DEPESZWIZJA - SEZON 4

Awatar użytkownika
Hien

Post 03 gru 2024 23:28

No, to mamy twist.
"Idę spać bo nienawidzę ludzi" - Murzyn
Awatar użytkownika
Dragon
Ulubiony utwór: Sexy Doll

Post 04 gru 2024 00:03

Czyli czekanko na finał, zapowiada się ciekawa lektura
Awatar użytkownika
stripped
Ulubiony utwór: hajerlow

Post 04 gru 2024 06:10

Szkoda że tylko mentos miał ten handicap
"Murzyn wielkim wezyrem był i jest" - munlup
Awatar użytkownika
stripped

Post 04 gru 2024 11:16

mintaj pisze:
03 gru 2024 23:14
Nie chce za dużo wyjawiać na ten moment, ale paradoksalnie najbardziej z tego wszystkiego podoba mi się podejście do tej materii w wykonaniu osoby, która wrzuciła ETS :D
Swoją drogą - to może reszta teraz powinna na priv argumentować swoje wybory zanim rzucisz punktami heh
Awatar użytkownika
Hien

Post 04 gru 2024 11:31

A podobno liczy się przede wszystkim jakość piosenek.
Awatar użytkownika
Dragon

Post 04 gru 2024 12:28

To tylko dodatek
Awatar użytkownika
mintaj
Ulubiony utwór: No na pewno nie somebody

Post 04 gru 2024 12:37

Hien pisze:
04 gru 2024 11:31
A podobno liczy się przede wszystkim jakość piosenek.
Bo liczy
DEPESZWIZJA 118: edycja instrumentalna (bez ambientu)
DO WTORKU POŁUDNIA
Awatar użytkownika
Hien

Post 04 gru 2024 12:42

No i gitara
Awatar użytkownika
mintaj

Post 07 gru 2024 15:12

1. HIEN - Depeche Mode - Enjoy The Silence
2. DEV - Valerie Dore - Lancelot
3. LIVV - Britney Spears - Oops!... I Did It Again
4. SHODAN - Top One - Bliska Moim Myślom
5. DRAGON - Natalia Kukulska - Wierność jest nudna
6. MURZYN - Ozzy Osbourne - No More Tears
7. MENTOS - Charli XCX - 365
DO WTORKU POŁUDNIA
Awatar użytkownika
Dragon

Post 07 gru 2024 15:15

Jakub bezbek
Awatar użytkownika
stripped

Post 07 gru 2024 15:20

Kukulska? Trochę w szoku, nie rozpoznałem lol. Mówię jakaś Paulla czy inny 00s wynalazek pewnie.

Enjoy jak Enjoy, Kuba mi wyjaśniał potem ocb ale no jednak trochę low blow dla mnie, po prostu oczekiwałem że DM tu słuchać nie będziemy.

Britney w sumie można się było domyślić bo jednak chyba starsza generacja myślę że bardziej szanuje :p

Wrzuciłem Ozzmana no bo co dla Murzyna może być gp jak nie takie kucowe przerysowane mrokiem granie? :D jeszcze ta pianinkowa wstawka ala November Rain czy coś, wydaje mi się że to już w dniu premiery było złeee dla metalheadów. Numer który czekał na swoją kolej ale przy którym nie liczyłbym na prejz po prostu.
Awatar użytkownika
Dragon

Post 07 gru 2024 15:26

O Paulli też myślałem żeby wrzucic xd
Awatar użytkownika
Hien

Post 07 gru 2024 15:28

Bezbek, bo to nie żart.
Awatar użytkownika
Dragon

Post 07 gru 2024 15:30

Dlatego jeden punkt, bo shodan przyłożył jeszcze większym klockiem
Awatar użytkownika
Hien

Post 07 gru 2024 15:34

No, trudno.
Awatar użytkownika
mintaj

Post 08 gru 2024 21:00

Dobry wieczór PT forum.
Mamy dziś niedzielę, 8 grudnia.
Imieniny dziś obchodzą Alojzy, Apollo, Boguwola, Hildemar, Patapiusz oraz Świegard. Wszystkiego najlepszego!
Oprócz tego obchodzimy dziś Międzynarodowy Dzień Palenia Świec, z czego na pewno wynika coś zabawnego, ale nie bardzo wiem co.
Słońce wzeszło wcześnie i zaszło wcześnie, ale nie wiem czego się spodziewać po tej porze roku.

