A zresztą co za różnica czy jest i jaka jest. Ważne, że mi się Exciter podoba.
Exciter
-
shodan
- Ulubiony utwór: Halo
Re: Exciter
W Exciter elektronika jest, ale w wielu przypadkach trochę inna. Taka właśnie łagodniejsza, rozmyta. Choć są też utwory, gdzie jest jednak bardzo wyrazista, jak np. w The dead of Night, Shine czy I feel loved.
-
stripped
- Ulubiony utwór: hajerlow
Ja nie przeczę że spaja ona płytę, estetyka jest fajna ale jak mówię były lepsze produkcje w tym klimacie jak dla mnie. Fakt faktem elektronika gra drugie albo i trzecie skrzypce na tej płycie co jest pewną odmianą jak na nich.
"Murzyn wielkim wezyrem był i jest" - munlup
-
Dragon
- Ulubiony utwór: Sexy Doll
No ale przytaczane przez Mudżyna produkcje nijak się mają do Excitera, Bella i Counterfeit 2. 
-
shodan
Tak Exciter jest odmianą w stosunku do ich wcześniejszych płyt, dlatego pewnie nie jest też szczególnie lubiany przez fanów. Ja sam miałem przez parę lat podobnie.
-
stripped
Żałuję że nie pokusili się wówczas o parę innych wersji akustycznych poza WTBS, chętnie bym usłyszał Freelove na same smyczki i gitarę dla przykładu
-
Hien
Myślę, że w tym tkwi całe piękno Excitera. Miast chamskiej in your face elektroniki, jest dużo subtelnego brzmienia, które się zwyczajnie nie narzuca.stripped pisze:06 wrz 2021 20:58bez wyrazistości, jest tylko tłem na płycie elektronicznego zespołu paradoksalnie.
"Idę spać bo nienawidzę ludzi" - Murzyn
-
shodan
O tak, zgadzam się. Cudna, subtelna elektronika. Moc Exciter. Plus mega kompozycje, których później nie zawsze już starczało.
Plus mega wokal.
Myślę, że na tym forum jest i tak sporo entuzjastów tej niedocenianej płyty.
Reszta nie wie co traci.
Plus mega wokal.
Myślę, że na tym forum jest i tak sporo entuzjastów tej niedocenianej płyty.
Reszta nie wie co traci.
-
Hien
Dziwi mnie trochę takie podejście, że elektroniczny zespół musi mieć za wszelką cenę elektronikę na pierwszym planie, bo inaczej z jakiegoś powodu traci tę elektroniczność. To co powiedzieć o Ultrze? Dominują tam żywe instrumenty, praktycznie w każdym utworze grają perkusiści, basiści, Martin na gitarze, do tego pojawia się jeszcze wiele innych instrumentów nieelektronicznych. Sama elektronika służy jako totalne tło, ale czy to w jakiś sposób jej umniejsza? To tak jak z basem. Wiele osób śmieje się, że basiści to takie nic, ale kiedy zabrać z utworów bas, to nagle okazuje się, że tracą lwią część brzmienia. Czasami ważniejsze jest, żeby pojedyncze elementy tworzyły wspaniałą całość, a nie wypychały się przed szereg. Martin fascynował się w czasach Excitera bardzo minimalistycznym techno, a Mark Bell specjalizował się w takim oszczędnym brzmieniu. Przykrycie tego wszystkiego gitarami, wcale nie owocowałoby lepszym brzmieniem.
-
Dragon
- Ulubiony utwór: Sexy Doll
W sumie na Excitera to już było zupełnie inne myślenie o elektronice... Efektem tego imo jest przecież tak przeładowane analogami SOTU, a jednak tam nie ma aż tylu wybijających się partii czy ozdobników, w ogóle nie chodzi o jakieś takie mocno parapetowe granie... w podobnej służbie tam są analogi jak na Exciterze to ciepłe, minimalistyczne brzmienie mocno walące wtedy modnym techno tego typu.
-
stripped
Ja jednak w kwestii delikatnego Mode zdecydowanie wolę ciepłe, analogowe brzmienie SOTU jak w In Chains, In Sympathy czy Light.
