu rodziny (czyt. watykańska ruletka). Co tam się działo...
Z miłych rzeczy - jadę za pół godziny cykać zdjęcia na ogródek. Jak ktoś ciekawy, to może dam na dA, ale nie wiem, bo czeka mnie jeszcze prezentacja z ekonomii na 6 z informatyki (ktoś podpowie temat? ma być o rynku finansowym a ja kompletnie nie mam pomysłu...
)
Z miłych rzeczy - jadę za pół godziny cykać zdjęcia na ogródek. Jak ktoś ciekawy, to może dam na dA, ale nie wiem, bo czeka mnie jeszcze prezentacja z ekonomii na 6 z informatyki (ktoś podpowie temat? ma być o rynku finansowym a ja kompletnie nie mam pomysłu...
-
mintaj
- Ulubiony utwór: No na pewno nie somebody
Ja ci nie pomogę, ja 6 to widziałem na obrazku, a na pewno nie w dzienniku. 
DEPESZWIZJA 118: edycja instrumentalna (bez ambientu)
PACZKA
PACZKA
-
Miri
To ma być tylko takie pitu-pitu, żeby była "praca nadprogramowa". Jeden konkurs już zaliczyłam i to jest właśnie ostatnia szansa na 6. Ta ocena wiele mi da i nie będę musiała się płaszczyć, żeby poprawić np. geografię. Zależy mi na pasku.
Wystarczyłoby mi tylko, jakby ktoś podpowiedział temat. Koleżanka robi o kontach młodzieżowych, ja chciałam o giełdzie, ale to by było w cholerę trudne, więc nie wiem...
Wystarczyłoby mi tylko, jakby ktoś podpowiedział temat. Koleżanka robi o kontach młodzieżowych, ja chciałam o giełdzie, ale to by było w cholerę trudne, więc nie wiem...
-
Rajca
Popraw geografię, albo papa Rajca będzie smutny 
-
Czez
- Ulubiony utwór: Cala masa
Swiadectwo z paskiem moze miec kazdy. Swiadectwo w szkole, a pasek w domu 
Moze tu znajdziesz podpowiedz:
http://tech.wp.pl/kat,1,title,Polski-sy ... omosc.html
Moze tu znajdziesz podpowiedz:
http://tech.wp.pl/kat,1,title,Polski-sy ... omosc.html
Enjoy The Silence