Ano, choćby tego, że dziś już 39. finał Depeszwizji - edycji znanej jako GUILTY PLEASURE. Tradycyjnie już, zaczynam od SIEBIE.
5 pkt. - 1
4 pkt. - 6
3 pkt. - 2
2 pkt. - 5
1 pkt. - 3

Dobra, to ten - dlaczego 365? Ano, jak wychodziła ta tegoroczna płyta Charli to ja byłem przedstawicielem tego grona, które szkalowało może nawet nie tyle tę płytę, co ten cały fenomen dookoła niej i irytujących ludzi zachwycających się nią. Po przesłuchaniu okazało się, że w sumie to jest całkiem okej płyta - może nie wybitna, ale z paroma naprawdę mocnymi momentami. Takimi jak moja wrzuta. Niby ćpunśko-klubowo-imprezowo-pedalskie klimaty to nie powinna być do końca moja bajka, ale wchodzi mi ten kawałek jak zły. Kocham to jak stopniowo coraz intensywniej napieprza wraz z tymi "chórkami" w tle, nawet jeśli finał nie jest wybitnie satysfakcjonujacy, to słucha się tego świetnie i ten no.

No i dobra, lecimy. Jajo dla przedstawiciela disco-polo do bólu typowego - może i lepszego niż większosc tej pseudoklubowej sraki jaka powstawała pod tym szyldem w latach '10, ale ciągle to disco-polo. Meh. Zaledwie punkcik dla Britney, bo jednak siadła mi o wiele gorzej, niż zakładałem, a już na pewno w tej wersji i dwa dla Kukulskiej, która siadła mi lepiej. Być może to kwestia jakiejś ukrytej nostalgii za czasami, gdy ten kawałek leciał co 5 minut w radio, bo wtedy jeszcze byłem młody czy coś, ale nie wydajem mi się.

Trójka dla jednej z dwóch rzeczy, których przed pierwszym odsłuchem nie znałem. Zaczynało się to całkiem przyjemnie, ale niestety wieśniacki refren psuje pierwsze wrażenie. Nie jest źle, ale mogło być naprawdę dobrze. Czwórka dla Ozziego, bo fajnie się wyróżnia, a to jest solidny bangier, o którym przez lata zapomniałem.

No i ten.…ETS miał pierwotnie dostać ode mnie jajo, potem honorowy punkt tylko dlatego, że nie jest to kawałek Top One, a ostatecznie wygrał. Tak, poznałem kontekst jako pierwszy i to zmieniło mój odbiór o 180 stopni. Kuba zepsuł świetną okazję ku temu, by zbaitować mnie, wyjawiając tę historię podczas wrzucania głosów, zamiast zrobić to po opublikowaniu tego "hu is hu".

No a poza tym to i tak świetna piosenka.
KLASYFIKACJA

Kod: Zaznacz cały

1. HIEN - Depeche Mode - Enjoy The Silence - 5 pkt.
2. MURZYN - Ozzy Osbourne - No More Tears - 4 pkt.
3. DEV  - Valerie Dore - Lancelot - 3 pkt.
4. DRAGON - Natalia Kukulska - Wierność jest nudna - 2 pkt.
5. LIVV - Britney Spears - Oops!... I Did It Again - 1 pkt.
6. SHODAN - Top One - Bliska Moim Myślom
MENTOS - Charli XCX - 365 - 0 pkt.
DO WTORKU POŁUDNIA
Awatar użytkownika
Dragon

Post 08 gru 2024 21:02

O, finał, jadymy
Awatar użytkownika
mintaj

Post 08 gru 2024 21:03

Jako drugi DEV, bo tym razem nie musiałem go poganiać, więc niech ma.
Numer 1 - to będzie kontrowersyjne, wiem, ale mam to gdzieś. Kocham ten numer, od niego zaczęła się moja miłość do DM kiedy jeszcze nie znałem tego zespołu (ani nawet tytułu tej piosenki). 5 pkt, linczujcie mnie później

Numer 2 - właściwie może bardziej powinienem był wrzucić rapsy bądź hard techno, bo to są moje guilty pleasures, było nie było przynajmniej dwie osoby z tego forum wiedzą, że lubię italo disco. I to niekoniecznie takie ze smakiem i pomysłem, może być także to bardziej tandetne. Przed Państwem Włoszka Valerie Dore, za którą na "jej" pierwszych singlach musiał śpiewać kto inny, bo ona jeszcze nie potrafiła. Lancelot jest super. 0 pkt