-
stripped
Trochę się zeźliłem bo kupiłem Excitera przez Allegro i przyszła ale okazuje się pirackie wydanie rosyjskie Exciter + 5 bonus tracków: It's No Good, The Things You Said, To Have and To Hold (Spanish Taster), Stripped, Personal Jesus 
Nie wiem co z tym fantem zrobić ale chyba zostawię, nie chce mi się bawić w odsyłanki.
Nie wiem co z tym fantem zrobić ale chyba zostawię, nie chce mi się bawić w odsyłanki.
-
Hien
Kisnę xD Murzyn wrzuca na Excietera, po czym zamawia go na allegro i dostaje 2000-style pirata xD Ja bym zostawił, w końcu masz całą płytę i bonusy hehe.
PS. Sprawdź, czy tam na pewno jest DM, a nie Red Flag.
PS. Sprawdź, czy tam na pewno jest DM, a nie Red Flag.
-
stripped
Jest jest, poza tym wcale nie wrzucam na Excitera - dostrzegłem jego słabe i mocne strony w mojej ocenie. A chęć mam ostatnio na niego.
-
shodan
Słucham ostatnio Exciter i słucham i doprawdy nie mam pojęcia, jak Shine może się przejeść? Przecież to jest niemożliwe. 
-
stripped
No właśnie w tym rzecz. Bo Ty go słuchasz a my nie
jak go słucham to lubię i wiem że jest świetny itd. ale przy naszych ligach czasem samo myślenie o niektórych numerach sprawia że nie mam ochoty ich słuchać po prostu. I ja głosuję na to czego wolę w danej chwili posłuchać. Lubię go, ale nie mam ochoty słuchać go w kółko.
-
Hien
Ale wiesz Shodan, że świat nie składa się z samych Shodanów?shodan pisze:20 wrz 2021 17:08Słucham ostatnio Exciter i słucham i doprawdy nie mam pojęcia, jak Shine może się przejeść? Przecież to jest niemożliwe.![]()
-
Malkolit
- Ulubiony utwór: World in My Eyes
Mnie okresowo przejadają się chyba wszyscy wykonawcy, których regularnie słucham. Depeche Mode też. Aczkolwiek Shine ten problem raczej omija, raczej jego mi się po prostu nie chce słuchać (ale to nie w tym roku). Ale już nawet Strangelove i generalnie większość popularnych singli tak.shodan pisze:20 wrz 2021 17:08Słucham ostatnio Exciter i słucham i doprawdy nie mam pojęcia, jak Shine może się przejeść? Przecież to jest niemożliwe.![]()
Ale jechałem z Tobą i wiem, ile Ty Excitera słuchasz. Miłość życia
-
stripped
Update moich ocen po 23 latach od premiery (w 6-stopniowej skali szkolnej, kolorami zaznaczono najważniejsze wzloty i upadki)
Dream On - 5
Shine - 5
The Sweetest Condition - 4
When The Body Speaks - 4
The Dead of Night - 3
Lovetheme - 4
Freelove - 4
Comatose - 4
I Feel Loved - 3
Breathe - 4
Easy Tiger - 3
I Am You - 4
Goodnight Lovers - 4
Dobry początek solidnej płyty.
Dream On - 5
Shine - 5
When The Body Speaks - 4
The Dead of Night - 3
Lovetheme - 4
Freelove - 4
Comatose - 4
I Feel Loved - 3
Breathe - 4
Easy Tiger - 3
I Am You - 4
Goodnight Lovers - 4
Dobry początek solidnej płyty.
-
shodan
Jak na Jacka to rzeczywiście niezłe noty.
-
devotional
- Ulubiony utwór: Master And Servant
Zrobię to samo, albowiem nie tak dawno temu wyskoczyło mi jako cały album na YT i sobie puściłem. Jest mi wstyd, że te 2 dekady temu (ale i dekadę temu) trochę nim gardziłem. Skala Wuja-Murzyna:
Dream On - 5
Shine - 6
When The Body Speaks - 6
The Dead of Night - 3
Lovetheme - 3
Freelove - 6
Comatose - 3
I Feel Loved - 5
Breathe - 5
Easy Tiger - 4
I Am You - 6