Numer 3 - kurde, mam problem. Ktoś mi kiedyś powiedział, że sam zobaczę, a za lat n (od jakiegoś 2000 roku) będę słuchał BS z rozrzewnieniem, wspominając młodość etc. No... Nie. Nie lubię BS, nieironicznie potrafię słuchać tylko Toxic, reszta najwyżej wzbudzi uśmiech. Słyszałem za to w roku 2003 kapitalny cover tego numeru, którego nie mogę od tamtej pory znaleźć. A na koniec taki żarcik, co mówi papież Innocenty II, kiedy ktoś pomyli go z papieżem Innocentym III? "I'M NOT THAT INNOCENT". 1 pkt, połknąłem pół tabletki nostalgii

Numer 4 - było italo disco, to mamy też i disco polo. Brzmi to jak przeceniona wersja Radioramy, właściwie byłbym hipokrytą nie wyróżniając takiego słodkiego paździerzu. Tandetne tło muzyczne, wszystko oparte o trzy lub cztery akordy na krzyż, cienki głos i rymy typu siusiak-smutas, czego chcieć więcej? 3 pkt

Numer 5 - to nie jest Kasia Cerekwicka? Lol, to Natalia Kukulska, zrobiłem z siebie idiotę. Ej... To jest całkiem niezły numer, tekst NAWET nie jest tak podły, wokalistka dowozi, muzycznie tylko trochę za bardzo zaciąga jakimś 2007 rokiem, a przecież kawałek jest nowszy. Dobra, 4 pkt

Numer 6 - urgh, Ozzy. Ale zaraz, w jakimś całkiem spoko wydaniu. Dla kogo to może być guilty pleasure? Dla Wuja chyba tylko. Nie jakoś mocno mój klimat, ale ma swój niezaprzeczalny urok. 2 pkt i o

Numer 7 - jeszcze brakowało, żebym lodówkę otworzył, a stamtąd wypadnie Charli. Kolejna wzmianka o Brat Summer a zrobię Wam Disciplined Winter. Wracam do piwnicy, wyłączam słuchawki, dalej czytam reportaż o zatonięciu Heweliusza. 0 pkt
O ile to, że nie Musiałem poganiać musiała jest tu jakimś novum, tak to, że Hien łapie punkty jak gupi, a ja nie to swoisty powrót do stabilizacji po paru edycjach anomalii…

Wyborny żart o papieżach tho

KLASYFIKACJA

1. HIEN - Depeche Mode - Enjoy The Silence - 10 pkt.
2. DRAGON - Natalia Kukulska - Wierność jest nudna
MURZYN - Ozzy Osbourne - No More Tears - 6 pkt.
4. DEV  - Valerie Dore - Lancelot
SHODAN - Top One - Bliska Moim Myślom - 4 pkt.
6. LIVV - Britney Spears - Oops!... I Did It Again - 2 pkt.
7. MENTOS - Charli XCX - 365 - 0 pkt.
No i cóż - pójście po linii najmniejszego oporu zadziałało przynajmniej na dystansie dwóch kolejek, bo póki co Hien ma maksymalną możliwą liczbę punktów. Zaskakująco wysoko Natalia Kukulska oraz Top One i zaskakująco nisko Britney, a na dnie - pumpin ja pumpin ja pumpin ja o o o o o….
DO WTORKU POŁUDNIA
Awatar użytkownika
mintaj

Post 08 gru 2024 21:06

Dobra, zobaczmy dlaczego HIEN wrzucił Endżoja i jak to wyjaśnił.
Zanim przejdę do głosów, to wyjaśnię kontrowersyjną sprawę Enjoy the Silence, chociaż znacie mnie i powinniście skumać. To nie jest, wbrew zarzutom, prowo, czy jakiś kunsztowny, czy kompletnie niekunsztowny żart (wspominam o Tobie, Dragon). Zacznijmy od tego, że guilty pleasure to pojęcie idiotyczne, które do mnie nie ma żadnego zastosowania, bo niczego się nie wstydzę. Może dawno temu, miałem opory żeby się przyznać, do tego i tamtego, ale to było dawno.
Nie wstydzę się niczego, co mi się podoba, nie ukrywam scrobbli na laście, nie widzę powodu żeby czuć żenadę przed ludźmi, że coś mi się podoba, bo to żałosne i nie będę na potrzeby zabawy udawał, że jest inaczej xD Jak zobaczyłem nazwę tematu, to stwierdziłem, że to nie ma sensu, żebym brał udział, bo jak coś wrzucę, to wyjdzie, że to moje gp, a nie ma takich rzeczy. Mentos mnie jednak cisnął, żebym nie rezygnował, więc wpadł mi do głowy pomysł. Z początku sam o tym myślałem, że to będzie trolling, ale jednocześnie zdałem sobie sprawę, że nie. Rzecz w tym, że ja prze ponad dekadę na tym forum, mocno masakrowałem Enjoy the Silence przy każdej okazji, bo znielubiłem tę piosenkę. Kilka lat temu jednak, znowu ją polubiłem xD Nie wiem dlaczego tak się stało, ale jeżeli Wuja może po 25 latach polubić „Mercy in You”, bo mu się przyśniło, to ja tym bardziej niż widzę sensu, żebym się tłumaczył. W każdym razie, 90% moich postów o Enjoyu na tym forum, to hejty, tymczasem ja ponownie słucham tego kawałka z przyjemnością, co tworzy obraz dosyć absurdalny, ale takie jest też to forum. Uznałem zatem, że to będzie najbliższe, co podchodzi u mnie pod guilty pleasure, bo o ile nie czuję się w ogóle guilty, to jednak Munlup lubiący Enjoya, brzmi jak Seba lubiący Taylor Swift. A jeżeli ktoś nadal ma z tym problem, to mam to w dupie.

5 pkt – utwór 6
4 pkt – utwór 3
3 pkt – utwór 2
2 pkt – utwór 4
1 pkt – utwór 7
0 pkt – utwór 5
MNIE PRZEKONAŁ

I dał pierwsze punkty…

KLASYFIKACJA

1. MURZYN - Ozzy Osbourne - No More Tears - 11 pkt.
2. HIEN - Depeche Mode - Enjoy The Silence - 10 pkt.
3. DEV  - Valerie Dore - Lancelot
LIVV - Britney Spears - Oops!... I Did It Again
DRAGON - Natalia Kukulska - Wierność jest nudna - 6 pkt.
6. SHODAN - Top One - Bliska Moim Myślom - 5 pkt.
7. MENTOS - Charli XCX - 365 - 1 pkt.

W czołówce doszło do drobnego przetasowania, przez które imć Hiena wyprzedził imć Murzyn, ale pamiętajmy, że przed nim kolejka w którym dostaje obligatoryjne jajco. Gdzieś za nimi peleton w postaci niemalże całej reszty forum - do będących w środku stawki Musiała i Dragona dołączyła bowiem Livv, a za nimi zaskakująco nieźle punktujący WUJA. A ja? A ja nawet Złotego Ziobry, kurka wódka, nie dostanę. :/
DO WTORKU POŁUDNIA
Awatar użytkownika
mintaj

Post 08 gru 2024 21:09

Teraz czas na młodzież, czas na LIVV.
1. 4 pkt
2. 2 pkt
3. -
4. 0 pkt
5. 1 pkt
6. 3 pkt
7. 5 pkt
Potrzeba było przedstawiciela GEN-Z, by ktokolwiek zagłosował tu jak trzeba…

KLASYFIKACJA

1. MURZYN - Ozzy Osbourne - No More Tears
HIEN - Depeche Mode - Enjoy The Silence - 14 pkt.
3. DEV  - Valerie Dore - Lancelot - 8 pkt.
4. DRAGON - Natalia Kukulska - Wierność jest nudna - 7 pkt.
5. LIVV - Britney Spears - Oops!... I Did It Again
MENTOS - Charli XCX - 365 - 6 pkt.
7. SHODAN - Top One - Bliska Moim Myślom - 5 pkt.
Dzięki głosom MŁODEJ, mamy na ten moment dwóch liderów, z czego nieznacznym faworytem jest ten, który wrzucił ENDŻOJA - z wiadomych przyczyn. Myślę, że możemy zaryzykować stwierdzeniem, że kwestia wygranej rozstrzygnie się między nimi, bo między trzecim Musiałem a nimi jest aż 6 punktów straty. W dolnej części tabeli jedna zmiana - udało mi się dogonić peleton, a nawet wyprzedzić Shodana.
DO WTORKU POŁUDNIA